STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kulturna dešavanja u gradu / 13 – 19. jun /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
13. June 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 13. jun

Novogradnja, samostalna izložba Gojka Dutine @Galerija Remont

Tokom juna umetnik Gojko Dutina predstaviće se samostalnom izložbom “Novogradnja”. Izložba obuhvata skice, crteže i slike većih formata, rađene kolažnim postupkom, koje su nastajale tokom prethodne dve godine.

Dutina kreira pseudo logotipe na papiru koji kasnije bivaju inkorporirani u sada izložene radove. Pseudo logotipe Dutina nalazi u svakodnevici i kroz njih analizira diktirane uslove koje prepoznaje kao jedinka unutar tog sistema. U, haotičnim, dinamičnim prikazima kreativnog toka pronalazi se i Dutinin stav o položaju/uticaju koju umetnost ima – kroz vizualizaciju svog postupka, on gradi polje igre za pojedinca-posmatrača. Time je pojedinac podstaknut na suprotstavljanje mišljenja, stavova, razmenu i pronalaženje kritičkih impulsa unutar iste stvarnosti koju dele i umetnik i pojedinac sam. To podsticanje umetnik vidi kao “oružje” u borbi protiv banalnosti svakodnevnog, ograničavajućih mesta postojećeg sistema i definisanja uslova kreativnosti.

Otvaranje izložbe u ponedeljak 13. 6. od 19h.

Delikatesni Ponedeljak: Holandska i flamanska kuhinja @KC Grad

DELIKATESNI PONEDELJAK
Holandska i flamanska kuhinja.

Meni:
1. specijalitet iz holandske kuhinje: Koninginnensoep/Kraljičina čorba (vegetatijanska opcija)
2. specijalitet iz flamanske kuhinje: Waterzooi /Tradicionalna flamanska čorba s piletinom (mesna opcija)
3. Hapjes (najbliži opis kanape)4. dezert: poffertjes (holandske mini palačinke)

Specialni program: nastup hora Grupe za nederlandistiku.

Vidimo se!

8½ @bife Ventil

Na redu je Italija iz 60ih
Projekcija na zidu: 8½ (1963)
Režija: Federico Fellini

Ponedeljak od 19h

Utorak, 14. jun

OD ZVUKA DO FIGURE – izložba Aleksandra Lazara @TransformArt galerija

Na samostalnoj izložbi “OD ZVUKA DO FIGURE” Aleksandar Lazar predstavlja deo istraživanja iz oblasti “vizuelna muzika” koje je nastalo kao deo doktorsko-istraživačkog projekta na Fakultetu likovnih umetnosti. Video radovi, grafike, nacrti i knjige nastali su kao deo istraživanja veze između muzičkog i vizuelnog jezika odnosno vizuelne muzike.

Danas kada smo potpuno upleteni u svet audio-vizuelnih informacija koje se nadmeću za našu pažnju, gde su neke od jedinstvenih svojstava audio-vizuelne forme iskorišćene za profit, Aleksandar Lazar postavlja pitanje na koji način umetnik spaja muzički i vizuelni jezik kako bi stvorio umetnički rad i pružio iskustvo drugačijeg kvaliteta. Jedan od ciljeva ovog umetničkog istraživanja jeste da kroz teorijsku i umetničku praksu istraži i prikaže suptilniju vezu između muzičkog i vizuelnog jezika koja ne zavisi samo od puke sinhronizacije zvučnog i vizuelnog događaja.

Pročitajte naš intervju sa Aleksandrom koji smo uradili uoči njegove izložbe!

SIMPOZIJUM – ROD I RAD U SRPSKOM TEATRU / 4. BITEF ZONA @Bitef teatar

Žene i rad – tema je u fokusu ovog simpozijuma koji je zapravo deo istraživačkog rada za buduću predstavu Olge Dimitrijević i Maje Pelević.Autorke polaze od istraživanja nejednakosti u polju srpskog pozorišta, da bi pokušale kroz analizu nejednakosti i međuljudskih odnosa, dođu do odgovora na pitanja koja postavljaju samima sebi – koji su dometi angažovane umetnosti, i kojim jezikom ćemo menjati svet?

Moderatorke događaja: Olga Dimitrijević i Maja Pelević
Organizator: Filip Perić

Učesnice:
– Od 16.00č – Glumice Dušanka Stojanović Glid, Jelena Ilić i Ivana Nikolić
– Od 18.00č – Rediteljke Irena Ristić, Đurđa Tešić i Jovana Tomić
– Od 20.00č– Saradnice Minja Bogavac (dramaturškinja), Anja Đorđević (kompozitorka), Selena Orb (kostimografkinja) i Ksenija Đurović (producentkinja)

DOK CINEMA MASTERS: DRUGA STRANA SVEGA @Dom omladine Beograda

Projekcija i razgovor o filmu “Druga strana svega”
Dokumentarni film I 104 min.I 2017 I Srbija, Francuska

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu duže od 70 godina predstavljajala su barijeru koja je jednu porodicu odvajala od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka otkriva priču o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u protret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, nagrađen glavnom nagradom na IDFA, na jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnih filmova u svetu, i nominovan za najbolji evropski dokumentarni film. Prikazan je na preko 150 filmskih festivala širom sveta i osvojio veliki broj međunarodnih priznanja.

Učestvuju: Mila Turajlić & Aleksandra Milovanović
Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

Sreda, 15. jun

Film HEROJI – zatvaranje Nedelje srpskog filma @Kulturni centar Beograda

HEROJI reditelja Gorana Nikolića zatvara Nedelju srpskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda!

Smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, ova priča posvećena svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama, dobitnik je specijalnog priznanja žirija na ovofodišnjem FESTU u okviru programa FEST FOKUS. Posle projekcije pričamo sa ekipom filma. VIDIMO SE!

Booking Warm Up / Uslovi korišćenja / Ognjen Obradović @KC Grad

Predstavljanje zbirke Uslovi koriščćenja Ognjena Obradovića, objavljene u izdanju Raštan izdavaštva, u okviru programa Booking Warm Up, biće održano u sredu, 15. juna u 19 časova u Kulturnom centru Grad.

“Druga zbirka pesama Ognjena Obradovića u potpunosti razobličava marketinško i digitalno, kao amblematičlne pojmove naše svakodnevice. Preispitujući set kroz odnose arhitekture i neoliberalnog kapitalizma, ili, na primer, istorije i industrije zabave, autor uspeva da ironičnim rakursom poetizuje jezik reklamnih slogana (koji licemerno skriva socijalno-ekonomsko izrabljivanje) i na taj način ukaže na grotesknost okruženja u kojem obitavamo.”
Petar Matović

Učestvuju:
Ognjen Obradović, autor
Ivan Isailović, književni kritičar
Natalija Jovanović, pesnikinja
Ana Ristović, pesnikinja
Srđan Gagić, urednik

Moderator programa: Đorđe Živadinović Grgur
Muzička gošća: Naiva

ČETVRTI FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA @Mts dvorana

𝗡𝗔 𝗥𝗘𝗣𝗘𝗥𝗧𝗢𝗔𝗥𝗨:
“Don Žuan” otvara festival u prisustvu reditelja Serža Bozona.
“Mač sa dve oštrice” sa čuvenom Žilijet Binoš
“Hronologija nasilja” zatvara festival u prisustvu reditelja Manuela Šapire, sa Dali Bensalahom.

Tradicionalni filmski događaj #FestivalFrancuskogFilma biće održan u Beogradu na tri lokacije: Kosančićev venac, Silosi Beograd, Mts dvorana, kao i na online platformi MOJ OFF!

Filmovi na otvorenom, kao i svake godine, biće besplatni.

Četvrtak, 16. jun

The Black Lips + Proto Tip @Drugstore

U četvrtak 16. juna u Beograd se posle tri godine vraćaju The Black Lips, američki šampioni garaže i psihodeličnog rokenrola. Koncert će se održati u klubu Drugstore, a specijalni gosti će im biti beogradska četvorka Proto Tip

Jozef van Wissem @Dim

Avangardi majstor iz sveta srednjovekovne muzike, kompozitor i najpoznatiji lautista na svetu – Jozef van Visem nastupiće u jednom od najatraktivnijh andergraund mesta u centru Beograda – Dimu. Od početka svoje kompozitorske karijere Van Visem je za cilj imao da široj publici približi zvuke jedinstvene barokne laute, i u tome je u potpunosti uspeo.

Z++ u Beogradu @Barutana

Treper, autor i producent Z++ nastupiće 16. juna u beogradskoj Barutani!

Z++ je jedan od najperspektivnijih izvođača savremene hrvatske i regionalne scene, koji je doneo nov pristup trap zvuku. Odmah po objavljivanju prvog albuma “18++””, 2019. godine, za izdavačku kuću Retfatlanta Records, čiji je jedan od osnivača, bilo je jasno da je, pre svega, podigao lestvicu što se tiče produkcije. Drugi album “Zauvijek”, koji je objavio krajem 2020, naišao je na izuzetno pozitivne reakcije publike i kritike u regionu.

Cena ulaznica u pretprodaji za beogradski koncert Z++ je 1.000 dinara. Ulaznice su u pretprodaji preko servisa Tickets.

Matine žurka: Fabrika poezije @Muzej Jugoslavije

Sezona u muzejskom Parku skulptura zvanično počinje 16. juna matine žurkom na kojoj ćete imati priliku da uživate u prelepom ambijentu, dobroj muzici, ali i u poeziji. Iz naše fabrike poezije sveže je izašla knjižica sabranih autorskih poetskih materijala učesnika radionice Mesto pesnika u radničkom stroju, koja je održana u okviru nedavno okončane izložbe „O fabrikama i radnicima“.

Publikaciju čine pesme i opservacije: intimna i društvena svedočanstva o pozicijama savremenih/nekadašnjih pesnika i radnika, materijali nastali kao posledica diskusija i poigravanja, pre svega arhivskim tekstovima i poezijom radnika. Urednica publikacije je Maša Seničić, koja je osmislila i vodila radionicu, a zastupljeni autori i autorke su Tamara Urošević, Stojan Simijonović, Anđela Milinković, Nevena Paunović, Dunja Ožegović, Isidora Petrović i Jelena Medan.

Petak, 17. jun

Yugo.wav matinee @KC Grad

Toplo junsko veče uz jugoslovenske sint i disko bisere i magične projekcije na platnu.

Vidimo se u bašti!
Ulaz: 300rsd

Pop-up izložba: Post Social Media Landscape @Nova Iskra Workspace

Pozivamo vas da nam se pridružite na pop-up izložbi, finalnom rezultatu međunarodnog projekta Post Social Media Club! Prethodnih osamnaest meseci, 25 mladih umetnika i dizajnera širom Evrope, promišljalo je kako bi izgledao svet nakon nestanka društvenih medija i postavilo pitanje: šta bi usledilo?

Ovaj proces je izneo mnoga razmišljanja o tome gde prestaje ljudska priroda i gde počinje tehnologija, elektronika otpora i egzistencijalna pitanja o tome da li je ostalo od čoveka nešto što se ne može digitalizovati? Sve detalje o izložbi i projektu možete pronaći na linku.

Vidimo se u petak, 17. juna od 19h u Nova Iskra Workspace na Dorćolu!

Subota, 18. jun

KONCERT: ANJA ŠTARK @Anti Shop Elektropionir

Sastav ANJA ŠTARK nastupiće premijerno u subotu 18. juna u klubu Anti Shop Elektropionir, pred beogradskom publikom i svim ljubiteljima elektro pop zvuka.

Jeste li spremni da vam srce zadrhti i oči zasuze u mraku disko kluba dok slušate dva nezemaljska glasa koja izvode vaše omiljene pesme, a u vama treperi leto? Baš to će se dogoditi u Anti Shopu 18. juna, od 21h. Ne propustite!

Start 21h
Kraj svirke 23h
Druženje do 01h

SUTRA presents Slikback (KE) @Drugstore Beograd

SUTRA sa ponosom predstavlja Slikbacka – muzičkog producenta iz Najrobija, koji se fokusira na šum, bas i ritmičke elemente. On uzima elemente iz različitih žanrova kao što su trap, tehno, gqom kako bi stvorio svoj jedinstveni spoj. Poreklom iz Kenije, Slikback (pravo ime: Fredrick Mvaura Njau) postao je lice novog talasa u globalnoj elektronskoj muzici – definitivno van centra, delujući kroz različite uticaje na nov način. Nedavno je objavio (besplatno!) lavinu albuma prepunih sjajnih kolaboracionih radova i koji nose njegov prepoznatljiv stil.

Support:
Blur Haze
Kronom (MK)
Bucalo b2b2 SAUD

Endless Boogie, James Leg, LHD, Elli De Mon + Bag Of Dicks @KC Grad

Posle tri godine pauze sve se spakovalo u samo jedno veče – 18. Jun u KC Gradu. Da bi svi izvođači svirali regularni repertoar, čitav događaj počinje u 18 sati i mora da se završi najkasnije u ponoć!

Stoga će satnica izgledati ovako:
18:00 – Bag Of Dicks
18:45 – Elli De Mon
19:45 – LHD
20:45 – James Leg
22:00 – Endless Boogie

Nedelja, 19. jun

Piknik @Muzej savremene umetnosti u Beogradu

U nedelju 19. juna u parku ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 12 časova počinje nova sezona Piknika! Ovo je šesta godina da pod sloganom “Odvedimo grad u prirodu” organizujemo letnja druženja u parkovima i muzejima Beograda.

Od programa, pored standardne joga seanse koju drži naša prijateljica Olivera, preko radionica za decu, pa sve do 50% popusta na ulaz za izložbu Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti,Piknik vam nudi pregršt sadržaja. DJ-evi Spacewalker i Igor Jadranin će nam servirati najlepšu muzičku pratnju za uživanje u prirodi, a Zaokret i Burger House piće i hranu da ne morate ništa da nosite.

Prisustvo na Pikniku je potpuno besplatno, povedite deku, baku, mamu, tatu, decu, ljubimce ili prijatelje, ponesite ćebiće i kreme za sunčanje, a mi ćemo vam dan ispuniti divnim uspomenama koje ćete sigurno prepričavati.

Prizovimo leto u velikom stilu!

Rođendan kafe bara Dali @Caffe Bar Dali

Nedelja, 19. jun, je dan kada Kafe bar Dali duva 16 svećica na torti! U to ime napraviće jedan pravi, letnji matine od 17h koji će ulepšati dve legende za dj pultom u bašti – @begefank i @djbko. Takođe, drugari iz @zburgerr-a će spremati svoje, sada već dva puta za redom potvrđeno, najbolje burgere u gradu Beogradu! Pored toga očekuju vas još razne zanimljivosti, kao i pop-up prodaja Oblakoderovog časopisa. Ako niste još uvek nabavili svoj primerak vidimo se u nedelju u Kafe baru Dali!

Čekamo vas sa velikim zadovoljstvom da zajedno sa vama proslavimo još jedan rođendan u Hilandarskoj 20!

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *