fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 1 – 7. avgust /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
1. August 2022.

Ponedeljak, 1. avgust

Little Miss Sunshine @bife Ventil

Projekcija na zidu: Little Miss Sunshine (2006)
Režija: Jonathan Dayton, Valerie Faris

Kada mala Oliv sazna da je prošla na dečije takmičenje lepote, cela porodica će se žrtvovati i krenuti starim folcvagen kombijem na put kroz nekoliko država kako bi ostvarili devojčicin san.

Viktorija Zdravković / (Dis)similarity @SULUV Galerija

U ponedeljak, 1. avgusta, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba „(Dis)similarity” Viktorije Zdravković. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 12. avgusta 2022.

Utorak, 2. avgust

Koncert evergreena: Kristali @UK Božidarac

U utorak, 2. avgusta, u 20 časova nastupiće bend Kristali na letnjoj sceni. Uživajte u novim/starim numerama na otovrenom! *u slučaju loših vremenskih uslova koncert će se održati u Galeriji.

Izložba ‘8 years and 160+ days’ @Magacin u Kraljevića Marka 4-8

Na izložbi će biti predstavljeni radovi umetnika iz Ukrajine, Srbije, Rusije, Švajcarske i Belorusije. U okviru izložbe biće održani različiti događaji – muzički i plesni nastupi, čitanja poezije, predavanja i javne rasprave. Pozivamo vas da se informišete o tome i da razgovarate o nekim teškim temama koje se tiču rata između Rusije i Ukrajine.

Sreda, 3. avgust

Pulp Fiction – na otvorenom @Novi bioskop Zvezda

Kultni film Kvantina Tarantina, Pulp fiction iz 1994. je poznat po nelinearnoj radnji , eklektičnom dijalogu i ironičnoj mešavini humora, nasilja i referenci iz popularne kulture. Svih onih elemenata po kojima će Tarantino postati prepoznatljiva i nezobilazna rediteljska persona savremene svetske kinematografije. Film prati nekoliko različitih epizoda u životima kalifornijskih gangstera, jednog boksera i supruge narko bosa, uz sada već svima poznati soundtrack i urnebesne tarantinovske obrte koji čine ovaj film pravim biserom postmoderne, kao i nazaboravne likove u interpertaciji Brusa Vilisa, Džona Travolte, Ume Turman i Semjuela L. Džeksona.

Pesme jevrejskog podzemlja @Ostavinska

Jevrejski kriminalci: lopovi, varalice, ubice, džeparoši i makroi, ali i prosjaci i prostitutke su autori i protagonisti mnogih pesama prikupljenih u Poljskoj početkom 20. veka. Upravo ove pesme biće izvedene na koncertu Izabelle Goldstein. Kroz ove pesme možemo saznati dosta o ovoj malo poznatoj, podzemnoj zajednici: o detinjstvu kriminalaca, njihovoj prvoj krađi ili prvom ubistvu. Druge pesme, opet, donose glasove mladih jevrejskih devojaka prisiljenih na prostituciju u bordelima Buenos Airesa. Ozloglašeni gangsteri i mafijaši kao Mojše Linder ili Haršl iz ulice Svjetojerske, zajedno sa sitnim džeparošima, kao Avreml, takođe su prikazani u ovim pesmama. U njihovim pričama nema mesta za suvo grožđe sa bademima, ljubaznog violinistu na krovu ili drugu slatku nostalgiju. Umesto toga, srećemo Jevreje ne nužno dobre, ali definitivno stvarne, voljne da ubiju zbog ljubavi, osvete, ukradu ili isplaču svoja srca.

Ovaj koncert nudi priliku da se razbiju stereotipi i za trenutak se uđe u nepoznatu prošlost. Ovo nije događaj na kom će svi želeti da plešu ali repertoar jeste muzički raznovrstan, i uključuje ulične pesme sa jednostavnim, čak i vulgarnim melodijama, priče koje su pevane kao valceri ili tango, kao i druge melodije koje pružaju mogućnost susreta iskustava ljudi i njihovih života. Recimo, to su pesme koje opisuju svakodnevne želje, snove i nadu za bolji život!

Četvrtak, 4. avgust

Nikola Vranjković @Zappa Barka

Nikola Vranjković uživo na Zappa Barci u četvrtak 4.avgusta!

Nakon više rasprodatih koncerta u Zemunu, Novom Sadu i Nišu , novi nastup kultnog kantautora čeka nas u prigodnom ambijentu na reci.
Karte su u prodaji od utorka 5.jula u Craftroom Berlin Monroe (Cetinjska 15, 16h-21h) i Zappa Bar (Kralja Petra 41, 09h-23h) po ceni od 1300 dinara, a na dan koncerta biće 1500dinara (ako ih ostane).

NAPOMENA: Ulaz počinje u 20h, koncert u 21h. Satnica će biti strogo poštovana.

Katarina Pejak & Ana Protulipac live @Bluz i pivo

Ovaj događaj posvećen je autorskom stvaralaštvu lepršave Katarine Pejak, naše sada već cenjene pijanistkinje i vokalistkinje. Njena klavijatura i vokal će se priljubiti uz zvuk basa i pratećih vokala Ane Protulipac i kada se to sve lepo spoji – nastaje MAGIJA.

Petak, 5. avgust

Otvaranje izložbe „Kamen u maču” Ane Tomić @Ulična galerija

Otvaranje izložbe Ane Tomić pod nazivom „Kamen u maču” biće održano petak, 5. avgusta, u Uličnoj galeriji. Ana Tomić je rođena 1996. u Beogradu. Započela je Studije grafike i knjige na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu 2015. godine, a 2017. prešla na Univerzitet umetnosti u Berlinu, gde studira multimediju i slikarstvo u klasi Profesora Tomasa Cipa (Thomas Zipp).

Filip Xavi All night long @Drugstore

Subota, 7. avgust

Vođena tura: Korak napred, dva koraka nazad @Muzej Jugoslavije

Stalna postavka Muzeja Jugoslavije je Muzejska laboratorija u kojoj kustosi i umetnici stalno eksperimentišu. Na vođenoj turi imaćete priliku da čujete autore najnovije umetničke intervencije ,,Korak napred, dva koraka nazad”, Renu Redle i Vladana Jeremića. Pored njih turu će voditi kustoskinje muzeja, Marija Đorgović i Simona Ognjanović. Vođenu turu su zamislili kao dijalog umetnika koji će se fokusirati na svoje
radove i kustoskinja koje će priču usmeriti na one predmete koji su upravo bili povod za umetničke radove.

Genesis & DJ Acerbe @KC Grad

DJ Acerbe je srpski DJ baziran u Briselu. Vrti razne vrste hausa, od deep, soulful & nu-disco do acid, minimal & tech varijanti. Duhovni koreni mu se nalaze u dva jaka muzička stila : funk & punk. DJ Acerbe kanališe ove dve pozitivne energije u obliku pažljivo izabranih haus traka koje su namenjene za dancefloor. U Briselu ga možete čuti na talasima Kiosk Radio-a, po rejvovima na periferiji ili u kafićima u centru grada.

Nedelja, 8. avgust

DOK CINEMA MASTERS: Prilagođeni Dejana Petrovića @Dom omladine

Filmom Prilagođeni scenarista i reditelj filma Dejan Petrović uspostavlja paralelu između azila za pse i društva, preispitujući hijerarhije moći, kao i relativnost autoriteta koji nas uz pomoć nagrade i kazne čini poslušnima. Ovaj film je premijerno prikazan na IDFA (2021), i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 23. Ismaillia IFF u Egiptu 2022. godine i nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na 13. Underhill IFF u Crnoj Gori.

Rebuff Charity Pique-nique @Ušće park

Sva prikupljena sredstva biće namenjena volonterskom projektu „Pomaganje u odlasku“ koji ima za cilj evakuaciju ukrajinskih izbeglica.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *