fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 17.7 – 23.7/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
17. July 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 17. jul

The Talented Mr. Ripley @bife Ventil

Projekcija na zidu: The Talented Mr. Ripley (1999)
Režija: Anthony Minghella

Letnji triler na italijanskoj obali. Glume: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman

Ponedeljak od 19h

MONDAY BLUES #84: PILOT BLUES BAND @Dom omladine Beograda

MONDAY BLUES, serijal low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda, prešao je dug put od svog premijernog predstavljanja publici u maju 2017. godine. Tokom desetina nastupa u centralnom holu i na Zidiću DOB-a, nastupili su brojni domaći bluz izvođači. Ovog ponedeljka, u Domu omladine Beograda nastupiće Pilot Blues Band iz Valjeva.

Pilot Blues Band postoji deset godina. Pored brojnih klupskih svirki, do sada su nastupali na Nišvilu, Valjevskom džez festivalu, In Wires festu u Užicu, MMF festu… Sviraju autorsku muziku, kao i ritam i bluz standarde. Trenutno snimaju novi album, a pred publikom u okviru Monday Blues programa premijerno će izvesti neke od novih pesama.

Utorak, 18. jul

Domet Duo – Veče NoFolk & Libre Impro @Matrijaršija

Ovog utorka u Matrijaršiji Doživite jedinstvene zvučne pejzaže sastava Domet Duo. Dvojac se sastoji od Nemanje Tase Tasića, izuzetnog bubnjara iz Novog Sada, i Heinzela Fließgewässera, virtuoza za elektroniku i mandolinu iz Barselone koji su spremni da vas očaraju svojim jedinstvenim muzičkim stilom. Njihova jedinstvena mešavina NoFolk i Libre Impro zvuka unosi nov život u muzički kanvas, spajajući tradicionalne zvukove sa neočekivanom improvizacijom. Putovanje kroz višestruke sfere ritma i melodije, gde svaka nota nosi iznenađenje, svaki beat je priča, a svaki akord ostavlja trajan utisak.

Love, Death + Robots @bife Ventil

Odvojili smo da pogledamo nekoliko epizoda ove sjajne animirane SF serije.
Svaka epizoda je priča za sebe, rađene su najrazličitijim animacijama, a uzor kreatorima serije, Dejvidu Finčeru i Timu Mileru, je bio čuveni animirani film Heavy Metal.

Utorak od 19h

Sreda, 19. jul

Summertime – na otvorenom! @Novi Bioskop Zvezda

Dobrodošli na slikovito putovanje u očaravajući grad Veneciju 1950-ih. „Summertime” je vanvremenska romantična drama u režiji legendarnog Dejvida Lina. Sa svojim izvanrednim glumačkim izvedbama, zadivljujućom kinematografijom i iskrenom pričom, ovaj filmski dragulj predstavlja svedočanstvo Linovog rediteljskog umeća i sposobnosti da kreira emocionalno rezonantne naracije. Pridružite nam se dok ulazimo u očaravajući svet „letnjeg vremena” i doživljavamo radosti i bolove transformativnog leta u Veneciji.

Sreda u 21:00h na otvorenom!

GDE SU BILI ŠTA SU RADILI – Nebojša Glišić: Severna Irska, Deri @Kulturni centar REX

Nebojša Glišić boravio je od tokom juna u Severnoj Irskoj u sklopu Letnje škole pomirenja. U toku škole, polaznici su imali priliku da posete Ulster Univerzitet, Bloody Sunday fondaciju i Free Derry muzej i lokalne organizacije u Deriju i razgovaraju sa predstavnicima različitih političkih opcija. Raspon političkih i profesionalnih platformi sagovornika je od profesora univerziteta, boraca IRA, rođaka učesnika u Bloody Sunday, do komunalne službe u Deriju. U toku nedelje je bio organizovan i odlazak u Belfast zbog posete organizaciji bivših boraca i političkih zatvorenika UDF-a (Ulster Defense Forces) kao i organizaciji žena koja je dala poseban uvid u njihovu perspektivu pomirenja i trenutno stanje procesa. U toku ove posete učesnici su imali priliku da posete i zid koji razdvaja katolička i protestantska naselja u Belfastu ali i da razgovaraju sa učesnicima u sukobu i njihovim stavovima o današnjem stanju procesa.

Stvaralački Eho 90. ŽIVOTNI CIKLUSI @Baza Kulturnih Zbivanja

Jelena Ćirović, studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti predstaviće seriju fotografija. “Slika predstavlja životni ciklus koji se ne prekida, već se nastavlja i prenosi kroz genetski lanac.” Tim rečima bih opisala temelje mog istraživanja koje je zasnovano na mojim fotografijama različitih, ličnih, porodičnih trenutaka. Serija fotografija u ovoj umetničkoj formi ukazuje na važnost porodice i veza između članova tokom različitih faza života. Težnjom da interpretiram koncept Ticijanove slike “Alegorija razboritosti” potrudila sam se da prenesem snažnu poruku o značaju porodice, životnom ciklusu i vrednostima koje se prenose s generacije na generaciju.

Slušaćemo kompoziciju Vanje Nikolić, studentkinje Fakulteta muzičkih umetnosti. Reč je o kompoziciji “Oraciones” (molitve), u kojoj se radi o prelasku duše iz jednog oblika u drugi, u prenešenom značenju prolasku kroz različite sfere života u potrazi za slobodom. Nama život stalno priča. Pretpostavljam da to što nam konstantno nameće neke vremenske okvire nastupa isključivo jer nismo dovoljno strpljivi da ga čujemo do kraja. A on stalno menja priču. Jedino što je konstantno u njemu jesu te promene i ono što mi možemo da uradimo jeste da im se prilagodimo, da se uokvirimo sa njima. Ponekad nismo ni svesni tih granica, tražimo neko skriveno značenje zbog čega one postoje,tražimo njihov kraj, a zbog toga ne možemo ni da ih vidimo, ni da pređemo preko njih, da požurimo…

Četvrtak, 20. jul

Bratia (ESP) @KC Grad

Bratia, nastaje iz potrebe srpskog kontrabasiste Ivana Kovačevića da spoji dva muzička sveta u jednu unikatnu sliku. Beskrajni zvučni univerzum balkanskih zemalja sa elegancijom i preciznošću gipsy jazz-a sjedinjeni nomadizmom ciganske muzike se spaja u eksplozivni miks koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kao jedan od osnivača poznatog bend Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, sakupljenim iskustvom u više od 35 zemalja, Kovačević, zajedno sa svoja tri sabornika, grčkim perkusionistom Stelios Tođiasom, francuskim gitaristom Julien Chanal-om I katalonskim violinistom Perom Nolasc Turu započinju ovu muzičku avanturu u formi kvinteta sa gitaristom iskaljenim u stilu Django Reinhardt-a.

RATM Real Tribute vs FLANNEL Tribute to Seattle @Zappa Barka

RATM Real Tribute, Beograd – od 2008. godine daje počast bendu Rage Against the Machine, jednom od najvećih bendova u istoriji muzike, a to rade gruvom, gitarski i vokalno na nastupima tako da se ni Rage ne bi postideo njihovog zvuka i performansa. Svi znaju koliko je teško i skoro nemoguće podražavati glas Zack De La Roch-e, utoliko je i neverovatno da pevač TOWNSHIP REBELLIONA Milan Jakić ceo repertoar izvodi sa istom bojom i žestinom i scenskim nastupom koji je svojstven Zack-u.

FLANNEL, Beograd – već dugi niz godina FLANNEL pred domaćom odaje poštovanje ikonama GRUNGE scene i generaciji koja je ostvarila najveći domen stvaralaštva u gitarskoj muzici 90ih. Stari znalci i zaljubljenici pravca FLANNEL zapaliće Zappa Barku legendarnim pesmama Seattle bendova kao što su Alice in Chains, Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden, Foo Fighters, ali i bendova kao što su Faith No More, Rage Against the Machine, System of a Down, Korn i drugih.

Dragan Ćalina Quartet @Bluz i Pivo

U četvrtak u Bluziki slušamo autorski jazz kvarteta Dragana Ćaline! Sastav čine jedni od najeminentnijih muzičara u Srbiji -prijatelja koji već dugi niz godina muziciraju, druže se, napreduju i stvaraju!

Oni su:
Dragan Ćalina- pijanista i kompozitor
Luka Ignjatović- saksofon
Boris Šainović- kontrabas
Peđa Milutinović- bubnjevi

Petak, 21. jul

Music Reactions Outdoor Rave @Barutana

Music Reactions Outdoor RAVE stiže u punom sjaju, u petak 21. jula u Barutanu! Budite spremni za nadolazeći toplotni udar jer očekuju vas žestoki naleti euforije, ekstaze i plesa pod otvorenim nebom Kalemegdanske tvrđave. Prvi put u Beogradu nastupiće tri dame: Varya Karpova, Wallis i LESSSS, uz podršku našeg rezidenta RARa.

Koncert na Zidiću: LIPOV LOUD @Dom omladine Beograda

Beogradski bend Lipov Loud osnovan je 2018. godine spontano, kao rezultat druženja i nekoliko sviračkih sesija održanih u muzičkom studiju Lion. Kreativni rad nastavljen je u studiju P3 u BIGZ-u gde su snimljeni i prvi demo snimci za pesme „Moj grad”, „Boje”, „Bla bla” i „Milionima godina”. U maju 2022.godine za izdavačku kuću Long Play objavljen je i prvi EP pod nazivom „Ne pristajem” sa četiri energične, emotivne pesme i zvukom koji se može opisati kao beogradski garažni rok.

DOK CINEMA MASTERS: „MUZEJ REVOLUCIJE” @Dom omladine Beograda

Projekcija i razgovor o filmu „MUZEJ REVOLUCIJE” (Dokumentarni I 91 min. I 2021 I Srbija, Hrvatska, Češka)
Gost: Srđan Keča, reditelj, scenarista i producent / Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

„Vetar se u noći podigao i odneo nam planove” glasi poslovica u uvodnim rečima „Muzeja revolucije”. Reči su referenca na plan iz 1961. da se u Beogradu izgradi veliki muzej kao omaž socijalističkoj Jugoslaviji. Trebalo je “čuvati istinu” o jugoslavenskom narodu. Ali plan nikad nije otišao dalje od izgradnje podruma. Zapušteni prostor danas priča sasvim drugačiju priču od one koju su zamislili njeni inicijatori pre 60 godina. U vlažnoj, mračnoj zgradi žive izopštenici društva preoblikovanog kapitalizmom. Film se fokusira na devojčicu koja s majkom zarađuje čisteći prozore automobila na raskrsnicama. Bliska je prijateljica sa staricom koja takođe živi u „podrumu revolucije“. 

Petak lounge session: vibrain @Baza kulturnih zbivanja

Subota, 22. jul

Kišobran žurka @Drugstore bašta

Bliži nam se prvi letnji Kišobran u 2023. godini! Ovaj put smo vam spremili jedan klasičan blast from the past time što posvećujemo žurku isključivo Kišobran hitovima pojačani ekipama Ghetto University i Urban Farming.

BAD REPUTATION X TAYLOR SWIFT NIGHT @KC Grad

Spremili smo vam saradnju za pamćenje, vaša dva omiljena eventa u Kc Gradu rade zajedno!

21-22:30 TS Night intro
22:30-23 Drag Show (Taylor VS Nicki)
23-04 DJ set (@dita_von_bill & @clvcana)

Endless Boogie u Beogradu @Dom Omladine

Endless Boogie su bruklinski kvartet koji postoji od ’97. i sviraju spoj kraut i stoner roka sa bluzom i bugijem, gde su pesme ‘džem za džemom’ kako veli Paul Major, gitarista i pevač benda. Sažeto – uigrana interakcija dve gitare sa hipnotičkom osnovom koja se iznova i iznova vozi do kraja i atraktivnim solo deonicama uz pulsirajuću ritam sekciju i ponekad pevanje, a ponekad nasumično, šamansko verglanje u mikrofon gde vokal dobija ulogu dodatnog instrumenta. Objavili su dvocifreni broj albuma, uključujući i nekoliko živih. Endless Boogie pesme obično traju van svih standarda, često i preko 20 minuta.

PELLE (trulyyours) b2b VIGGO (valby kulturskola) @Ljubimac

Trulyyours je muzički kolektiv u usponu, izdavačka kuća i DJ trio koji je krenuo da se sluša širom Evrope poslednjih meseci. Sa trostrukim izdanjima, svirkama u Kopenhagenu, Rigi i Helsinkiju (da pomenemo neke), i sopstvenim, veoma cenjenim žurkama u svom rodnom gradu Stokholmu, Trulyyours su brzo stekli ime.

Sa širokim muzičkim repertoarom, izbor Trulyyours-a obuhvata sve, od hausa i minimala do brejkbita i tehna – uvek sa elementom iznenađenja – pokazujući muzičku raznolikost i višestruku inspiraciju DJ trija.

Giles Peterson @Barutana

Legenda britanskog klabinga Giles Peterson stiže u Barutanu 22. jula! Ovaj DJ i kolekcionar ploča je najpoznatiji po svom poslu voditelja na BBC Radio 6, gde vodi jednu od najpopularnijih radio emisija u Velikoj Britaniji. Uz to, osnivač je izdavačke kuće Brownswood Recordings kao i svima poznatog radija Worldwide FM u GTA V video igri. Poznat je po fuziji jazz, hip-hop i elektronskog zvuka, još od 80-ih kada je osnovao kultnu Acid Jazz izdavačku kuću.

Subota lounge session: dubfellah @Baza kulturnih zbivanja

Nedelja, 23. jul

Humanitarna projekcija: „Paris Is Burning” (1990) @Novi Bioskop Zvezda

U nedelju, 23. jula, u saradnji sa Novim Bioskopom „Zvezda”, Beograd Prajd organizuje humanitarnu projekciju filma „Paris Is Burning”. Na ulazu u bioskop će se nalaziti donacijska kutija, a sva sakupljena novčana sredstva biće preusmerena transrodnoj devojci sa juga Srbije, koja je nekoliko puta dobijala otkaz sa različitih radnih mesta zbog svog rodnog identiteta, i koja je trenutno korisnica socijalne pomoći.

„Paris is Burning” (1990) je dokumentarni film pod režijom kvir rediteljke Dženi Livingston, koji prikazuje kulturu balova u latinoameričkim, afroameričkim i transrodnim zajednicama u Njujorku krajem osamdesetih godina prošlog veka, dok ujedno istražuje odnose rase, pola, klase i seksualnosti.

FEMI KUTI & The Positive Force @Barutana

Dom omladine Beograda i Binta Sound predstavljaju veliki koncert: Femi Kuti & The Positive Force! Jedan od najvećih živih afričkih muzičara, svakako najveća zvezda afrobita, višestruko „Grammy” nominovani, ambasador Unicefa, legendarni Femi Kuti ponovo dolazi u Beograd ovog leta! Princ afrobita, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga velikog oca Fele Kutija – sve ovo su reči kojima se najčešće opisuje lik i delo čuvenog nigerijskog muzičara Femija Kutija.Femi Kuti dolazi u pratnji svog velikog benda “The Positive Force“, koji, kako muzički kritičari širom sveta kažu, čine da sve izgleda kao 3 šoua u jednom.

Radionica Work, Curator, Work! @Kula Cetinjska

23 – 26. jul 2023.
(početak u nedelju 23. 07. u 14h, ponedeljak-sreda u dogovoru sa grupom učesnika)
Kula, Cetinjska 15, Beograd
Rok za prijavu: 20. jul 2023.

Pozivamo vas da se pridružite četvorodnevnoj radionici sa kustosima Maksimilijanom Lenerom i Tiom Čiček. Radionica je namenjena studentima i mladim profesionalcima iz različitih kulturnih i kreativnih oblasti koji imaju želju da se bave kuriranjem savremene umetnosti, kao i onima koji već imaju neko iskustvo u ovom polju. Na osnovu interesovanja učesnika biraćemo tekstove i koristiti ih kao predloške za diskusiju i razmišljanje o aktuelnim uslovima i metodama rada u okviru kulturne produkcije.

Radionica Work, curator, work! je eksperiment u načinu na koji se razmišlja i razgovara o tome kako se nositi sa željom da se projekti kreiraju na najbolji mogući način a bez idealizovanja sredstava ili načina da se to učini. Kada govorimo o konceptima izložbi u umetnosti, često zaboravljamo da njihova realizacija podrazumeva i finansije i distribuciju rada.

GARDEN SESSIONS: Bajaga i Instruktori @Botanička bašta

Jedna od najpoznatijih srpskih i regionalnih grupa, Bajaga i instruktori, nastupiće u Botaničkoj bašti 23. jula od 20.30 časova u okviru GARDEN SESSIONS sezone koncerata, u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF).

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *