Koliko ti je važno tvoje zdravlje?

I zbog čega je fizička aktivnost izrazito važna za tvoje zdravlje?

12. November 2020

Pročitaš naslov i pomisliš „Kako glupo pitanje! Naravno da mi je važno“ i ostaneš da sediš za laptopom ili knjigom i dalje u istom (nepravilnom) položaju još narednih šest sati. Da odeš na trčanje – mrzi te, jer napolju je sve hladnije, poseta teretani – nikako, jer korona (ovo je sasvim opravdano), bazen i plivanje – same story here. Šta da radiš drugo osim da se ispružiš, udobno smestiš i odmoriš, dok te iz prikrajka posmatra ona podloga za vežbanje i tegovi koje si poručio/la za vreme karantina. Tada si bio/la poprilično motivisan/a da vežbaš minimum dva puta nedeljno. „Šta se desilo u međuvremenu“ – pita se i ono vratilo za zgibove koje je odjednom postalo čiviluk!

Sada sledi onaj kliše odgovor – nemam vremena. Blago onom ko ga ima ovih dana, a pravi srećnici su oni koji nemaju nikakav bol u leđima, vratu, zglobovima, a koji su posledica konstantno istog položaja tela i istih pokreta. Ubrzan stil života kojim većina mladih ljudi živi, vrlo verovatno se neće promeniti. Šta više, verovatno će se zahvaljujući napretku tehnologije i okolnostima koje se brzinom svetlosti menjaju, još više ubrzati.

Sada sledi kliše odgovor broj dva – mlad/a sam, biće vremena za zdraviji i fizički aktivniji život. Šta ako ti kažem da je to vreme ipak sada, kada si mlad/a, jer kasnije će sve biti teže. Ljudsko telo je naviklo na kretanje i statični položaji nisu za nas prirodno stanje. S druge strane, posledice fizičke neaktivnosti su brojne, i mogu prouzrokovati kako fizičke, tako i psihičke tegobe. Takođe, one mogu biti uzrok tvog neraspoloženja, nedostatka motivacije i energije.

Možda sve ovo već znaš, ali da li znaš da se više od polovine studenata u Srbiji ne bavi sportskim aktivnostima. Ovo je pokazalo istraživanje kompanije Galenika o zdravim životnim navikama mladih u Srbiji sprovedeno u julu mesecu. Rezultati istraživanja pokazali su da mladima u Srbiji nisu toliko bliske zdrave navike, što je otvorilo prostor za kreiranje online platforme „Zdravo dvadesete“. Platforma je namenjena edukaciji mladih o zdravim životnim navikama za jačanje i održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja, a u okviru nje nalazi se i elektronski Vodič „Kako da pronađete svoju ravnotežu i održite zdravlje“. eVodič obuhvata sedam najvažnijih oblasti proverenog i edukativnog sadržaja koje ti mogu pomoći u uspostavljanju zdravih rutina i unapređenju kvaliteta tvog života.  

Jedna od pomenutih oblasti je i fizička aktivnost koja sadrži različite savete i preporuke kako da, i u moru obaveza koje imaš na dnevnom nivou, pronađeš trenutak za sebe i posvetiš se bilo kojoj fizičkoj aktivnosti. Bez obzira na to da li je to šetanja, trčanje, brzo hodanje ili joga, važno je da počneš redovno da je primenjuješ. Redovna fizička aktivnost preventivno deluje na oboljenje srca, šećerne bolesti, depresije, dok s druge strane utiče na poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Takođe, u eVodiču pronaći ćeš i tehnike koje mogu poboljšati položaj tvog tela dok provodiš vreme za računarom ili knjigom. Primenjujući ove tehnike moći ćeš da deluješ preventivno i izbeći ćeš negativne efekte koje prouzrokuje nepravilan stav tela, kao što su bolovi u vratu, zamor očiju ili bolovi u zglobovima ruku.

Možda se tvojim obavezama ne nazire kraj i zaista ne uspevaš da se organizuješ i počneš da primenjuješ redovnu fizičku aktivnost. Ono što ipak možeš da uradiš jeste da odabereš alternativu, pa tako, jednog dana odluči da lift zameniš stepenicama, sledećeg dana izađi ranije iz prevoza i hodaj 2-3 stanice pešaka. Malo po malo i loše navike zamenićeš dobrim. Na taj način uspostavićeš novu dnevnu rutinu zbog koje će ti tvoje telo biti zahvalno. Treninzi i vežbe služe da bismo dobro izgledali, ali pre svega da bismo se dobro osećali.

U međuvremenu poseti platformu dvadesete.rs i pročitaj više, a za dodatne informacije tu su i Instagram i Facebook profil koji će ti pružiti kratke savete o tome kako da deluješ preventivno i pomogneš sebi u sadašnjosti, da bi ti „ti“ iz budućnosti bio zahvalan/a. 

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi