fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Kulturna dešavanja u gradu / 12.6 – 18.6/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
12. June 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 12. jun

ARAPI – ISTORIJA, CIVILIZACIJA, UTICAJI: Arapi i Osmansko carstvo @Dom omladine Beograda

Organizacija: Dom omladine Beograda i Arapski kulturni centar
Učestvuju: Dinser Šahin, direktor instituta Yunus Emre u Beogradu; prof. dr Mirjana Teodosijevic, turkolog.
Moderacija: Višnja Jovančević, Arapski kulturni centar

Arapski i turski narodi prvi put su se sreli u 11. veku. Tokom 16. i 17. veka ovaj odnos je postao mnogo intenzivniji. U vreme svog najvećeg uspona i širenja teritorija, Osmansko carstvo ovladalo je i oblastima koje su naseljavali arapski narodi. Živeci narednih nekoliko vekova u istoj državi, arapski narodi i osmanski Turci razvili su živu interakciju, preplićući se u svim sferama života. O međusobnim kulturnim, jezičkim i verskim uticajima i ulozi Arapa u osmanlijskoj državi govoriće učesnici tribine.

Ulaz je slobodan

Ekonomija Jugoslavije @Dom omladine Beograda

Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine Beograd otvoriće u okviru tribinskog programa koji je posvećen istraživanjima mladih istraživača i istraživačica temu ekonomije Jugoslavije. Cilj nam je da ukažemo na sve veće interesovanje mlađih kolega i koleginica za proučavanje tema iz oblasti istorije ekonomije kao i da proniknemo u razloge njihovog posezanja za znanjima iz ove oblasti. „Ekonomija Jugoslavije“ poslužiće nam kao važna smernica za razumevanje modernizacijskih procesa i emancipatorskih praksi kao i za detektovanje onih pojava u jugoslovenskom društvu koje su bile prepreka njegovom ekonomskom pa i svakom drugom razvoju. 

Učesnici tribine:
Nikola Koneski, Institut za noviju istoriju Srbije
Milica Sekulović, Institut za filozofiju i društvenu teoriju
Ognjen Tomić, Institut za noviju istoriju Srbije
Emilija Cvetković, Institut ekonomskih nauka
(moderatorka: Sanja Petrović Todosijević, Institut za noviju istoriju Srbije/Cejus)

The Lighthouse @bife Ventil

Projekcija na zidu: The Lighthouse (2019)
Režija: Robert Eggers

Film prati priču dva čuvara svetionika koji počinju da gube razum tokom oluje koja ih izoluje na ostrvu. Glavne uloge tumače Vilem Dafo i Robert Patinson. Nominovan je za najbolju scenografiju na 92. dodeli Oskara.

Ponedeljak od 19h

Utorak, 13. jun

Stihovi Pabla Nerude na filmu @Studentski Kulturni Centar

Ciklus: Izvođenje poezije na filmu 21 / Tema: Stihovi Pabla Nerude
Predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera / Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Ako izuzmemo Če Gevaru, koji je stvarno svuda sa sobom nosio beležnicu sa pesmama, među kojima su bile i Nerudine, kao najveći Nerudin poklonik pokazuje se lik pod imenom Tomas Hariman (u tumačenju DŽona Herda), u filmu “Mentalno putovanje” Bernta Emadeusa Kapre iz 1990, kao pesnik koji u razgovoru na sa naučnicom i političarom na razne metafizičke teme pribegava Nerudinim stihovima kao svojevrsnom tajnom oružju u argumentaciji.

SOLAR JAZZ FESTIVAL @Dorćol Platz

13. i 14. juna će u bašti Dorćol Platz-a po prvi put biti održan Solar Jazz Festival. Očekuje vas šest koncerata tokom dve večeri pod otvorenim nebom DorćolPlatz-a

LINEUP:
13. JUN // 19h Dragan Ćalina Kvartet // 20.30h Milena Jančurić Kvintet // 22h Ivan Radivojević Kvartet
14. JUN // 19h Maks Kočetov Kvartet // 20.30h Aleksandar Petrović Kvintet // 22h Boris Hložan Sekstet

PRINTED MATTER, Izložba studenata Grafike FLU @Centar za grafiku FLU

Utorak, 13. jun 2023. u 19 časova / Galerija Centra za grafiku, FLU / Pariska 16, 11000 Beograd
Izložba je otvorena do 7. jula 2023.

Predstavljamo vam studente grafike Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu: Tamara Agić, Isidora Jancić, Radmila Korać, Katarina Rakić, Nevena Stojinov, Milica Masalović, Maja Vranić, Bogdan Dimčić, Lora Abci, Nikolina Jovanović, Jelena Vukajlović, Damjan Stevović, Sara Lazarević, Milica Vujanović, Gorana Stojkov, Anja Azdejković, Marija Kuruzović, David Mlađović, Milena Petrović, Selena Denić, Teodora Pendić, Lila Jezdović, Mateja Marković, Katarina Vasiljević, Maja Vranić, Gorana Stojkov, Nikola Đelošević, Jana Jovašević, Iva Dimitrijević

Sreda, 14. jun

5. Festival francuskog filma @Kosančićev Venac

Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu.

Projekcije će biti održane na obalama reka Sava i Dunav (Kosančićevom vencu, Silosima i na platou između “Ušće” poslovnih centara). Prikazivanjem filmova na Kosančićevom vencu ujedno će biti otvorena i manifestacija Starogradsko leto u organizaciji opštine Stari grad.

LjUBAVNA PRIČA JEDNOG DETEKTIVA (1972) @Muzej kinoteke

LjUBAVNA PRIČA JEDNOG DETEKTIVA (VB, 1971)
Uloge: Mija Farou (Mia Farrow), Topol (Topol)
Režija: Kerol Rid (Carol Reed)

When a strait-laced British accountant marries a free-spirited American, he starts trying to change her. His wife doesn’t keep regular hours, so he suspects an affair and hires a detective (Topol). The wife notices she is being followed, and maintaining their distance she and the detective explore London for 10 days in a game of follow-the-leader without ever exchanging a word.

Početak u 20h!

Četvrtak, 15. jun

Promocija romana Večeras padaš sam @KC Grad

Promocija romana Vladana Krečkovića Večeras padaš sam biće održana u četvrtak, 15. 6. 2023. u 19:00 u KC-u Grad.

O romanu će razgovarati:
– Zvonko Karanović, glavni urednik PPM Enklave i urednik izdanja
– Uroš Đurković, književni kritičar i urednik izdanja
– Vladan Krečković, autor

Moderator razgovora: Nemanja Stanišić
Nakon razgovora muziku pušta DJ Prenda
Cena ulaznice (podrška Booking programu): 150 rsd

KRISTALI @Zappa Barka

Kristali uživo u Beogradu!
Premijerno na Zappa Barci 15.juna od 21h.

Koncert: Nataleé @Amerikana DOB

Bend Nataleé, predvodnici pravca koji opisuju kao srpski soul, moderni sevdah, glas južnjačke tuge, imaće prvi samostalan koncert 15. juna u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Nastupiće u punom, sedmočlanom sastavu, predvođenom jedinstvenom Natalijom Rajković, i doneće spoj tradicionalnih instrumenata, modernog bita i bras sekcije. Samostalni koncert dolazi nakon četiri godine vrednog rada, iz kog se rodio album prvenac pod nazivom „Osvesti se“, objavljen za izdavačku kuću Glitch Records. Ovaj album je prikazao raskoš Nataleé stvaralaštva i tema koje je inspirišu kao kantautorku – od društveno angažovanih do večne teme ljubavi.

Pre Nataleé nastupa bend Toxirro iz Niša, koji će biti otkriće domaće scene i čija je liderka harizmatična Tamara Stojanović, kao i ZHIVA koja je nedavno debitovala svoj singlom “Dobar osećaj” pa će je ovo ujedno biti i prvi beogradski nastup.

RADNA ŽENA 13 Svet bez žena @Centar za kulturnu dekontaminaciju

Predstavu koju je publika BITEF festivala 2022 proglasila najboljom, za kojom i dalje vlada veliko interesovanje naše publike, poslednji put se igra u ovoj pozorišnoj sezoni. “Svet bez žena” je autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, nastao u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Predstava polazi od preispitivanja položaja žena u domaćem pozorištu, i otvara prostor za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. Predložak predstave čine dokumentarni materijali, intervjui s direktorima pozorišta na temu rodne ravnopravnosti u teatru, kao i različiti teorijski feministički tekstovi.

Knower + Friends w/ Stenik @20/44

Ovog četvrtka žurka je na brodu! Dj Knower + Stenik biće zaduženi da radna nedelja protekne što lakše.

Petak, 16. jun

Red Axes @Barutana

Čuveni izraelski dvojac Red Axes nastupiće u Barutani u petak 16. juna! Domaću podršku pružaju Chorbika i Luton!

FIELDS festival

Predstojeći Fields RS nudi ekstatičnu razmenu iskustava, donekle delimično istraživanje nepoznatog muzičkog pejzaža, privremenu rekonstrukciju sopstvene tradicije festivala, konvergenciju kultura i skromnu proslavu muzičkog hedonizma. Između ostalog, Fields ponovo uspostavlja tradiciju kustoskih programa. Da bi posetiocima pomogao da bolje osete lokalnu kulturu, festival je pozvao dva kustosa: Svetlanu Spajić, legendu srpske narodne i džez avangarde, i SUTRA, veliki promo tim specijalizovan za off-beat dens elektroniku.

Ove godine Fields predstavlja višeslojni program koji će se odvijati od 16. do 18. juna na 3 lokacije: Botaničkoj bašti Jevremovac, letnjoj pozornici Dragstora i još jednoj lokaciji.

Izložba: MY NAME IS JULIJA CASTELLUCCI @Kulturni centar Dorćol

Otvaranje izložbe 16. juna od 20h interaktivnim performansom “SONIC TOUCH” Julije Castellucci. Julija Castellucci će se transformisati u soničnu skulpturu koja vas poziva na intimno osvešćivanje metafizičke prirode dodira. Instrukcija za učešće u performansu biće podeljena pred sam ulazak u izložbeni prostor.

Julija Kasteluči | 1993 | je konceptualna i performans umetnica. Radi na polju vremenske i prostorne umetnosti čiji imerzivni pristup uključuje zvučnu umetnost | glas | video | instalaciju | intervenciju u prostoru u formi sonične skulpture. Humor i satira su veoma prisutni u njenom radu, komunicirajući sa publikom u verbalnom, vizuelnom, zvučnom ili pisanom obliku.

Subota, 17. jun

Beyond House w/ Petar Đurić, Doo, Ogi, A.Hrib @20/44

Poezija uživo! – Veče mladih pesnika @Zadužbina Ilije M. Kolarca

U okviru petog, jubilarnog programskog ciklusa „Poezija uživo!”, koji organizuje Radio Beograd 2 u saradnji sa Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca, u subotu 17. juna 2023. godine od 19 sati, u Kolarčevoj zadužbini biće održano veče mladih pesnika, dobitnika nagrade ,,Timočka lira” koju dodeljuje Radio Beograd 2 na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu , uz direktan prenos.

GistroPop: Jun @KC Grad

Sredina juna je idealno vreme za prizivanje leta. Još ako je umesto proleća bila kišna jesen, potreba za letom teško da može biti veća. Kada je u pitanju mesto za prizivanje najtoplijeg godišnjeg doba, već godinama je najidealnije ono ispod crveno-belih lustera, i to onda kada se čuju GistroPop melodije. Leto svakako uskoro stiže, a u unapred ćemo mu se radovati u subotu 17. juna na još jednoj GistroPop večeri u KC Gradu.

Musicman: Skoča

Lounge session 038: Mudrost @Baza kulturnih zbivanja

Dobro poznati Bazini Lounge sessionsi ne prestaju. Tradicionalno, petak i subota rezervisani su za dobru đusku i Bazine koktele, a ove subote početak je u 19 časova, dok će muziku vrteti DJ Mudrost.

GROOVENATION™ #3 / SUNDAY STORIES @InformBiro

Bend “Sunday Stories” iz Sarajeva nam konačno stižu u Beograd!

Prvi album „Sunday Stories” nosi prvenstveno primese modernog džeza – a pesme koje su objavljene nakon prvog albuma, a koje su sastavnim deo nadolazećeg albuma su pretežno modernog, pop karaktera. Koncerti su fuzija žanrova i podobni za festivale pop, džez i world music karaktera. Ono što je specifično i što je Sunday Stories zadržao bez obzira na žanr muzike jeste energija i sloboda improvizacije na licu mjesta, na sceni, od vokalne improvizacije gde Babić (vokal) izvodi „scat” tehniku pevanja do instrumentalnih improvizacija koje uključuju solo deonice na gitari, saksofonu i bubnju.

Nedelja, 18. jun

Ime ruže @Muzej kinoteke

17:30 IME RUŽE (ITA/NEM/FRA, 1986)
Der Name der Rose
Uloge: Šon Koneri (Sean Connery), Kristijan Slejter (Christian Slater)
Režija: Žan-Žak Ano (Jean Jaques Annaud)

Ime ruže (ital. Il nome della rosa) je prvi roman italijanskog književnika Umberta Eka, objavljen 1980. godine. Na prvi pogled, to je postmodernistički triler koji se bavi misterioznim ubistvima u jednoj italijanskoj opatiji, ali pored toga to je i naučnofantastična studija o srednjem veku i različitim tumačenjima Biblije. Godine 1986. roman je ekranizovan u film, sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *