fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Kulturna dešavanja u gradu /29.1 – 4.2/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
29. January 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 29. januar

BAM-BAM svirka i priča o delta bluzi @UK Parobrod

Uoči početka februara, koji se obeležava kao mesec afroameričke istorije, Samoobrazovni univerzitet “Svetozar Marković” organizuje događaj koji se sastoji iz muzičkog dela programa i tematskog predavanja.

Na američkom jugu, na plantažama Alabame i Luizijane kao i na obalama Misisipija, izdvojeno iz svog prirodnog okruženja, crno roblje se čvrsto držalo sećanja na svoju plemensku kulturu i običaje svoje prapostojbine, Afrike. Među crnim robovima kao i, više od jednog veka kasnije, među njihovim oslobođenim potomcima, ispod pokorice protestantskog, „racionalizovanog“ hrišćanstva, opstajali su, skriveni od očiju propovednika, ostaci zapadnoafričkih tribalnih kultova, oblici komunikacije sa duhovima davno umrlih predaka i idolopokloničkih plemenskih božanstava. Svojim živopisnim muzičko-scenskim i vizuelnim performansom, entuzijastična družina iz jezgra BAM-BAM KOLEKTIVA vodi nas natrag do srca Afrike, kontinenta čije etničke grupe kultivišu jedinstvene ritmove i muzičke stilove koji reflektuju njihovu prošlost, mitologiju i svakodnevni život, doprinose socijalnom povezivanju i kreiraju osećaj zajedništva, uvećavajući blagostanje kako pojedinaca tako i kolektiva.

Trois couleurs: Bleu (1993) @Bife Ventil

Trois Couleurs Bleu ovog ponedeljka od 18:30h u Bife Ventilu.

Utorak, 30. januar

Palestina; juče, danas i sutra @Kvaka 22

U okviru ovog dešavanja bavićemo se onim što se trenutno dešava u Gazi, ali i istorijom progona palestinskog naroda koja traje više od 75 godina. Razgovaraćemo o tome šta može da se očekuje u narednim mesecima i godinama i na koji način bi u budućnosti ovaj sukob mogao da se razreši.

19h – Projekcija kratkih dokumentarnih filmova:From the River to the Sea (2023)
The Eid Gift (2012)
Obaida (2019)
The Occupation of the American Mind (2016)
(NAPOMENA: Svi filmovi su sa engleskim titlovima)


20h – Tribina
Na početku tribine biće prikazan snimak video intervjua koji je za ovu priliku urađen sa Stefanom Branisavljevićem, istoričarom i novinarom, urednikom spoljnopolitičke rubrike novina “The Jordan Times”.
Učesnici tribine biće članovi Komiteta protiv rata i imperijalizma:
– Nebojša Milikić, kulturni radnik i aktivista, i
– Ratibor Trivunac, beogradski anarhista.

Ulaz na dešavanje je besplatan, ali će svi koji žele moći da ostave donacije, a sva prikupljena sredstva biće uplaćena direktno organizaciji koja pomaže palestinskoj deci: Palestine Children’s Relief Fund.

Sav taj džez (1979) @Jugoslovenska kinoteka

All That Jazz je američki filmski mjuzikl snimljen 1979. godine u režiji Boba Fossea, poznat kao jedan od najboljih filmova u Fosseovoj filmografiji i jedno od najboljih ostvarenja žanra 1970-ih. Film je velikim dijelom autobiografskog karaktera, odnosno inspiriran Fosseovim iskustvima nekoliko godina ranije, kada je istovremeno režirao igrani film Lenny i prestižnu broadwaysku predstavu Chicaga.

Početak u 20h!

Sreda, 31. januar

Predstavljanje knjige Guguto memeto @Biblioteka grada Beograda

Biblioteka grada Beograda vodi vas u Selo na rubu razuma, u svet filma i knjige, svet igre, smrtnosti i ljubavi. „Guguto memeto” je bajkolika priča smeštena u Selu na rubu razuma. Tamo živi jedna vračara – Slutka: ona predviđa ko sledeći umire. Tamo živi jedan slovoslagač – Moća: on slaže slova na krstove. Moćin život je tih i jednoličan sve dok jednoga dana ne dobije papirić sa svojim imenom. U Rimskoj dvorani od 19h gledamo kratki film „Guguto memeto” (traje 18 minuta). Zatim na istom mestu sledi razgovor sa Stefanom Tićmijem, autorom istoimene knjige, koji će voditi psihološkinja i psihoterapeutkinja Jelena Mitić. Učestvovaće i urednica izdanja Marija Pejić i glumica Tijana Pečenčić koja će čitati odlomke iz knjige.

ARGH veče poezije @Anti Shop Elektropionir

Četvrtak, 1. februar

Gazorpazorpov DJ set @Chillton

Gazorpazorp u novom serijalu “bendovi u gostima kod kuće” biraju muziku u Chilltonu.

Điki kolaži: Ludak u šatlu @Guvernanta

Naša Žoka putovala je u Francusku i srela je jednog ludaka kojeg poznaje na aerodromu. Let je odložen pa je Žoka opet morala da se vozi sa ludakom, ali u šatlu! Odmah nam je javila na telegram grupu i sad moramo da pravimo kolaže sa temom „Ludak u šatlu”. A i slane i slatke poslastice sa istim nazivom, jer što da ne?
Pa vi dođite na kolaže i kolače u Guvernantu!

DOK #6 Festival dokumentarnog filma

Šesto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma ДОК #6 biće održano od 1. do 4. februara u mts Dvorani.

ДОК festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Program festivala čine pažljivo selektovani filmovi po meri gledalaca koji se premijerno prikazuju u Srbiji.

Publika ДОК-a će imati priliku da uživa u petnaest dokumentarnih ostvarenja, koja su podeljena u selekcije: Takmičarski program – Enter DOK, Glavni program i od ove godine imamo novu selekciju „Izvan mraka”. U okviru programa Enter DOK biće prikazano sedam ostvarenja a jednom od njih biće dodeljena nagrada publike. Publika će glasati za najbolji debitantski film.

„Jezičke intervencije i jezička izvođenja” samostalna izložba Borjana Grujića @Remont

„Jezičke intervencije i jezička izvođenja” Borjan Grujić
01.02 – 01.03.2024.

Borjan koristi minimalna umetnička sredstva i intervencije sa namerom da usmerava pažnju na dublje i alternativne aspekte sagledavanja društvenih relacija. On „misli“ crtežom i predlaže teme obeležene egzistencijalnom nelagodom a nelagode razrešava tako što remeti automatizam i slepilo ustaljene percepcije sa ciljem da se stvari vide i shvate ponovo. Njegovi crteži predstavljaju serije grafičkih poigravanja sa tekstom tj. intervencija u jezik kojim se koristimo kao i vibrantne krokije prizora koji nas okružuju i u okviru kojih se odvija svakodnevica.

Petak, 2. februar

Lipelis, Sergej Krstić, Ogi, Mr Cash @KC Grad

Ovog petka u KC Gradu Lipelis, Sergej Krstić, Ogi, Mr Cash u KC Gradu.

Izložba Mlad mesec @KPGT

Slike pune simbola i nagoveštaja oslikavaju put priče koja se račva na više delova, i koja se, zatim, ponovo spaja u jednu i pretvara u neprekidno stanje imaginarnosti i intuicije u procesu rada umetnice. Svakodnevnica se susreće sa nepojmljivim, zemaljsko sa magičnim.Kroz ovu seriju radova Teodora Nešković, autoportret spaja sa motivom nerazdvojnih suprotnosti – strah i privlačnost, iskonsko i prolazno. Njene slikarske kompozicije obiluju motivima životinja koje, kroz njen vizuelni jezik, postaju potpuno nova mitološka bića, simbolizirajući snagu i moć, ali istovremeno pružaju prostor za emotivnu i intuitivnu stranu njenog stvaralaštva.

Teodora Nešković (2001, Beograd), student je četvrte godine Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Prethodno je pohadjala Školu za dizajn na smeru tehničar dizajna tekstila. 2020. godine se opredeljuje konkretno za slikarstvo. Pored slikarstva bavi se i vajarstvom korišćenjem silikonskih i keramičkih materijala, grafikom, instalacijom od tekstilnih i prirodnih materijala i animacijom. Učestvovala je u više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

drumbooty @Strogi centar

drumbooty u Strogom Centru svakog prvog petka u mesecu.

Luka Ignjatović – sax
Bojan Cvetković – keys
Stevan Milijanović – keys
Akoš Forgač – bass
Pedja Milutinović – drums

Ulaz : 500 rsd

Subota, 3. februar

White City Soul & Afrofox @KC Grad

Sledeće subote na beogradsku noćnu pozornicu vraća se DJ duo sa Kipra – AFROFOX
Haus muzika u svim njenim oblicima uz primese esida i diska je ono što krasi ovaj duo već godinama. Pored brojnih izdanja, gostovanja po najboljim evropskim klubovima od Berlina do Amsterdama, Andreas i Kocios vode jedan od najboljih andregraund klubova u Limasolu – Sousami klub. 
Lokalna podrška SOMII 
Cena karte na ulazu 600 dinara.

Edin, Bliski istok i Geopard @KC Živa

U subotu u Živi potpuni preokret! Nema više sekiracija, coktanja i prevrtanja očiju, jer konačno ima nešto novo!!!Spremamo nezaboravno sonično iskustvo, bolje i od inter-neta!!! Muzika, društvo, zabava, opšti optimizam i neverovantno odabrani laj nap!Polako, polako… smirite se, bez guranja… stićićete svi na red i sve ćemo lepo objasniti.

Pazi sad: Edin, Geopard, Blistok… Znam, znam, i mi smo ushićeni, ali krenimo nekim redom. Događaj otvara Blistok (ex DJ Khalil) koji je uglavnom nepoznat široj publici. Tugomir je nastupao tek tu i tamo na kojekakvim opskurnim događajima u podrumima, garažama i neuglednim šahtovima. Dakle, tanka priča. Ipak, ume da pokida, pa se naoštrio da, pravo iz zvučnika u uši slušalaca, dostavi neverovatna otkrića iz svoje dugogodišnje navike pasioniranog sakupljanja egzotičnih traka! Voli arabeske, Afriku, Aziju, interkontinentalne kolaboracije, kulturne aproprijacije… nema šta nema… tuc tuc, viju viju, ding dong, tumbalakatumbala. Razdragani narod cupka i poskakuje, razmenjuju se pogledi nevere i uzbuđenja, žmarci u stomaku… Drmneš i ti rakicu, ćušneš negde duks i prepustiš se novootkrivenim muzičkim spektrovima.

nobodypk @Meduza

Postpank hiperpop i ostali razlozi za ustati ujutru iz kreveta.

Nedelja, 4. februar

Almost Famous Karaoke @KC Grad

Almost famous karaoke dolaze u Grad! Dođite da ubrzamo ovu nedelju i ispunimo mesec februar pevanjem i igranjem i dranjem i ludovanjem. Solo ili u duetu ili svi u glas, nebitno, zagrejte glasne žice i neka veče počne! Pre prijavljivanja detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenom tremom pred nastup, posavetujte se sa barmenom o odabiru piča za uspešan performans!

Visinske pripreme i obletnice – koncert Daniela Kovača @Chillton

Posle dužeg vremena, Daniel Kovač se vraća u Chillton da odsvira koncert. Dolazi u pauzi priprema za nastup sa električnim bendom. To, naravno, utiče na repertoar. Dakle, nešto više pesama Jarbola pomešanih sa repertoarom Jesenjeg Orkestra. Forma koja ruši formu.

Pored tog, Kovač donosi i šareni izbor svojih knjiga koji uključuje i sveže objavljeni roman Obajšnjenja nisu potrebna koji će moći da se pazari po autorskim cenama. Početak u 21h.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *