STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kulturna dešavanja u gradu / 19.9 – 25.9 /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
19. September 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 19. septembar

Gostovanje francuske spisateljice Sofi Dol i promocija njenog romana „U Velikoj perionici” @Krokodilov Centar

Roman „U velikoj perionici” je deo izdavačkog poduhvata Kontrast izdavaštva pod nazivom „Govorite li ženski?”, koji obuhvata sedam knjiga na sedam različitih jezika koje su pisale žene. Ovaj projekat afirmiše književnost kao osnaživanje žena i obuhvata dela značajnih autorki od početka XX veka pa do danas i deo je Programa Kreativna Evropa.

Sofi Dol (Sophie Daull) je glumica i književnica rođena u istočnoj Francuskoj 1965. Studiranje muzike na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu podstaklo ju je da se bavi mnogim umetničkim praksama. U okviru književnog programa regiona Il de Frans, nedavno je provela deset meseci koordinišući radionicu pisanja za zatvorenike Pritvorskog centra Melun, 40 kilometara jugoistočno od Pariza. Roman „U velikoj perionici” počiva na tragičnim događajima iz autorkinog života i govori o izazovima sa kojima se suočavaju žene XXI veka. Kroz lik mlade spisateljice autorka postavlja mnoga pitanja o hrabrosti, ljubavi i procesu isceljenja, a samo jedno od njih glasi: može li pisanje biti lek za traumu?

Projekcija na zidu: Death Proof @bife Ventil

Projekcija na zidu: Death Proof (2007)
Režija: Quentin Tarantino

Potcenjen, a jedan od gotivnijih Tarantinovih filmova. Kao omaž eksplotacionim filmovima iz 70ih deo je filma Grindhouse. Radnja se vrti oko bivšeg kaskadera Majka, koji ima bolesnu naviku da progoni i usmrćuje mlade, lepe devojke.

Ponedeljak od 18h

Utorak, 20. septembar

Otobong Nkanga – zamišljanje ožiljaka na pejzažu @SKC

Ciklus: Umetnost i ekokritika
Tema: Otobong Nkanga – zamišljanje ožiljaka na pejzažu
Projekcije foto i video dokumentacije radova i njihova kontekstualizacija

Nigerijsko-belgijska umetnica Otobong Nkanga proučava društvene i topografske promene koje se stalno dešavaju tokom procesa ekstrahovanja minerala i drugih prirodnih dobara, konstatujući da se time stvaraju svojevrsni ožiljci na telu pejzaža. Stalno komplikujući odnos živog i neživog u prirodi, kako ga obično prestavljamo u imaginiciji kojom se prirodi pristupa kao nekoj organskoj celini, ona ne poziva na konkretnu ekološki usmerenu akciju, već na pokušaj da se preispitaju svi oni osnovi na kojima počiva eksploatacija prirode oko nas, pa i naše lične prirode. U njenom je radu nemoguće odvojiti istoriju eksploatacije prirode od kolonijalne istorije, kao ni ekokritiku od dekolonizacije.

Izložba: Hortus conclusus @U10

20. septembar – 1. oktobar 2022.
Otvaranje: utorak, 20. septembar u 19h

Zamišljen kao zatvoreni vrt namenjen kontemplaciji, na izložbi „Hortus conclusus” prostor galerije je određen kao interiorizacija jedne alegorije. U ovom slučaju, alegorija je sama priroda, tj. ona kontemplira sebe. Radovi koji su izloženi su pažljivo izabrani tako da čine ideju koja nikada nije završena, budući da se zatvoreni vrt nalazi u ciklusu konstantnog građenja i rušenja. Izlagači su Slavica Obradović, Ksenija Jovišević, Andrea Palašti, Miloš Tomić, Boris Mitić i Stefan Ralević, dok je kustos Stefan Ralević.

CirkoBalkana 10″ festival savremenog cirkusa

Pozivamo vas na jubilarni deseti po redu CirkoБalkana festival savremenog cirkusa, koji se i ove godine održava u okviru 56. Bitef festivala, od 20.9 do 1.10.2022. u, po prvi put, dva cirkuska šatora! Pod sloganom “ŽIVI CIRKUS” umetnički tim festivala želi da ukaže na neprestanu borbu za cirkus kao značajnu umetničku formu, za cirkus kao sredstvo izražavanja i kritike društva, za cirkus koji u burnim vremenima pritisaka, kontrole i raznih ograničenja ima šta da kaže, ponudi i natera na razmišljanje.

Za više informacija o programu: www.cirkobalkana.org

Sreda, 21. septembar

Uloga građana u odbrani prostora / Ka drugačijem gradu @KC Grad

Kako bismo bolje dočarali i približili javnosti načine na koje se građani mobilišu i suočavaju sa štetnim planiranjem grada, pozvali smo predstavnike tri građanske inicijative: “Sokobanjsko ekološko društvo”, “Za naš lepi kraj Stjepana Filipovića”, i “Mirijevo zeleno i zdravo”. Oni će iz ličnog iskustva opisati proces nastajanja inicijativa i na koji način su rešavali probleme na putu za odbranu svojih komšiluka. Pored, najčešće, negativnog konteksta oko kojeg se građani udružuju, biće i nešto više reči o pozitivnim ishodima postojanja građanskih inicijativa kroz pokretanje različitih akcija za unapređenje kvaliteta života u njihovim naseljima.

Dođite da zajedno razmenimo dragocena iskustva i podstaknemo umrežavanje postojećih i nastajanje novih inicijativa!

KRIZA IMAGINACIJE / LA CRISIS DE LA IMAGINACIÓN @CirkoBalkana festival

RAUXA CIA (Španija) / KOMPANIJA ZANOS
KRIZA IMAGINACIJE / LA CRISIS DE LA IMAGINACIÓN
sreda 21.9.2022. / 19:00

„Kriza imaginacije” je savremena cirkuska predstava koja spaja fizički teatar, manipulaciju predmetima i akrobacije i koja nastoji da prenese pustolovni, odvažni i sanjivi duh dece u duše odraslih, ceneći snagu mašte. Tragikomično delo, u kojem likovi stvaraju apsurdne i poetične situacije pune magije, rizika i fantazije.

Disciplina: akrobatika, manipuacija objektima
Režija i dramaturgija: Čavi Sančez i Analia Sereneli

Trainspotting – u Zvezdi!

“Trainspotting” je škotska crna komedija/drama iz 1996. godine u režiji Denija Bojla. Glume Evan McGregor, Even Bremner, Džoni Li Miler, Kevin McKidd, Robert Karlajl i Keli Macdonald u njenom debiju. Zasnovan na istoimenom romanu Irvina Velša iz 1993. godine.

Sreda u 20:00h u Zvezdi!

Četvrtak, 22. septembar

Predstavljanje romana ,,U jarku” Slađane Nine Perković @KC Grad

U četvrtak, 22. septembra u 19h u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd) biće predstavljen roman spisateljice Slađane Nine Perković ,,U jarku”, ovogodišnje dobitnice specijalnog priznanja Evropske nagrade za književnost.

Razgovor sa autorkom moderiraće pisac Darko Tuševljaković, dobitnik EUPL 2017, a odlomke će čitati glumica Jelena Puzić.

Ognjen Tadić – THE MAN @Kula Cetinjska

Izložba The Man je nehronološka priča o doživljajima Ognjena Tadića. Doživljaji koji nisu nužno nastali iz ličnog iskustva, ali su lično shvaćeni. Ognjen svoje autofiktivno iskustvo sveta prenosi inspirisan roleplay perspektivnom iz igrica. Sve scene spaja neizvesnost iz horor žanra i humor, koji u kombinacij stvaraju osećaj košmarnog.

Ognjen Tadić je multimedijalni umetnik poreklom iz Subotice. Diplomirao je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu na departmanu iz fotografije, nakon čega je proširio svoje medije na film i digitalno slikarstvo. Iako je u njegovim radovima često prisutan humor, primarni doživljaj je nelagoda i nepoznato.

Festival S.U.T.R.A. – Digitalno zadovoljstvo @Muzej nauke i tehnike

Predstavljamo 11 Festival S.U.T.R.A., najstariji festival u Srbiji koji se bavi povezanošću nauke, umetnosti i tehnologije. U najnovijem izdanju ispitujemo kako se ostvaruje ljudska egzistencija u virtuelnim prostorima interneta. Nadamo se da podjednako zaronimo u sferu unutrašnjeg i interpersonalnog i osvetlimo šta se dešava u polju digitalnog između pojedinca i drugoga te šta izranjaja iz interakcije ta dva. Da li su usamljenost, osećaj nevidljivosti i neispunjenosti tek tačka na spektrumu interpersonalih veza koja se izmešta u digitalno u potrazi za aktivnijim slušaocem svog analognog ¨autističnog simptoma¨ koji mumla neshvaćen?

Izložba “Digitalno zadovoljstvo”, kustos Ivan Stanić
Umetnici: Arpad Pulai, Nataša Teofilović, Maja Obradović, Predrag Terzić, Nina Todorović, Milan Ličina, Stevan Kojić, Tanja Vujinović, Uroš Krčadinac, Dejan Vračarević i Darija Medić.

Petak, 23. septembar

GistroPop: Septembar @KC Grad

Prvi jesenji GistroPop će uz nekoliko pesama odati poštu nedavno preminulom Žanu Liku Godaru, čoveku čiji su filmski kadrovi krasili već nekoliko postera za GistroPop večeri. Pored toga, slušamo gomilu jesenjih hitova, što starih, što novih.

Musicman: Skoča
Ufur: 300din

COLD BRATS/BAYACOMPUTER!/heavenphetamine @AKAB Okretnica

RUMUNIJA,BELGIJA I JAPAN UJEDINILI SE DA VAS ZABAVLJAJU U PETAK VEČE!

Cold Brats: Noise/Post Pank, Rumunija
Bayacomputer!: Synth Pank, Belgija
heavenphetamine: Psych Pank Bend iz Tokija

Nørbak (PT), Filip Xavi @Drugstore Beograd

Jedan od najmarljivijih DJ-eva u tehno areni, Portugalac Nørbak, dolazi u baštu Dragstora da testira L-Acoustics sistem sa svojim kreativnim pristupom.

LINEUP:
Nørbak (PT)
Filip Xavi

Subota, 24. septembar

Juice – 20 godina hiphopium 1 – Live @Zappa Barka

U subotu 24.septembra sa početkom u 21h velika rep atrakcija.

Kontakt Session predstavlja više manje zauvijek festival pop muzike @Drugstore Beograd

Nakon uspješnog prvog izdanja festivala, s ponosom predstavljamo drugi više manje zauvijek festival pop muzike! U suradnji s Kontaktom, festival će se održati u subotu 24. 9. 2022. u beogradskom klubu Drugstore. Slavljenička postava je udarna i čine ju redom: CRVI / DOLORES / LOGIČKA GREŠKA / NIKO NIKOLIĆ / PEKI PELE / ROGI / TIHI TALAS.

Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića @MSUB

Izložba „Nepouzdani pripovedač” predstavlja višedecenijski stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od najprominentnijih aktera savremene umetničke scene u Srbiji. Postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja, izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine (‘80 vs ‘90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture.

Nedelja, 25. septembar

Garage sale @KC Grad

Vreme je za veliko spremanje ali i za obnavljanje garderobe! Komadi koje više ne nosite možda su bas pravi izbor za nekog drugog. Recycling, upcycling, second hand i vintage su sada bitniji više nego ikada. Ponudite ili pronađite zanimljive komade garderobe, obuće, nakita….

ŠOK KORIDOR UŽIVO: GANGSTERSKI ŠOK @Dom omladine Beograda

Ciklus: Šok uživo/Koridori DOB-a
Autori: Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević

U poslednjih nekoliko meseci su nas napustila dva glumca koja su popularizovala mafiju i gangstere na filmu. Prvo je otišao Džejms Kan koji je bio fenomenalan kao Soni Korelone u Kumu. Za njim je odmah otišao i Rej Liota koji nam je podario briljantnog Henrija Hila u Dobrim momcima. Kroz inserte ćemo prikazati kako funkcionišu kriminalne grupe u filmskoj industriji. Pravila i kodovi koji se poštuju. Videćete šta može da se desi kada zabrljate u njihovom svetu, na koliko načina može neko da se eliminiše i zašto je veliki gepek toliko bitan. Zavirićemo u filmski svet organizovanog kriminala, gangsterskih sindikata i tu ćemo se susresti sa italijanskom mafijom, južnoameričkim narko kartelima, trijadama, jakuzama.

Mimovizija: o kulturi internet mimova @Kvaka 22

Šta su mimovi ako ne odraz života na internetu? Šta je život ako ne ljudi, razgovori i dobra muzika? Za sve milenijalce (i one koji se tako osećaju), stručnjake za mimove, admine stranica i one koji prosto vole dobar humor i žurke, pripremili smo događaj na kom mogu da ižive svoja interesovanja tokom jedne večeri.

Počinjemo u 18h sa muzikom i projekcijom vaših omiljenih mimova, koje možete da nam pošaljete do 23. septembra na FMK knjige FB i IG stranicu. Tokom večeri proglašavamo najbolji poslati mim i delimo poklone.

Piknik @Muzej afričke umetnosti

U nedelju 25. septembra u Beogradu od 12 časova počinje poslednji Piknik u 2022. godini. Lokacija je Muzej afričke umetnosti, a planiramo da završimo druženje oko 18 časova.

Prisustvo na Pikniku je potpuno besplatno, povedite prijatelje, ali i roditelje, decu, bake, deke i ljubimce, ponesite ćebiće i kreme za sunčanje, a dan će vam biti ispunjen divnim uspomenama koje ćete sigurno prepričavati. Kao i do sada Zaokret, Burger House i Bubamara sladoled će obezbediti piće i hranu da ne morate ništa da nosite sa sobom ako vas mrzi.

Jedanaesti bazar Malih proizvođača hrane @Azbuka

Mali proizvođači i restoran Azbuka organizuju jedanaesti Bazar malih proizvođača hrane koji će se održati 25. septembra (nedelja), u periodu 12:00 – 17:00 u bašti restorana Azbuka. Dođite da probate i kupite kvalitetne domaće proizvode, upoznate se sa svojim omiljenim proizvođačima i timom koji stoji iza grupe Mali proizvođači hrane u Srbiji!

Najnovije iz: Sanduče

Svečano otvoren 56. Bitef

Predstavom Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima kostima svečano je otvoren ovogodišnji Bitef festival

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *