fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 30. avgust – 5. septembar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
30. August 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 30. avgust

Natalee – Female Spirits & Voices @Bluz i pivo

U ugodnom ambijentu bašte kluba Bluz I Pivo, u ponedeljak 30. avgusta, sa početkom u 20h imaćete priliku da čujete maestralnu Nataliju Rajković liderku benda Nataleé.

Naoružana akustičnom gitarom i svojim jedinstvenim glasom Natalee je za vas pripremila osvežavajući talas autorske muzike i izbor pesama najomiljenijih moćnih autorki soul, blues, raggae i bosa nova muzike, koje su uticale na njeno stvaralaštvo.

Onaj ko je prisustvovao njenom nastupu zna da su teme koje dišu u njenim pesmama uvek različite i skoro nikad ne ostavljaju čoveka ravnodušnim. Za one koji nisu bili na njenom performansu, sada je pravo vreme!

Radimo od 12 do 00h, a svirka je od 20 do 23.15h
Muzički dinar 250.
Rezervacije putem inboksa stranice ili na 063 1773750.
Dobro došli u Bluz i Pivo
Cetinjska 15, Dorćol

MONDAY BLUES #72: PILOT BLUES BAND @Dom omladine

MONDAY BLUES, serijal low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda, prešao je dug put od svog premijernog predstavljanja publici u maju 2017. godine. Tokom desetina nastupa u centralnom holu i na Zidiću DOB-a, nastupili su brojni domaći bluz izvođači. Ovog ponedeljka, u Domu omladine Beograda nastupiće Pilot Blues Band iz Valjeva.Bend postoji već 5 godina, a pored klupskih svirki do sada su nastupali na Nišvilu, Valjevskom džez festivalu, In Wires festu u Užicu, MMF festu… Sviraju ritam i bluz standarde, kao i autorsku muziku.

Utorak, 31. avgust

Projekcija: Alice in Wonderland @bife Ventil

Diznijev Alisa u zemlji čuda je jedan od onih dečijih filmova koji su nam zanimljiviji i daleko razumljiviji kada ih gledamo kao odrasle osobe. Rađen je po knjizi Alice’s Adventures in Wonderland Luisa Kerola.

Utorak od 18h!

Marko Louis // Urban Sessions @Kalemegdan

Ulaznice po ceni od 800 i 1.250 dinara u pretprodaji mogu se nabaviti na tickets.rs, gigstix.com i biletarnicama Ticket Vision-a. Na dan koncerta cena karte biće 1.500 dinara: https://www.tickets.rs/…/urban-sessions-dan-2…/29291

Naš razgovor sa Markom slušajte na našem Mixcloudu!

Sreda, 1. septembar

Casablanca – u sali! @Novi bioskop Zvezda

“Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.”
Humphrey Bogart i Ingrid Bergman u ultimativnom klasiku ”Casablanca”. Film koji ne stari.

Sreda u 21:00h u sali!
*Bioskop se otvara 15 minuta pre početka projekcije.

Performans: TRANSFIGURACIJA – Branko Milisković @CZKD

TRANSFIGURACIJA je performans dugog trajanja (durational performance), kojim Branko Milisković tokom tri dana, izvodi svoja tri najzahtevnija performansa, koji su nastajali u poslednjih petnaest godina. Prvi dan PASSION, Pasija odnosno stradanje, otelotvorena je personifikacija žaljenja. Androgina figura STABAT MATER, korača pored grobnih parcela, pevajući u agilnom operskom stilu u trajanju od tri sata. Kroz tri prve strofe trinaestovekovne himne Mariji, koja stoji pod krstom i oplakuje svoga sina, Isusa Hrista, pod nazivom STABAT MATER DOLOROSA (Stajala je uplakana majka), oplakuje ljudsko stradanje, i na taj način, samu sebe transformiše. Drugog dana, METAMORPHOSIS/METAMORFOZA, nago telo, originalnog naziva ‘710196’, postavljeno je na stolu, intenzivno prisutno, a publika je pozvana da ga u tišini obilazi, da mu se približi i na taj način postane deo mizanscena. Treći dan, TRIUMPH, dan Pobede, predstavlja finale transfiguracija. Tokom tri sata, Milisković na sceni salutira crvenom zastavom, simbolično objavljujući trijumf nakon stradanja, pobedu života i poziv za borbu.

Branko Milisković je studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, bio je stipendista Holandske vlade na Kraljevskoj akademiji umetnosti i dizajna, KABK u Hagu, Holandija i diplomirao na odseku vizuelnih umetnosti, Master studije završio je na HFBK – Hochschule für Bildende Künste, Akademiji umetnosti u Hamburgu na odseku za proširene medije. Od 2005 godine radi u polju živog performansa, modernog teatra, kabarea, radija, fotografije i videa.

Četvrtak, 2. septembar

Izložba: Bliskosti i razlike, Centar za fotografiju u @Remontu

U galeriji Remont, u periodu od 02. septembra do 01. oktobra 2021. godine, biće održana izložba fotografija pod nazivom Bliskost i razlike. Izložba predstavlja saradnju Nezavisne umetničke asocijacije Remont i Centra za fotografiju kao vid kustosko-umetničkog mapiranja čiji je cilj osmišljavanje novih pristupa u prezentaciji i promociji fotografije u Srbiji.

Izložba Bliskost i razlike dvodelna je po svojoj strukturi i uključuje radove četiri autora: Ljubomira Šimunića, Vesne Mićović, Tijane Pakić-Feterman i nepoznatog fotografa. Izložba razmatra fotografska ostvarenja koja su nastala u okruženju lične porodice kao umetničkog polja delovanja i amaterske fotografije i koncipirana je na pristupu uporedne analize ostvarenja iz domena savremene umetosti i istorijskog nasleđa. Ova analogija zauzima značajno mesto u istraživanju osobenosti domaćeg fotografskog nasleđa i njegove morfologije.

Autor izložbe i koncepcije programa je Ivan Petrović, urednik Centra za fotografiju.

The Cyclist Conspiracy + Crno dete @Kc Grad

The Cyclist Conspiracy, the (Anti) World Orchestra(Anti) world orkestar The Cyclist Conspiracy je muzička ispostava Male braće posvećena Misterijama poslednjeg doba. Svojevremeno začet kao neformalni projekat u okviru, sada već nepostojećeg, Društva za razvoj alhemijskih studija „Vasko Popa“, danas je dugosvirajuća trupa sastavljena od desetak muških i ženskih duša. Iako u sebi spaja muzičke uticaje iz najrazličitijih delova sveta, orkestar se trudi da izbegne površni, novodobni eklekticizam i da svu svoju kreativnu energiju usmerava ka sintezi pretpostavljenih elemenata. Bilo da su u pitanju Vizantijsko carstvo ili tajni nomadski putevi pustinje, čađava krčma prepuna mangasa i raskalašnih žena ili stepa sa nebom samo za šamana, psihodelični ili turcke rock, Bliski ili Daleki istok, putovanja na koja biciklisti odlaze nikako ne predstavljaju potragu za srcem ovog sveta . Ponekad, ona se ukazuju kao simbolična potraga za Konstantinopoljem, srcem cikličnog carstva Vizantije, ali ona su uvek potraga za srcem jedine prave svetlosti – Agape.

The Cyclist Conspiracy Bandcamp

Crno dete je turbo rok pank džez trio iz Beograda. Njihova muzika je spoj slobodne improvizacije i komponovanih pesama (i instrumentala), baziranih na tradiciji nojza i psihodeličnog roka, uz elemente surfa, panka i džeza, a sve začinjeno blisko-istočnim i balkanskim ornamentima.

Crno dete Bandcamp

Predavanje: “Ekokritika i proučavanje književnosti” @Društveni centar KROV

Kolektiv “Vizantrop” vas poziva na predavanje Uroša Đurkovića pod nazivom “Ekokritika i proučavanje književnosti” u Društveno centru KROV.

Horizont životne sredine u proučavanju književnosti ima bogatu i uzbudljivu istoriju. Međutim, tek od devedesetih godina prošlog veka, proučavanje imaginiranja prirode u književnosti dobija poseban status u vidu ekokritike – dinamičnog i interdisciplinarnog pristupa koji omogućava novi pogled na istoriju književnosti. Oslanjajući se na različite primere dela srpske i svetske književnosti, pokazaćemo na koje sve načine ekokritika može biti interpretativno podsticajna perspektiva. Razgovaraćemo i o tome na koji način je povezana kako sa svojim pretečama, tako i sa srodnim teorijskim diskursima – od Ikskilove biosemiotike, Bašlarove poetike prostora, sve do geopoetike Keneta Vajta i objektno orijentisane ontologije Timotija Mortona.

Uroš Đurković je doktorand srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 2020. stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Petak, 3. septembar

BOOGIE NIGHTS w/ White City Soul @Kc Grad

*Boogie Nights* party serijal White City Soul kolektiva vraća se u KC Grad!
Đuskamo uz disko i bugi bitove, spremni da se dobro oznojimo na podijumu za igru!

Ulaz 300 rsd

SUTRA x kepasaparadoks. present UNIZONE @Drugstore Beograd

Ancestral Vision je praški producent, DJ, dizajner zvuka i suosnivač hibridne etikete kluba i radio emisije Unizone. Njegova muzika je duboko talište hibridiziranih klupskih formi, samostalno prikupljenih terenskih snimaka i vanzemaljskog i organskog teksturalnog zvučnog dizajna. Voli smele emocionalne melodije i umirujuće zvučne pejzaže na isti način kao i zarđale bespilotne letelice i udarci koji razbijaju vilice. Svi ovi elementi se mogu pratiti i u njegovoj proizvodnji i u mešavinama. Ancestral Vision često menja brzine između žanrova, ritmova, tempa i raspoloženja, ponekad čak i unutar jedne pesme.

Notsureyet je DJ, druga polovina iza etikete Unizone i istoimene mesečne radio emisije. Igrajući se sa žanrovima poput dubstepa i grimea, njegov izbor obeležen je fokusom na široku lepezu savremenih klupskih zvukova koji ne beže ni od radosnog eksperimentisanja ni od eklektične rave ekstravagancije.

Lokalna podrška:
Cuban Chamber of Commerce
Kornet b2b SAUD
Andria

11 сати Хепи Пипл @Half

Hepi pipl kolektiv nastao je još davne 1994. godine, a ekipa koja stoji iza ovog imena direktan je “krivac” za neke od najboljih beogradskih žurki u periodu od 1997. do 2005. godine, a zanimljivo je da su 2014. nastupili na Dens areni Egzit festivala povodom proslave 20 godina tehna u Srbiji.
Ova ekipa aktivno širi pozitivnu energiju i kvalitetan zvuk već 27 godina gde god se pojavi. Svi koji su ih tokom prošle sezone slušali u našem klubu znaju o kakvom posebnom vajbu se radi! Vidimo se!

LAJN AP:
LALE
CVTKVC
MARKO VUKOVIĆ
LUKAVI

Zvuk:
VOID

Ulaz:
500 rsd do 12
700 rsd posle 12

Subota, 4. septembar

Protest za bezopasan vazduh #2; narod vs trovači, između zimskog zagađenja i deponijskog plamena

„Suštinski tražimo poštovanje Ustava, član 74 koji nam garantuje čistu životnu sredinu, ali i objektivno informisanje. Iako se prvi zahtev drži opšteg mesta tražićemo momentalno rešavanje svih „gorućih” problema: progresivno smanjenje čestičnog zagadenja, momentalno uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva kao što je sirovi lignit (SADA NA VREME DOK SPREMANJE OGREVA NIJE NI POČELO), sanacija svih upaljenih deponija kojih sada ima na hiljade, paljenje sekundarnih sirovina, energetska tranzicija, sistem sankcionisanja pojedinaca i velikih firmi, uspostavljanje funkcionalnog pravnog mehanizma za kažnjavanje odgovornih…“, navodi se na Fejsbuk stranici Eko straže.

Lokacija: Trg Slavija u 18h

Bazar male grafike @Društveni centar KROV

U subotu, četvtog septembra, Društveni centar Krov organizuje bazar printova i svakojakih fenomenalnih komada umetnosti koje se po privlačnim cenama mogu kupiti i poneti kući.

Ne propustite ovaj praznik za oči, uši i dušu, obogatite svoj životni prostor delima naših vrednih majstora.

Prisutni umetnici:
Ognjen Milanović
Nevena Ostojić
Olivera Inđić
Bojan Đorđević Omča
Ivana Aranđelović
Aleksandar Jevtić
Sandra Nikač
Dejan Golić

DJ podrška: Aleksandar Jevtić (space jazz, hop & dub)
Od 16 do 21h, ručajte pa pohitajte.

Nedelja, 5. septembar

Septembarski Gradski sajam knjiga @Kc Grad

Nakon letnjeg izdanja, u nedelju, 5. septembra od 17h do 23h, u okviru četrnaestog po redu programa Booking u Kulturnom centru Grad, biće održan septembarski Gradski sajam knjiga koji će ponovo okupiti ljubitelje knjiga, čitaoce, izdavačke kuće i njihove pisce. Biće predstavljena izdanja stare i nove književne produkcije koja se u KC Gradu mogu nabaviti po specijalnim sajamskim sniženim cenama i popustima za sve posetioce, a Gradski sajam knjiga okupiće pisce i urednike domaćih izdavačkih kuća koji će u neformalnom druženju na štandovima potpisivati svoje knjige.

*bonus: Kaleidoskop kulture @Novi Sad

Izložba: Avenija mimova / Klinika & Ženska posla / Petak 3.9. @Kineska četvrt

U sklopu festivala Kaleidoskop kulture u Novom Sadu 03.09.2021. pravimo izložbu mimova u saradnji sa divnom adminkom Ženkog posla. Izložba će se održati u Kineskoj četvrti, gde ćemo celu jednu ulicu pretvoriti u aveniju mimova, štampanih kao i u video formi. Pored izložbe mimova, te večeri održaće se tribina čiji će govornici biti Miloš Milaković, adminke Ženskog posla, Takva Tura i još jedan admin.

Nakon tribine sledi serija viceva od našeg specijalnog gosta večeri Radiše iz Velikog brata, nakon čega se organizuje Kahoot kviz poznavanja istorije mimova kod nas (uz vredne nagrade).

Izloženi mimovi će se prodavati aukcijom, a sav novac će se donirati humanitarnim organizacijama.

Timeline:
19:00 – Otvaranje izložbe
20:00 – Tribina
21:00 – Radiša priča viceve
21:15 – Kviz
21:30 – Aukcija
22:00 – DJ Pauza za pišanje

Stranice koje učestvuju u izložbi (za sada): ženska posla, Pujo Šotka, Lejan Dučić, NS Ukrivo, Narihtavanje, Pomazimo konje Zvonka Bogdana, Qwerty Mimz, Rakiještina, Okreni na smijeh, Serbposting bez PDV-a, Diler istine, Srpski sinovi i bajati mimovi, Jocamijetata, Dživdžan zbori, Razotkrivanje.rs, Ispovestitackacom, Feudalistički red, Rezultati_com, Tesna kožica, Smeće rabiš, Ozoniranje, Upokojeni Brkovi Bogoljuba Karića, Tvoj Čkode, 9mimovica, Citati za bednike, Meko mudo, Smrt Internetu, Takva tura, Žorže Čvarkov Papadubi, Sad Boys, 10.krug, Zoka Zokica, Mim fabrika, Konzervativna kuravela, Princeza od Romanije, Wojwodjanski, Mimdžet, Valjevski pekari, Kraljevi moji, Svemirki rakun, Vlažni mimovi, Loća, Književni Memesis, Kvadratura kruga dvojke, Skopski klasici, Mađarski mimovi, Južnjačka rabota, Crack and the City, Komunjara, Aleksandar Denić, Zona sumraka, Loš pikaso kao i mnogi drugi.

Ulaz je besplatan.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *