STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Laplander – arhaično, opskurno i drugačije

Sa osnivačima muzičkog projekta Azzom i Nikom Nikolićem o nastanku benda, singlovima i muzičkim uzorima

7. September 2022

Singlovima Umoran i Agni, bend Laplander je skrenuo pažnju publike da se nešto novo dešava na muzičkoj sceni. Iza ovog projekta stoje dva muzičara već poznata u alternativnijim krugovima – Niko Nikolić (Pavle Nikolić) i Azza i Kapale (Aca Petković). Ovaj projekat započeli su tokom pandemije virusa korona, a ubrzo nakon singlova objavili su i album koji sadrži devet numera sa autentičnim kaverom, kako za album, tako i za sve ostale pesme koje nemaju spot, a koje je radila mlada umetnica Sofija Pašalić. U svojim pesmama, Laplander sempluje različite melodije, a u samom zvuku i vizuelnom identitetu benda, uočavaju se i različiti etno i staroslovenski motivi.

Kako nastaju njihovi tekstovi, ko su im najveći uzori i zašto su se nazvali po vrsti noža, pitali smo osnivače projekta – Nika i Azzu.

Kako je nastao bend?

Pavle: Laplander je Acin i moj zajednički projekat. Obojica smo se smarali tokom korone, radili poslove koji nam se nisu dopadali i imali razne frustracije. Počeli smo prvo dosta da blejimo zajedno, a onda smo došli na ideju da napravimo neki projekat koji će imati priču, gde će kasnije moći da bude uključeno još muzičara. Hteli smo nešto gde se neće niko opterećivati egom, već samo da se gura taj projekat.

Azza: Laplander nam je baš bio potreban jer se bukvalno ništa nije događalo, ali mi je drago što smo striktno odlučili da se svakog vikenda nalazimo i radimo od 9 do 5 i šta god napravimo – to je to, tako da, sve je to odavno nastalo, nego je sada tek objavljeno.

Niko: Da, skoro sam čitao intervju Beach House-a, kada kaže da je album uvek slika tebe od pre dve – tri godine, jer ti, kada ga završiš, to je već nešto što je, na neki način, prošlo.  

Laplander – Niko Nikolić i Azza

Kako ste smislili ime?

Azza: Prvo smo hteli da se zovemo O tom potom, ali smo videli da postoje još tri benda sa tim imenom (smeh).

Niko: Hteli smo da se nazovemo po nekom modelu noža, i tada smo slušali muziku koja je tako malo edgy. Imam komšiju u svom selu koji skuplja noževe i pitao sam ga da mi nabraja modele noževa i u jednom trenutku je rekao laplander, što je ujedno i ime za stanovnike regije Lapland i bili smo u fazonu – to je to.  

Prvi singl koji ste objavili i predstavili publici je Pola koplja, zašto baš njega?

Azza: U tom trenutku nisu ni bile sve pesme gotove, ta je bila prva (smeh). Kada smo je napravili, obojica smo bili zadovoljni kako to zvuči, iako je kratka i sada ima većih hitova na albumu.

Niko: To jeste prvi singl, iako mnogi misle da je Umoran, jer smo to prvo objavili za Anderklas.

Kakva je raspodela među vama dvojicom, ko šta radi?

Niko: Iako zvuči kao kliše, svako je radio sve. Možda sam ja više bio foksuiran na gitare, a Aca na ritam.

Azza: To je najviše bilo zbog toga što je Pavle bolji muzičar od mene u tehničkom smislu i onda bih ja došao sa semplovima, a on bi posle svirao preko toga. Uglavnom je tako kretalo, posle je svako mogao svašta da svira i radi. Što se tiče tekstova, imali smo jednu sveščicu i dogovorimo se da ćemo sada da pišemo tekstove, onda obojica sednemo, ćutimo i pišemo. Posle nekog vremena, obojica pokažemo jedan drugom, pa komentarišemo šta je dobro, šta nije.

Sofija Pašalić vam je radila animacije za album, kako je došlo do saradnje sa njom?

Azza: Sofija je moja drugarica iz srednje škole, išli smo zajedno i na fakultet. Dosta cenim njen rad i pitali smo je da uradi. Dosta joj se i svidela naša muzika.

Pavle: Ona isto voli etno motive, mislim da joj se i to dosta svidelo.

Cover art: Sofija Pašalić

U muzici, ali i vizuelnom identitetu, imate dosta različitih uticaja i mogu se uočiti različiti etno i slovenski motivi – kako je došlo do toga?

Pavle: To je nešto što i Aca i ja volimo ponekad da slušamo. Mislim da danas svi imamo pristup šarenolikoj muzici, pa nije retkost da neko ko sluša rok, voli i neku opskurniju muziku kada mu dođe ćef za to. Bili smo u fazonu da probamo da uradimo nešto sa tim, Aca me tu dosta povukao jer dosta sempluje za svoj projekat Azza. Sećam se i kada je pesma Agni nastajala, smislili smo melodiju, pa da bude pevanje slično tom crkvenom napevu, ali sam onda predložio da semplujemo.

Azza: Imali smo i dosta sesije da zajedno slušamo muziku i jedan drugom pokazujemo klipove sa Jutjuba. Pokazao sam Pavlu neki snimak sa svadbe gde neki lik svira goč i baca se na pod u ekstazi, pa smo uzimali da semplujemo i takve stvari stavimo u pesmu (smeh).

Koliko vam je bitno kako se vizuelno predstavljate?

Azza: Meni je baš bitno. Ako je neko imao neku specijalnost, Paja je više tu bio za produkciju i te neke stvari, a ja sam se više bavio vizuelnim identitetom. U jednom trenutku smo napravili i veb sajt, samo zato što nam je bilo kul da imamo sajt. Mislim da je ta estetika doprinela i samom zvuku, sa sve tim spojem etno motiva, ali i sajber sveta.

Niko: Baš nam se dopadao taj stil Internet Brutalism i hteli smo to da gađamo – da bude namerno neuredna internet estetika koja je, ipak, nekako lepo sklopljena.

Koje su pesme vama lično favoriti?

Azza: Sviđa mi se Agni, ali mislim da su mi ljudi nametnuli da mi se najviše sviđa, jer je svima ona favorit. I dalje mi je možda favorit Pola koplja; i Korzika mi se sviđa, nju smo poslednju pravili, mislim da je tu i tekst bio najzreliji i da je najkompleksnija stvar.

Niko: Tapan mi se baš sviđa. Zvuči pevljivo, ali struktura je dosta slobodna i spora.

Inspirišu li vas određeni autori koji rade stvari srodne ovome što vi radite?

Pavle: Kada smo započinjali projekat, imali smo ceo moodboard kako sve to da zvuči (smeh).

Azza: Za to je Paja zaslužan, ja nisam toliko pragmatičan, ali preuzeo sam to pomalo od njega i baš mi se dopada. Imamo celu plejlistu sa raznim autorima Death Grips, The Knife, Lalalar, Barış Manço. Imamo i Vladu Georgijeva na plejlisti.

Niko: Na pesmi Korzika smo semplovali Željka Joksimovića (smeh). Semplovanje je dosta oslobađajuće, kao kolažiranje u slikarstvu. Dosta je zabavan pristup.

Koliko se sve što radite za Laplander razlikuje od vaših solo karijera?

Azza: Meni je dosta slobodniji pristup sa Laplanderom. Dosta sam bio kritičan i samokritičan, a ovo nam je obojici bio drugi projekat, pa je sve bilo slobodnije.

Niko: Kada imaš svoj projekat, imaš opterećenje, čak i kada je bend promišljaš o hitovima i slično, a kada imaš nešto sa strane što nazoveš projektom i pristup je malo slobodniji. A muzički, danas smo svi pod raznim uticajima i slušamo različite žanorve. Recimo, ja sam slušao i metal i dan – danas nemam ništa protiv tog žanra, a slušao sam i indie folk i slično. Ovo mi je bio super projekat da pokažem i tu ,,tvrđu” stranu.

Šta Laplander voli da sluša

Objavljujete za nezavisnu izdavačku kuću Anderklas, zašto se baš tamo uklapate?

Azza: Ja sam u tom trenutku radio sa Boškovim saradnikom koji je Turistima radio spotove. Kliknuo sam sa Boškom i obojica smo imali jasne i čudne vizije kako bi muzika trebalo da izgleda. Počelo je od toga da bismo mogli da radimo nešto zajedno, posle sam se pojavio i u jednom njihovom spotu. On je hteo da učestvuje u Laplanderu kao producent, a onda smo došli do toga da bi Anderklas mogao da bude izdavač.

Niko: Boško nam je, pre svega, prišao kao prijatelj i neko ko ima iskustva sa bendovima u Beogradu, pa je više bio tu da nas usmeri. Super nam se svidela priča oko Anderklasa, jer je to manje lejbl, a više priča gde prijatelji pomažu jedni drugima.

Azza: Meni je više bilo do tog kolektiva koji se tu napravio i sa Sergejem Sokolovim i Turistima. Imali smo u tom periodu često okupljanja, gde smo se nalazili samo da pričamo generalno šta bi trebalo sa muzikom. Imali smo te therapy sessions (smeh).

Kakvi su vam dalji planovi?

Azza: Trenutno se trudimo da spremimo nešto za lajv.

Niko: Napravili smo koncept kako će to izgledati i Luka Dubak, koji je svirao na pesmi Umoran, će definitivno postati član benda i biće uključen u sve dalje.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *