fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Koala Voice – o novim singlovima, spotovima i pandemiji

Razgovarali smo sa Mancom Trampuš, vokalom mladog slovenačkog sastava Koala Voice

16. March 2021

Mladi slovenački bend Koala Voice nedavno je objavio novi singl i spot Vukovi čiju režiju potpisuje mlada rediteljka Marina Uzelac. Krajem godine svoju publiku obradovali su i singlom Vertigo, dok je u pripremi, kako najavljuju, njihov treći singl Spaghettification. Kako povoda ne manjka o poslednjem singlu, planovima, trenutnoj sceni i pandemiji razgovarali smo sa Mancom Trampuš, vokalom ovog mladog sastava.

Pre mesec dana objavili ste singl Vukovi, a jedna od uočljivijih promena je što je tekst na hrvatskom jeziku. Otkud to?

Manca Trampuš: Čini mi se da je poigravanje jezikom na neki način postalo konstanta u našim tekstovima. Ovo je druga pjesma na hrvatskom, ali imamo i pjesama na slovenskom, engleskom i francuskom. Ono što želim reći je da to ovisi o raspoloženju pjesme, načinu  stvaranja i slično. Ovim je pjesmom nekako bilo jasno od prvog  „jammanja“ da mu hrvatski odgovara.

Recite mi nešto više o njemu – kako je nastajao, odakle inspiracija?

Ideju i glavni gitarski riff na probu je donio naš gitarist Domen Don Holc. Odatle je pjesma prilično brzo i organski evoluirala u ono što je danas. Željeli smo zadržati tu vrstu jednostavnosti, jasnoće ovog osnovnog  gitarske linije. Inspiracija dolazi jednostavno iz života, to je pjesma o slomljenim srcima i svijesti o važnosti prijateljstva.

Spot za pesmu je režirala Marina Uzelac. Kako je došlo do saradnje sa njom?

Marinin rad primijetili smo u videu koji je kreirala za grupu Seine. To je bend s kojim smo svirali puno puta i veliki smo obožavatelji. Tako smo, slušajući bend na YouTube-u, primijetili „stopmotion“  Marine i odmah poželjeli ovako nešto i za nas. U jednom se trenutku ova pjesma učinila vrlo prikladnom za ovu video tehniku. Također zbog jezika, povuklo nas je da na projekt pozovemo nekoga iz Hrvatske.

U duhu ove trenutne situacije, kako je pandemija uticala na bend?

Osvrćući se na ovu godinu mogu reći da smo unatoč pandemiji i dalje bili vrlo kreativni i prisutni na muzički sceni. U svibnju smo snimili novi album, već smo objavili dva singla ( Vertigo i Vukovi), video spot uživo s koncerta u Kino šiški za pjesmu Zlomila si mi srce za na plato i na putu je treći singl sa offical video spotom. Dakle, bez obzira što se svijet zaustavio, učinili smo sve što je u našoj moći da nastavimo stvarati i svirati. Nadamo se da će nam ova godina biti više naklonjena što se tiče sviranja uživo kako bismo mogli uvesti novi materijal baš kad se zagrije!

Kako vi gledate na regionalnu scenu trenutno?

Čini mi se da je u Sloveniji posljednjih godina izgrađena vrlo lijepa i snažna mlada glazbena scena. Zato se nadam da će nakon završetka ove pandemije i dalje uspješno rasti. Naravno, trenutna je situacija vrlo loša za glazbenike i kulturne djelatnike jer ne možemo normalno funkcionirati. To će definitivno imati posljedice za glazbu u Sloveniji. U Ljubljani ima smisla spomenuti Kino Šiška koji jako puno radi s kvalitetnim live stream koncertima, a postoji i nekoliko scena drugdje u Sloveniji koje pokušavaju učiniti isto. Ali definitivno svima nedostaju nastupi pred publikom.

Imate li neke bendove koje posebno volite, a da su iz Srbije?

Za mene je jedan od mojih najdražih bendova posljednjih godina definitivno Repetitor, a slučajno su iz Srbije.

© Sasa Huzjak

Kakva je situacija sa kulturnim prostorima u Sloveniji? U Beogradu je prodat jedan od bitnih umetničkih prostora, a to je zgrada BIGZ-a, dok su kod vas u Metelkovi zatvorili Rog, zar ne?

Istina je, Rog je uništen. Srećom, Metelokova još uvijek stoji. Vremena u Sloveniji su vrlo čudna. Moram reći da se čini kao da smo potpuno zarobljeni pod ovom vladom i da će sljedećih nekoliko godina biti presudno za borbu i postojanje alternativne kulture u Sloveniji.

Postojite od 2010. godine, kako vidite evoluciju benda u ovih deset godina?

Uf, teško je kratko odgovoriti na to pitanje. Puno se toga dogodilo u ovih 10 godina. Mnogo sviranja donosi puno iskustva, čini mi se da smo puno naučili. Neke stvari lakši, a neke teži način. Ovaj bend otvorio je oči sve četvero. Jasno je da je to nešto što ćemo i dalje raditi. Radujemo se stvaranju. Evoluciju benda vidim najbolje kada slušam sve albume u nizu. Kroz ove priče jasno je čuti što se sve dogodilo.

Na čemu sada radite?

Trenutno uvježbavamo nove pjesme i pripremamo se za izlazak našeg četvrtog studijskog albuma. U izradi je video za treći singl Spaghettification. Intenzivno razmišljamo i stvaramo planove za budućnost, posebno u pogledu nastupa i inozemstva. I nadamo se da se vidimo uskoro!

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *