Javni Hobi- izložba dela srpskih umetnika iz zbirke dr Nenada Kostića

Sinoć je u galeriji X vitamin otvorena izložba „Javni Hobi” na kojoj su predstavljena dela srpskih umetnika mlađe i srednje generacije

17. January 2020

Ukoliko posećujete savremenu umetničku scenu Beograda, sigurno iz viđenja znate gospodina Kostića koji je redovni posetilac izložbi, hemičar, ljubitelj umetnosti i kolekcionar umetničkih dela. Sinoć je u galeriji X vitamin otvorena izložba „Javni Hobi” na kojoj su predstavljena dela srpskih umetnika mlađe i srednje generacije iz kolekcije dr Nenada Kostića.

Galerija X vitamin je prostor posvećen savremenoj umetničkoj sceni, mesto gde možete da se upoznate sa radovima umetnika različitih godišta i izraza.

Izlaganje privatne kolekcije savremene umetnosti je interesantan koncept i po rečima kustoskinje Ksenije Marinković „iskorak u nešto potpuno drugačije”.

Otvaranje izložbe „Javni Hobi”

Nenad Kostić je u galeriju X vitamin preneo delić atmosfere svog doma- pod je obogaćen tepisima, udobne kožne fotelje su postavljene u centralni prostor, spremne za odmor i razgovor, dok je činija sa hranom za macu položena u ugao.

Delić atmosfere doma

Posetioci su čekali u redovima kako bi se pozdravili sa autorom izložbe koji se probijao kroz veliku gužvu kako bi uspeo da svakom posveti pažnju.

Žamor se stišao kada su osnivači galerije- kustoskinja Ksenija Marinković i umetnik Mića Stajčić pozvali gospodina Kostića da otvori izložbu.

Otvaranje i govor

On se na početku zahvalio umetnicima, mnogobrojnim gostima i ljubiteljima umetnosti i potom napomenuo da „ne cenimo umetnike po radovima koje on poseduje, već da cenimo njegovu zbirku”.

Osim radova iz njegove lične kolekcije izložena su i dela koja je gospodin Kostić pozajmio od drugih kolekcionara, poput Zorana Popovića koji je za ovu priliku ustupio Sliku Biljane Đurđević, umetnice koju Kostić izuzetno ceni.

Pogled kroz gužvu na sliku Biljane Đurđević- „Prayer”, ulje na platnu, 2006.

Autor izložbe je zatim ispričao anegdotu o crtežu od žice umetnice Nine Ivanović : „Nina je imala izložbu u galeriji Rima u Kragujevcu i ja sam na otvaranju bacio oko baš na taj rad i nameravao sam da ga kupim posle izložbe. Nina i ja smo se slikali i ja sam mislio da ta fotografija garantuje da ću ja taj rad dobiti ali avaj…”

Rad je zadržao drugi kolekcionar, ali gospodin Kostić nije gubio nadu.

„Ima pravde, ima sudbine. Taj se rad privremeno vratio ovde kod mene, da me golica, i ja ću njega kad tad dobiti!”

Nina Ivanović, „Pogled ka dvorištu”, čelična žica, 2019.

Završetak anegdote je propraćen glasnim smehom i aplauzom nakon čega se publici obratila kustoskinja galerije X vitamin Ksenija Marinković koja je ispričala svoj prvi susret sa gospodinom Kostićem- kada ga je pitala kako da ga upiše u kontakte, on joj je odgovorio – „Nenad Navijač”.

Kustoskinja Ksenija je zatim rekla „da je shvatila da on zapravo navija za umetnost”.

Potom je posetiocima skrenula pažnju na policu sa knjigama koju je opisala kao „dinamičan, ready-made portret našeg domaćina” kao i da se ovom izložbom „podsećamo na kolektivni duh, zabavu, igru i relaksiranu komunikaciju”.

Fotografija 6 – Autoportret Nenada Kostića

Nakon obraćanja autora publika je obradovana nagradnom lutrijom sa „sedam zgoditaka i javnom trampom”.

Izložba „Javni Hobi” biće propraćena različitim sadržajima poput razgovora stručnjaka, galerista, kolekcionara, zatim događajima poput koncerta, performansa i još mnogo toga.

Nenad Kostić nije samo predstavio svoju zbirku, on je zajedno sa galerijom X vitamin omogućio priliku za razgovor, sticanje znanja o umetnosti kao i prijatno mesto za šalu i vedro raspoloženje.

Kolekcija dr Nenada Kostića

Autorka teksta: Milica Grbić

Fotografije: Milica Grbić

Pratite nas na:

1 Comment

 1. Avatar

  Lep tekst o sjajnom projektu u našem gradu.
  Obraćajmo iznova pažnju na još neke momente u tekstu dr Kostića, iz kataloga koji prati “Javni hobi”:

  – “Trošak, ne investicija”
  – “Promoteri navode retke umetnike čiji radovi su poskupeli na tržištu, a prećutkuju mnoge dobre umetnike koji su zaboravljeni pa su njihovi radovi izgubili tržišnu vrednost”
  – “Pristajem na novčani gubitak u otudjivanju jer sam, uživajući u posedovanju i gledanju, izvukao deo vrednosti iz umetnine”
  – “Kolekcionari dežuraju na izložbama, ali njihove ličnosti izostaju.
  Kolekcionarstvo, medjutim, lično je.”

  Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *