STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kulturna dešavanja u gradu / 18 – 24. oktobar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
18. October 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 18. oktobar

Petar Kropotkin: Uzajamna pomoć – Faktor evolucije (čitalačka grupa) @DC ZaČin

Po prvi put Samoobrazovni univerzitet organizuje čitalačku grupu koja će se baviti čitavom knjigom, a kao temu smo izabrali klasično delo ruskog anarhiste Petra Kropotkina: Uzajamna pomoć – Faktor evolucije. Tokom 5 sedmica, počevši od 18. oktobra, okupljanje će biti organizovano svakog ponedeljka u Društvenom centru Začin od 19h, kao i diskusija o ovoj knjizi, ali i o značaju koncepta uzajamne pomoći u savremenom kontekstu.

Prvo Bijenale Fantastike @Zadužbina Ilije M. Kolarca

Pozivamo Vas na Prvo Bijenale fantastike u Srbiji – festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog. Izložba će biti svečano otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca, 18. oktobra u 17:30 časova.

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović „Feniks” omogućio je publici da – na jednom mestu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri (od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs). Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije u Valjevu, Vojislav Jovanović. Na otvaranju Bijenala biće proglašeni i dobitnici tri značajne nagrade: Grand prix-a, Nagrade za životno delo i nagrade „Perspektiva” – koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku u domenu fantastike. Bijenale fantastike podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Gradski sekretarijat za kulturu.

Utorak, 19. oktobar

Otvaranje izložbe „Trenutak koji je prošao” Aleksandre Ane Lekić @UK Parobrod

Otvaranje izložbe “Trenutak koji je prošao”
Utorak, 19. oktobar 2021. u 19h u UK Parobrod
Muzička podrška, na klaviru pijanistkinja Vera Radisavljević i na gramofonima DJ Marquez V. i Zmaj Nestaško.

Sadašnjost je trenutak u vremenu kojeg uglavnom nismo svesni. Ako nekad zastanemo i razmislimo o njegovoj prirodi, čini nam se da on bzinom svetlosti odlazi u prošlost i da je svaki momenat u vremenu već nestao dok stignemo da pomislimo na njega. Nepostojanost sadašnjeg trenutka je tolika da nas tera da se zapitamo da li on zaista postoji ili je to samo konstrukt jezičke gramatike. Ipak, kada se okrenemo ka njemu, shvatamo da je realno postojao ali da je prošao, da je već smešten u perfekat misli – u naša sećanja.U brzini prolaznosti vremena naše sećanje je nekad jasno a nekad izbledi kao i momenat sadašnjosti. Ostaje nam samo da primetimo promene, da je prošao dan, mesec i cela godina a da se nismo ni zapitali gde smo, dokle smo došli i gde smo stali.

Godišnje doba prođe a mi smo i dalje u prethodnom, nesvesni lepote življenja u trenutku i osvešćivanja sebe samih u njemu. Ovom izložbom prenosim te trenutke koji su u momentu nestali a opet ostavili trag. Pejzažno predstavljeni jesen, zima, proleće i leto, naslikani u jednom dahu, apstrahovanjem prikazuju lepotu ali i neuhvatljivost sadašnjeg trenutka. Sa ovom izložbom koračam u jednu novu, iskusniju godinu života, ostavljajući prošlu iza sebe, sa porukom da život čine sadašnji trenuci koji treba doživeti, prigrliti, ceniti i u njima uživati.


Video pregled relevantnih izložbi tokom oktobra 2021 @SKC

U fokusu video pregleda aktuelne umetnosti u oktobru 2021. biće aktuelne grupne izložbe sa promišljenim kustoskim pristupom. Na primer, ovogodišnje izdanje bijenala u Rigi je zbog kovid mera, na predlog kustoskinje Rebeke Lamarš-Vadel, umesto u fizičkom prostoru galerije organizovano u prostoru seta za dokumentarno- eksperimentalni film, koji se sada pokazuje i po festivalima i po galerijama i muzejima. Kustoskinja je u saradnji sa latvijskom režiserom Davisom Smanisom i francuskom pop pevačicom Lafavdom osmislila način na koji su radovi pozvanih umetnika dobili sinematografsku dimenziju. Izložba „Znoj“ u minhenskom „Kunstferajnu“ rezultat je dve godine posvećenog istraživanja fenomena koji su njeni kustosi (Ana Šnajder i Rafael Fonseka, uz asistenciju Elene Secer) odredili kao „tela koja deluju zajedno i oblikuju svoju sadašnjost“, dok se znoj koji izbija na njihovim licima tumači u kontekstu „nasilnih pokušaja da se ljudsko telo kontroliše“ i „umetničkih strategija otpora“.

Izložba prati feminističke i postkolonijalne pokrete od sedamdesetih godina prošlog veka, a umetnice i umetnici na njoj predstavljeni su
uglavnom sa „globalnog juga“. U prostoru bazelskog „Kultuštiftunga“ su umetnici Admir Jahić i Komenius Rotlisberger instalirali projekat „Razgovor putem naslova pesama“, kao eksperiment sa tekstom u prostoru, u koji su uključili veliki broj aktuelnih međunarodnih umetnika srednje generacije. U hamburškom „Kunstfereajnu“ je umetnik i kustos Sajmon Deni postavio grupnu izložbu koja reflektuje teme tehnologije,
organizacije i vlasništva u doba tehnološkog postvarenja rada u kulturi, i nazvao je „Dokaz o ulogu“. Ove i druge izložbe aktuelne tokom oktobra predstavljene kroz video miks njihove dokumentacije biće materijal za razgovor o aktuelnim izlagačkim praksama.

Sreda, 20. oktobar

Art Weekend Belgrade 2021 @Hotel Beograd

Art Weekend Belgrade, desetodnevna manifestacija koju KC Grad pokreće u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene, biće održana od 20. do 29. oktobra 2021. godine. Program se sastoji od posebno pripremljenih izložbi u galerijama, kao i gostovanja vodećih domaćih i inostranih profesionalaca iz oblasti savremene umetnosti.

Centralni događaj koji će obeležiti AWB izdanje 2021 je izložba „Hotel Belgrade – Hotel Beograd”, koja će biti otvorena 20.10. od 16h.

Petospratna zgrada hotela izgrađena je 1938. godine na uglu ulica Balkanske i Nemanjine. Odmah posle Drugog svetskog rata je nacionalizovana, a nedavno vraćena starim vlasnicima. AWB tim je prepoznao ovu zgradu kao idealnu lokaciju koja bi predstavila lokalnu umetničku scenu u okviru Art Weekend manifestacije. U saradnji sa vlasnicima zgrade i Gete Institutom u Beogradu, izložbu će kurirati An Paenhisen (An Paenhuysen), kustoskinja koja živi i radi u Berlinu. Više od 50 umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Srbije predstaviće se u sobama hotela Beograd.

Izložba u Hotelu Beograd biće otvorena do 29.10, svakodnevno od 12 do 17h.

Performans Alekse Bartola, Sare Pantović, Marije Ive Gocić i Nikole Kneževića „4 The Experience” na Art Weekend Belgrade-u

„4 The Experience” predstavlja sintezu umetničkih formi – perfomans, instalaciju, ples, fotografiju i film. Uvlačenjem gledaoca u svojevrsni lavirint, poigrava se sa konceptom vremena i prostora pričajući priču o jedinstvenom pogledu na svet. „4 The Experience’’ će se premijerno odigravati 20. oktobra sa početkom u 15:30 i završetkom u 17h. Vreme koliko ćete se zadržati i kada ćete u tom vremenskom okviru doći je na vama. Performans će se takođe igrati i 23. 24. 29. oktobra od 14 do 17 časova.

Treći festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop” @UK Pardobrod

Treći festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ biće održan od 20. do 23. oktobra 2021. u Ustanovi kulture „Stari grad“ u Beogradu. Svakog dana od 20. do 23. oktobra od 14h do 21h moći ćete da zavirite u svet autora dokumetarnih filmova iz celog sveta. Ulaz je slobodan. Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije koja se bave najaktuelnijim pitanjima, od ugrožavanja biodiverziteta u urbanim i ruralnim krajevima, preko građanskog aktivizma, narodne medicine koja poboljšava zdravlje zajednice i mnogo drugih tema koje su svojstvene angažovanom etno filmu.

Priča o rokenrolu: pogled iz antropologije #16/ Strip i rokenrol kao kritički mediji @Kvaka 22

U kakvim društvenim i političkim okolnostima strip i rokenrol dolaze na metu kritika, ko sprovodi tu vrstu kritike i iz kojih razloga? Kako su se unutar umetničkih formi izražavanja u polju stripa i rokenrola razvili mehanizmi otpora prema represivnim metodama politike i ekonomije i šta slabi tu vrstu kritičke oštrice? Da li su pojavivši se u formi andergraund stripa i panka, reagujući na taj način na pojavu nove desnice na britanskoj i američkoj političkoj sceni, ti mediji „predskazali budućnost“ time što su etičku i egzistencijalnu pustoš proisteklu iz dominacije neoliberalnog kapitalizma učinili opipljivom pre nego što se taj društveno-ekonomski sistem nametnuo kao „jedini moguć“ poredak stvari? Kakva je uloga kritičkog umetničkog izražavanja u polju stripa i rokenrola danas, unutar savremenog svetskog sistema kao organizacione formacije sve čvršće integrisane na medijsko-digitalnom planu, koja je pritom sve više fragmentisana na svim drugim nivoima?

Kroz ciklus „Priča o rokenrolu: pogled iz antropologije“ upoznajemo se sa idejama i praksama vezanim za rok muziku i druge vidove popularne kulture, diskutujemo o toj klasi fenomena nastojeći da ih razumemo u komparativnoj perspektivi i s obzirom na različite društvene i političke kontekste u kojima se manifestuju, iz različitih uglova sagledavamo njihovu ulogu i efekte u savremenom društvu. Programi u okviru ciklusa održavaju se isključivo „uživo“, dobro došli u Kvaku 22.

Četvrtak, 21. oktobar

DOK CINEMA DOB: „SLATKO OD NIŠTA” @Dom omladine Beograda

Ozbiljna dokumentarna parodija, koja se rimuje dosta često, a u kojoj Ništa vraća Sve na svoje mesto. „Slatko od Ništa” satirična je dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam se obrati po prvi i posljednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimale su desetine direktora fotografije u sedamdeset zemalja, muziku su komponovali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Iggy Pop.Film je premijerno prikazan na 70. filmskom festivalu u Lokarnu, nakon čega je imao projekcije na preko 50 festivala (Amsterdam, Moskva, Šangaj, Lima, Sijetl…), 10 art bijenala (Ženeva, London, Majami, Buenos Aires, Rim…) i desetak evropskih TV stanica.

Predstava: Prosidba! @Takovska 17

Posle više od godinu dana Prosidba je ponovo sa vama! U novom autentičnom prostoru koji bruji istorijom, Natalija Čubukova, Ivan Vasiljevič Lomov i Stepan Stepanovič Čubukov opet u potrazi za neuhvatljivim happily ever after. Sve porodice su srećne na isti način, ali svaka je luda na svoj.

Cena karte 500 RSD.
Rezervacije na: 3grosa@gmail.com ili u inbox stranice.
Broj mesta ograničen na 20.
Vrata se otvaraju u 19:30.

Igraju: Mirjana Jelić, Đorđe Živadinović Grgur, Aleksandar Meda Jovanović
Muzika: Luka Lopičić
Režija: Marija Barna-Lipkovski
Dizajn plakata: Filip Ćetković

Petak, 22. oktobar

FESTIVAL ČOKOLADE @DorćolPlatz

Da li ste znali da je naziv za drvo na kojem raste kakao „Theobroma cacao”, što znači „hrana bogova”? Ovom drvetu je potrebno skoro godinu dana da bi dalo dovoljno kakaoa za proizvodnju samo 10 čokoladica od 60 grama. Zato uživajte u neverovatnim ukusima najboljih svetskih čokolada od 22 do 24. oktobra, u periodu od 10h do 22h. Ukoliko niste ranije imali priliku da posetite ovaj najslađi festival u centru Beograda, predlažemo vam da se već prvog dana zaputite na dobro poznatu lokaciju, jer vas očekuje preko 20 izlagača sa najrazličitijim ukusima iz celog sveta.

Karte se kupuju na licu mesta pred sam događaj.

Svirka: GIFT @BitefArtCafe

Ovom prilikom BITEFARTCAFE vam predstavlja legendarne GIFT party bend koje svi dugo cekaju i koji se bookira mnogo unapred. Glamurozni izgled benda i izvodjenje podseca stvarno na svetski nastup rokenrol bendova iz 80’90’00’. Stoga na GIFT trpezi je ni manje ni vise Depeche Mode, Bowie, The Cure, Placebo, GIFT autorski, INXS, Marilyn Manson, Pet shop Boys, Coldplay i mnogi drugi.

Ulaz: slobodan

Subota, 23. oktobar

Anđelo vs Demono: Kene Beri, Nihil, DJ Milicija @KC Grad

Ove jeseni u tvoj KC grad stiže blokbaster epska saga o sukobu biblijskih srazmera, obračunu koji traje od pamtiveka, vatrama koje besomučno gore i konfliktu koji ne može biti zamrznut. Ovo je priča o večitoj borbi dobra i zla, priča o izdaji, prevari, prevrtljivosti, gramzivosti i seksu. Višesatni spektakl u glavnim ulogama upotpunjavaju kene beri kao Anđelo, Nihil kao Demono, i DJ Milicija kao gasna sestra. Karte možete pribaviti na blagajni po ceni od 500 RSD, piće nije besplatno, a kokice se kokaju u WC-u.

999999999 Live / Music Reactions Event @Drugstore Beograd

Tehno duo iz Italije stigao je ponovo u Drugstore posle 2018. godine. Beskompromisni acid zvuk je zaštitni znak njihovih live nastupa!

Kao podrška ovom dvojcu u Main Room-u nastupiće talentovan Nenad Dokić, a aktivirali smo i Black Room. Tamo ćete pronaći Rèdacs, Vrag i goste iz Berlin Final Rehab-a.

Yes, acid is the answer!

LP Duo – KONCERT NA KOLARCU

LP Duo, jedan od najznačajnijih muzičkih dueta, nastupiće u subotu 23. oktobra u 19.30 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve Zadužbine gde će izvesti neke od novih kompozicija za dva klavira i sintisajzere nastalih u proteklom periodu izolacije kao i dela sa njihovog veoma cenjenog albuma „Duality“, u izdanju Universal Music.

Nakon fantastične koncertne turneje sa albumom ,,Duality” po regionu kao i u Francuskoj, Austriji, Japanu i Južnoj Koreji, Sonja i Andrija su se posvetili studijskom radu i komponovanju muzike za naredne albume, filmove, pozorište i TV serije. Na koncertu na Kolarcu, publika će moći da čuje i deo novog albuma ,,LP Duo plays Božičević” snimanog u prethodnom periodu a koji će biti objavljen u izdanju Universal Music 19. novembra ove godine.

Nedelja, 24. oktobar

Glumačka audicija: „Iza Zatvorenih Vrata” @Kvaka 22

Traže se glumci za uloge u „Iza Zatvorenih Vrata’ (Jean-Paul Sartre): dva muškarca i dve žene (20+) amateri i profesionalni glumci su dobrodošli
(nema nikakve finansijske naknade za produkciju jer nema budžeta). Predstava istražuje ideju pakla i da to nije mesto, već drugi ljudi. Likovi su zarobljeni u dosadnoj sobi, nemaju šta da rade, nemaju gde da odu, a ne mogu ni da spavaju, niti zvučni signal za servis radi. Imaju samo jedno drugo na koga su upravo mislili, i ne slažu se u tradicionalnom smislu. Predstava razmatra kako drugi ljudi mogu izazvati pakao, kao i kako vi možete izazvati pakao u sebi. Predstava će biti izvedena na srpskom jeziku. Ali, razumevanje engleskog je plus.

Audicije će biti održane:
Nedelja, 24. oktobar
Kvaka 22, Ruzveltova 39 (gore)
od 13 do 17 časova
Nije neobhodna registracija za audiciju – samo dođite tog dana.

ZARYADKA – dance practice for Everyone @ Kvaka 22

Ovo je događaj koji se održava svake nedelje u prostoru Kvaka 22 sa početkom u 10h i traje do 11.30h. Cena časa ne postoji, već se bazira na donacijama, a da biste prijavili svoje učešće potrebno je da pošaljete mejl na olga.uzikaeva.ples@gmail.com.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *