fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /23.10 – 29.10/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
23. October 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 23. oktobar

Indijana Džons i artefakt sujete, stradanja i sramote ili drugi najbolji u serijalu? @Dom omladine Beograda

Indijana Džons je jedna od najvoljenijih franšiza u istoriji kinematografije s kraja 20. i početka 21. veka. Oni koji su voleli prva tri dela i dalje troše novac i gledaju filmove aktivno, ali mnogi su glasno negodovali zbog “Artefakta sudbine”. Opravdano ili ne? Kakav je zaista peti deo? Šta nosi budućnost, ima li budućnosti za ovaj serijal ili mu je sudbina zapečaćena?

Dođite da prodiskutujemo sad kad su se utisci i internet prašina slegli.

Projekcija na zidu: Portrait of a Lady on Fire @Bife Ventil

Portret dame u vatri je francuski istorijski ljubavni dramski film iz 2019. godine koji je napisala i režirala Selin Sijama, u glavnim ulogama su Noemi Merlan i Adel Henel. Radnja je smeštena u Francuskoj krajem 18. veka, a govori o zabranjenoj aferi između aristokratkinje i slikarke kojoj je naloženo da tajno naslika njen portret.

Početak u 18:30h!

Prva samostalna izložba kolektiva GOMILA @KC Grad

Kolektiv mladih umetnika “GOMILA” organizuje prvu samostalnu izložbu u beogradu u Kc Gradu u Gradskoj Galeriji koja će trajati od 23.10. do 4.11. Izložba će biti propraćena muzičkim performansima tokom 2 nedelje.

Gomila je nastala kao odgovor na urođenu uspavanost, pasivnost i stvaralčku impotenciju prouzrokovanu hiperprodukcijom digitalnog sadržaja. Gomila je umetnički kolektiv koji čini 8 članova: Filip Vlahek, Bojan Ožegović, Lara Findžanović, Mateja Janković, Andrej Šimala, Marko Babić, Andrei Terzić i Aleksandar Narižan. Izložba će se većinski baviti problemima poput prezasićenosti sadržajem i drugim nuspojavama interneta i digitalnih uređaja inkorporiranih u svakodnevnicu. Ali će i slaviti mogućnosti koje moderne tehnologije pružaju naročito u formi kulturnog deljenja i hibridnih digitlanih tvorevina koje proizlaze iz te kulturne razmene poput klubske elektronske muzike inspirisane raznoraznim tradicionalnim ritmovima i melodijama najdaljih krajeva sveta. Muziku ćemo prezentovati u ponedeljak 23. na dan otvaranja kada će se održati žurka u sklopu izložbe.

23.10 Svečano otvaranje izložbe u 20h
Djans x Terza x Simala Live Set
Žurka u sklopu izložbe (Vlahek Dj Set, snfkdjf Dj Set, Pirinač Dj Set, Am Hi Dj Set)

Utorak, 24. oktobar

Otvaranje izložbe Sonje Gajić „Soul Kitchen” @Galerija Haos

Svečano otvaranje samostalne izložbe Sonje Gajić pod nazivom „Soul Kitchen” održaće se 24. oktobra 2023. u galeriji Haos, Dositejeva 3, sa početkom u 20h.

Ričard Bel – aktivista maskiran u umetnika @SKC

Utorak, 24. oktobar 2023 u 19.00, velika sala SKC
Beograd, Kralja Milana 48
Ciklus: Umetnost i dekolonizacija
Tema: Ričard Bel – aktivista maskiran u umetnika
Projekcije foto i video dokumentacije radova i njihova kontekstualizacija
Kroz radove umetnika vodi Stevan Vuković

Ričard Bell se deklariše kao aktivista maskiran u umetnika. Jedan je od osnivača grupe aboridžinskih umetnika proppaNOW iz Brizbejna, gde je stalno nastanjen, a najčešće deluje u okviru velikih međunarodnih umetničkih manifestacija, poput Bijenala u Sidneju (1992, 2008 i 2016), Moskovskog bijenala (2013), Bijenala u Džakarti (2015) i Dokumenata u Kaselu (2022). Njegov rad pod nazivom “Ambasada”, koji postavlja kao javni forum, sa “umetničkim i diplomatskim imunitetom”, nomadski je prostor namenjen raspravljanju o strategijama dekolonizacije. Na primer, kada je bio postavljen u Njjuroku, u okviru petnaestog Performa festivala, gosti u njemu su bili članovi pokreta Black Lives Matter, Crni panteri i aktivstkinje iz prvih nacija okupljenih oko incijative Idle No More.

39. Beogradski džez festival @Dom omladine Beograda

Dom omladine Beograda predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom JAZZSCAPES. Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

„Priču o tri dragulja” Mišel Kleifi 1995. – besplatni filmski program @KC Živa

Ovog utorka u 20h ćemo prikazati “Priču o tri dragulja”, prvi dugometražni igrani film koji je u celosti snimljen u pojasu Gaze. Višestruko nagrađivano delo Mišela Kleifija iz 1995. će predstaviti lokalni kolektiv “Kino piroške”. Ulaz je kao i uvek besplatan, a ovom prilikom ćemo skupljati donacije za organizaciju Medical Aid for Palestinians. Zahvaljujemo se palestinskom filmskom institutu.

Sreda, 25. oktobar

Koncert TRIVIUM.TRILOGIA Musica Sacra @Kolarčeva zadužbina

TRIVIUM.TRILOGIA je serija koncerata sa elementima hepeninga i performansa koji će se odvijati u 3 dela i lokacije. Prvi deo priče biće otvoren 25. oktobra u legendarnoj Kolarčevoj dvorani u centru Beograda. Projekat Marine Khudykh, autorke, producentkinje, diplomirane pijanistkinje na Konzervatorijumu Rahmanjinov u Parizu, predstavlja sintezu zvuka klavira, zvučne umetnosti, rusko-srpskog plesa i svetlosti.

Izložba: ~ vode su život ~ apilji sunt vijaca ~ vattnen är liv ~ @Remont galerija

~ vode su život ~ apilji sunt vijaca ~ vattnen är liv ~
autor: mirko nikolićs
reda, 25. oktobar 18h – otvaranje izložbe
od 19:30h – performans

Izložba proizlazi iz umetničko-istraživačkog projekta mirka nikolića “voda je (ne)život: de-ekstraktivna poetika na polu-periferiji,” koje je u toku od 2020. Radi se o praktičnom istraživanju mogućnosti i ograničenja performativne umetničke prakse kao jednog od oblika reproduktivnog rada brige o vodama, vazduhu, prirodi i zajednicama u zonama gde se odvija intenzivna ekstrakcija “prirodnih resursa.” Istraživanje je pratilo pre svega tekuću rudarsku groznicu u Srbiji, ekspanziju postojećih projekata i niz novih, koja svuda izaziva negodovanje i otpor društva. Pozadina su vekovi eksploatacije koji su već ostavili duboke tragove u pejzažu, vodama i na ljudima, a sadašnjost je vezana za dominatne diskurse i strategije fosilnog i “zelenog” kapitala.

mirko radi za klimatsku i društvenu pravdu kroz performans, kritičku teoriju i društveni angažman. Njegov pristup je zasnovan na slušanju zajednica i prirode, dok se same akcije često razvijaju kroz različite oblike saradnje i kolektivnih praksi, i odvijaju se na „granicama ekstrakcije.“ Prethodno je završio doktorat na Univerzitetu Vestminster sa naslovom “manjinske ekologije: performans pred više-nego-ljudskim svetom.” Živi i radi u Švedskoj.

NOVO LICE RADNIKA U KULTURI panel diskusija @Artget Galerija

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
Sreda, 25. oktobar u 19.00
Učestvuju: Ana Vuković, Ana Pejović, Jelena Pavlović
Moderacija: Jelena Nidžović, urednica književnog i tribinskog programa KCB

Umesto poslovičnog – a često pasivnog – konstatovanja nepovoljnog trenutka po dinamiku kulturnog života, kao i pesimističnih tonova koji boje početke, ali i završetke najvećeg broja iskaza o slici i prilici uslova za umetničku i kulturnu produkciju, drugi oktobarski panel književno-tribinskog programa sagovornicama i publici će otvoriti prostor za zamenu ovakvih konstatacija produktivnijim sadržajima – pitanjima u korist opisivanja postojećih i predlaganja novih rešenja i modela saradnji koji intervenišu u postojeće stanje stvari ili bi to mogli.

Četvrtak, 26. oktobar

Otvaranje izložbe „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti” @Muzej afričke umetnosti

Izložba „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti” autorke Milice Josimov, nastoji da predmete tradicionalne umetnosti, koji od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto na stalnoj postavci, približi posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno. Odabrano je petnaest eksponata iz inicijalne zbirke – predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulpture životinja iz zbirke bronze, koji će, po završetku izložbe, postati integralni deo stalne postavke MAU.

U samom kreiranju izložbe oslonili smo se na naše saradnike oštećenog vida, te smo prateći njihova iskustva, doživljaje i tumačenja prilikom poseta Muzeju, probali da što jasnije pristupimo interpretaciji odabranih predmeta.

NOVA SMENA projekcija nagrađivanog češkog dokumentarca @Krokodil Engaging Words

NOVA SMENA
dokumentarac / Češka republika / 91 minuta / režija: Jindřich Andrš / češki sa engleskim titlovima

Iz rudnika u IT sektor. Za glavnog junaka nije toliki problem promena profesije kao borba sa svojom okolinom koja ne veruje da bi jedan čovek iz rudnika mogao da postane programer.

Dugometražni dokumentarac prati priču otpuštenog rudara Tomaša Hisema koji je primoran da traži novi posao. Raskošni četrdesetpetogodišnji Tomaš, ubeđeni obožavalac FC Banik Ostrava, odlučuje da se prekvalifikuje za programera. Na svom putu suočen je sa današnjim tržištem rada i potpuno novim okruženjem u kojem se mora prilagoditi. Tako nastaje dokumentarna drama zasićena humorom, koja nije priča samo o Tomašu, već o svima koji bi u životu želeli nešto drugačije, a osećaju da to možda nije moguće.

3. turnir 15. ciklusa Chilltonovog turnira u bilijaru @Chillton

15. po redu ciklus Chilltonovog majstorskog turnira u bilijaru jedan na jedan, turnir broj 3.

Chilltonov turnir je AMATERSKI i nije dozvoljeno profesionalcima i sličnim da se prijavljuju. Svi igrači koji pokušaju da se prijave a nalaze se na spiskovima (bilo snuker bilo bilijar lige) biće udaljeni sa turnira.

PRIJAVLJIVANJE na turnir:
– takmičari se prijavljuju za turnir u Chilltonu, ili preko FB-a (porukom na stranicu Chillton – Чилтон, ne klikom na “going” ili komentarom na eventu) do subote u 20č (dan pre turnira) U slučaju kada ima više od 8 prijavljenih, u subotu, dan pre turnira u 20č se od svih prijavljenih izvlače oni koji će igrati na turniru. Ostaje pravilo da prvenstvo imaju oni koji su manje puta učestvovali na turnirima (učešće na prethodnim ciklusima se ne računa).
– turniri se igraju svakog četvrtka i nedelje, i počinju u 17č.
– u slučaju da se za turnir ne prijavi dovoljno učesnika, turnir se odlaže na nedelju dana.

Morgen Crafts – Prodajna izložba „Izvin’te nismo stigli da pospremimo” @Baza kulturnih zbivanja

Slavimo drugi rodjendan, izvolite udjite, ne zamerite na neredu!

Izložba „Planine i groblja” nastala po motivima iz poezije Milice Špadijer @Galerija „Sanjaj”

Izložba okuplja šest vizuelnih umetnica čiji rad pesnikinja oseća kao blizak svojoj poeziji i koje će, svaka na svoj način, pokušati da daju odgovor na pitanje kako izgleda kada se pesma naslika i da li je za to potrebno „hiljadu reči” ili pak samo nekoliko stihova.

U izložbi učestvuju Irena Kuzmanović, Milena Vukoslavović, Suzana Vulović, Jovana Tucović, Iva Kuzmanović i Marija Šević. Milica Špadijer, pesnikinja je o konceptu izložbe rekla: „Izložba Planine i groblja za cilj ima da poveže poeziju sa vizuelnim umetnostima, smesti je u prostor i osluškuje. Ovim putem vidljivost se daje ne samo galeriji, radovima i knjigama, već i onom potpuno nevidljivom i neuhvatljivom – duhu razumevanja, zajedništva i stvaranja.”

Petak, 27. oktobar

Kanda kodža i Nebojša @Elektropionir

Novu koncertnu jesen Kanda kodža i Nebojša otpočinju nastupom u Elektropioniru 27.oktobra. Na repertoaru će biti birani komadi sa i dalje aktuelnog i hvaljenog Betona uz izbor pesama iz preko 30 godina dugog delovanja grupe.

Dax J @Hangar

Jedan od simbole svetske techno scene Dax J nastupiće u Hangaru 27. oktobra. Karte su dostupne na cooltix.rs!

Kondenz Festival 2023: FEMINIST FUTURES @Stanica

VREME JE ZA KONDENZ! Počinje 16. izdanje Kondenz Festivala savremenog plesa i performansa koji se, pod sloganom „Feminističke budućnosti“, održava od 27. oktobra do 3. novembra u Beogradu u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples. PROGRAM FESTIVALA JE BESPLATAN!

Ovaj festival radili smo u saradnji sa dva partnerska festivala savremenog plesa, Plesnim festivalom Rejkjavik sa Islanda i festivalom Meteor iz Bergena u Norveškoj, te sa mrežom apap – Feminist Futures. Kroz dvogodišnju razmenu, zajednička putovanja, razgovore i zabrinutosti za svet koji se pred našim očima ruši pod silama kapitalističke surovosti, mapirali smo umetničke odgovore na fenomene koje danas prepoznajemo kao forme neokolonijalizma u našim različitim, ipak perifernim evropskim društvima: od ekstrakcije prirodnih resursa (minerala, nafte, gasa…), preko uništenja lokalne poljoprivrede i proizvodnje hrane, rasprodaje voda i reka, do kulturnog kolonijalizma koji onemogućava prepoznavanje izvorišta savremenih društvenih problema i sukoba. U vezi sa takvim uvidima, festival takođe skreće pažnju na naš prostor i region i na izuzetno važno stvaralaštvo u polju koreografije i plesa koje nastaje u okvirima naše mreže Nomad Dance Academy i naše inicijative (Non)Aligned Movements.

27. OKTOBAR
Terra Nullius | audio-šetnja
Paula Diogo
17:30h | Javni prostor, obala Save

АДИДАСОВ СВЕТ АКВАРИЈУМСКОГ БИЉА – сезона 2 @KC Živa

НОВИ АДИДАСОВ СВЕТ АКВАРИЈУМСКОГ БИЉА! повампирење култне форме са радио комбината, уживо у живи.

(гост по гост ће бити растајнут непарним данима)(читаће се песме)(обавезно предавање на тему паса џукелица и центрирања плућа)(физичка култура се завршава речју култура са великим к)

!!! апел: ако желите да се упишете у историју као један од гостију на премијерном н.а.с.а.б.-у јавите ми се на живу, приватно, мејлом или сејлом: zivaartspejs@gmail.com

НЕМА ЖУРКЕ НЕ МОЖЕ СТАЛНО ЖУРКА

Subota, 28. oktobar

FUNK SHUI u Beogradu @Zappa Baza

FUNK SHUI je eklektični kolektiv sa sedištem u Severnoj Makedoniji, vođen nezasitom radoznalošću da istraži nove puteve muzičkog izražavanja. Od svog prvog albuma “Aether” 2012. godine, preko “R.E.M.” iz 2015. i EP-a “Impuls” iz 2018, FUNK SHUI se neprestano razvija, usavršava svoju viziju i zvuk. Njihov izlazak iz kategorizacije, najbolje se može razumeti kao doživljaj koji obuhvata različite emocije, stilove i uticaje.

WHISPER / JACKIE / MARIA KARAN @KC Grad

STEVIE WHISPER
https://soundcloud.com/steviewhisper
JACKIE
https://soundcloud.com/jackiedagger
MARIA KARAN
https://soundcloud.com/m4r14k4r4n

EARLY START AT 22:00

Naxatras u Beogradu! + gosti Frakhtal @Dorćol Platz

Grčki psihodeličari koji se kriju iza imena Naxatras vraćaju se u Beograd kao deo turneje “Parallel Realms”, nakon više od pet godina! Mesto održavanja ovog izvanrednog događaja je Dorćol Platz, a datum koji treba zapamtiti je 28. oktobar (subota). Posebni gosti biće bend Frakhtal iz Novog Sada.

TENZA predstavlja: N/OBE (HR), Kessel Vale (DE), Olgica (AT), Miles Borghese (DE), Yantar (SR) @KC Živa

TENZA PREDSTAVLJA / SUBOTA 28. OKTOBAR / KC ŽIVA, PARISKE KOMUNE 59B / VRATA OTVARAMO U 21H

LYRA VALENZA- Iza imena Lyra Valenza krije se dvojac producenata, di džejeva i izdavača iz Kopenhagena, Jens Konrad i Hjalte Leman. Nakon debi EP izdanja iz 2017. na sopstvenoj etiketi Petrola 80, sarađivali su s nezaobilaznim imenima andergraund elektronske muzike poput Opal Tapes i Posh Isolation. Na ovoj turneji uživo predstavljaju poslednji album “Low Gear No Pressure”, koji je prepun raznorodnih euforičnih klupskih bengera za prefinjeni ples u mraku.

KESSEL VALE- Kessel Vale je alijas producenta i di džeja Dominika Lekavskog iz Graca, koji je objavljivao na etiketama poput Molten Moods, Rhythm Nation i RFR Records. Ranije je bio rezident di džej u klubu MMA u Minhenu, a danas redovno nastupa u klubu Blitz. Zajedno sa Sarmabotom, uređuje radio emisiju “Znoj FM” na Radio 80000, koja je počela s emitovanjem 2022. godine.

OLGICA- Poreklom iz Srbije, DJ Olgica, s trenutnom bazom u Gracu, već dugo je uronjena u muzičku scenu. Njeni setovi obuhvataju spektar od ambijenta, daba, leftfield-a i UK basa do perkusivnog tehna i sferičnog hausa. Nekad burno, nekad umirujuće. Nekad brzo, nekad sporo. Aktivno organizuje događaje u Gracu i deo je ekipa disko404 i Interlude Crew.

MILES BORGHESE- Mile‌s Borghese je di džej, producent i kompozitor. Bavi se proučavanjem računarske muzike i saundarta na Institutu za elektronsku muziku i akustiku u Gracu. Aktivno učestvuje u muzičkoj i klupskoj sceni više godina. Njegov rad se primarno fokusira na elektronsku muziku u klupskom kontekstu, kao i na algoritmične i elektroakustične kompozicije i njihova ukrštanja.

YANTAR- Yantar spada među najprogresivnije producente i di džejeve iz Novog Sada. Uglavnom se kreće u zvučnim prostorima između zagonetnih industrial pulseva, ambijentalnog transa i atmosferične tame, ponekad u isto vreme. Sa klupskim kolektivom Afere probija zvučne sisteme od 2019. godine.

Prigai Kiska + Petar Martic @Drugstore

Prvi koncert kultnog moskovskog art benda u Beogradu!

Prigai Kiska je mešavina klupske house muzike, eksperimentalne elektronike i alternativnog repa. Projekat je nastao pre 10 godina u Moskvi, a za samo godinu dana postojanja stekao je široku publiku i kultni status u Rusiji i post sovjetskom regionu. Posle duge pauze, Prigai Kiska se vraća sa novim albumom koji će predstaviti beogradskoj publici 28. oktobra u klubu Drugstore. Novi materijal je prvenstveno inspirisan house scenom 90ih: ghetto house, Baltimore, jersey club i Juke, zato – očekujte žurku!

Veče otvara nastup Petra Martića, moskovskog alternativnog muzičara poreklom iz Srbije, koji izvodi hip-hop džez u pratnji live benda.

Nedelja, 29. oktobar

Otvaranje izložbe Nevene Ostojić: „Javna ličnost koja svetu nije trebala” @KC Živa

Umetnica izlaže crteže na platnu gde kao glavne motive koristi selfije nastale digitalno u periodu od 2019-2023. Selfi i autoportret dovedeni su na istu ravan, a profili na društvenim mrežama doživljeni kao white cube galerija. U tom white cube-u ona sebe doživljava kao javnu ličnost koja ima dužnost da se oglasi o svemu što se u njenoj internet okolini dešava i time influensije svoje gledaoce. Publika će imati priliku da vidi njene samoironične, iskrivljene slike iz sočiva prednje kamere telefona, kom ona postavlja pitanje: Ogledalce, ogledalce moje, najlepši na svetu ko je?

muzička podrška: Đ đĐđ, ihatemeidumb, AF

El día de la bestia (1995) @Muzej kinoteke

Uloge: Aleks Angulo (Álex Angulo), Armando de Raca (Armando De Razza)
Režija: Aleks de la Iglesija (Álex de la Iglesia)

El día de la Bestia je španska crna komedija iz 1995. godine koju je režirao Álex de la Iglesia sa Santiagom Segurom i Álexom Angulom u glavnim ulogama. Film je dobio 6 nagrada Goya, a radi se o svešteniku koji pokušava sprečiti rođenje Sotone i Apokalipsu.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *