fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kršenje ljudskih prava u Iranu – odgovor na demonstracije

Pre 3 dana izrečena prva smrtna kazna

17. November 2022

Već više od 50 dana traju protesti u Iranu, započeti sredinom septembra kao reakcija na smrt Mahse Amini, dvadesetdvogodišnjakinje koja je od strane policije za moral odvedena u pritvor u Teheranu pošto je navodno prekršila stroga iranska pravila nošenja hidžaba. Mahsa je u pritvoru preminula, a od tada, demonstracije ne prestaju, uprkos snagama bezbednosti koje se trude da zastrašivanjem i nasiljem uguše proteste.

Uglavnom predvođeni ženama, demonstranti u provincijama Gilan, Kuzestan, Sistan i Beludžistan, Teheran i iranski Kurdistan traže od vlasti odgovore o tome kako je umrla, da neko snosi odgovornost za njenu smrt, ali traže i ukidanje strogih zakona o hidžabu i pomenute moralne policije.

Nijedan od ovih zahteva nije ispunjen – naprotiv, iranske vlasti rigoroznim sankcijama, među kojima je i smrtna kazna, pokušavaju da utiču na demontstrante da odustanu od protesta.

Iran je u nedelju, 13. novembra, izrekao prvu smrtnu kaznu povezanu sa učestvovanjem u „nemirima”. Optuženi, čije ime nije saopšeno, osuđen je na smrt zbog „paljenja jedne vladine zgrade, remećenja javnog reda, okupljanja i zavere u cilju zločina protiv nacionalne sigurnosti”, navodi Mizan Online, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Drugi sud, takođe u Teheranu, osudio je pet osoba na zatvorske kazne od pet do deset godina zbog „okupljanja i zavere s ciljem izvršavanja krivičnih dela protiv nacionalne sigurnosti i remećenja javnog reda”.

Društvenim mrežama proširila se informacija da je preko 15.000 demonstranata osuđeno na smrt, koja se ispostavila lažnom. Međutim, dovoljno je da je i jedna osoba osuđena na smrt (iako se taj broj svakoga dana uvećava), pa da možemo da govorimo o kršenju ljudskih prava.

Još jedna vest koja se pojavila na internetu, a čija istinitost za sada nije proverena, odnosi se na to da zatvorenice koje do sada nisu imale seksualna iskustva (i dalje su device) moraju biti silovane pre egzekucije kako bi im bilo onemogućeno da uđu u raj.

Kako prenosi BBC na srpskom, aktivisti za ljudska prava kritikovali su odluke suda, ističući da su kazne rezultat nepravednih suđenja.

„Tokom ispitivanja, oni nemaju prava na advokata, podvrgnuti su fizičkom i mentalnom mučenju kako bi dali lažna priznanja, na osnovu kojih ih potom osuđuju”, rekao je za agenciju AFP Mahmud Amiri Mogadam, direktor Organizacije za ljudska prava Irana.

Vlasti su odbacile optužbe grupa za ljudska prava u inostranstvu da je oko 15.000 ljudi privedeno tokom protesta. Pa, ipak, treba podsetiti da, uprkos oprečnim informacijama koje do nas dolaze posredstvom društvenih mreža, kršenje ljudskih prava u Iranu ne sme da nastavi da se sprovodi i ne sme ostati nekažnjeno. U ovom slučaju, krivica je upravo na onima koji donose pogubne presude.

Fotografija: David Burnett

Preporučeni tekstovi

Zašto se ljubimo?

Zašto se ljubimo?

Kroz poljupce se povezujemo, zaljubljujemo, a takođe, delimo i oko 80 miliona bakterija tokom poljupca od 10 sekundi, a uz to, upotrebljavamo oko deset mišića lica

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *