fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ko je dobio Oskara, čuj mene Oblaka, Oskara

Došlo vreme da uporedimo naše i njihove glasove.
Piše: Jovan Kostić

27. April 2021

Dodela Oskara se po tradicionalnom principu održala u noći između nedelje i ponedeljka (po našem vremenu), dok je pošten narod spavao. Ako se nekome slučajno desilo da se u sred noći probudio i upalio televizor, verovatno se onako sanjiv zapitao da li se desila greška u programskoj šemi, pa su umesto Oskara pustili dodelu nagrada povodom dana škole ili proslave nekog preduzeća. Realno, ono i nije ličilo na Oskare. Kada tome pridodamo koliko je sadržajan i zanimljiv bio ovogodišnji oskarovski program, počasnu nagradu bi trebalo dodeliti i svima onima koji su čitavu ceremoniju pogledali kraj malih ekrana, a da nijednom nisu zadremali. To bi zaista bilo veliko dostignuće, ali nažalost, verovatno niko na svetu nije uspeo da ispuni taj kriterijum.

Deluje da su Oskari u neku ruku isekli granu na kojoj su sedeli. Oni su oduvek bili nešto posebno, što se od detinjstva stvaralo i oblikovalo u našim glavama. Imali su tu auru grandiozne veličanstvenosti koja ih je uzvišeno izdvajala i odbijala svaku argumentovanu kritiku i pitanje kredibiliteta. Ove godine su se, valjda zbog okolnosti ili gluposti, odrekli tog utabanog glamuroznog puta i krenuli nekim modernijim stazama. To im se naravno obilo o glavu. Predvođeni idejama Stivena Soderbergh-a, hteli su da sve izgleda filmski, ali svedeno. Proslava u krugu elitističke porodice. Zamenili su tradicionalni orkestar za DJ-a, pustili govore da se oduže dokle hoće, promenili redosled glavnih nagrada i predstavljali ljude na neki vrlo suvoparan i nezanimljiv način. Rezultat svega toga je obaranje negativnog rekorda gledanosti, koja je bila za 58% niža od prethodne godine (koja je do tog trenutka bila najmanje gledana dodela Oskara u istoriji).

Lepa strana ovogodišnjih Oskara je to što smo mi ovde organizovali prvu dodelu Oblaka, kako bismo u direktnom poređenju mogli da procenimo koliko se mi svi ovde slažemo i ne slažemo sa njima tamo. Pa hajde da vidimo ko je osvojio koju nagradu:

Kategorija: Najbolji film godine
Dobitnik Oskara: Nomadland
Dobitnik Oblaka: The Father

Umesto da ova kategorija predstavlja crème de la crème ceremonije, odlučili su da je puste malo ranije i tako naprave sveopštu konfuziju. Oskara je osvojio film Nomadland, koji nam prikazuje drugačiji – putnički način života, vođen i ispunjen slobodom. Sa naše strane planete, situacija je drugačija i Oblaka osvaja veoma važan film – The Father, koji nam na veoma unikatan i upečatljiv način pokazuje kako izgleda život dementne osobe.

Kategorija: Najbolji „strani“ film
Dobitnik Oskara: Another Round
Dobitnik Oblaka: Another Round

Očekivano i veoma zasluženo, duplu pobedu (Oskara & Oblaka) za najbolje ostvarenje koje nije na engleskom jeziku, odnosi danski film Another Round, koji nam govori o mnogo čemu, a najviše o buđenju uspavane ličnosti i slavljenju života (uz najzarazniju moguću pesmu).

Kategorija: Najbolja režija
Dobitnik Oskara: Chloé Zhao (Nomadland)
Dobitnik Oblaka: Thomas Vinterberg (Another Round)

Koliko nas je sve ovde osvojio film Another Round, realno da je Mikkelsen bio nominovan za najboljeg glumca, verujem da bismo mu mi ovde dodelili i tog Oblaka. Koliko mi volimo genijalne Dance, toliko Akademija voli Nomadland, koji osvaja 3 Oskara u „najvažnijim“ kategorijama.

Kategorija: Najboljli glumac u glavnoj ulozi
Dobitnik Oskara: Anthony Hopkins (The Father)
Dobitnik Oblaka: Anthony Hopkins (The Father)

Ova kategorija predstavlja oličenje neverovatne neorganizovanosti ovogodišnjih Oskara. Pretpostavlja se da su organizatori očekivali (kao i sve kladionice) da će posthumno biti nagrađen Chadwick Boseman i da je zbog toga ova kategorija stavljena na sam kraj ceremonije. Međutim, Oskara (kao i Oblaka) je ipak osvojio veliki Anthony Hopkins, koji se zbog godina, nesporazuma ili nečeg trećeg nije našao na dodeli Oskara (čak ni putem ekrana). Tako da se isplanirano, emotivno grand finale pretvorilo u čudnu zbrzanu odjavu programa.

Kategorija: Najbolja glumica u glavnoj ulozi
Dobitnik Oskara: Frances McDormand (Nomadland)
Dobitnik Oblaka: Frances McDormand (Nomadland)

I u kategoriji najbolje ženske glavne izvedbe imamo duplu pobedu, koju odnosi Frances McDormand. Ova neverovatna glumica je bila jedna od najupečatljivijih i najsvetlijih tačaka ovogodišnjih Oskara. Držala je dva govora i oba su bila odlična. U prvom je zavijala kao vuk, a u drugom je veoma kratko, konkretno i upečatljivo rekla šta je imala. Mada, ruku na srce, retki su oni koji imaju toliko iskustva u držanju oskarovskih govora.

Kategorija: Najbolji glumac u sporednoj ulozi
Dobitnik Oskara: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
Dobitnik Oblaka: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Potpuno očekivano i pomalo nepravedno Daniel Kaluuya osvaja Oskara i Oblaka za svoju ulogu. Tu se uopšte ne postavlja pitanje njegove odlične izvedbe, već to da li je trebalo da bude nominovan u glavnoj ili sporednoj ulozi. Ovako je dobio malo nepravednu prednost, ali šta je – tu je. Treba pomenuti da su se u trci za Oblaka veoma istakli i Sacha Baron Cohen (drugo mesto), kao i Paul Raci (treće mesto).

Kategorija: Najbolja glumica u sporednoj ulozi
Dobitnik Oskara: Youn Yuh-Jung (Minari)
Dobitnik Oblaka: Olivia Colman (The Father)

Veoma simpatičan momenat Oskara je bio kada je korejska glumica prozvana da primi nagradu. Trebalo joj je vremena da sve procesuira, a posebno to što ju je čekao Brad Pitt da zajedno odu u novinarsku sobu. Našeg Oblaka ipak osvaja druga glumica, uvek odlična i prirodna Olivia Colman.

Izbori ovogodišnje dodele Oskara i Oblaka su se pogodili u 4 od 7 kategorija, što je više od 50% poklapanja (kidam ovu matematiku). To je idealan rezultat da kažemo da smo svi na dobitku, jer:
– Oskari su se taman toliko izvukli da ne možemo da kažemo da uopšte nemaju pojma
– Mi se dovoljno razlikujemo da možemo da kažemo da imamo više pojma od njih.

To bi bilo to za ovu sezonu nagrada!
Želimo vam da ispunite vreme odličnim filmovima
(posebno onima koje je baš briga za Oskara).

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Igor

    Naklonjeniji sam Oblakovoj dodeli nego Oskarovoj. Sa svime se slažem, s tim što mislim da je Frensis Mekdormand ipak samo Frensis Mekdormand u Nomadland. Ništa manje sjajna, ali nije baš najbolja uloga godine.

    Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *