Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Kulturna dešavanja u gradu / 20 – 26. decembar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
20. December 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 20. decembar

Projekcija filma: Girlfriends @bife Ventil

Sledeći film iz decembarskog ciklusa posvećenom ženama autorkama je Girlfriends.
Projekcija na zidu: Girlfriends (1978)
Režija: Claudia WeillPonedeljak od 18h

Izložba analognih fotografija/ Pe Ga – „Zimska Bayka”// 20.12.-10.01. @Meduza

Izložba analognih fotografija pod nazivom „Zimska bayka“ biće otvorena u ponedeljak, 20. decembra i trajaće sve do 10. januara u Meduzi.

Utorak, 21. decembar

Festival kratkog filma: Najkraći dan 2021 @DKCB

Najkraći dan, festival posvećen kratkometražnom filmu, koji se tradicionalno održava 21. decembra, na Svetski dan kratkog filma, ove godine, po osmi put, stiže u produženom izdanju! Očekuje vas čak tri dana programa, 16 filmova Evropske filmske akademije i 27 filmova perspektivnih mladih filmskih profesionalaca i entuzijasta iz sedam zemalja regiona raspoređenih u studentsku i amatersku selekciju.

European Film Awards selekcija: 19. i 20.12. u Jugoslovenskoj kinoteci
Studentska i amaterska selekcija: 21.12. u Dvorani kulturnog centra Beograda

Izložba: Najbolji studenti generacije Jovana Subašić (FLU) i Marija Timotijević (FPU) @Galerija FLU

Otvaranje izložbe radova studenata generacije Univerziteta umetnosti u Beogradu za školsku 2020/2021. godinu – Jovane Subašić (FLU) i Marije Timotijević (FPU) biće održano u Galeriji FLU, u utorak, 21.12.2021. godine, u 19 časova.

Izložba će biti otvorena do 30. 12. 2021. godine.

Teto Važi / End of the Funking Year @KC Grad

„Draga naša Teto Važi ekipo, dugo se nismo družili. Prošla je ova godina bez i jednog događaja u našem lepom studiju i zato smo rešile da se okupimo u malo većem prostoru. Spremile smo vam novi TV merch, u prazničnom duhu. Printove i bedževe već dobro znate, ali imamo još noviteta, jer vreme je da se napišu i pošalju čestitke“, poručuju vam devojke iz ovog kolektiva.

Prava prilika da kupite poklone za sebe i svoje prijatelje i tako podržite rad studija.

Sreda, 22. decembar

Razumeti grad: novogodišnje druženje, uz dve publikacije i izložbu @CZKD

Promocija publikacija „Javnost na distanci – demokratija u krizi” i „Ka kolaborativnom upravljanju razvojem grada: Interaktivni urbanizam” i izložba rezultata istraživanja. Preuzimanje publikacija i izložbu prati druženje s autorkama i saradnicama CZKD u ovim ostvarenjima – profesorkama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, alumnistkinjama master kursa Integralni urbanizam i ekspertkinjama organizacija Nova planska praksa, Polekol i Tačka komunikacije.

U okviru programske celine 𝘙𝘢𝘻𝘶𝘮𝘦𝘵𝘪 𝘨𝘳𝘢𝘥, u protekle dve godine smo sa mrežom saradnika, eksperata i aktivnih građana izneli brojna okupljanja i istraživanja, razmene mišljenja i znanja, obuke i radionice, učenja i jačanja. Rezultate smo predstavili u dve publikacije: “Ka kolaborativnom upravljanju razvojem grada: interaktivni urbanizam” i “Javnost na distanci – demokratija u krizi: analiza planskih procedura u periodu pandemije”, kao i na onlajn edukativnoj platformi Interaktivni urbanizam (.com).

Sreda – Centar za kulturnu dekontaminaciju u 18h.

Performans: Marina Marković – The Arrangement / 4. godišnjica galerije @X VITAMIN

Performans Marine Marković pod nazivom „The Arrangement”, biće održan u sredu, 22. decembra sa početkom u 19h, na adresi Studentski trg 11 u Beogradu. Kroz Aranžman, Marina Marković istražuje potčinjenost i dominaciju u odnosu na žensko telo, fokusirajući se na spektar slobodne volje i prinude.

Projekat predstavlja multimedijalno okruženje u kojem telo zauzima centralno mesto, posredujući između ličnih izbora i pritiska koje stvaraju društvo, tržište umetnosti, figure i institucije. Umetnica nas poziva da posebnu pažnju posvetimo koži koja nas fizički odvaja od drugih tela, dok istovremeno dozvoljava da se stereotipi i očekivanja projektuju na njenu površinu. Te projekcije, u ovom slučaju, formiraju galerije i institucije koje ostavljaju svoje logoe na njenom telu u formatu tetovaže, čime se dalje istražuje dinamika odnosa umetnika i ustanova kojima pripada.

Festival za Luku @KC Grad

U Kulturnom centru GRAD, 22. i 23.12. biće održan dvodnevni festival sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Luke Kurjačkog.

Program festivala:
22.12. Humanitarna aukcija: ZLA ZLA, FUTRO, IVICA I MAJICA, DAIRE, ŠKRABAC, WACKY SHEEP, GALA BOROVIĆ, WHOLLY, QUELTZALCOAT, YUGO.WAW, YUGO LINIJA, LOKVANJ, KIWA, WEEDZOR, ARMY DOG, KEZVEZ, FIGUARTIVNO, YUGODREAM, HOKLA I KOMODA, MILICA BABOVIĆ, REHAB, HAIKUZADANAS, ENDO, DEJOSLAVIJA, NIO.NAKIT, HOOKED JEWLERY, GANKA, i ostali…

23.12. Humanitarni koncerti: Nataleé, MAiKA, Sajsi MC, Mikri i Bvana, Eyesburn

Četvrtak, 23. decembar

Keni Nije Mrtav u Amerikani @Dom omladine Beograda

U četvrtak, 23.decembra u koncertnoj sali Amerikana u Domu omladine Beograda, Keni nije mrtav održaće koncertnu promociju albuma „Ajmo da plešemo” i ujedno njihov prvi veliki samostalni beogradski koncert.

Keni nije mrtav je par godina u nazad izuzetno koncertno aktivan, nastupali su po gradovima širom Srbije i regiona i važe za jedan od najatrkatkivnijih „live izvođača”, koji pravi sjajnu atmosferu. Njihov debi album „Ajmo da plešemo” izašao je 5. novembra, a za koncert u Domu omladine Keniji spremaju set listu sa gostima, ali i nekim starim pesmama koje je njihova publika zavolela na nastupima.

Izložba: FROM THE FOREST’S DEPTHS, Milica Popović @U10

Stvaralački proces Milice Popović zasnovan je na ideji da se prizor ne oblikuje putem racionalnog, tradicionalnog pristupa, jer se na taj način ograničava umetnički postupak. Ideja je da se dati prizor iskoristi kao okidač za eksploziju više značenja i tumačenja. Milica akcenat ne stavlja na predložak, niti na krajnji rezultat, već na sam čin koji definiše kao potragu za novim rešenjem u vidu slike višestrukih značenja. Tokom potrage za adekvatnim odnosom forme i sadržaja, Milica od bezbroj mogućih kombinacija bira jednu. Svaki čin koji se desi tokom dugog procesa stvaranja biva zabeležen kao jedan sloj na slici, zbog čega je dubina, odnosno, slojevitost koja se uspostavlja u slici, od velike važnosti. Forma je otvorena, i nastavlja da se otvara. Ona više nije forma stvorenog dela, već forma stvaralačkog čina, to jest, forma kao proces, a ne forma kao gotov proizvod. Pojedinac bi trebalo da posmatrajući oslobođen, a ne konkretan prikaz, oseti sebe kao deo procesa nastanka slike. Akcenat se tako ne stavlja na estetsko konzumiranje slike, već na aktivan stvaralački čin. S tim u vezi, svojim prisustvom pojedinac dovršava delo, ali slika i dalje predstavlja događaj.

IZ DUBINE ŠUME
Milica Popović23. decembar 2021 – 15. januar 2022.
Otvaranje: 23. decembar, u 19h

Lepo se ponovi, prirodu obnovi! @Silosi

Već u sredu i četvrtak najbrže među vama ponoviće i sebe, ali i svet oko sebe. Jer baš tvoja buduća Fendi tašna može da raste narednih sto godina i bude razgranato igralište za vesele ptice pored Dunava! Sav prihod ove, prve u nizu donatorskih rasprodaja, ide u @gaiapokret fond za ozelenjavanje zone Silosa sa čitavom lepezom sadnica koje će učiniti da naša oaza u nekadašnjoj industrijskoj zoni dobije novi život.

Lista od preko stotinu savršeno očuvanih second-hand artikala, donosi apsolutne dizajnerske dragulje i raritete modnih marki kao što su Alexander McQueen, Dоlce & Gabana, Gucci, Pucci, Donna Karan, Max Mara, retke Starke i brojne druge bisere (doslovno) iz ormara jedne od vodećih poslovnih žena u regionu koja ih donira za ovaj zeleni cilj. Zato #budisilasilosa i pred praznike lepo se ponovi, a prirodu obnovi.

Petak, 24. decembar

Koncert – св. Псета – Uživo! @Kvaka 22

Prvi samostalni koncert benda св.Псета! Zvuk koji nose ovi psi ne dozvoljava da se oblikuje zbog svoje nepredvidivosti i mešavine žanrova. Pre svega instrumentalni pank, u svom stavu i energiji, meša se sa stenovitim surfish garažnim melodijama, sve umotano u vreću buke, čiji će intenzitet neprestano odjekivati u vašim ušima. Da je Serđo Leone rođen u 21. veku, ovakvu muziku bi imao na umu da komponuje za svoje moderne zapadnjačke slike. Krv, znoj i suze koje dele zajedno je jedinstveno iskustvo koje ih razlikuje od drugih bendova koje ste ranije videli.

Mihajlo aka Summer Deaths aka летње смрти, verni emo prijatelj benda св. Псета i izvršni producent kolektiva Zicer Inc. dolazi da animira publiku svojim club & rap setom.

BOOGIE NIGHTS | White City Soul & Mirzaisfab (Zagreb, Croatia) @KC Grad

Boogie Nights se vraća u grad u punom sjaju! White City Soul nastavlja svoj dobro poznati serijal žurki i nastupiće u punom sastavu, samo što je ovog puta sa njima i specijalni gost iz Zagreba – Ali Mirza Mulabegović aka Mirzaisfab.

Mirzaisfab je sinonim za noćni život grada Zagreba kao DJ i promoter. Rezident Zagrebačkog Swanky Monkey Gardena poznat je po svom eklektičnom muzičkom odabiru od opuštenih sporijih ritmova do vokalima nabijenog diska i hausa. On to zove balearic beats and sunshine treats ili soundtrack svakog letovanja s kojeg se vratite kući s osmehom na licu.

Vidimo se ispod sjajne disko kugle!

Subota, 25. decembar

Koncert – KOI KOI – Uživo! @Kvaka 22

Poslednji koncert u ovoj godini je u subotu 25. decembra, a sviraće bend KOIKOI sa namerom da isprati 2021. godinu u domaćoj atmosferi, na omiljenom mestu u svom gradu – Kvaci22, tu smo imali svoje skromne početke, a ove godine smo tu snimali livesession.

Ove godine su izbacili i album prvenac, „Pozivi u stranu”, i svirali mnogobrojne koncerte po Srbiji i regionu. Svakako će je pamtiti još dugo, ali za kraj imaju želju da vrate sredini koja ih je podržala u ludoj ambiciji i da odsviraju poslednji koncert dobrotvorne prirode – svu zaradu od koncerta pokloniće fondu za lečenje Luke Kurjačkog.

DJ podrška i vrele trake DJ Sunburn (Damjan Nedelkov).
Kvaka22
25.12. 2021. od 21h
Ulaz 500 dinara.

Legowelt (NL), DJ TLR (NL), Chorbika, Edin @Drugstore Beograd

Westcoast zvuk Holandije napokon u Dragstoru! Odložena žurka uz ekipu: Legowelt & DJ TLR biće održana u subotu, 25. decembra u Beogradu. Glavni poznavalac sintisajzera Danny Wolfers jedan je od najplodnijih predstavnika ozloglašene holandske Westcoast scene. Danny od prljavog džeza, NLOcentričnog hausa i drugih podjednako šarmantnih žanrova pravi muziku po imenom Legowelt otkako su dinosaurusi izmislili prvi sintisajzer. Vraća nam se u Beograd posle osam godina!

LINEUP:
Legowelt (NL)
DJ TLR (NL)
Chorbika
Edin

Nedelja, 26. decembar

Novogodišnji Market @Dorćol Platz

Kako bismo upotpunili novogodišnju euforiju, sa oduševljenjem vas obaveštavamo da ćemo se družiti na Novogodišnjem marketu koji će ovog puta biti održan dva dana i to 25. i 26.12.2021. u periodu od 11 do 19 časova. Festival je namenjen svim kreativcima, kao i onima koji uživaju u tuđoj kreativnosti. Market je namenjen svim onim malim proizvođačima običnih i neobičnih predmeta kojima je jedna stvar zajednička – napravljene su ručno!

ULAZ SLOBODAN!

Алембик (MK) – Uživo! @Kvaka 22

„Alembik“ je eksperimentalni duo iz Skoplja u sastavu: Viktor Tanaskovski (električne i akustične gitare, bas, mandola, vokal); i Iva Damjanovski (klavijature, teremin, vokal). Njihova muzika je pokušaj da se spoje i preispitaju različite muzičke pravce, koristeći eksperimentalne i atipične načine proizvodnje zvuka preko (alhemijske) igre sa muzičkim elementima (odatle i ideja iza imena). Trenutno rade na svom prvom, istoimenom albumu u produkciji Nina Spirkoskog, uključujući i goste Filipa Efinskog (gitara) i Emil Spirkoski (bubnjeve) na deo materijala.

Nastupali su u Skoplju više puta , a ovo će biti njihov prvi koncert izvan Makedonije. Cena ulaza je 300 RSD i sav prikupljen novac biće doniran Luki Kurjačkom.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!