fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Kratka priča Nevene Ivanović

Pročitajte novu kratku priču Nevene Ivanović: „Sinoć sam u sred noći probala da uđem u zid"

14. June 2022

Sinoć sam u sred noći probala da uđem u zid

Po prvi put u životu doživljavam ludilo koje je centralno grijanje. Da mi je neko rekao prije 10 godina da ne moram da se smrzavam do kostiju svaki put kad idem pod tuš, kad obuvam cipele u hodniku, kad oću da operem ruke u kupatilu, rekla bi im da su ludi. „Čudna je navike moć”, moj Đole, pa sam tako i ja sad gospođa sa Vračara koja ima centralno grijanje i ono što nemam je sjekiracija.

E sad, koliko god hvalila nešto, ne može se bez neke muke. Naime, sve ove godine provedene u ledenoj sobi ispod perjanih jorgana od trista tona, dok majka nedje 2016. nije kupila onaj dormeo (slava mu i milost!), napravile su haos u mom organizmu, te ja svaku noć širom otvaram prozor, pokrivam se famoznim peškir ćebadima i opet svaku nesrećnu noć imam košmare jer crkoh od vrućine.

Moja buduća kuća će osim centralnog grijanja (bez kog više ne mogu živjet) da ima dva prozora na dva zida u spavaćoj sobi da napravimo malo promaje; te mitske sile koja ubija milone ljudi godišnje na Balkanu.

Radujem se ponovnom zagrljaju s perjanim jorganima koje majka naravno nije bačila jer će valjat. E, valjaće veli. Pi, kako mrzim kad je u pravu za krš koji skuplja po kući. No sam sad potpuno operisana od misli da je to moja kuća. Kako te nagrdi život u tuđini, odma te ufati u rutinu i izgubi te u njoj pa se ne moš sabrat i ne vidiš više sebi mjesto ni tu ni tamo, bez možda nešto novo da napraviš.

Očigledno da nisam više u svojoj djevojačkoj sobi, a izgleda da nisam ni na Vračaru jer redovno kad se probudim iz košmara pokušavajući da odem do kupatila, stalno probam da uđem u zid.

Nevena Ivanović je rođena ’94 godine u Podgorici, studira master studije arhitekture u Novom Sadu, a živi u Beogradu. Piše otkad zna za sebe, a od tad i skuplja smjelost da to nekome pokaže. Knjiga koja joj je dala najviše hrabrosti je „Proljeća Ivana Galeba”. Obožava poeziju, filmove, muziku, brda i planine, a najviše pse.

Ilustracija: Tamara Bosanac

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Letterboxd, društvena mreža za filmofile

Letterboxd, društvena mreža za filmofile

Najbolji ortak koji vas mesecima davi o nastavku Dine, drugarica koju izbegavate jer niste hteli sa njom u Zvezdu na neki iranski film, kao i prošlogodišnja kombinacija koja je i dalje ljuta na vas jer ne cenite dovoljno Matriks 4 – svi na jednom mestu

Deset hiljada koraka: Povratak kući

Deset hiljada koraka: Povratak kući

Povratak kući je uzemljenje, razbijanje i pucanje i niti jedno uzaludno odlaganje ne može da te do kraja pripremi na otključavanje vrata, bacanje stvari u ćošak u koji ih uvek bacaš i padanje u krevet

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *