STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kulturna dešavanja u gradu / 26. jul – 1. avgust/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
26. July 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 26. jul

Projekcija filma: Some Like It Hot @Bife Ventil

U ponedeljak od 18h u Bife ventilu biće organizovana projekcija filmskog klasika Neki to vole vruće (engl. Some Like It Hot). Reč je o komediji iz 1959. sa Merilin Monro u glavnoj ulozi. Američki filmski institut je ovaj film proglasio za najbolju komediju svih vremena. Ovo je jedini film za koji je Monro dobila neku veliku filmsku nagradu – Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Pored toga, film je osvojio Oskar za najbolji kostim, a bio je nominovan za još pet Oskara, između ostalih i za Oskar za najboljeg glavnog glumca (Lemon).

Projekcija filma: Stalker @Jugoslovenska kinoteka

Od 20 časova će u Jugoslovenskoj kinoteci u sali u Uzun Mirkovoj posetioci biti u prilici da pogledaju film Stalker Andreja Tarkovskog. Stalker je naučno fantastični triler snimljen 1979. godine u režiji Andreja Tarkovskog po motivima romana „Piknik pored puta“ autora Borisa i Arkadija Strugackog. Opisuje putovanje trojice ljudi kroz postapokaliptičku divljinu nazvanu Zona, u potrazi za prostorijom koja ispunjava najskrivenije, najdublje želje. Film je sniman svega nekoliko dana na prostoru napuštene hidroelektrane, blizu Jagale u Estoniji, gde se nalazilo hemijsko postrojenje koje je ispuštalo otrovne hemikalije u reku. Mnoge žene u ekipi su dobile alergijske reakcije po licu. Sam Tarkovski je umro od raka pluća, kao i Anatolij Solonjicin. Da je bio u pitanju otrov, bilo je nedvosmisleno jasno kada je i Larisa Tarkovska umrla od iste bolesti.

Utorak, 27. jul

Jazz Jazz Jam Session: Masters of the jazz university @Bluz i pivo

Da li govorite jazz? Dragan Ćalina i ekipa su native profesional levelu. Slušanje, čitanje, konverzacija. Koji je vaš nivo? Do you want to have jazz in public? Svirka traje od 18h do 23h.

Detinjarije @Pozorište Teatrijum

Detinjarije je monodrama u tumačenju Tihomira Stanića. Petar Grujičić je o ovoj monodrami rekao: „…Već u prvom prizoru, gledalac vidi Tihomira Stanića sa bradom i brkovima, ali u dečačkom odelu, da bi potom, u epizodama poput onih sa školskim učiteljem i sveštenikom čije neznanje razočarava, dečja infantilnost poprimila duhovitost apsurda, ali i neophodnu dramatičnost i uzbuđenje sa kojom se na pozorišnoj sceni otkrivaju sve najiskrenije istine. Po strani od priče o traumama i odrastanju jednog dečaka, kao i svih rediteljskih i dramaturških domišljatosti, „Detinjarije“ u režiji Dušana Petrovića su u prvi plan uspele da izbace oono što monodrami najteže polazi za rukom – uzbudljivu i dramski razvijenu igru koja bespoštedno isprobava sve moći i talenat jednog prvorazrednog glumca.“ Početak predstave zakazan je za 21 čas.

Sreda, 28. jul

Booking #10 : Jelena Marinkov @KC Grad

Deseti po redu Booking donosi nam predstavljanje zbirke poezije mlade autorke Jelene Marinkov „Karantin u paklu”, objavljene u izdanju Književne radionice Rašić. Učestvuju: pesnik Stefan Stanojević kao moderator, pesnikinja Milica Milosavljević i autorka. Nakon razgovora muziku će puštati Marko Petronijević, prevodilac i nekadašnji član sastava KKN.

VALIE EXPORT: „Prošireno kino”, projekcija filmova i razgovor @MSUB

Pre projekcije filmova sa početkom u 19h biće održani tematski razgovori o umetničkoj praksi VALIE EXPORT. Učesnici u govornom programu: Brigitta Burger – Utzer (suosnivačica i direktorka sixpackfilm (1990 – 2020), kustoskinja i autorka), Dagmar Schink (direktorka VALIE EXPORT centra u Lincu), Dejan Vasić (nezavisni kustos i urednik likovnog programa CZKD-a), Miroslav Karić (kustos MSU)

Projekcije filmova:

Sreda 28. jul
• Syntagma, 1984, 20 min
• Raumsehen und Raumhören / Space Seeing – Space Hearing, 1973-1974, 6 min
• Facing a Family, 1971, 5 min
• Adjungierte Dislokationen / Adjunct Dislocations, 1973, 10 min
• Elfriede Jelinek: News from Home 18.8.88, 1988, 30 min
• The voice as performance, act and body, 2007, 11min 34 sec

Četvrtak 29. jul
• Unsichtbare Gegner / Invisible Adversaries, 1977, 110 min

Događaj je realizovan u saradnji Muzeja savremene umetnosti, Austrijskog kulturnog foruma Beograd i distributerske kuće sixpackfilm iz Beča.

Četvrtak, 29. jul

Izložba: Bijenale maldih – Zajednički jezik @Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika. Otvaranje manifestacije na kojoj će se predstaviti preko 120 mladih umetnika uzrasta do 35 godina je 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na malom kalemegdanu broj 1, a piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Piknik @Kalemegdan – Donji grad

Vanredno izdanje Piknika biće održano od 17h do 00h na Kelemgdanu, tačnije u Donjem gradu na platou ispred Planetarijuma. Ovaj put Piknik održavamo kao deo manifesatcije Bijenale mladih čije otvaranje je zakazano za isto vreme u Umetničkom paviljonu Cvejta Zuzorić. Muzička podrška Pikniku su: Nevena Jeremić i Nikola Vemić, a sa nama će, kao i uvek, biti piva Kabinet brewery, burgeri Burger house, vegeterijanski specijaliteti El Raval cuina, Bubamara sladoledi, sokovi i još ponešto iz Zaokreta.

Petak, 30. jul

Roi Perez (IL), Nikola Vemić, Ali Güney @Drugstore

Provedite noć sa kvir dušom Tel Aviva, Roi Perezom! Baziran u Berlinu, Roi je redovan DJ rezident u berlinskim klubu Lab. Oratory i Berghaimovom Panorama baru. Događaj je podržan od strane Izraelske ambasade. Lajnap: Roi Perez (IL) Nikola Vemić Ali Güney

Koncert: Cjofo MC @KC Grad

Direktno iz Dunavskog rukavca stižu najvreliji zvuci! Od Belegiša preko Ratnog ostrva direkt u „KC Grad”! Idu svi žanrovi, sve boje zvuka, kao i uvek, selekcija će biti na nivou. Stiže i Regis da valjano mediteranski začini! Podrška sceni: 300rsd.

Subota, 31. jul

Banda Panda party with Johana, Dusan Lilic, Edin, SAUD & UBICA @Drugstore

Banda Panda je beogradski DJ dvojac koji čine Johana i Dušan, prijatelji i dugogodišnje kolege. Njihov zvuk opisan je kao spor, mračan elektro, nekad na ivici psihodelije, uz elemente r’n’r-a. Ove subote uz podršku prijatelja puštaće muziku u klubu Drugstore Beograd. Lajnap: Johana b2b Dušan Lilić Edin SAUD b2b UBICA

Divlje priče @Terasa Kolarca

Divlje priče (šp. Relatos salvajes) je argentinska crna komedija iz 2014. godine, koju je napisao i režirao Damijan Šifron. Film se sastoji od šest samostalnih priča koje povezuju teme nasilja i osvete. Glavne uloge tumače Rikardo Darin, Oskar Martines, Leonardo Zbaralja, Hulijeta Silberberg, Erika Rivas, Rita Kortese i Dario Grandineti. Projekcija počinje u 21 čas.

Nedelja, 1. avgust

Otvaranje izložbe „Trenuci pažnje” Ognjena Milanovića @Transformart Gallery

Ognjen Milanović diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2013. godine, na smeru grafika. Izlagao je na samostalnim izložbama i učestvovao na brojnim kolektivnim. Pored likovnog stvaralaštva, bavi se i grafičkim dizajnom. Sada izložbom „Trenuci pažnje“ predstavlja svoje radove, a priliku da je pogledate imaćete do 14. avgusta.

MIJU @KC Grad

U KC Gradu, 1. avgusta družimo se i đuskamo sa MIJU! Zvuk koji od nje možete da očekujete sadrži elemente breakbeat-a, electro-a i old school house-a kroz koji se prožimaju acid i techno, sve uz upečatljivu melodiju koja neodoljivo poziva na ples. Milana, poznatija pod pseudonimom Miju, zalaže se za ideju o slobodi i pozitivnoj energiji, te iste promoviše i kao aktivistkinja na globalnoj sceni elektronske muzike. Kako sama poručuje, muzika predstavlja izraz slobode i duše i tela, i veruje da nas podijum oslobađa stega društvenih konstrukata.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *