STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kulturna dešavanja u gradu /14-20. jun/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
14. June 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 14. jun

Film OAZA u Centru za kulturu „Vlada Divljan”

Film OAZA (2020) scenariste i reditelja Ivana Ikića svetsku premijeru imao je u Veneciji i domaću na 49. Festu, a na oba ova festivala – kao i na mnogim drugim – dobio je značajne nagrade i emotivne reakcije publike. Ukoliko još uvek niste pogledali ovo ostvarenje, u bioskopu Centra za kulturu „Vlada Divljan” film će se prikazovati svakog dana do kraja ove nedelje sa početkom u 19h.

Otvaranje izložbe „Piksel u tradiciji ili tradicija u pikselu”, Katarine Dragutinović Roccelli

U umetničkoj galeriji  O3ONE Art space će večeras u 19h biti otvorena izložba Katarine Dragutinović Roccelli pod nazivom Piksel u tradiciji ili tradicija u pikselu“. Umetnica koristi kvadrat kao osnovni gradivni element kompozicija i višemedijskih instalacija. Portret je samo lajt-motiv i prepoznatljiv povod ovog umetničkog projekta, pružajući mogućnost da se međuigrom delova kompozicija dođe do novih rešenja, koja mogu ostati u okviru početne tematike, ali i udaljiti se od nje.

Utorak, 15. jun

Galerijske ture Evropskog Romskog Instituta za Umetnost i Kulturu Srbija

Izložba pod nazivom „Otpor i istrajnost Roma“ biće otvorena u 14h u Evropskom Romskom Institutu za Umetnost i Kulturu Srbija – ERIAC Srbija. Izložba postavlja otpor i otpornst Roma kao centralni aspekt romskog iskustva. Shvata 600 godina otpornosti i opstanka romske manjine u Evropi kroz čitav niz oblika otpora Roma, kao što su učenja, usmene i ritualne tradicije, svečani događaji i društvene prakse, zajedno sa romskim znanjem o prirodi i Univerzumu. Vremenski period u kome možete da posetite izložbu je od 14h do 17h svakog utorka, a galerijske ture traju pola sata.

Hercules / bife Ventil

Projekcija na zidu: Hercules (1997). Diznijev hit film sa čuvenim junakom grčke mitologije. Projekcija počinje u 18h u Bife Ventilu.

Sreda, 16. jun

Kvir u Bibliji/Biblija u kviru – Predavanje Stefana Šparavala

Homo- i transfobija koji dolaze od strane verujućih se najčešće potkrepljuje selektivnim i od konteksta odvojenih citata iz svetih knjiga. U ovom predavanju Stefan Šparavalo će zato dublje pronići kroz Sveto Pismo, a najpre Stari Zavet u „kvir ključu” i sistmatično i lingvistički analizirati „sporne” tačke kojim se homofobi služe kako bi LGBT+ ljude odstranili kao verski nepodobne, ali takođe ispitati i druge, javnosti nedovoljno poznate kvir svetopisamske trenutke.

Booking #1 // Mladi Dis

U sredu, 16. juna od 19h u KC Grad počinje novi program – Booking. Booking je platforma koja će se baviti predstavljanjem književne domaće i regionalne produkcije, negovanjem stvaralaštva mladih, ali i iskusnih stvaralaca domaće književne scene, uz praćenje aktuelnih tema iz oblasti književnosti, ali i povezivanja sa drugim vrstama umetnosti. U prvom po redu BOOKing-u čućete četiri ženska pesnička glasa – Milicu Špadijer, Mašu Seničić, Aleksandru Jovanović i Milicu Rosić, laureatkinje književne nagrade „Mladi Dis” koja je za 2021. godinu dodeljena krajem maja. Čitaće svoju poeziju, ali i odlomke omiljenih autora.

Četvrtak, 17. jun

KOIKOI promocija albuma „Pozivi u stranu”

Vreme je da posle velike pauze i dugog iščekivanja, koncerti ponovo zažive. KOIKOI vas poziva da podelite iskustvo i osećaj koji je svima toliko nedostajao. Prvih nekoliko sati moći ćete da uživate uz razigrani muzički odabir Boogie – ja , a nakon toga na binu će se popeti KOIKOI i predstaviti svoj album Pozivi u stranu.

Iranski film “Taste of Cherry” (1997) Abbas Kiarostami

Minimalistički film velikog iranskog režisera, pesnika i slikara Abbasa Kiarostamia biće prikazan u Kvaki 22 od 21h. Film je nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom Filmskom Festivalu (1997). Ulaz je uz donacije koje pomažu pokretanje ovog alternativnog kulturnog centra.

Petak, 18. jun

Vasil Hadžimanov Band || 17. & 18. jun || BitefArtCafe Summer Stage

Posle duže pauze, Vasil Hadžimanov band ponovo nastupa na Letnjoj sceni BitefArt caffe-a. Moguća je izmena početka koncerta kako bi se vreme uskladilo sa aktuelnim merama. Sve promene će bti ažurirane na www.bitefartcafe.rs i na društvenim mrežama kluba Bitefartcafe.

Subota, 19. jun

Predstavljanje zbirke priča „Svetkovina” Magdalene Blažević

U 18 časova u KROKODILovom Centru biće organizovano predstavljanje zbirke priča „Svetkovina” Magdalene Blažević. O ovom Kontrastovom izdanju iz 2020. godine razgovaraće sama autorka, zajedno sa profesorkom književnosti Jelenom Vukićević i urednicom u Kontrastu, Jelenom Nidžović.

DOK CINEMA MASTERS: Želimir Žilnik „STARA ŠKOLA KAPITALIZMA”

„Stara škola kapitalizma“ je smeštena u sred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočarenjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici. Sukobljavanja koja slede, među kojima se desi i okršaj između radnika u opremi za američki fudbal i gazde i njegovog obezbeđenja u pancirima, ne dovode do razrešenja. Grupa mladih anarhista, u znak solidarnosti kidnapuje gazde i uzima ih kao taoce. Film će biti prikazan u 19h u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Nedelja, 20. jun

Piknik // Nedelja 20. jun, 12h // Muzej savremene umetnosti

Posle skoro 2 godine, ovog puta u parku prijateljstva, ispred Muzeja savremene umetnosti Beograda, 20. juna od 12-21h biće organizovan piknik.
Ovo je peta godina da se pod sloganom „Odvedimo grad u prirodu” organizuju letnja druženja u parkovima i muzejima Beograda. Kao dešavanje koje promoviše ekologiju i zaštitu životne sredine, podudaranje sa otvaranjem izložbe „Efekat pregleda” u MSUB koja se bavi raznorodnim ekološkim pitanjima otvorilo je mogućnost svim posetiocima Piknika da ovu izložbu posete sa 50% popusta! Pored toga, tu su i razni programi – od standardne Joga seanse koju drži Irena, pa sve do Kristine iza 7 gora, koja kreira ture u prirodi za decu i odrasle, a na temu mitova, bajki, cikličnosti prirode. Feloneezy i Phillie P biće zaduženi za muzičku podlogu, a Zaokret, Kabinet i Burger House za hranu i piće. Pored toga, biće organizovani punktovi za reciklažu i odnošenje otpada, kako bi park ostavili u prvobitnom stanju.

Tall guy, small guy, guy with glasses @ KC Grad // 17h

„Bila 3 princa u oronuloj tvrđavi. Voleli je, čuvali. Dođe neki kurjak, te ih oduva iz tvrđave. Ovi ostadoše goli i bosi.
Pomozi bože.3 glave vas časte strava muzikom. Dođite da se provedete sa slašću.“ Bašta KC grada, 20. jun od 17h.

Najnovije iz: Sanduče

Svečano otvoren 56. Bitef

Predstavom „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima” svečano je otvoren ovogodišnji Bitef festival

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *