Javno predavanje kustosa Marka Skotinija u Muzeju savremene umetnosti

Italijanski kustos Marko Skotini održaće javno predavanje pod nazivom “Polazeći od pustinjskih ekologija rubnih prostora”
10. October 2019.

Italijanski kustos Marko Skotini održaće javno predavanje pod nazivom „Polazeći od pustinjskih ekologija rubnih prostora” u subotu, 12. oktobra od 18 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti u okviru kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude”. Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Umetnički direktor Jinčuanskog bijenala Marko Skotini diskutovaće o novom konceptu okruženja i ulozi koju savremena umetnost može da igra uključujući u sebe ono ekstradisciplinarno u svetu u kojem je čitav niz životinjskih vrsta na rubu istrebljenja. U svojoj tematskoj konstelaciji, prezentacija će biti posvećena odnosu između nomadskog prostora i ruralnog prostora (kao semiotike subjektifikacije), rada-u-prirodi i prirode-u-radu (kao oblika proizvodnje), glasa i knjige (kao oblika izraza), manjina i mnoštvenosti (kao oblika društvenog asamblaža). Skotini će pokazati kako se, u ovom projektu, nove paradigme koje oblikuju naše razumevanje živih sistema ne svode na predmet bavljenja bijenala već pre služe preispitivanju granica izložbenog formata kao takvog kako bi se, na kraju, proizveo novi ekološki model za izložbe.

Marko Skotini je kustos, pisac, i kritičar umetnosti koji živi i radi u Milanu. Trenutno je na položaju umetničkog direktora FM Centra za savremenu umetnost u Milanu. Od 2004, bio je šef odseka za Vizuelne umetnosti i kustoske studije pri akademiji umetnosti NABA (Milan-Rim) i, od 2014, bio je šef izložbenih programa pri „Parco Arte Vivente“ (PAV), u Torinu. Tokom svoje karijere, Skotini je kustosirao više od 200 samostalnih izložbi umetnika i sarađivao je sa umetničkim institucijama kao što su:  „Documenta“ (2017), Muzej savremene umetnosti u Zagrebu (2015), SALT (Istanbul, 2014), „Castello di Rivoli“ (2013), „Raven Row“ (London , 2013), „Bilmuseet Umeå“ (2012), Tehnološki institut u Masačusecu (2011), „Manifesta“ (2009), i „Van Abbemuseum“ (Ajndhoven, 2007), pored mnogih drugih. Kustosirao je Albanski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2015, i sa-kustosirao je prvo izdanje Anrenskog bijenala u Kini 2017.  Bio je umetnički direktor II Jinčuanskog bijenala (2018), naslovljenog Polazeći od pustinje. Ekologije na ivici. Skotini trenutno radi na pripremi izložbe Planeta koja nedostaje. Vizije i revizije sovjetskog doba koja će biti otvorena u novembru u Muzeju „Pecci“ u Pratou. Autor je i priređivač knjiga: Politics of memory: documentary and archive (DeriveApprodi, Rim, 2014, Archive books, Berlin, 2015), Deimantas Narkevičius. Da Capo. Fifteeen Films (Archive, Rim, 2016), Politiques de la végétation: pratiques artistiques, stratégies communautaires, agroécologie (Eterotopia France, Pariz, 2017), između ostalih. 

„Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD) je međunarodni kustoski kurs i serija javnih predavanja koje drugu godinu zaredom u Beogradu organizuje Biljana Ćirić.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi