STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Izložba Zorana Dmitrovića u galeriji Kolektiv

Izložba „Kandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog; Dokumenti iz arhive porodice Josić” biće otvorena 2. novembra
27. October 2020.

U ponedeljak 2. novembra u galeriji Kolektiv biće otvorena izložba Kandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog; Dokumenti iz arhive porodice Josić i trajaće do 26. novembra.

Izložba Kandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog; Dokumenti iz arhive porodice Josić po prvi put domaćoj javnosti predstavlja najvažnije projekte arhitektonskog trija Candilis, Josic, Woods, jedne od najznačajnijih arhitektonskih praksi pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Izložba se najvećim delom bazira na ličnoj arhivi porodice Aljoše Josića, arhitekte srpskog porekla koji je svoj stvaralački opus ostvario u Francuskoj kroz biro ATBAT, zajedničku praksu sa Kandilisom i Vudsom, a zatim i kroz samostalnu praksu – atelje Josić.

Naslov izložbe upućuje na ideje koje je nadolazeća generacija evropskih arhitekata okupljenih oko grupe TEAM X (Team Ten) pedesetih godina zastupala kao novi diskurs i kao kritiku kanonizovanog Modernizma koji više nije uspevao da se nosi sa problemima tadašnjeg društva. Te ideje su bile uzmicanje od modernističkog shvatanja pojmova arhitekture i urbanizma; težilo se definisanju novih paradigmi kroz razumevanje pojmova životnog okruženja, šire ljudske zajednice i mogućnosti drugačijih oblika organizovanja društva – kroz odsustvo hijerarhije, ideje kontinuiteta vremena i prostora, kao i kroz mogućnosti promena i rasta izgrađenih struktura.

Kandilis, Josić i Vuds bili su tri autora sa različitim kulturnim i životnim iskustvima. Kroz zajednički rad i praksu, uspeli su da stvore kreativni amalgam koji je tokom kratkog perioda od desetak godina istraživačkog i graditeljskog rada iznedrio značajna dela koja i danas deluju kao ostvarene utopije kojima je težila posleratna generacija.

Nizom dokumenata i fotografija, izložba prikazuje i unutrašnju organizaciju ove arhitektonske grupe, zasnovanu na „bratstvu i solidarnosti“ kako je govorio Josić, a ne na ekonomsko-hijerarhijskim principima koji su bili, a i danas jesu, uobičajena praksa u arhitektonskim biroima.

Aljoša Josić bio je cenjen kao izuzetan crtač, sposoban da kroz crtež konkretizuje projekte i ideje nastale u zajedničkom radu. Ovaj svoj veliki dar i veštinu Aljoša je poneo iz ateljea svog oca, čuvenog srpskog slikara Mladena Josića. Aljošine ilustracije i crteži, prikazani u okviru ove izložbe, jasno govore o ovom nesvakidašnjem daru.

U okviru izložbe biće organizovana i promocija knjige autorke Benedikt Šaljub (Bénédicte Chaljub) – Georges Candilis, Alexis Josic, Shadrach Woods (Carnets d’architectes), koja je prvo štampano delo na srpskom jeziku koje se bavi idejama i praksom grupe Kandilis, Josić, Vuds. U okviru promocije knjige održaće se i predavanje autorke Benedikt Šaljub na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao i stručno vođenje kroz izložbu.

 Izložba Kandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog; Dokumenti iz arhive porodice Josić je nastavak rada koji je tim Kolektiv arhitekata započeo izložbom u Srpskom kulturnom centru u Parizu, u decembru 2018. godine, kada je projekat bio podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Važna napomena: Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, svečano otvaranje izložbe se otkazuje. Izložbu možete posetiti od 2. novembra (od 19h) do 26. novembra. Maksimalan broj posetilaca koji istovremeno mogu da borave u prostoru galerije je 10.

Tagovi: izložba | kolektiv
Najnovije iz: Sanduče

Tri noći pune naučnih izazova u Beogradu

Trinaesta Evropska noć istraživača u Beogradu doneće ljubiteljima nauke besplatne sadržaje u kojima će moći da istraže jedinstveni spoj nauke i umetnosti

Preporučeni tekstovi

Svečano otvoren 56. Bitef

Svečano otvoren 56. Bitef

Predstavom „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima” svečano je otvoren ovogodišnji Bitef festival

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *