fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Kulturna dešavanja u gradu / 31. januar – 6. februar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
31. January 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 31. januar

[ Štefica Cvek ] Proglašenje dobitnica:ka @Krokodil Engaging Words

Pobunjene čitateljke nastavljaju da rade na afirmaciji feminističkog i angažovanog stvaralaštava! Na tragu tog pobunjenog rada, u ponedeljak, 31. januara u 19 časova u Krokodilu će biti proglašene prve dobitnice: i novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek”. Dođite da se upoznamo, razgovaramo o književnosti i razmenjujemo utiske o dobrim knjigama koje pomeraju, često i probijaju sve granice. Kroz pobunjeno druženje ove večeri vodiće vas Ida Prester!

Kako je reč o priznanju nekompetitivnog karaktera, Pobunjene čitateljke na osnovu obavljenog istraživanja i analize preporuka neće dodeliti samo jednu nagradu, već će napraviti izbor knjiga za koje smatraju da su vredne pažnje.

Zbog loše epidemiološke situacije svi koji žele da događaju prisustvuju uživo treba da imaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom kovidu, ili negativan PCR test.

Vođenje kroz izložbu “Vizuelni rečnik Studentskog grada” @DKSG⁣⁣

Organizovano vođenje kroz izložbu “Vizuelni rečnik studentskog grada”, koja je otvorena 23.decembra 2021. godine.

Učesnici radionice i autori – Vladimir Opsenica, Zoran Ilić, Olga Srejić, Aleksandra Vujić, Irena Palvović, Danilo Karapandža, Lidija Manojlović, Petar Ruvidić i Olga Gajanic – predstaviće svoje radove kroz dijalog i pitanja publike. ⁣⁣Izložba je nastala kao finalni segment dvomesečne radionice “Izložbotvornica”, koja se u dinamici od jednog susreta nedeljno odvijala u Domu kulture Studentski grad, u periodu od oktobra do novembra 2021. godine. Polazna tačka radionice bila su lična iskustva i stavovi učesnika, koji kroz proces terenskog i istorijskog istraživanja, i u stalnom međusobnom dijalogu, prepoznaju i preuzimaju ili sami grade elemente izložbe kao finalnog proizvoda. Ovo specifično izdanje radionice vezano je za kolaž kao tehniku i Studentski grad kao lokaciju koja se tematizuje radovima učesnika, a ujedno i lokaciju na kojoj se izložba realizuje. ⁣⁣

Utorak, 1. februar

Javna rasprava o planu generalne regulacije Beograda @Gradska uprava grada Beograda

Gradska vlast upravo menja postojeći Plan generalne regulacije Beograda. U planu su uočene mogućnosti i namere za dalje otimanje zelenih površina. Javna rasprava je u utorak, 1. februara, u 8 sati, u Kraljice Marije 1. Važno je da se što više nas skupi ispred Sekretarijata za urbanizam u utorak da pokažemo gradskim čelnicima da ne želimo dalju stambenu izgradnju i uzurpaciju zelenih površina!

1. Otvara se mogućnost za izgradnju na zelenim površinama blokova 44, 45, 70, i 70a
2. Planira se izgradnja na poljanama bloka 8
3. Planiraju se tri kružna toka na Košutnjaku, što sluti na ponovni napad na zelene površine Košutnjaka
4. Umesto bare Reve predviđena je privredna zona
5. Narušavanje zaštićene kulturne celine Cerak vinogradi

Možete doneti primedbe na lice mesta, a i parole sa svojim zahtevima.

Tales from Earthsea @bife Ventil

Projekcija na zidu: Tales from Earthsea (2006)
Režija: Gorō Miyazaki

Anime epske fantastike studija Gibli u saradnji sa Diznijem, rađena po seriji knjiga Earthsea. Radnja prati čarobnjaka i mladog princa koji istražuju niz čudnih događaja. Utorak od 18h

Vodimo vas u mikrokosmose! @Sprat

Pridružite nam se na promociji prvog EP-a Tihog Talasa, kosmičkog pop dua iz Beograda nastalog krajem leta 2021. ubrzo nakon što su se Teodora i Tijana upoznale. Od slučajnog poznanstva i Teodorinih demo pesama stigle su do Mikrokosmosa. Ovaj sinti, melhanholični i sanjivi kratki album je samo početak svega što će nastati u njihovom improvizovanom kućnom studiju. Pre premijere “Mikrokosmosa”, gledaćemo i spot za prvi singl “Vodi me” koji je izašao pre desetak dana, a na kojem su radile same uz pomoć svojih drugara.

Sprat bar / Cetinjska 15 / od 19h.

Sreda, 2. februar

Koncert: Ilija Ludvig @Chillton

Najzad – Ilija Ludvig se u sredu od 21h vraća kući, u Chillton!

Sprachcafé / Jezički kafe @KC Grad

Zbog velikog interesovanja i posećenosti Goethe-Institut i ove godine organizuje Jezički kafe. Jezički kafe je jedinstvena prilika da oni koji uče nemački jezik primene svoje znanje kroz razgovor u opuštenoj atmosferi. Namenjen je onima koji su na A2 ili višem nivou. Kroz diskusiju učesnice i učesnici će moći da iskažu svoje mišljenje na određenu temu, upoznaju nove ljude, obogate svoj rečnik, a naposletku i da se oslobode straha od pričanja na stranom jeziku u javnosti.Naredni Jezički kafe održaće se 2. februara u 19:00 časova u KC Gradu (Braće Krsmanović 4). Dobro došli su svi koji žele da razgovaraju na nemačkom jeziku!

Četvrtak, 3. februar

Projekcija filma: Funeral Parade of Roses (1969) @DC Krov

Funeral Parade of Roses (qiáng wēino zàng liè, Bara no Soretsu) je japanski film iz 1969. koji je režirao i napisao Tošio Macumoto, smešten u podzemnu gej kulturu Tokija 1960-ih. U njemu glumi Piter kao protagonista, mlada transrodna žena, a pojavljuju se Osamu Ogasavara, Jošio Cučija i Emiko Azuma. Kao proizvod japanskog novog talasa, film kombinuje elemente umetničke, dokumentarne i eksperimentalne kinematografije, i smatra se da je uticao na filmsku adaptaciju romana Entonija Berdžesa, A Clockwork Orange (1971) Stenlija Kjubrika.

Film prati iskušenja i nevolje Edija i drugih transrodnih žena u Tokiju; sadrži i scene snimljene u dokumentarnom stilu, u kojima se glumci intervjuišu o njihovoj seksualnosti i rodnom identitetu.

Uvod i diskusiju nakon filma vodiće Relja Pekić, vizuelni antropolog

70s Vibe Karaoke @KC GRAD

✨Karaoke veče u KC GRADU!✨ Đođite da se zajedno raspevamo uz hitove 70ih! 🎤
Covid propusnice obavezne.

Predstava: LUX IN TENEBRIS @Bitef teatar

MESEC NEZAVISNE SCENE U BITEF TEATRU! Fakultet dramskih umetnosti (pozorišna režija), Beograd, Srbija (ispitna predstava studenata 3. godine u klasi Ivane Vujić Kominac i Snežane Trišić)

Predstava „Lux in Tenebris“ nastala je po motivima istoimene jednočinke Bertolta Brehta. Ova satrična farsa bavi se problemom kapitalističke manipulacije društva, kretajući se kroz različite delove socijalnog okruženja, kao što su mediji, crkva, policija i politika. Glavni lik, Paduk, započinje kampanju protiv prostitucije i javnih kuća koji su njeno izvorište. Držeći predavanja o polnoprenosivim bolestima, koje širi prostitiucija, Paduk usmerava pažnju javnosti i društva na ovaj gorući problem. Kako njegov profit i zarada raste, otkrivaju se i njegove, ne tako, humane namere zbog kojih je i pokrenuo ovaj posao.

Petak, 4. februar

Izložba: PREDATORY – Flaka Haliti, Bojan Šarčević, Saša Tkačenko @Eugster II Belgrade

„Izložba u galeriji Eugster || Beograd svojim naslovom ukazuje na ključno pitanje našeg vremena, ukazujući na ulogu Predatora, koji boravi na vrhu lanca ishrane. Možemo li da identifikujemo naš trenutni odnos prema okruženju kao “predatorski”; i da li smo prešli iz potrošačkog društva u predatorsko? Ako je vladajući unutrašnji nagon predatora glad, koja glad nas vodi ka tako strmoj društvenoj podeli?” Mira Gaćina

Kustoskinja: Natalija Paunić
Izlažu: Flaka Haliti, Saša Tkačenko, Bojan Šarčević

Koncert: Fantom @KC Grad

Fantom je etablirano ime na regionalnoj muzičkoj sceni, projekt iza kojeg kao autor i producent stoji Petar Wagner. Godinama usavršavajući svoja umijeća stvarajući muziku, tekstove i aranžmane za druge, Wagner početkom 2019. odlučuje poraditi na vlastitim pjesmama. Ubrzo nakon toga nastaju pjesame koje Wagner u svom beogradskom studiju dovršava zajedno s Lunom Škopeljom, gdje svojim analognim srcima i digitalnim prstima stvaraju neke nove zvučne kulise. Krajem 2021. godine Fantom objavljuje kolekciju singlova i tri do tada neobjavljene pjesme pod zajedničkim naslovom “Noćne priče”, kao svojevrsan zaključak svog prvog kreativnog perioda, a istovremeno radi na novim singlovima i hit pjesmama za nadolazeći i prvi “pravi” studijski album.

Karte su u pretprodaji u KC GRADU, svakog dana od 14h po ceni od 500rsd, dok će na dan koncerta karta koštati 750rsd.

Kišobran žurka @Drugstore

U petak, 4. februara krećemo na još jedan Kišobran muzički rolerkoster u klubu Dragstor. Žurka startuje u 23h, u saradnji sa Yes kolektivom dovodimo Jay Glass Dubs-a, opasnog producenta iz Grčke, a sa njim će dekove deliti Stevie Whisper i kӣr, Disko Buvljaci predstavljaju Xanadu-a koji će nastupiti uživo dok su na glavnoj bini Kišobran DJs ojačani momcima iz Ghetto University, a očekujte i iznenadni nastup jednog lokalnog repera. Dovoljno da vas razmrdamo iz ovog dosadnog početka godine! Karte na ulazu 500, u Zaokretu od petka 28.01. 400rsd.

Subota, 5. februar

Festival nasilja @KC Grad

Vaš omiljen duo Srđan Mančev i Damjan Nedelkov pripremaju najbolji set do sada, i vode vas kroz festival nasilja. Jer ko se bije taj se voli! Every woman, every man!

Podrška sceni 300rsd

Disco Not Disco / Katzele (Malka Tuti), Schwabe (Tapan/DND) @Klub 20/44

DISCO NOT DISCO Special, KATZELE (Malka Tuti) i SCHWABE (Tapan) u subotu na Brodu!
Ulaz: 500RSD

Putnik with Le Chocolat Noir (Return To Disorder, HR), Edin @Drugstore

LINEUP: Le Chocolat Noir (HR) i Edin
Ulaz: 500 dinara

BOB MARLEY’S B’DAY // Crazy Baldheads + Nesvrstani @Anti Shop Elektropionir

Slavimo rođendan Bob Marley-a najvećeg mirotvorca, pesnika, muzičara, legende reggae muzike u istoriji baš u subotu 5. februara dočekujemo njegov duh kao vitlajemsku zvezdu. Rođendanski praznik reggae kulture prirediće nam Bob Marley’s tribute Crazy Baldheads i kraljevi roots zvuka na Balkanu, sastav Nesvrstani.

Nedelja, 6. februar

Kretanje @Bitef teatar

Projekat Kretanje je imerzivna predstava koja omogućava publici da, krećući se kroz različite prostore pozorišta Bitef, uroni u šest različitih svetova, gde ljudi i prostori – kao što su na primer fabrika i bašta – pričaju intimne monologe o usamljenosti. Upotrebom govora ali i savremenog plesa, šest različitih priča u šest različitih, intimnih prostora, pruža doživljaj ekskluzivnosti i uzbudljive taktilnosti za publiku, zahvaljujući blizini izvođača, plesača i glumaca, interaktivnosti, malom broju publike (sedam u jednom prostoru, ukupno trideset pet) i aktivaciji čula dodira, mirisa itd. Kretanje će biti igrano u nedelju od 20 časova.

Alisa u zemlji strahova @Jugoslovensko dramsko pozorište

Predstavu Alisa u zemlji strahova biće igrana u nedelju od 20 časona na Velikoj sceni ,,Ljuba Tadić”. Dramski tekst Alisa u zemlji strahova je inspirisan epizodama iz knjige Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola. Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari. Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama. Trebalo bi da ima karijeru, porodicu. Trebalo bi da bude ispunjena, stabilna, odrasla. Ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi. Kada je bila devojčica, tamo su je čekala čuda, gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice. To je bio svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda. Sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima. Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo…

Režiju poptpisuje Aleksandar Popovski.

Igraju: Milena Radulović, Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić, Denis Murić.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *