fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mala preterivanja: Booking

O čarima Bukinga i (ne)planiranju putovanja.

15. October 2021

U Perastu krajem jula, kroz dremež na ležaljci koja košta mnogo više nego što vredi, odlučno sam i promuklo izjavila: Trebalo bi da rezervišemo neko putovanje za Novu godinu. Nisam nikad provela praznike van kuće.

Dobila sam sasvim očekivan odgovor koji kaže da je jul, da je pandemija i dalje aktuelna i da je sve neizvesno. Gledajući u more, golišave noge i ruke, otkrivene tetovaže i pivo koje konobar spušta na sto, nevoljno sam klimnula glavom, pa ipak ušla na Booking.

Date: 30.12.2021. – 02.01.2022.

1 room. 2 adults. No children.

Lokacija? Da vidimo.

B… A…

Barselona, pomalo skupo. Bar, to možemo i sada. Bali, pomalo neizvodljivo. Bath, United Kingdom, nećemo sigurno juriti vizu.

B… U…

Budapest! Obožavam Budimpeštu. Pre tri godine sam videla izložbu Fride Kalo u Nacionalnoj galeriji Mađarske, ali nisam imala vremena za šetnje po gradu, a, svakako, doček Nove godine na bilo kom trgu u bilo kom gradu zvuči primamljivo, iako prezirem hladnoću. Nema veze, pićemo mnogo kuvanog vina. Zbog tog pića mogu da brbljam satima, greje mi prste koje čvrsto stežem oko šolje, a i malo me golicaju nepca, možda od karanfilčića.

Razmišljajući da li bi na Trgu heroja Mađari kuvali vino, ekran preplavljuju različite ponude, blizu centra, daleko od centra, skupe, preskupe, jeftine, prejeftine. Izdvoji se, ipak, Vaci Street, one room apartment. Razbudim se, pomalo i uzbudim, ali staloženo započinjem pregovaranje. Posle desetak minuta prihvatam da bi ipak trebalo razmišljati gde ćemo spavati u Boki posle Perasta i da je decembar zaista daleko.

Booking je tada postao moj omiljeni digitalni prostor. Sve je udaljeno na nekoliko sekundi. Putujem tako bilo gde, na istok, koji me privlači mnogo više nego zapad. Seul, na proleće, 7 dana, smeštaj džabe, a čak i blizu kič spomenika Psaju u elitnom kvartu Gangnam. Išla bih tamo sama. Zamišljam noćni život Seula dok slušam Blackpink i tražim nešto jeftinije. Plaši me što natpisi na ulicama nisu dvojezični, a i Gugl mape, navodno, ne rade.

Ali, opet, zašto ne zapad? Ljubomorna sam na one koji su išli tragom Hemingveja. Pariz, Madrid, Barselona. Svakako odvojeno Kuba. A najbolje Afrika. Pre toga bi trebalo da pronađem ono staro izdanje Zelenih bregova Afrike i da samo krenem. Sve deluje tako pristupačno, na tri klika i nekoliko dana promišljanja.

Kliktala sam na bezbroj srca na Bookingu. Samo u kategoriji Moskva imam više od dvadeset opcija za spavanje. Šta ja znam da li je pet kilometara od centra blizu ili daleko, šta ja uopšte znam o Moskvi? Ništa. Znam samo da ću biti pravi uzbuđeni turista, kojih se, kao grozimo na svakom koraku, a pripadamo im, iako ne jurimo po svaku cenu na atraktivne lokacije.

I pored detaljnih priprema, moje volje da razmatram, vagam i odlučujem, sigurna sam u jednu stvar. Najbolje sam se provela na onim putovanjima koje sam planirala nekoliko minuta. Sutra krećemo. Šta ima od čistih stvari, nije bitno, ponesi čega god da ima. Biće hladno, izvuci one udobne čizme, jer ne znamo koliko ćemo hodati i stajati. Kupićemo tamo negde šampon i gel za tuširanje, ne moramo uvek sve da vučemo sa sobom. Ponesi samo 3P. Pasoš, pare, punjač. Biće dobro, kao na onoj žurci na koju si iznenada rešio da odeš. Te su uvek bolje od onih za koje se spremaš nedeljama unapred, pa se razočaraš.

Zato idem negde bliže, u najlepšu Vojvodinu, kod Bobe u kafanu u Opovu, deluje kao da je dobra klopa. Nismo onda jednom stigli, ali jesmo u Kaštelu u Ečki gde smo lagali ljubazne menadžere da pravimo svadbu sledeće godine. Kladili smo se kolika je cena po tanjiru.

Za svadbene spiskove svakako još nije vreme, ali jeste za one na kojima se nalaze dobre kafane u gradu u kom ćemo dočekati Novu godinu.

Rezervisali smo smeštaj, sporazumno, krajem septembra.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *