fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /18.12 – 24.12/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
18. December 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 18. decembar

Winter karaoke @KC Grad

Winter karaoke stižu u Grad! Po mogućstvu poželjno je neznanje u pevanju i želja za razbijanjem straha od nastupa. Kako biste stigli na red i otpevali vašu numeru ne dolaziti previše kasno zbog pomame.

Ulaz: 200 din

Otvaranje izložbe Srđana Kuljanina @ Zadužbina Ilije M. Kolarca

20 GODINA UMETNOSTI / Srđan Kuljanin / Izložba je otvorena do 20. decembra u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Inside Llewyn Davis (2013) @bife Ventil

Film prikazuje jednu nedelju u životu folk muzičara Luina Dejvisa koji je aktivan na njujorškoj muzičkoj sceni 1961. Iako Dejvis nije istorijska ličnost, priča je delimično inspirisana autobiografijom folk pevača Dejva van Ronka. Većina muzičkih numera koje se mogu čuti u filmu, u celosti su izvedene i snimljene uživo. Režiseri, scenaristi i producenti filma su Džoel i Itan Koen, a naslovnu ulogu tumači Oskar Isak.

Utorak, 19. decembar

Kritični utorak | Besplatan filmski program: WASSUP ROCKERS @KC Živa

Novi film u serijalu SPOREDNIM PUTEM
Film koji gledamo u utorak: WASSUP ROCKERS

********************
režija: Larry Clark
komedija
SAD 2005.
trajanje: sat i 51 minut

Diskutabilan a besplatan filmski program, utorkom od osam u Živi. Selektor i domaćin serijala SPOREDNIM PUTEM, Dimitrije Stojanović Dimos!

Jazz Jam Session // Charlie Parker Tribute @Bluz i Pivo

Charlie Parker Tribute u najavi za sledeći utorak i jazz jam druženje! Dobro poznate bebop standarde ovog alt saksofoniste sviraće ova fantastična ekipa:

Luka Ignjatović – saksofon
Bojan Cvetković – klavir
Milan Nikolić – kontrabas
Peđa Milutinović – bubanj

Sreda, 20. decembar

Izložba – Love Stories and Hate Crimes: Analogies of the poor image @Kula

Fondacija Ilija i Mangelos predstavlja događaj / audio šetnju / delegirani performans / instalaciju
Love Stories and Hate Crimes: Analogies of the poor image
Pavla Banovića

Ne bi li artikulisao ambivalentost kao sentiment koji u velikoj meri definiše savremeni trenutak, ali i ono što Hito Štejler definiše siromašnom slikom, umetnik razvija jedinstvenu situaciju odnosno akciju negde na tankoj granici izlagačkih i performativnih praksi. Upotrebom odabranih slika i teksta, Banović artikuliše vlastito iskustvo, najpre stečeno tokom ovogodišnjeg studijskog boravka u Njujorku, dok istovremeno preispituje i naš kolektivni odnos prema savremenim tehnologijama i značaju memorije.

Love Stories and Hate Crimes predstavlja novu formu umetnikovih istraživanja međuljudskih odnosa moderiranih aktuelnim ideološkim i tehnološkim fenomenima. Tokom dva dana publika će imati jedinstvenu priliku da kreira vlastiti narativni tok koji će se nepredvidivo odvijati po umetničkom prostoru Kule uz unapred pripremljene instrukcije.

*Mala napomena: za potpuni doživljaj rada neophodni su pametni telefon i slušalice.

Predstojeći događaj jeste deo nagrade Dimtrije Bašičević Mangelos koju je Banović dobio 2022. godine.

Ženergija Hub veče @Sprat

Tačno pre nego što praznici budu u punom jeku,a u vreme obračuna sa svime što nam je ova 2023. donela, Ženergija vas poziva na druženje, da stres ostavite na podijumu. Ulaz je free, a vrata su otvorena za sve dobre ljude!

Ovo nema veze sa nama @Kvaka 22

Pre ste slavili tri Nove godine, univerzalnu (? kako se uopšte zove ta Nova godina), srpsku i kinesku, a ovo je već drugi put za redom da slavite i Novu godinu u C4 izdanju. Presreli smo Deda Mraza i imamo za vas hrpu poklona! Poklanjamo vam, pre svega, sebe, jer boljeg poklona od toga nema. Dakle, poeziju čitamo mi – Milana, Milica Aleksa i Milena , po četiri pesme, bajo moj. U skladu s tim, preimenovali smo pesnički program, i naziv ovog puta glasi: ovo nema veze s nama. Posle poezije sledi muzika, i to živa, kao što Novoj godini i priliči: nastupiće nam Potop i Radiomasiv.I tu, naravno, nije kraj: kad završe bendovi, stižu Prenda i Hamza, jer kako pesničko-muzičko veče bez njih? Ako mi recitujemo i sviramo, ko vodi program, pitate se vi? Pa Pavle Banjac i Jana Andrić, friške pesničke nade, uveliko vam poznate i omiljene glave.

Skupljači perja (1967) @Jugoslovenska kinoteka

Poslednji naslov koji gledamo u okviru ovogodišnjeg serijala Vrli novi svet jeste jedan od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije “Skupljači perja” iz 1967. godine. U pitanju je dramski film crnog talasa, režisera Aleksandra Saše Petrovića. Radnja prati teške životne uslove vojvođanskih Roma, ali obrađuje i druge važne teme poput ljubavi, međuetničkih i društvenih odnosa. Među glavnim glumcima izdvajaju se Bekim Fehmiju, Olivera Vučo, Velimir Bata Živojinović. Film je dobitnik Grand Prix nagrade žirija Kanskog filmskog festivala 1967. godine.

Uvodnu reč pružiće nam prof. dr Janko Janković (Institut za socijalnu medicinu, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu). Razgovor vodi asist. dr Aleksandar Stevanović (Institut za socijalnu medicinu, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu).

Četvrtak, 21. decembar

7. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije @Jugoslovenska kinoteka

7. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije, odvijaće se od četvrtka, 21. decembra, do nedelje, 24. decembra u velikoj sali Muzeja jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici.

PLOHO @Zappa Baza

PLOHO — post-pank bend iz hladnih prostranstava Sibira nastupiće u Beogradu sa velikim solo koncertom povodom 10og jubileja postojanja benda! 2/3 benda već preko godine dana živi u Beogradu. U ovom periodu bend PLOHO je imao nekoliko mini-turneja, mnogo solo nastupa širom Evrope, nastupao je na mnogim festivalima kao što su poznati srpski festival EXIT, zatim Wrong Fest i drugi, a zbog popularnosti koji je bend stekao u Južnoj i Severnoj Americi, njihova muzika je tražena širom sveta.

10 GODINA NAJKRAĆEG DANA I FILMKULTURE @Sprat

10. po redu beogradska proslava svetskog dan krakometražnog filma i 10. rođendan udruženja Filmkultura održaće se 21. decembra od 17h do 00h u @spratbar u Cetinjskoj.

Očekuju vas:
– projekcije uspešnih domaćih kratkih ostvarenja i onih do sad nikad viđenih (sa radionica Filmkulture i Akademskog filmskog centra
– ozbiljni i manje ozbiljni razgovori o filmu i filmskoj edukaciji
– poigravanje sa filmskom trakom, u okviru predstavljanja najsvežijeg i najopipljivijeg Filmkulturinog projekta.

Ceo program možete naći ovde: filmkultura.com/10-godina-filmkulture-i…/. Upišite datum u teftere i vidimo se na Najkraći dan!

Izložba Jelena Milićević – „Biće sve ok!” @Meduza

Jelena Milićević – „Biće sve ok!” | 21.12. – 15.01. |Ma, baš te briga- biće to sve ok!
Koliko puta vi ili neko drugi u toku dana izgovorite da će sve biti u redu? Koliko puta ste radili stvari koje vam se ne rade i na pitanje da li ste dobro, odgovarali da ste ok? Mnogo i previše. Zato dođite 21.12.2023. u pristojnih 19 časova u Meduzu na čašicu razgovora ili ako vam je ljudi i ispraznih konverzacija preko glave, onda gledajte grafike i crteže kojim će se Jelena Milićević predstaviti publici, iako je rekla da neće ništa ni da pipne u decembru. I sad stvarno, biće to ok!

————————————————————–

Jelena Milićević rođena je 1992.godine u malom rudarskom mestu u Zapadnoj Srbiji. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu upisuje 2010.godine na grafičkom odseku, master studije završava 2016.godine sa zvanjem i znanjem master likovna umetnica- grafičarka. Nakon završenih studija radi tri godine u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja kao majstor štampe- litograf. Unapređuje i širi svoja interesna polja i na slikanje i crtanje akrilom kroz saradnju sa umetnicima iz Južne i Srednje Amerike, bogati svoj kolorit i pojednostavljuje crtež. Od 2021.godine u saradnjom sa FAWW Gallery iz Londona izlaže širom sveta od čega dva puta samostalno u Londonu. Sa izabranim umetnicima pomenute galerije izlaže u Tokiju, , San Francisku, Parizu i na Ibici. Do sada je izlagala devet puta samostalno. Njeni radovi nalaze su u javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji i Engleskoj.

Petak, 22. decembar

GNEVNI FILMOVI: Tribina o filmu „Flašaroši” @Dom omladine Beograda

Učestvuju: reditelj Nemanja Vojinović i producentkinja Marija Stojnić. Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Vojinovićev film donosi priču o sakupljačima plastičnih flaša, poznatijim kao „flašaroši“. Nedaleko od Beograda, na nekadašnjem arheološkom nalazištu drevne Vinčanske civilizacije, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Dolazeća modernizacija donosi nove izazove za ovu živopisnu zajednicu i svakog njenog pojedinca. Flašaroši se bore za opstanak u postapokaliptičnom pejzažu ove deponije. Nemanja Vojinović (1989) diplomirao je 2012. godine filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan je od reditelja dugometražnog igranog diplomskog omnibusa „Gde je Nađa?“ (2013), kao i primećenih dokumentarnih filmova „Realnosti, odjebi“ (2011) i „Daljine“ (2017).

Danilo Kas presents: Laseech (CRO) @KC Grad

Po prvi put u Beogradu, u KC Gradu, gostuje Laseech producent i DJ iz Pule. Sa izdanjima na BBE Music-u, Lumberjacks In Hell-u, Forbidden Dance Records-u i mnogim drugima, Laseech se izdvaja kao jedan od najzanimljivijih hrvatskih izvođača. Ljubav prema analognom zvuku ovog audio inženjera i stalna želja za istraživanjem mogu se čuti u njegovim izdanjima i uvek plesnim i beskompromisnim setovima, kakav nam sprema i za premijerno izdanje u Beogradu. Laseech će predstaviti svoju selekciju ploča i neizdatih trekova. Radoznao da upozna Beogradsku publiku u čemu će mu pomoći domaćin Danilo Kas.

Start 22h

Izložba: Jelena Jelača „The Truth is Shaped in the Darkness“ @X Vitamin

Galerija „X Vitamin“ obeležava godišnjicu izložbom Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ u petak, 22. decembra u 19h u galeriji X Vitamin na adresi Resavska 19 u Beogradu.

Na izložbi u X Vitamin galeriji biće prikazano jedno monumentalno delo koje predstavlja istovremeno sublimaciju dosadašnje prakse ali i otvara novo polje u radu Jelene Jelače. Tokom proteklih godinu dana delo nastaje kao refleksija umetnice na aktuelna stanja stvari kojima svedočimo, dok formatom i kompleksnošću prevazilazi njena dosadašnja ostvarenja, a publici nudi uzbudljivo iskustvo koje se graniči sa transcedentnim. Pregršt karaktera realnih i fantastičnih gusto ispunjava gotovo čitavu površinu platna potvrđujući Jelenin osećaj za dramaturgiju slike. Na mnogo načina ovo delo i ova izložba nudi konkretna pitanja na simboličan način.

Andy Pavlov | Na putu za Honduras | UŽIVO @Dom omladine Beograda

Pijanista i kompozitor Andy Pavlov (Andrija Pavlović, LP Duo) održaće 22. decembra solistički koncert u velikoj sali Doma omladine Beograda na kome će predstaviti žanr nove klavirske muzike (Neoclassical piano music, Indie classical) i to kroz svoje au-torske kompozicije u izdanju Universal Music. Već dvadeset godina Pavlović uspešno nastupa sa LP Duom širom sveta u najpoznatijim dvoranama poput Carnegie Hall, Njujork, Kennedy Center, Vašington ili Concertgebouw, Amsterdam. Andy Pavlov stvara jedinstven stil klavirskog zvuka u kome spaja senzitivnost klasike sa minimal-izmom, rokenrolom i drugim žanrovima. Pripada globalnoj muzičkoj sceni nove klavirske muzike i autorima poput: Yan Tiersen, Ryuichi Sakamoto, Ludovico Einaudi i dr.

Ovaj koncert ujedno predstavlja i platformu ,,Klavirsko nebo”, koja godinama unazad promoviše novu klavirsku muziku domaćih autora različitog ,,background-a”. ,,Klavirsko nebo” je nastalo 2017. godine kao inicijativa Pop Depresije u saradnji sa LP Duom i Kišobranom.

Vladimir Ivković @20/44

Vladimir Ivkovic is a DJ. He’s more than that of course, but as his essence, Ivkovic is someone with a particularly unique talent for selecting records and weaving them into a larger – and often unusually compelling – narrative.In recent years, Ivkovic has become a staple of the European club circuit. Despite all international adventures, Ivkovic has kept his focus on music, especially the dark and often psychedelic sounds that lurk in its unexplored corners. Whether he’s broadcasting on the radio or piloting the dancefloor, Ivkovic is someone who applies a curatorial mindset and a deep love of music to all of his creative exploits. Yes, he’s a DJ, but he’s so much more than that; he’s a storyteller, a connoisseur and, most importantly, an artist.

ra.co/dj/vladimirivkovic/biography
soundcloud.com/vladimir

Beyond Rave with DJ Sweet6teen, Stellarcompanion, Cosmic G, Undoo @Drugstore

Beyond House collective version 2.0 invites you to their signature night of eclectic dance with special guest DJ Sweet6teen from Cologne.

LINEUP:
DJ Sweet6teen
Stellarcompanion
Cosmic G
Undoo

Subota, 23. decembar

Magacinski showcase: SWEET 16 @Magacin u Kraljevića Marka

Pozivamo vas da se pridružite trećem izdanju Magacin Showcase-a! Na ovogodišnjem izdanju imaćete priliku da zavirite u deo umetničkih produkcija koje su nastale (ili još uvek nastaju) tokom ove godine u prostorima KC Magacin. Osim brojnih odlomaka iz predstava izvođačkih umetnosti, imaćete priliku da vidite i digitalnu instalaciju Foto tima Magacina koja će biti svojevrstan vremeplov kroz događaje kojima je KC Magacin bio domaćin tokom 2023.

Subota, 23.12, 19h:
CENTRALNI PROSTOR
1. “Nemoj da mi pomažeš” koncert-performans Perpetuumdance, Svetlana Đurović, Ana Obradović i Katarina Rankovic
2. “Iskreno, možda istinito ili realno” pozicionirana/koreografisana impro, Nikola Planka
3. “I just shot John Lennon” video rad Prozaonline, Zoran Ilić | PODRUM
4. “Šredingerova mačka” koreografska minijatura Pocket troupe, Tanja Ivanov, Vanja Višnjić, Nikola Pušičić i Mina Ćirić | MALA SCENA
5. “Sweet fifty” insert iz predstave trupe 4 ŽENE, Vera Erac, Aleksandra Jelić, Olivera Milojević Čavić i Nataša Milojević | CENTRALNI PROSTOR
6. “Reflection on Anorexia” koreografija, Ana Obradović
7. “Remi” insert iz predstave “Reminiscencija” Teatra Mimart, Lidija Antonović, Mina Ćirić
8. “Out loud” insert iz predstave, Olga Uzikaeva, Rade Obradović, Maksim Korolev
9. “Java ili san”, koreografija: Olga Vučković, izvođenje: Anastasija Kanazarević | PLESNA
10. “Kosa mi je kao tanjir, svuda oko glave” performans, Ana Vuković, Marko Milić, Sanja Radulović | CENTRALNI PROSTOR

Novogodišnja Moda za Poneti @KC Grad

Novogodišnja Moda za Poneti u KC Gradu | 23 i 24. 12. od 14 do 20h | design market

Moda za Poneti u Kc Gradu je uvek odlična prilika da upoznate domaće dizajnere i kolekcionare, pronađete originalne poklone za drage osobe ali i za sebe.

Nedelja, 24. decembar

Ana Ćurčin trio @Kvaka 22

Koncert trija okupljenog oko Ane Ćurčin i njenih pesama, koji je već par puta nastupio pod radnim imenom “Tri lepe”: Ana Ćurčin, Ana Protulipac i Milena Jančurić sviraće za vas stare i nove pesme iz Anine karijere. Mesto je Kvaka 22, vreme je nedelja 24. decembar od 19h. Limitiran broj ulaznica u prodaji je u Zaokretu i Kvaki 22, po ceni od 800 rsd. Na veče koncerta cena karte će biti 1000 rsd.

Izložba Sofije Pavković: Hypnagogia @KC Živa

Prelazno stanje iz budnosti u san naziva se hipnagogija (u bukvalnom značenju, vođenje u san). Radovi su nastali u trenucima neposredno pred spavanje, kako bi umetnica što neposrednije mogla da se poveže sa podsvesnim sopstvom. Unutar delikatne granice između budnosti i sanjanja, ovi portreti otkrivaju prave strane ličnosti. Ova izložba, zamišlljena je kao meditacija o trenutku koji često prolazi neprimećen – onom trenutku pre nego što san preplavi um. Upravo u tom efemernom momentu, umetnica hvata nepokolebljivu istinu o svakom subjektu, pre nego što suština bude prekrivena svakodnevnim fasadama budnosti.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *