Klasična muzika koja ruši granice: No Borders Orchestra u tehno klubu Dragstor

No Borders Orchestra 22. septembra nastupiće u beogradskom tehno klubu Dragstor u okviru programa 53. Bitef festivala sa početkom u 22:30h. 
3. September 2019.

No Borders Orchestra je ansambl koji čine najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, sa misijom stvaranja izvrsne muzike, rušenja granica i širenja sveobuhvatne svesti o društvu, a 22. septembra nastupiće u beogradskom tehno klubu Dragstor u okviru programa 53. Bitef festivala sa početkom u 22:30h. 

Nastup ansambla na 53. Bitef-u deo je evropske turneje pod nazivom B Matinee. U okviru ove turneje do sada su održani koncerti na KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu. Nakon beogradskog nastupa, No Borders Ochestra turneju zatvara nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svetu  – Berghainu u Berlinu u okviru festivala Month of Contemporary Music. 

Cilj ove NBO turneje jeste da objedini savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu, kao i da poveže savremene kompozitorke i kompozitore sa Balkana. Takođe, turnejom B Matinee obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida, čime se sugeriše i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Na programu su nova dela pet najuzbudljivijih mlađih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija  iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda. Njihove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirisane su Berghainom, njegovim transgresivnim techno zvukom i slobodom kao načinom života. 

Komunicirajući sa savremenim techno zvukom, kompozitori kombinuju žanrove, čime prevazilaze granice između različitih muzičkih stilova. Rezultat je novi i sveži zvuk koji slavi nove puteve i mogućnosti.

Misija NBO počiva na dve osnove – stvaranju izvrsne muzike i sveobuhvatnoj svesti o društvu. Kao potvrdu vrhunskog umetničkog kvaliteta, No Borders Orchestra je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa Universal Music-om. Prvi NBO CD pod nazivom “The Opening” je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svetski brend kada je u pitanju klasična muzika.

NBO turneju podržali su Nemačko ministarstvo spoljnih poslova, RYCO, Fond za otvoreno društvo i ambasade Amerike, Švajcarske i Slovenije u Beogradu.

Ulaz na koncert je slobodan.

Foto: NBO

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi