Kad institucije ćute, a pravo zakaže – ko štiti devojčice?

Kada mediji i javnost postaju jedini sud čiju presudu žrtve seksualnog nasilja mogu dobiti?

24. June 2021

Pet žena, nekadašnjih polaznica u Istraživačkoj stanici Petnica, govorile su za nedeljnik Vreme o iskustvima seksualnog nasilja koje su preživele. Njih pet je u kontaktu sa još 20 devojaka i svi kao zlostavljača imenuju istu osobu – izvesnog S. Njihova iskustva odvijala su se u periodu od 2003. do 2014. godine. U tekstu saznajemo da je Uprava stanice već 2014. godine znala za problem, ali su, po rečima osnivača i bivšeg direktora IS Petnica, 2017. godine saznali za razmere kada su raskinuli radni odnos sa zlostavljačem. Ipak, Vreme je imalo uvid u mejlove kojima potvrđuju da je nasilnik ostao honorarno angažovan i tokom 2018. i 2019. godine, a da je čak ove godine bio pozivan i da drži predavanja i da ide na izlete sa još mlađom decom nego što su one bile.

Nasilnik je, kako se navodi u tekstu u Vremenu, godinama pregledao radove koje su polaznici i polaznice pisali tokom Letnje naučne škole i među srednjoškolcima je vladalo uverenje da je on taj koji odlučuje da li će njihovi naučni radovi biti objavljeni. Nije bilo tako, ali ipak izvesni S. je uživao određeni autoritet. Petnica je, kako su u tekstu saglasne sve sagovornice, zasnovana na kompetitivnom principu – posle svakog seminara postoji šansa da te ne pozovu više, te srednjoškolci često nepozivanje u Petnicu doživljavaju kao lični neuspeh. U atmosferi u kojoj vlada pritisak, želja za dokazivanjem i strah od neuspeha, druženja sa izvesnim S, koji je bio oličenje autoriteta, na kojim se pilo vino i pričalo o filmovima i umetnosti, smatrano je prestižom.

S. je, po svedočenju polaznica, dogovarao sastanke na kojima je polaznicama pregledao njihove naučne radove. Ti susreti uglavnom su počinjali oko 23 časa i trajali i po 5,6 sati. Tom prilikom nasilnik je na najrazličitije načine verbalno vređao polaznice, fotografisao ih nage (često ih terajući na to različitim manipulativnim metodama, ucenom ili, čak, fotografišući bez pristanka) i terao da piju alkohol. U tekstu u Vremenu opisane su samo neki od tih susreta koje u ovom tekstu nećemo prepričavati.

Kako je vremenom među decom postalo jasno da se prilikom susreta sa izvesnim S. dešavaju neprijatne stvari o kojima su polaznici među sobom razgovarali otkrivajući manje ili više detalja, po rečima sagovornica, krenuli su da štite jedni druge. Tako je jedna od sagovornica u tekstu u Vremenu ispričala kako je napravila plan sa svojim drugarima da, ukoliko je ne bude više od sat, do sat i po vremena, dođu po nju uz izgovor da joj je stigao lek iz Valjeva koji mora da popije.

Nakon slučaja u školi Mike Aleksića, žrtve seksualnog nasilja u IS Petnica su ohrabrene da progovore i o svojim iskustvima. Uprava Petnice nije zaštitila svoju decu, o čemu svedoči i izjava Vigora Majića, osnivača i bivšeg direktora IS Petnica, kom je 2014. godine bilo jasno da nasilnik, ako ništa, verbalno vređa polaznike, pa je Uprava rešila problem tako što su slali saradnike sa decom kada je trebalo da idu kod izvesnog S (?) Da je uprava reagovala mehanizmom da zaštite isključivo sebe, govori i podatak da je jedna od polaznica sa Upravom stanice otvoreno razgovarala o iskustvu koje je proživela 2017. godine, kada je od uprave dobila uverenje da je sa nasilnikom prekinut radni odnos. Ipak, nije bio tako.

Polaznice koje su pretrpele seksualno nasilje u IS Petnica su, izlaksom u javnost, dobile izvinjenje sadašnjeg direktora Nikole Božića, kao i osnivača i bivšeg direktora Vigora Majića. Ali, to nije sve – jedna od reakcija uprave bio je i poziv da dođu i novim polaznicima održe predavanje o seksualnom uznemiravanju, što su polaznice doživele kao omalovažavanje traume koju su pretrpele. Za izvinjenje je kasno. Institucije su bile dužne da zaštite svoju decu od svakog mogućeg vida zlostavljanja. Ćutanje tokom prethodnih godina, nečinjenje gotovo ničega i izvinjenje sad kada priča izlazi u javnost, odraz je licemerja.

Kao što je i naglasila jedna od sagovornica u tekstu – izlazak u javnost nije samo priča o seksualnom uznemiravanju, već i o ćutanju institucije – institucije koja je trebalo da se bavi decom, vaspitava ih, obrazuje i ponudi autentično iskustvo boravka u Istraživačkoj stanici. Petnica je uspela u tome da ovih, preko 20 devojka, ima autentično iskustvo boravka u istraživačkoj stanici. Autentično iskustvo traume i nezaštićenosti.

Neke od sagovornica su slučajeve nasilja ove zime pokušale da prijave policiji, ali su od advokata kojima su se obratile, dobile odgovor da je kod svih devojaka nastupila zastara. Žrtve nasilja, ako i osveste problem, često nailaze na ovu pravnu prepreku koja je i glavni argument zakeralima poznatim pod imenom Pa, šta je čekala do sad. Jedini način koji je polaznicama – žrtvama nasilja preostao je da izađu u javnost kako bi se njihova priča čula, te kako bi i skrenule pažnju da u patrijarhatu ni jedna devojčica nigde nije bezbedna.

Takozvana pravna država u 21. veku zakonski ne štiti devojčice, devojke i žene. Ipak, nijedna devojčica, devojka i žena ne sme da zaboravi da iskustvo i nasilje koje je trpela i trpi nije njena krivica, već isključivo nasilnikova. U svom iskustvu nijedna devojčica, devojka i žena nije sama. Onde gde zakažu institucije, gde podbaci zakon, svaka devojčica, devojka i žena mora zapamtiti da ima jedna drugu. Jer jedino što preostaje je solidarnost i javna osuda svih onih koji su sramno ignorisali nasilje. Onde gde zakon zakaže, javnost mora da deluje. Onde gde institucije ne rade svoj posao, moraju se menjati. Onde gde pravila igre nisu jednaka za sve, moraju se menjati. Onde gde čovek kreira društvo u kom su neki, ipak, jednakiji od drugih, moramo ga menjati. Onde gde nas sudstvo i aparat prisile više ne štite, ako su ikada to i radili, sami ćemo jedni druge štititi. Kao što su jedna drugu štitile devojčice u Petnici.

Preporučeni tekstovi

Mala preterivanja: Šta ima?

Mala preterivanja: Šta ima?

Postoji nekoliko situacija u kojima bih da isparim ili da se već nekako dezintegrišem iz prostora ili trenutka. Kada dobijem, ili, pak, postavim pitanje šta ima.

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!