fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Lep krug kojim završavamo naše putovanje

U susret promociji trećeg i ujedno poslednjeg albuma Svetih pseta u Kvaki 22, razgovarali smo sa članovima ovog sastava

7. November 2023

Beogradski sastav Sveta pseta (св. Псета) u sredu, 8. novembra, u Kvaki 22 promovisaće svoj treći i poslednji album pod nazivom Непознато исĸуство. Ovaj sastav čine Aleksandar Obućina, Nemanja Ćirić i Miloš Đerković, a svoj prvi album Колико само тајни objavili su 2018. godine. Nakon pet godina i promocije prvog izdanja, Pseta se vraćaju u Kvaku 22 gde promovišu svoje najnovije izdanje, za koje kažu da je manje tvrdo od dosadašnjih objavljenih pesama. Iako većina bendova svoje albume numeriše hronološki po datumu kada su objavljeni, ovog puta Pseta najavljuju promociju svog trećeg izdanja, dok će drugo pod nazivom И да нађем излаз не бих ти га поĸазао objaviti početkom sledeće godine.

Kaver za novi album potpisuje Goran Popovski, a na samoj promociji albuma biće predstavljeni radovi različitih umetnika inspirisani pesmama sa ovog izdanja. Tom prilikom na ovoj multimedijalnoj izložbi svoja dela prikazaće Stefan Stevanović „Pepi“, Petar Aleksić, Anja Petrović, Lola Petrović, Andrija Juher, Stefan Mladenovski, dok će posetioci moći da vide i video radove umetnika Aleksandrа Petkovićа „Azzе“, Srđanа Mančevа, Sarе Radulović i Filipа Tasićа, Pavlа Pavlovićа, Vladislavа Andrejevićа i Aleksandrа Obućinе, Đurđicе Bošković i Nemanjе Bajagićа, koji su inspirisani numerama sa Непознатог исĸуства.

Koliko dugo ste radili na ovom izdanju?

Plan za snimanje trećeg izdanja je nastao u februaru 2023. godine, iz nekog našeg neizdrža, pošto nam drugo izdanje stoji snimljeno od decembra 2020. godine i znali smo da neće izaći još neko vreme. Načelna ideja je bila da mesec dana vežbamo, snimimo i da izbacimo album do kraja aprila. Nismo se držali baš plana, što zbog okolnosti, što zbog ličnih odnosa, a i samog finansijskog troška snimanja.

Zašto baš Непознато исĸуство? Po čemu se ta pesma izdvojila, pa ste tako nazvali i album?

Uglavnom su pesme dobile nazive na samom kraju. Pesma Непознато исĸуство prvobitno se zvala Poslednje finale, sa njom smo se malo mučili kako ćemo da je nazovemo. Primetili smo da do sada nismo imali tu vezu naziva albuma i pesme, a ova stvar je toliko nepredvidiva sa svojim konstantnim promenama, da kad smo to povezali, delovalo je toliko prirodno.

Kome posvećujete ovo nepoznato iskustvo?

Svakom koga posluša i ne posluša. Kada ovaj album bude izašao u javnost, na pojedincu je ta odluka da li će sesti, odvojiti vreme, svesno se izmestiti na tridesetak minuta kako bi dozvolio da nečiji drugi pogled na svet utiče na njega. Primetili smo da je velika retkost da danas neko odvoji vreme samo za muziku, čak i među našim kolegama.

Najavili ste da je ovo poslednji album Svetih pseta, koliko vam je bilo izazovno da donesete takvu odluku?

Ako izuzmemo drugi album И да нађем излаз не бих ти га поĸазао koji će početkom sledeće godine uvideti svetlost dana, da, ovo je naše poslednje izdanje. Odgovor je i lako i teško, poznajemo se jako dugo i to prijateljstvo je bitnije sačuvati nego bend, iz kraha jednog nastao je ovaj, a iz ovog nastaće drugi.

Imate li neke lične favorite sa albuma?

Teško je izdvojiti, jer svaka nosi neki period zivota i neku priču iza sebe zbog čega nam je svaka posebna.

Šta vam je bila najveća inspiracija kada je reč o ovom albumu?

Bend je krenuo da se raspada, a mi imamo foldere nezavršenih pesama, tako da nam je neka inspiracija bila: daj da mi snimimo bar jos nešto brzo kako ne bi ostale samo nedovršene ideje.

Prvi i ovaj poslednji album promovišete u Kvaki 22, koliko vam znači što završavate vaše putovanje onde gde ste ga i otpočeli?

Izuzetno, velika je istorija nas i Kvake. Neki od prvih nastupi su nam bili u Kvaki 22 , ne samo nama, nego i mnogim bendovima sa scene. Mislimo da je ovo jedan lep krug kojim završavamo naše putovanje.

Šta je bila inspiracija za plakat događaja?

Plakat je zapravo glavna ilustracija albuma Непознато исĸуство koju je radio Goran Popovski, modni fotograf. Upoznali smo se na nekom snimanju, gde sam spomenuo da nam treba kaver za album i upitao ga da li ima neke fotografije koje bi se mogle iskoristiti, spomenuo sam mu naziv, pustio muziku i to je bilo to.

Samu promociju prate i izložba i video radovi različitih umetnika, koja ideja stoji iza toga?

Uvek smo smatrali св. Псетa kao umetnički bend, ideja je bila kolaboracija. Interpretacija naše muzike kroz sliku ili video. Otvoreno pozivamo ljude, mi bismo bili presrećni da nam neko pošalje tekst, fotografiju, skulpturu, animaciju, film, ples… inspirisan našom muzikom. Niko ne doživljava isto, svako oseća, baš zato smo želeli ovakvu promociju. Koliko bi bilo interesantno da za istu pesmu imaš pet različitih videa!

Kako je došlo do saradnje sa umetnicima, kako ste znali sa kim ćete sarađivati?

Ima previše talentovanih ljudi, kad je nastala ideja za izložbu, svakom kome smo spomenuli koncept sa entuzijazmom je prihvatio. Neki, naravno, nisu mogli što zbog lične angažovanosti, vremena i samih resursa.

Cover albuma Непознато исĸуство, autor: Goran Popovski

Šta je plan nakon događaja, da li će u nekom digitalnom formatu biti dostupni album i sami radovi?

Ako nabavimo izdavača, onda lako, fizičko izdanje u vidu nekog bukleta sa svim radovima, ovako YouTube i bandcamp i striming servisi. 

Vaša pesma će se naći i na novoj Hali Gali kompilaciji, kako ste znali da baš tu stvar čuvate za kompilaciju i da se neće naći na albumu?

Kao što smo spomenuli, imamo foldere sa nedovršenim pesmama, mogla bi se komotno napraviti još tri izdanja. Za Hali Gali smo znali da želimo da bude tvrđa pesma, iz razloga što smatramo da nam je ovo najmekše izdanje do sad, pa dok smo pravili ovaj album smo pričali kako sledeći mora da bude sušta suprotnost, ali nismo znali baš koja do samog snimanja.

Kada i gde je pravo vreme za preslušavanje ovog albuma?

Osmog novembra u Kvaki 22 u 20h – nit’ boljeg mesta, nit’ boljeg vremena!

Fotografije: Privatna arhiva

Preporučeni tekstovi

Petnaest godina najbolje indie žurke

Petnaest godina najbolje indie žurke

Poslednja u nizu legendarnih Kišobran žurki biće održana 2. decembra u Dragstoru, a u susret njoj razgovaramo sa onima koji Kišobran obema rukama drže već petnaest godina

15 godina sakrivanja pod Kišobranom

15 godina sakrivanja pod Kišobranom

Drugog decembra, tj. za koji dan, jedna od omiljenih gradskih žurki prestaje da postoji, pa evo ličnog osvrta na to kako je bilo posećivati Kišobran žurke

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *