Karantinski leksikon: Adrienn Újházi

Dok se vrata galerija opet ne otvore, zanima nas šta rade vizuelni umetnici u svojim karantinima. Leksikon ovog puta popunjava Adrienn Újházi, likovna umetnica iz Novog Sada.

13. April 2020

Umetnost će ostati zamrznuta na određeno vreme kada su u pitanju posete galerijama, stručna vođenja i predavanja. Dok se vrata ovakvih institucija opet ne otvore, nas zanima šta rade vizuelni umetnici u svojim karantinima. Leksikon ovog puta popunjava Adrienn Újházi, likovna umetnica iz Novog Sada. Njen umetnički rad istražuje elemente prirode igrajući se sa raznim organskim materijalima kojima dolazi do interesantnih vizuelnih rešenja i jasnih poruka.

Iskoristićemo priliku da pomenemo jedan od radova ove mlade umetnice koji je zbog trenutne situacije ,,zarobljen” u galeriji Novembar bez mogućnosti da bude prikazan. Rad pripada seriji ,,Takav je život…” i predstavlja objekat sa klasjom pšenice u formalinu, čime je autorka zamrzla život organskog materijala, predstavljajući ,,Memento mori” kompoziciju. Baš ovaj rad možda nosi jaku poruku za ono što se dešava trenutno.

,,Setimo se da smo svi tu na određeno vreme, i zato treba delovati i živeti bolje. Pšenica je istorijski simbol i osnovna materija u ishrani, zbog toga posebno ističem i dajem joj na važnosti u egzistenciji čoveka kroz vremenske periode. Serija nosi segment radova pod nazivom ,,Takav je život…”, koja se zasniva na nesvesnoj potrošnji i potcenjivanju same Majke prirode. Ideja rada proizašla je iz potrebe da se apeluje na ekološke krize i katastrofe, u ovom slučaju posebno, zagađenost plodnog tla.

Rad iz serije ,,Takav je život” Marijana Janković

Šta slušaš?  

Adrienn: Ovih dana mi prija ambijentalna muzika što povećava koncentraciju i opušta – Brian Eno je jedan od njih.

Šta čitaš?

Adrienn:Krenula sam da čitam knjigu ,,The Biophilia Effect” od Clemes G .Arvay-a. Pored toga čitam iz više izvora o našoj životnoj sredini i održivosti.

Šta gledaš od serija?

Adrienn: Iskreno, slabo gledam serije zbog obaveza i drugih aktivnosti.

Šta gledaš od filmova?

Adrienn: Poslednji filmovi koje sam gledala su ,,2040”, ,,Before the Flood”, ,,Joker” i ,,Parazite’’. Preporuka svima!

Šta piješ u karantinu?

Adrienn: Limunada sa đumbirom je neizbežna uz čaj po izboru što imam kod kuće, takođe dnevna doza kafe.

Šta od hrane praviš u karantinu?

Adrienn: Ovih dana mogu više vremena da se posvetim spremanju hrane. Najviše volim da jedem razne čorbice (na primer od paradajza, pečuraka, celera), rolat od sočiva i pečuraka, posne sarmice, takođe sveže voće od čega ovih dana najviše jedem su citrusi, banane i nar.

Kojim se hobijem baviš?

Adrienn: Vodim računa o svojim sobnim biljčicama, imam ih oko 40 vrsta. 

Kako se informišeš?

Adrienn: Iz raznih izvora se informišem ali, bitno je da se ne uzima svaka informacija zdravo za gotovo..

Šta treba izbegavati?

Adrienn: Javna mesta – ostanite kod kuce!

Čega se plašiš?

Adrienn: Nema potrebe da se iko plaši, samo treba biti odgovoran za sebe i oko koga se nalazite i obrnuto.

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *