fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Kulturna dešavanja u gradu /28. jun – 4. jul/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
28. June 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 28. jun

Online projekcija digitalno restaurisanog filma „Bal na vodi”

Onlajn premijerom digitalno restauriranog filma „Bal na vodi”, nastavlja se prikazivanje remek dela domaće kinematografije koja su digitalno restaurisana u okviru projekta A1 Kinoteka. Ovo kultno ostvarenje reditelja i scenariste Jovana Aćina iz 1985. godine, nastalog u produkciji Avala filma, ostaće zapamćeno po tome što na verodostojan način na veliko platno donosi sliku Beograda pedesetih godina koji se pod društveno-političkim pritiskom menja. Kroz priču o srednjoškolskim danima jedne devojke i četiri mladića, njihovom životu, prijateljstvu i ljubavnim dilemama, autor filma slika društvo u kome je podela sve veća, a životi mnogih ljudi se iznenada i na tragičan način menjaju. Film otvoreno kritikuje jugoslovenski sistem tih godina i prikazuje izazove i moralne dileme sa kojima su se pojedinci, ali i društvo u celini susreli.

Projekciju možete pogledati od 21h na Fejsbuk stranici A1.

MEME THIS: Kako mimovi oblikuju našu stvarnost? @DKSG

Nakon interaktivne izložbe Studentski mim (meme), koja je održana povodom 4. aprila – Dana studenata, DKSG organizuje razgovor o viralnim internet fenomenima. Jedan od takvih fenomena je mim, (engl. meme), internet pojava, čija je glavna odlika da može da je napravi svako ko ima ideju i prati formu već postojećih mimova ili ima originalnu ideju za mim kao odgovor na neki drugi medijski sadržaj, događaj ili pojavu. U ovoj, u osnovi demokratičnoj i participatornoj praksi, svako može da proizvede mim. Ne postoji ograničenje na planu tehnologije, niti na planu umeća. To je politika mim kulture. Šta znamo o genezi i istoriji mim kulture? Kakva je estetika mimova? Koje su karatkteristike mima kao novog obika komunikacije? Gde su i šta rade mim zajednice? Na ova i mnoga druga pitanja učesnici: Luka Bešlagić, docent na Fakultetu za medije i komunikacije i Filip Otović Višnjić, istraživač saradnik na Fakultetu političkih nauka, pokušaće da nađu odgovore zajedno sa publikom.

Utorak, 29. jun

SHELTER (Sklonište) – 29. Belef

Koreografija SHELTER je završna predstava studenata Instituta za umetničku igru, odseka za savremenu igru. SHELTER je novi i neuobičajeni stvaralački proces inspirisan ritmovima muzičkih partitura u kome muzika i ples kreiraju brzinu, iniciraju pokret tela i njegov let i pričaju epsku sagu o istoriji Beograda, grada raspetog između stalnog razaranja i izgradnje. Zatim iznutra grade sklonište čiji je zadatak da im omogući otvaranja ka svetu uprkos njegovim kontradikcijama, dostignu tišinu usred urbane vreve i dramatičnosti života. Tokom procesa analiziraju kategoriju propadanja, rastakanja, čak i onih struktura za koje su mislili da su večne, momente tokom kojih shvataju da je samo njihovo telo njihov hram. Premijeru možete pogledati na Beogradskoj letnjoj sceni.

Manonija promocija + muzički duo Marina Milošević i Milica Božović @KC Grad

U Kulturnom centru Grad će od 18h do 22h biti održana promocija brenda Manonija uz muzičku pratnju Marine Milošević i Milice Božović. Manonija je za ovu priliku pripremila i popuste i poklone, te eto još razloga da posetite ovaj događaj.

Sreda, 30. jun

Gazorpazorp i Popečitelji / Provetravanje @Dev9t

Poslednjeg dana juna Dev9tka kreće da se rasplamsava. GAZORPAZORP i POPEČITELJI nastupiće od 20h u Ciglani. Ulaznice će biti dostupne na samom događaju i neće ih biti u pretprodaji.

Performans „Jednom kad odem” @GO Stari grad

Da li ste se nekad zapitali šta bude sa decom bez roditeljskog staranja kada odrastu i kada treba da napuste dom ili hraniteljsku porodicu? Gde idu? Sa kojim izazovima se suočavaju? Kako ih prevazilaze? „Jednom kad odem“ je događaj koji se sastoji od performansa kojim se publici približava kako izgleda izlazak iz doma ili hraniteljske porodice iz ugla mladih, kroz koji će posetioci imati priliku da čuju njihove misli, osete njihove emocije i dožive njihove postupke. Nakon performansa sledi razgovor sa mladom osobom koja je i sama napustila sistem socijalne zaštite, te će prisutni biti u prilici da neposredno saznaju sve šta im je nepoznato o položaju ove grupe mladih i da upoznaju same mlade i njihove priče.

Četvrtak, 1. jul

Ivan Jegdić uživo u bašti DKSG i promocija albuma „Neka čuju me”

U bašti Doma kulture „Studentski grad” biće održana promocija Ivanovog albuma „Neka čuju me”, i to u specifičnom duplom programu pod nazivom „Priče o pesmama i promocija albuma“. U programu predviđenom za četvrtak, Jegdić će održati besplatni koncert u punom sastavu sa svojim bendom. U bašti Doma kulture “Studentski grad” Ivan će promociju otvoriti Pričama o pesmama, gde će biti sagovornik o muzici uredniku muzičkog programa Milanu Đurđeviču, kao i sagovornik o tekstovima urednici književnog programa Tamari Mitrović. Diskusijom sa urednicima, Ivan će približiti kako je modernim žanrovima, poput trepa, popa i rokenrola dodelio poetičke tekstove, govoriće o nastajanju pesama, kao i o raznim porukama na koje se njegove numere oslanjaju.

Koncertni četvrtak – Kendi @Zappa Barka

I ovog leta, jedan od najaktuelnijih muzičara na rep sceni – Kendi! Poznat još i pod pseudonimom (ranije Cantwait) i Pablo Kenedi, održaće nastup zajedno sa gostima iznenađenja.

Petak, 2. jul

Kišobran žurka @Drugstore bašta

Julski Kišobran u Drugstore Beograd dolazi već 2. jula! Šire se na dve bine i otvaraju dvorište Fabrike. Na jednom stejdžu je klasičan Kišobran set, dok su na drugom Stevie Whisper i Feloneezy. Žurka startuje u 22h i traje do 4h, karte su već dostupne u Zaokretu, dok će na ulazu takođe biti dostupne, ali po većoj ceni.

Repetitor / Provetravanje @Dev9t

Još jedan dan u nedelji u kome vam preporučujemo da posetite Ciglanu jer tamo nastupa Repetitor. Prodaja ulaznica je već u toku, a karte će moći da se kupe i na samom ulazu po većoj ceni.

Subota, 3. jul

La Ligne @Kafe Šupa

U tradiciji ballroom kulture koja je obeležila ‘80 godine NYC-a, La Ligne oživljava najbolje zvukove ovog zlatnog doba u mešavini sa modernim ballroom himnama.

Politika i estetika levice @KC Grad

U „Aktivističkoj estetici“ Igor Štiks analizira performanse, predstave, simbole, filmove, tekstove, murale, instalacije, javna okupljanja i akcije vezane uz ideale i borbe nove postjugoslovenske levice. Specifičnost postjugoslovenske i postsocijalističke aktivističke estetike se ne može razumeti bez odnosa prošlih otpora i sadašnjih pobuna, kao ni bez, ovom regionu, karakteristične estetike poraza socijalističkog sistema i same zajedničke države.

Nedelja, 4. jul

Berza gramofonskih ploča @Kuglaš

Berza gramofonskih ploča i audio CD originalnih izdanja biće održan u Kuglašu, u nedelju, 4.jula od 10 do 15 sati.

7. Festival fantastične književnosti Art-Anima @Polet

U nedelju i ponedeljak 4. i 5. jula 2021. godine u Klubu galeriji Polet biće održan VII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“. Reč je o manifestaciji koja prepoznaje i promoviše fantastiku, ne samo kao umetničko sredstvo i tekstualnu strategiju modernog književnog stvaralaštva, već i kao svojevrsnu mapu stvarnosti koja nas okružuje i onih u kojima bismo mogli da se nađemo. Učešće na festivalu uzeće 20 govornika, među kojima su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, književni kritičari, kao i poznati kulturni i naučni radnici.

Vikend van grada

Bašta Fest – OFFLINE

Ovogodišnji Bašta fest, pod sloganom OFFLINE traje od 1. do 4. jula, na dobro poznatim lokacijama u Bajinoj Bašti. Prva tri dana žiri će pod otvorenim nebom ocenjivati 30 filmova iz 21 zemlje, dok će poslednjeg dana festivala publika imati priliku da pogleda debitantsko ostvarenje reditelja Nemanje Ćeranića, Lihvar. Pored filmskog programa, Bašta fest i ove godine organizuje Bašta pitch, radionicu za mlade filmske autore iz zemlje, kao i radionicu „Najgluplji film”, namenjenu mladim Bajinobaštanima. Tokom celog festivala u u Galeriji Ustanove „Kultura“ Bajina Bašta, biće postavljena izložba filmskih plakata, „Tragovi jednog vremena”.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *