fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Knjigatron: širenje ljubavi prema čitanju

Knjigatron: širenje ljubavi prema čitanju Milica Đorđević, studentkinja engleskog jezika i veliki ljubitelj klasika, tokom srednjoškolskih dana odlučila je da svoje slobodno vreme posveti snimanju Jutjub videa u okviru kanala Knjigatron, koji za glavni cilj ima širenje ljubavi prema čitanju. Početkom naredne godine, Knjigatron će navršiti treću godinu postojanja, a tokom ovog perioda Milica i […]

31. October 2018

Knjigatron: širenje ljubavi prema čitanju

Milica Đorđević, studentkinja engleskog jezika i veliki ljubitelj klasika, tokom srednjoškolskih dana odlučila je da svoje slobodno vreme posveti snimanju Jutjub videa u okviru kanala Knjigatron, koji za glavni cilj ima širenje ljubavi prema čitanju. Početkom naredne godine, Knjigatron će navršiti treću godinu postojanja, a tokom ovog perioda Milica i njen sadržaj su napredovali i sazreli. Ona danas sarađuje sa izdavačkim kućama i drugim organizacijama koje joj pomažu u njenoj misiji prezentovanja čitanja mladima, pokreće balkansku knjišku Jutjub scenu i ima mnogo planova za budućnost.

Kada se javila tvoja ljubav prema čitanju?

To je nešto što se kod mene javljalo u naletima. Kada sam otkrila žanr koji mi se dopada početkom srednje škole, pojavila se i želja za daljim istraživanjem pa se samim tim i ljubav prema čitanju razvijala.

Zbog čega si odlučila da tvoj medijum za širenje ljubavi prema čitanju bude baš Jutjub?

Posmatrajući strane buktjubere, poželela sam ne samo da pričam o knjigama na Jutjubu i to načinim temom svog kanala, već i da se bavim kreiranjem video sadržaja. U snimanju sam videla izazov koji nisam planirala da propustim. Glavni razlog, ujedno i onaj koji me gura napred i kada nemam snage da izmontiram video, jeste želja za širenjem ljubavi prema čitanju i razvijanjem knjiške strane Jutjuba na Balkanu.

Koliko misliš da se knjiška zajednica na društvenim mrežama promenila od kada si počela da snimaš?

S ozbirom na to da Knjigatron puni tri godine u januaru, dosta sam razmišljala generalno o radu, razvitku i napretku knjiške zajednice. Ona je definitivno bujala u naletima i, naravno, danas je mnogo veća, kako na Instagramu tako i na Jutjubu, zbog čega sam neizmerno srećna. Mislim da se promenila u tom aspektu svoje veličine i dosežnosti, a da svojom pozitivnom energijom i kvalitetnim sadržajem pleni i danas.

Koje su negativne strane snimanja za Jutjub?

Ne mislim da postoje negativne, samo manje i više izazovne. Napredak je moguć jedino ako imate taj pogled na svoj rad i predstavljanje na nekoj društvenoj mreži. U principu, sve što je bilo izazovno, sada više nije toliko, poput treme pred prvi intervju, objavu video klipa, javno obraćanje, poslovni sastanak itd.

Isto tako, uvek nailaze neki novi izazovi koji su prilika za usavršavanje i sticanje znanja. Knjiga i širenje ljubavi prema istoj ponekad naiđu na negativne komentare, ali oni su zanemarljivi jer ne mogu imati uticaja na nešto čemu reč negativno nije u opisu.

Jutjub ti je doneo priliku da tvoj čitalački aktivizam dosegne i van društvenih mreža. Kakva su tvoja iskustva kada je u pitanju saradnja sa izdavačkim kućama i drugim kompanijama?

Trud i rad je prethodio, a isti i krasi svaku od saradnji sa izdavačkim kućama i to je uzajamni odnos poštovanja umetničke slobode i pružene podrške. Srećna sam što usled različitih saradnji imam priliku da upoznam mnogo ljudi ali i da steknem dosta iskustva. Osim knjiga, odlično je što trenutno imam priliku da podržim projekte čija glavna tema nije književnost, a sa kojima me spaja motivisanost i želja za širenjem pozitivne svesti i energije.

Sa Radmilom sa Jutjub kanala Rezedorada pokrenula si projekat pod imenom BookTube Serbia. Koliko se njegov sadržaj razlikuje od onoga što obe objavljujete na ličnim kanalima?

Radin i moj čitalački ukus i sporedna interesovanja se dosta razlikuju, te naši lični kanali odudaraju u sadržaju. Nas dve se odlično slažemo na BookTube Serbia kanalu jer imamo sličan pristup radu. Samim tim, BookTube Serbia pokazuje naše dodirne tačke kao i nove horizonte gde svaka od nas ima priliku da se oproba u nečemu novom i drugačijem.

Da li postoje neki planovi za BookTube Serbia kanal u smislu povećanja broja članova i pretvaranja ove platforme u saradnju više srpskih knjiških kanala?

Knjiška strana Jutjuba na našim prostorima je relativno mlada, kao i projekat BookTube Serbia koji sam osnovala u cilju širenja, ne samo ideje o čitanju, već i ideje o buktjub zajednici. U skladu sa razvitkom same zajednice, kojim sam zadovoljna, razvijaće se i BookTube Serbia projekat.

Da li učestvuješ u manifestacijama koje se bave promocijom čitanja, poput, recimo, razmena knjiga?

Što se tiče konkretno razmene knjiga, nisam učestvovala u nekoj, mada bih veoma volela! Bila su tu druženja na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, različite promocije knjiga kao i događaj organizovan od strane kulturološkog projekta „Beogradski čitač”, 24 časa poezije i proze, na kojem sam bila jedan od govornika.

Kakvi su tvoji čitalački kriterijumi?

Ponekad kao i oko svega, umem da budem perfekcionista i da zahtevam previše. Mada, koliko god neki detalji umeju da mi zasmetaju, vodim se principom „kvalitetne knjige”. U jednom od svojih video klipova sam definisala ovaj pojam. Kvaliteta knjiga, samim tim dobra priča, je ona koju krasi podjednaka posvećenost psihološkom aspektu i odvijanju radnje koji u kontinuitetu grade priču i tako nas simultano dovode do zaključaka. Smatram da je neophodno da nas knjige podstiču na razmišljanje jer je to jedini način da one oplemene naš život.

Koja knjiga se za tebe izdvojila kao najznačajnija?

Za sada imam one koje su mi više ostale u sećanju i one koje su manje, te kao što ne mogu da izaberem omiljenu, ne mogu izabrati ni samo jednu kao najznačajniju. Knjige Haleda Hoseinija su mi veoma drage i bez obzira na to koliko puta ih pročitala, sposobne su da u meni izazovu emocije. Takođe bih izdvojila i knjigu „Bog malih stvari“ Arundati Roj kao i dosta knjiga iz ranog detinjstva među kojima se izdvajaju „Matilda“ Roalda Dala, „Hajduci“ Branislava Nušića i „Plavi čuperak“ Miroslava Antića.

Kakvi su tvoji dalji planovi za Knjigatron?

Planova definitivno ima, onih manje i onih više konkretnih, koji su međusobno uslovljeni. Red, rad i disciplina su uvek tu, a sad možda čekam onaj neophodni prstohvat sreće koji će podići stvari na viši nivo.

Pratite Knjigatron na Jutjubu:

Autor teksta: Jelena Ostojić

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *