STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kako da napraviš novogodišnje ukrase od prirodnih i recikliranih materijala

Sve što ti je potrebno je malo mašte i malo više slobodnog vremena

21. December 2021

Čarolija novogodišnjih i božićnih praznika nam dolazi sve ranije, a ono što upotpunjuje prazničnu idilu i bez čega je gotovo nemoguće zamisliti period koji sledi je okićena jelka. Iako smo još početkom novembra mogli da primetimo izložene ukrase u prodavnicama, ono što je takođe vrlo uočljivo je njihova uniformnost.

Gomila istih lampiona, sličnih figurica u obliku Deda Mraza (u, doduše, različitim veličinama), svetleći irvasi i Sneško Belić, čine da, posle prvobitnog oduševljenja, nastupi ravnodušnost i onaj osećaj već viđenog. U isto vreme, na Instagram profilima naših prijatelja i poznanika, možemo videti pregršt jelki sa istim opažanjem – sve one liče jedna na drugu.

Pa, ipak, ukrasi za jelku mogu biti unikatni, a u isto vreme i ekološki prihvatljivi, izrađeni od prirodnih i recikliranih materijala. Oni možda neće biti savršeni kao oni kupovni, ali, poput jelke sa busenom, koju kasnije možete presaditi i vratiti je nazad u prirodu, podsetiće vas na to koliko je cirkularna ekonomija važna. Ono što vam je potreno kako biste izradili ukrase od prirodnih i recikliranih materijala su dobra volja, malo mašte i malo više slobodnog vremena. A evo koje sve materijale možete koristiti:

Papir

Bilo da je reč o starim novinama, skriptima koje više ne koristimo ili nekoj gomili papira koju svako od nas ima u kući, a ne zna šta će s njom, papir je materijal koji može biti početna tačka za razvijanje mnogobrojnih ideja. Možemo napraviti novogodišnje čestitke od papira, jelku, izrezati ukrase ili ponovo napraviti one lance sastavljene od trakica koje smo svi kao deca bojili različitim flomasterima, spajajući im krajeve koji formiraju karike. Ako vam nedostaje ideja za izradu papirnih pahuljica, dovoljno je da na Guglu ukucate Printable Snowflakes – pred vama će se otvoriti nepregledna lista sa šablonima koje možete izrezati, a postoje čak i specijalizovani šabloni sa likovima iz vaših omiljenih filmova i serija.

Karton

Iako je sličan papiru i možete od njega praviti iste stvari, karton je upotrebljiv i na druge načine. Od kartonskih kutija možete napraviti poklončiće, iskoristiti ih za kućice, ili oblikovati na neki drugi način. Ove kutije, takođe, možete uviti u papir i iskoristiti ih da u njh stavite poklon kojim želite da obradujete nekoga. Pored kutija od žitarica i cipela, dosta stvari može biti napravljeno i od kartona koji ostaje kada potrošimo rolnu toalet papira. Uz upotrebu kolaža, ovaj karton lako postaje irvas ili Sneško Belić, zavisi za koga se odlučite. Od kartona, takođe, možete kreirati kupu, koju ćete ukrasiti kao jelku ili napraviti kapicu. Karton vam može posluđiti i kao šablon ili potpora za venčić i brojne druge stvari.

Pampur

Pampur od plute koji ostaje nakon popijenog flaširanog pića ima podjednako veliku upotrebnu vrednost. Od njega možemo napraviti različite vrste ukrasa, a, osim venčića, koji kasnije možete dodatno dekorisati, irvasi koji umesto tela imaju pampur izgledaju potpuno neodoljivo. Umesto rogova, možete im nalepiti grančice, koje mogu poslužiti i kao noge, dok umesto očiju i nosa možete koristiti kolaž papir. Vaš irvas može biti i obučen, ako pampur obavijete parčetom tkanine, a tkanina može biti i dobar saveznik za lakše kačenje – kroz nju provucite konac kako biste ukras mogli da okačite na svoju jelku.

Grančice iz prirode

Osušene grančice i drvca iz prirode koristiće vam za mnogo stvari – od njih možete napraviti jelku za zid, tako što ćete ih porežati od najduže do najkraće i povezati ih kanapom, a nakon toga na njih možete okačiti ukrase koje ste već napravili, kao i šišarke, žireve ili osušene agrume. Grančice možete i obojiti temperama ili iskoristiti sprej, kao i komadiće vate. Suvo granje možete iskoristiti i za pravljenje venčića ili za obavijanje tegle. One vam, takođe, mogu koristiti i kao delovi za pravljenje drugih ukrasa, na primer, kao osnova oko koje ćete uvezati trakice od papira ili tkanine i na taj način formirati jelkicu.

Šišarke

Ako na keramičku tacnu poređate nekoliko sveća, šišarki i ukrasa, dobićete lepu novogodišnju ikebanu. Osim stone dekoracije, šišarke možete koristiti bez dodatnog ulepšavanja – a samim kačenjem na jelku, ona će postati raskošnija. Ukoliko, ipak, želite da se igrate, od šišarki možete napraviti preslatke ježiće, a spajanjem više šišarki, možete napraviti i zvezdu. Šišarke su neizostavni deo venčića, Zato se pripremite na dugu šetnju, jer što više šišarki prikupite, to je više mogućnosti, a podjednako se mogu koristiti kako manje, tako i one veće. Dobra stvar je što ćete moći da ih koristite i sledeće godine, jer su dugotrajne i prilično otporne, tako da vam nije potrebna velika pažnja prilikom odlaganja istih.

Staklene flaše i tegle

Prazne staklene flaše i tegle imaju poseban kutak u gotovo svačijem domu, zajedno sa kartonima od jaja. Sada je vreme da ih izvučete iz ostave i sa polica, prebrišete prašinu sa njih i krenete u dekorisanje! Staklene flaše – pogotovo one u boji izgledaju sjajno kada u njih ubacimo novogodišnje svetiljke, a možemo ih oslikati i zimskim motivima. Isti princip važi i za tegle – i one mogu poslužiti samo kao dekoracija, ali mogu imati i upotrebnu vrednost, te od njih možemo napraviti svećnjake, ali u njima možemo držati i bombone, kolače ili druge poslastice. Ono što je dobro je što nam fokus ne mora biti na samoj tegli – poklopci, takođe, mogu biti poligon za našu igru – bilo da rešimo da ih oblepimo nečim ili zalepimo neku figuricu na vrh poklopca.

Utrošena sijalica

Kako biste utrošenu sijalicu pretvorili u prelep novogodišnji ukras, potrebne su vam tempere ili flomasteri. Ipak, oprezno! Od svih nabrojanih pregloga, sijalice su jedine koje su jako lomljive i krhke, pa vam je potrebna posebna pažnja ukoliko rešite da se upustite u ovu avanturu. Ipak, rezultati pokazuju da vredi posvetiti im vreme, jer, osim što mogu „oživeti“ oslikavanjem, možete naneti samo lepak i uroniti ih u šljokice. Za oslikavanje su pogodnije sijalice sa širokim grlom, dok je za šljokičavi izgled bolje koristiti one špicastog oblika. Budite sigurni da ste dobro uvezali kanap i nemojte ih kačiti na jelku ukoliko u svom stanu gajite nekog ljubimca, pogotovo mačku.

Plastični i metalni poklopci i zatvarači

Plastični čepovi flaša mogu poslužiti podjednako kao i metalni. Da biste od njih napravili dekoraciju, potrebno vam je, ipak, malo više umeća i strpljenja. Tvrda plastika i metal teško menjaju svoj oblik, ali, srećom, vi ih nećete savijati, niti pokušavati da ih izrežete. Ipak, potrebno je da probušite dve rupe na svakom čepu u istoj ravni, kako biste kroz njih mogli da provučete metalnu alku ili konac. Alka će, ipak, čvršće držati čepove sastavljenim, pa vam preporučujemo da njih koristite. Spajanjem nekoliko poklopaca, dobićete Sneška Belića, a elemente mu možete dodavati po potrebi. Najjednostavnije rešenje je ono u kome ćete mu zalepiti trakicu umesto šala oko vrata i nekoliko dugmića, ali možete mu dodavati još elemenata, ukoliko vam bušenje čepova nije oduzelo strpljenje.

Tkanina

Tkaninu možete koristiti na najrazličitije načine – od nje možete napraviti kugle šarenih boja koje ćete napuniti vatom ili nekim drugim materijalom (ovo je najlakše uraditi ukoliko iskoristite čarapu), od tkanine možete napraviti najrazličitije oblike, poput zvezde, zvonceta ili mašnice, a možete je koristiti za detalje na ostalim ukrasima. Tu vam mogu poslužiti i stari džemperi, međutim, nemojte koristiti garderobu koja je upotrebljiva i koju možete proslediti nekom drugom, ukoliko vama više ne odgovara. Budite sigurni da je reč o stvarima kojima „nema spasa“, a na ovaj način pokušajte da ih spasite od toga da završe u đubretu.

PET ambalaža

PET (polieten – tereftalat) je vrsta plastike koja se najviše koristi, te je sasvim sigurno da je u najvećoj meri posedujete. To je ambalaža koja se koristi za pakovanje vode, ulja, sokova, mleka, kućne hemije… te nam daje širok spektar mogućnosti za pravljenje ukrasa. Flaše možete izrezati na krugove u koje ćete dodati još neki element, i od toga napraviti zanimljive ukrase, one vam mogu posluđiti i za pravljenje novogodišnjeg drvceta, Od kapsula za kafu možete napraviti novogodišnje zvončiće, ako im umetnete mašnu u sredini. Mogućnosti su razne, a sve zavisi samo od vaše mašte! Ako vam se možda i ne svidi kako ste neku ideju sproveli u delo, ne očajavajte. Jedinstvenost svakog predmeta leži upravo u njegovoj nesavršenosti.

SREĆNI PRAZNICI I NE ZABORAVITE DA RECIKLIRATE!

Ilustracije: Katarina Jovičić

Ovaj tekst podržan je od strane:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *