STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Kvir umetnost: Održan WLW Festival u okviru Europrajda

Format WLW festivala podrazumeva različite umetničke i kreativne izložbene prakse, od fotografije i slikarstva, do muzike, dokumentarnog filma i stripa
21. September 2022.

Europrajd koji je održan tokom minulog vikenda uz sve moguće opstrukcije, sadržao je i niz umetničkih programa, od kojih je jedan i WLW (women loving women) Festival. Ovaj festival predstavljao je jednu od najposećenijih umetničkih aktivnosti u okviru beogradskog Europrajda.

Desetine mladih posetom ovom festivalu pokazalo je interesovanje za žensku i kvir umetnost. Festival, koji slavi umetnice i njihovu stvaralaštvo, okupio je trinaest učesnica. To su Smiljana Veljović, Sandra Grbić, Helena Janečić, Ivona Medić, Katarina Ranković, Ljubica Damčević, Minja Pavlović, Jelena Vasiljević, Marina Orsag, Jelena Anđelovska, Anamarija Tumbas, Vera Erac i Kristina Kastelec.

Format WLW festivala podrazumeva različite umetničke i kreativne izložbene prakse, od fotografije i slikarstva, do muzike, dokumentarnog filma i stripa. Kako su umetnost i debata oduvek išli ruku pod ruku, pored kreativnog programa, održala se i tribina na temu budućnosti lezbejskog aktivizma u regionu i Evropi, a moderatorka je bila Dragana Todorović.

Pored promocije radova učesnica iz zemlje i regiona, festival je doprineo i podsticaju drugih LBTQ+ žena na dalji umetnički angažman i aktivizam. To se, između ostalog, radilo i kroz dodelu nagrada za najbolju fotografiju i proglašenje pobednika #wlwartfest onlajn izazova. Takođe, održano je i standup veče, kao i žurka.

Nakon održanog WLW Festivala najavljeno je i osnivanje lezbejskog arhiva koji će sadržati dokumente i svedočanstva 27 godina pokreta i javnog organizovanja LGBTQI+ u Srbiji. Ovo će biti istorijski iskorak za LGBTQI+ zajednicu kako kod nas tako i u regionu, kao prvi institucionalni korak u okviru istorijata pokreta i njegovom daljem razvoju.

WLW festival, se po prvi put realizovao od 14. do 16. septembra u beogradskom prostoru „Miljenko Dereta”, sprovele su ga organizacija za lezbejska ljudska prava „Labris” u saradnji sa udruženjem „Dugina Iskra”. Festival je podržan od strane organizacija „Civil Rights Defenders (CRD), „The Eurocentralasian Lesbian* Community – EL*C”, i „The Astraea Lesbian Foundation for Justice”. Festival je otvorila govorom Aleksandra Gavrilović iz Labrisa u sredu 14. septembra, a dan posle održala se i prva aktivnost u okviru festival – izložba fotografija „(Naša) četiri zida“, autorki Minje Pavlović i Jelene Vasiljević.

Fotografije: Press

Najnovije iz: Sanduče

Svečano otvoren 56. Bitef

Predstavom „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima” svečano je otvoren ovogodišnji Bitef festival

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *