STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kvadovi u zaštićenim područjima, zašto NE?

Panel diskusija biće održana na Fejsbuk stranici organizacije Fruškać
13. April 2021.

Panel diskusija Kvadovi u zaštićenim područjima, zašto NE biće održana u četvrtak, 15. aprila u 19 časova na zvaničnoj Fejsbuk stranici organizacije Fruškać.

Na pitanja šta su to zaštićena područja, zašto je važno da takva i ostanu kao i kako smo došli do toga da sve masovnija upotreba kvadova postane goruća tema ekologa i zaštitara, odgovaraće: Vera Pullen ekolog, Goran Sekulić biolog (WWF Adria) i Dragan Gmizić novinar.

Pre nego što kupimo ili iznajmimo kvad i odemo da se vozimo po Fruškoj gori treba da znamo da je vožnja motornim vozilima u zaštićenim područjima zabranjena. Ovaj panel treba da objasni šta su zaštićena područja, zašto su zaštićena i koje su posledice vožnje motornim vozilima po biodiverzitet zaštićenih područja.

Pojam zaštićena područja je jedan od onih pojmova koji smo mnogo puta čuli, a o kom zapravo jako malo znamo. Iz tog razloga ćemo se na ovom panelu prvenstveno baviti ovom temom, ali ćemo pričati i o tome kako se mi kao pojedinci ili kao zajednica odnosimo prema zaštićenim područjima. Takođe, da li naše institucije imaju snage da obezbede sprovođenje i poštovanje zakona u zaštićenim područjima, i koje su to neophodne reforme na koje čekamo.

Vožnja kvadova nije jedini problem Nacionalnog parka Fruška gora, pa će se tako na panelu razgovarati i o ostalim problemima zaštićenih područja i parkova, kao što su krivolov, bacanja smeća i stvaranje divljih deponija  i prekomerna seča drveća u zaštićenom pojasu.

Tema zaštite životne sredine kod nas nikada nije bila prioritet, ali ona rapidno dolazi na red, kako zbog pristupanja Evropskoj uniji i poglavlja 27, tako i zbog sve veće zabroinutosti stanovništva zbog zagađenja naše životne sredine. Zdrava životna sredina, zaštićena područja i vrste su trenutno najveći izazovi čovečanstva za 21. vek.

Live stream panel diskusije možete pratiti putem linka.

Najnovije iz: Sanduče

Svečano otvoren 56. Bitef

Predstavom Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima kostima svečano je otvoren ovogodišnji Bitef festival

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *