fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 29. novembar – 5. decembar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
29. November 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 29. novembar

Dan Republike @Oktobar

U ponedeljak specijalno ne-iznenađenje: kao i svake godine, slavimo Dan Republike uz hranu i pesmu! Za klopu zadužen chef Banjo, a za muziku Lexah – jedemo pasulj i slušamo svašta nešto od panka i nju vejva do Bebi Dol i Zane.

Povedite svoje vakcinisane drugarice i drugove, QR kodove, hvatamo voz za Jugoslaviju i slavimo Dan Republike! 

Kvir delikatesni ponedeljak @KC Grad

Britanska ambasada i Da se zna! vas pozivaju na Delikatesni ponedeljak, 29. novembra od 18h. Slavimo kvir zajednicu, našu borbu i prikupljamo sredstva za psihološku podršku LGBT+ zajednice. Za dobru muziku pobrinuće se Jovijah, a očekuje vas i sjajna klopa.

Pripremamo vam njoke sa piletinom i tikvicama i libansku tabule salatu sa peršunom i bulgurom.

Cena bona za obrok je 400 dinara i sva sredstva biće iskorišćena za psihološku podršku LGBT+ zajednici koju pružamo kroz online chat, individualne sesije i grupnu terapiju. Naravno, ne zaboravite svoje covid sertifikate.

ŠOK KORIDOR UŽIVO: NAUČNOFOBIČNI ŠOK @Dom omladine Beograda

Ciklus: Šok uživo/Koridori DOB-a
Govore: Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević

Od davnina među ljudima vladao je strah od napretka i promena. Taj večiti strah običnog sveta od naučnih dostignuća i neprihvatanja da je nešto moguće je doveo da proganjanja inovatora i linčovanja naučnika kroz istoriju. To se nije promenilo ni u modernim vremenima, u kojima sve više ljudi gura društvo natrag u Srednji vek. U mračnom dobu za pomake u raznim oblastima se smatralo da dolaze od đavola. Očigledno da se niko od njih nije potrudio da pročita iz Biblije, knjige u koju su se kleli, gde u Genezi piše „A to je tek početak njihovog tvorenja, od sada njima neće biti ništa nemoguće, svejedno šta preduzimaju“. Sa druge strane pojedini naučnici su urušili svoj ugled prelazeći granice igrajući se Boga i izgubili ljudskost. Pridružite nam se u istraživanju NAUČNOFOBIČNOG ŠOKA.

CZKD Bioskop: Live Soundtrack 60 – Nova iranska animacija @CZKD

Live Soundtrack je događaj za filmsku muziku koji prikazuje retko viđena ostvarenja kratkog eksperimentalnog filma i animacije, i okuplja muzičare iz elektronskih, ambijentalnih i elektro-akustičnih krugova. U okviru 60. Izdanja „Nova iranska animacija”, Live Soundtrack prikazuje novije radove iz iranskih krugova nezavisne i akademske animacije: u rasponu od ručno crtane, preko 3D i animacije sa glinom, filmovi se bave pitanjima društvene i moralne korupcije, sa fokusom na alegorijske priče prožete humanističkim i antiratnim sentimentom, za koje će muziku izvoditi akteri sa scene slobodne improvizacije i slobodnog džeza.

Program će predstaviti kustos ciklusa Live Soundtrack, Marko Milićević.

Program:
Behzad Yaghmouri – Colourless Leaf (2019, 1’)
Mahdi Barqzadegan – Noise (2019, 2’)
Ahmad Khoshniat – Fashion Nazi (2017, 2’)
Ali Eskandari, Moones Zeydabadi Nejad- Mandouzma (2020, 9’)
Alireza Salehi – Nobody’s Identity (2012’, 4’)
Zahra Ebadi – The Pigeon (2020, 4’)
Lida Fazil – This Side, Other Side (2020, 9’)
Mohsen Salehi Fard – The Statue (2021, 9’)

Utorak, 30. novembar

Vođenje kroz izložbu „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” @Kvaka 22

U utorak, 30. novembra zatvaramo našu izložbu ,,Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš”. Tom prilikom ćete moći još jednom da pogledate radove u prostoru galerije Kvake 22 i porazgovarate sa fotografima i fotografkinjama čiji su radovi prikazani u okviru ove serije.

Vođenje je zakazano za 19 časova, a kroz izložbu će vas voditi art direktorka Oblakoder magazina Olga Đelošević.

The Neverhood (1996) @DC Krov

Po prvi put u našem centru, igramo zajedno PC igru. Legendarni Neverhood, koje je obeležio kraj 20.veka, kao remek delo napravljeno plastelinom sa jedinstvenom avanturističkom pričom. Budite sa nama, igraćemo celu igru zajedno i komentarisati zbog čega je ona posebna. Neverhood je avanturistička igra „click & point“ žanra, istaknuta po svojoj glinenoj grafici. Koristi jednostavan interfejs: krećete se i komunicirate sa svetom klikom na ekran. Ne postoji ekran za inventar, iako Klajmen može pronaći nekoliko predmeta koje može pokupiti. Postoji nekoliko zagonetki zasnovanih na inventaru; većina zagonetki uključuje interakciju sa okolinom. Igra je počela kao ideja o ‘Svetu od plastelina’ koju je smislio Dag Tenapel, čovek koji stoji iza igre. Dag je napustio svoju prethodnu kompaniju Shini Entertainment i objavio 1995. da pokreće sopstvenu kompaniju za igre: ‘The Neverhood’.

Etnomuzikolog Nikola Radeka pričaće o muzici o igri i vodiće nas kroz svet Neverhooda na ekranu, dok će vizuelni antropolog Relja Pekić održati uvod o nastanku ove igre. Vidimo se od 19h!

Belgrade Kitchen Party @Hercega Stjepana 15

Duh Napulja u srcu Beograda – da ugreje hladni novembar. U utorak, 30.11. od 19h Belgrade Kitchen Party okuplja sve ljubitelje italijanske kuhinje i priprema za vas nezaboravno gastronomsko iskustvo. Putujemo u zemlju pice, paste, dobrog vina i drevne istorije.

Autentičnost Napulja donosi Jovan Beronja koji stiže iz Giovanni’s Pizzeria i sa vama će podeliti tajne pice od pravog  napolitanskog testa, prepoznatljivog po vazdušastim koricama – koricama koje prave razliku. Za lekciju o testeninama i ručno pravljene papardelle zadužen je Stefan, majstor za testa. Ukusi Toskane i zvuci kancona za trenutak će vas poneti put velike čizme. Za svakog po nešto, a za prave hedoniste sve. Broj mesta je ograničen, a rezervacije obavezne.

Sreda, 1. decembar

Francusko-srpski filmski susreti #6 @Kombank dorana

U okviru Festivala autorskog filma (26. novembar – 3. decembar 2021.) održaće se od 1. do 3. decembra šesti Francusko-srpski filmski susreti, u organizaciji Francuskog instituta, MegaCom Filma, Filmskog centra Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID. Susreti će i ove godine krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz niz aktivnosti posvećenih Sedmoj umetnosti. Beograd će tako ugostiti francuske filmske stručnjake koji će razmeniti iskustva sa svojim srpskim kolegama o održivim praksama tokom snimanja i razvoju mlade publike.

Srpska publika moći će da prisustvuje masterklasu poznatog francuskog inženjera zvuka Bruna Tarijera i da se upozna sa radom dokumentariste Žan-Noela Kristijanija i bivših učesnika programa Atelje Varan. Francusko-srpski susreti takođe će biti prilika da se srpskim filmskim stručnjacima predstave škola i centar savremene umetnosti Le Fresnoy, fondovi Aide aux cinémas du monde i La Fabrique Cinéma, te rezultati radionice posvećene francusko-srpskim koprodukcijama, nedavno održane u Parizu.Aktivnosti će se odvijati na francuskom i srpskom, sa simultanim prevodom, dok će zarad fluidnijeg razgovora radni jezik određenih panela biti engleski.

Ovi susreti biće održani u okviru Festivala autorskog filma, na kome će biti prikazano 27 francuskih filmova, među kojima su dva filma Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID. Za sve informacije o programu Susreta i francuskim filmovima, posetite sajt Francuskog instituta.Osim u Kombank dvorani, većina panela moći će da se isprati i putem Zoom linkova.

Priča o rokenrolu: pogled iz antropologije #19/„Ispod zemlje” @Kvaka 22

O fanzinu „Ispod zemlje“, unikatnom takvom štivu koje je za vreme rata u Hrvatskoj objavljivano u Kninu, o tome koliko je rokenrol bio apstraktna i snažna pojava i eskapizam u tom vremenu i takvim okolnostima, i kako su subverzije tog tipa doslovno spasavale živote mladih ljudi. O tome koliko je improvizacija života zapravo predstavljala pravu gerilu tog vremena, u kojem su se preko vojnika UNPROFORA razmjenjivali sadržaji i održavale veze sa ekipom na hrvatskoj strani, puštali na državnom radiju hrvatski bendovi koji pjevaju na engleskom, pisali kritički tekstovi nezamislivi za taj period, a pojava jednog malog fanzina uzdrmala redove tadašnjih nacionalnih dušebrižnika. O gradu u kome je za vreme rata sviralo ili bilo aktivno 10-12 bendova na 12000 stanovnika. O rokenrolu u nenormalnim vremenima i okolnostima. I kako sve to izgleda iz sadašnje perspektive, provučeno kroz antropološki filter. Sve ono što niste mogli da čujete ili saznate u oficijalnim vijestima, u dubini mraka ili ispod žita.

Predavanje i moderacija diskusije: Igor Čoko, dokumentarni fotograf i vizuelni antropolog.

Autori programa: Kvaka 22 i Miloš Zarić, antropolog, nezavisni kustos.

Četvrtak, 2. decembar

Izložba: PRISTINE DUMP – Tadej Vaukman @U10

Tadej Vaukman predstavlja svoje radove u Beogradu u godini u kojoj je njegov vizuelni jezik doživeo prekretnicu, prelaskom sa medija fotografije na crtež. Umetnik je ovaj prelazak najavio malom akrilnom intervencijom u okviru njujorške serije koju čine četiri autoportreta („Ritual pročišćenja”, Galerija P74, Ljubljana, 2020), a zatim se potpuno oslobodio fotografskog konteksta. Počeo je da koristi već usavršenu tehniku aproprijacije i intervencije kako bi stvarao palimpsestne radove, koji su katkad kolažirani asamblaži istrgnutih stranica ili fotografija, postera i časopisa, a katkad umetnička prerada postojećih slika. Konstanta je crtež, spontana novina njegovog stvaralaštva, izveden uvek u žurbi, ponekad u potpunosti automatski i spontan, dok je u nekim drugim slučajevima pedantno osmišljen. Kao takav, on postoji sam za sebe ili predstavlja intervenciju unutar postojećih slika, fotografija, tekstova, stranica kataloga, romana, priručnika i drugih izvora već upotrebljenog papira.

Otvaranje: 2. decembar, u 19h

2011 – 2021 @bife Ventil

Načeli smo treću dekadu 21. veka. Trenutak je da se osvrnemo na odabrane muzičke momente u periodu 2011-2021 (da ne ostanemo dužni ni tekućoj godini). Biće to prilika da u 4 sata čujete autore koji uglavnom nisu našli svoje mesto na glavnim binama velikih svetskih muzičkih festivala, a po mišljenju autora ovog teksta zavređuju pažnju. Sva je prilika da ni moćni „Shazam” neke od melodija neće uspeti da prepozna. Očekuje vas raznolik izbor – od ljutih branioca rokenrol „tradicije”, preko indie outsider-a, pa sve do elektronske underground muzike.

Muzički izbor: Host Host

FEMzin soare- Rodno zasnovano nasilje i otpor @Facebook live

Došlo je vreme i za treći FEMzin koji su pripredile polaznice i polaznici Digitalne feminističke škole. U novom broju se razmatra goruću tema- rodno zasnovano nasilje i otpora. Tekstovi u prvi plan stavljaju sistemsku pozadinu rodno zasnovanog nasilja i posledice koje ono ostavlja na žene. Regionalna perspektiva mapira različite oblike rodno zasnovanog nasilja i ukazuje na političku pozadinu sveprisutnog nacionalizma koji ne jenjava u poslednjih 30 godina. Takođe, FEMzin ukazuje na pozitivne primere zajedničkog otpora i međusobne podrške kao adekvatnog političkog oružije koje daje snagu i stvara solidarnost protiv patrijarhalnog i konzervativnog društva. Vidimo se!

Archiv der Flucht / Želimir Žilnik: Destinacija_Serbistan @Goethe Institut

U okviru regionalnog projekta Goethe-Instituta pod nazivom „Arhiv bekstva“, realizovanog u saradnji sa Kućom kultura sveta (HKW) iz Berlina i prezentovanom u Atini, Beogradu, Bukureštu, Istanbulu, Sarajevu, Tirani i Zagrebu, Goethe-Institut u Beogradu organizuje prateći program posvećen temi bekstva i migracija.Jedan od takvih događaja je projekcija filma „Logbook_Serbistan“ Želimira Žilnika, kao i razgovor sa autorom. Projekcija filma na engleskom, nemačkom i srpskom jeziku održaće se na YouTube-kanalu Goethe-Instituta, a razgovor sa Želimirom Žilnikom održava se u biblioteci Goethe-Instituta. Ovaj razgovor će takođe biti strimovan na društvenim mrežama Goethe-Instituta.

YouTube-premijera (na srpskom):
02.12.2021. u 17:30 časova
www.youtube.com/watch?v=stfIEr4FzMQYouTube-premijera (na engleskom):
04.12.2021. u 17:30 časova
www.youtube.com/watch?v=bC98GjpTc3IYouTube-premijera (na nemačkom):
05.12.2021. u 17:30 časova
www.youtube.com/watch?v=tcd_V27J5DMRazgovor sa autorom (po prijavi) u biblioteci Goethe-Instituta, Knez Mihailova 50:
02.12.2021 u 20:00 časova
Moderator: Janko Baljak

Petak, 3. decembar

Retrofuture – Žurka @Kvaka 22

Retrofuture žurke generalno pokušavaju plesom i muzikom pomiriti tehnološki entuzijazam i cyberpunk distopiju, disko densere i pankeraju, patriote i internacionalu, karnivore i vegane, japije i blejače, štrebere i sportiste, omladinu i matorane, Hrvate i Srbe, Dionisa i Apolona. Dodatno, u ovo pandem(on)ijsko vreme, pokušavaju barem privremeno skrenuti fokus sa broja testiranih, obolelih i umrlih na broj zaljubljenih, smuvanih i rođenih.

Ovog petka, 3.12.2021, će vas od 22h u plesno raspoloženje uvesti Aleksandar Cvetanović sa selekcijom outrun i synthwave zagrevalica, dok će od ponoći Pacija dodatno podgrejati atmosferu eklektičnim 3-deck DJ setom electro, EBM, breakbeat i nu-disco hitova čiji vremenski raspon seže od oldskul 80s korena do savremene produkcije izdate pre par dana. Od igranja na plesnom podijumu moći ćete da odmorite igranjem retro igrice Street Fighter II na velikom platnu, ugodno zavaljeni u mekani kauč. Ne zaboravite da natrackate frizure gelovima i lakovima, uvučete se u svoje omiljene sintetičke tigraste trikoe ili, barem, elegantnu crninu, i nabacite kompletan arsenal plastičnih minđuša i narukvica!

Dok se montirate za žurku, slušajte Underbottom Radio na kome nasumično idu sve trake sa Pacijine plejliste. Ne ustručavajte se da kliknete dugme „Request Song” i proverite da li se na listi nalazi traka koju bi ste želeli da čujete. Klik na dugme „Request” će je postaviti u red za puštanje.

Proto tip / Izleti / Mitsko biće / Essex dogz @KC Grad

Proto tip je alternativni rok bend iz Beograda, osnovan 2015. godine. Isprva dela kao trojka, snima i izdaje prvo EP izdanje 2017. godine pod nazivom „Strah od izvesnog”. Godine 2019. bendu se pridružuje Damjan Nedelkov i učestvuju na Hali Gali kompilaciji sa pesmom „Pad”, uveliko rade na debi albumu, a nedavno im se priključio i Danilo Ilić na sintisajzeru. U Beogradu će prvi put nastupati sa novim basistom Nikolom Bugarčićem Bugijem. Prvi singl sa predstojećeg albuma zove se „Kako ovde”. Za Proto tip je karakterističan nešto mračniji zvuk sa povremenim dreamy i shoegaze temama na gitarama.

Ulaznice: 400 rsd

Subota, 4. decembar

3. Angažman fest @Dom omladine Beograda

Treće izdanje „Angažman festa” – festivala edukativnih predstava za decu i mlade pod sloganom „Progovori hrabro!” kao polazište za glavnu temu postavlja pitanje: koliko dobro poznajete ljude oko sebe? Vidimo se od 4. do 8. decembra u Domu omladine Beograda, Malom pozorištu „Duško radović” i Studio Centru!

VARIKINA HEAVY MENTAL @Matrijaršija

VARIKINA HEAVY MENTAL u Matrijaršiji

Proslavljamo prvu godinu postojanja Varikine!

Exhibition + pop up shop + music + live screen printing + zines + prints + clothes + collage workshop all day.

Ida Prester & Lollobrigida @Amerikana DOB

U organizaciji Doma omladine Beograda, 4. decembra u sali Amerikana Ida Prester beogradskoj publici premijerno će predstaviti svoje solo pesme u koncertnom izvođenju, uz pratnju svog benda Lollobrigida!Romantično-plesne numere koje su mnogima obeležile razdoblje karantina, uz koje smo se zaljubljivali, sanjali zabranjene dodire i tajno putovali na more:„Dodir“, „Minuta“, „Kvar“, „Sad“ i druge, sada možete čuti uživo! Osim novih solo pesama, Ida i bend će izvesti i najveće hitove Lollobrigide, pa će publika uživatu u putovanju kroz Idin svet i njene avanture.

ORKIJADA – promocija knjige Orkški kuvar @Kvaka 22

Manda sprema izložbu svojih orkških postera čije ćete primerke moći i da ponesete kući da plaše nestašnu decu. Imamo i goste koji će upotpuniti atmosferu muzikom, pa ćete imati priliku i da čujete Seljačku bunu uživo. Moći ćete i da ofarbate svog orka zajedno sa Natalijom ili da budete lenčuge kao mi, pa da kupite gotovog. Biće tu i naša Coe sa neodovljivim orkslasticama, kao i raznoraznim džidža bidžama od gline. A gde ide promocija kuvara bez profi orkkuvara hrane, i to besplatne! (Obećavamo da neće biti pasulj troprdac).

Nedelja, 5. decembar

Promocija knjige: Stvaralački eho #9 – Stefan Stanojević @bife Ventil

U nedelju 5. decembra od 18 časova u bifeu Ventil održaće se predstavljanje zbirke poezije pančevačkog pesnika Stefana Stanojevića. Kako je jedan od tri najčešće korišćena termina današnjice našao vezu sa imenom zbirke i umetničkim stvaralaštvom, oko čega su mladi ljudi podeljeni, čega se plaše i šta ih inspiriše da žive uprkos tome što su opkoljeni apsurdom i svakodnevnom ludošću?

Stefan Stanojević (1995, Pančevo) Poezija mu je objavljena na više internet portala, u onlajn i fizičkim izdanjima časopisa (među njima Afirmator, Blacksheep, Insp., Strane, Astronaut, Avlija, Čovjek-Časopis, Oblakoder, Pančevo city, StereoArt, Vavilonska biblioteka, Nigdine, Booke, Libartes, Luča, Trag, Qelam…) u zbornicima „Rukopisi” 39, 40, 41, 42, „Bludni stih” 4, „Vavilonska biblioteka” i „Nova BHCS poezija” izdavačke kuće Slavitude u Francuskoj, među 35 najboljih pesnikinja i pesnika iz regiona. Kratke priče objavljene su mu u zborniku „Rukopisi” 43 i časopisu „Stvaranje” Udruženja književnika Crne Gore.

U razgovoru sa autorom učestvuju gosti:
Ivan Đurđević, autor književne kritike u listu “Danas”
Miloš Milenković, ulični pesnik

Pretpraznični Gradski sajam knjiga @KC Grad

U nedelju, 5. decembra od 13 do 22h u Kulturnom centru Grad će, u okviru programa Booking, biti održan Pretpraznični Gradski sajam knjiga. Posetioci će imati priliku da pred praznike uživaju u sniženim cenama i popustima domaćih izdavačkih kuća, pronađu inspiraciju za poklone i upoznaju se sa, kako starom, tako i aktuelnom književnom produkcijom koje nam domaće IK pripremaju. Očekuju nas i neformalna druženja sa domaćim piscima i pesnicima koji će potpisivati svoje knjige.

Sa nama su: PPM Enklava, LOM, Rende Izdavačka Kuća, Treći Trg & Srebrno drvo, Književna radionica Rašić, Radni sto, Areté, Besna kobila, DARMA BOOKS, NoRules izdavaštvo, Sumatra Izdavaštvo, Izdavačka kuća Strahor, Odiseja Izdavačka kuća, ŠTRIK, IK Silesija, Makondo, Ammonite Books & Records, IPC Media, System Comics, Bedem knjige, Jež izdavaštvo, Komiko, Orfelin Izdavaštvo…

Ulaz je besplatan.

Audioberza u Beogradu @Dorćol Platz

Okupljanje audiofila i ostalih „audio manijaka“.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *