STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Mala preterivanja: Vampiri, brkovi i alergije

More onlajn sajtova za upoznavanje je nepregledno veliko. Tinder je, u neku ruku, možda i prevaziđen.

18. February 2022

Tinder, najpopularnija aplikacija za onlajn upoznavanje, osnovana je pre deset godina u Londonu. To mi deluje kao kratak period. Kao da mi mnogo duže od decenije prijatelji i poznanici tu i tamo kažu – upoznala sam ga na Tinderu, instalirao sam Tinder na putovanju, verili se ono dvoje što su se upoznali na Tinderu, idem na dejt sa nekom devojkom sa Tindera... I sama sam imala Tinder nedelju dana, otišla na dva propala sastanka, dobila par nepristojnih poruka i započela nekoliko neuspešnih dopisivanja. Uvek sam verovala da je problematična početna pozicija u kojoj pitaš ili odgovaraš na pitanja kako si, šta radiš ili šta ima, a sve to sa osobom koju nikada nisi video. Takvu monotoniju, sa vremena na vreme, neko pokuša da razbije neduhovitom forom, pa osetiš da ti nedostaju ona dosadna, uobičajena pitanja. Sve u svemu, a igrom slučaja, poznajem više onih koji su sa Tinderom imali negativna iskustva, a moji stariji prijatelji koji pripadaju generaciji x, bi sada rekli da je tako nešto sasvim očekivano, jer ne postoji površniji način za upoznavanje – svajp levo, svajp desno, lep si ili nisi, čujemo se sad ili nikad. I to je to.

Zanimljivo, ali potpuno očekivano – Tinder beleži značajne poraste u poslovanju od početka pandemije. Godina 2020. je, rečima njihovog CEO-a, bila „najuspešnija za biznis“. Korisnici su češće započinjali dopisivanja, a ona su trajala za trećinu duže nego pre pojavljivanja kovida. Korona je promenila način na koji svajpujemo udesno, a, početkom januara, na TikToku su danima objavljivani snimci jednog Tinder sastanka koji je produžen na nekoliko dana jer su oboje dobili pozitivan test i zajedno se izolovali. Kakav idealan početak za How I Met Your Mother u korona eri! Zamišljam – da se tako nešto desilo najboljoj drugarici, smejale bismo se danima, a smejemo se i dan – danas kad prepričava svoj čuveni sastanak sa jednim momkom kog je upoznala na Tinderu.

Taj dečko, ne sumnjamo, i dalje prepričava svojim prijateljima najgori sastanak koji je imao u životu, a sastanak je bio takav, jer je moja drugarica bila malo neraspoložena tog dana, pa je, kad su se našli, popila malo više, glasno pričala, psovala i smejala se kad joj je rekao kakve filmove i serije voli da gleda i ko mu je omiljena pevačica, a kada je ustajala do toaleta i sebe i njega je ispolivala pivom. Izbrisala je Tinder odmah posle toga. Nije ovo za mene, tako nam je rekla, dok je pila brufen da zaleči mamurluk sutradan. Pričale smo o tome kako bi, ako već ulazimo u sferu onlajn upoznavanja, bilo dobro da postoji više informacija na prvu loptu – slušam to, gledam to, a smešno mi je ovo i ono iliti tražim nekoga ko bi uživao u maratonu Žikine dinastije ili Gospodara prstenova, volim da gledam isključivo partizanske filmove, ne propuštam koncerte Aleksandre Radović od 2008. godine, Andrija Milošević je baš super lik… To bi bile korisne informacije, tako smo govorile tad.

Godinama kasnije – ostaje isto pitanje. Koji to deo sebe smatramo važnim, za šta ne bismo pristali na kompromis, šta bismo voleli da delimo, odnosno, šta je nam je ono najvažnije zajedničko? Jednostavna Gugl pretraga upućuje na najrazličitije rezultate. Postoje aplikacije za upoznavanje koje spajaju ljubitelje metal muzike, koje imaju bazu slobodnih muškaraca sa brkovima, a zatim i za upoznavanje osoba koje vole da se maskiraju u životinje. Ako ste obožavalac priča o vampirima ili popularnih tinejdžerskih vampirskih saga – tu su i Vampirski dnevnici, a ni sci-fi dejting nije izostavljen, sa veoma simpatičnim sloganom – Dating Out Of This World.

Sa druge strane – šta ujedinjuje ljude bolje nego hrana? Hrana će često biti posrednik, kako na prvom, tako i na mnogim narednim sastancima, pa zašto ne bismo bili otvoreni odmah? Sizzl će spojiti one koji predano uživaju u ukusu slanine. Navodi se da ovde nema pitanja o religiji, politici ili umetnosti – jedino važno pitanje je u kojim restoranima jedeš slaninu i kako je pripremaš kod kuće. Tu je i GlutenFree Singles, aplikacija koja, naizgled, više ne postoji, kao i saladmatch.com, o kojoj se poslednji put izveštava pre više od deset godina, ali je svojevremeno privukla veliku pažnju ljubitelja zdrave ishrane. Spisak bi mogao da se nastavi u nedogled, ali – završićemo sa sledećim – često se, na Tinderu, tek upareni korisnici pitaju koliko je visoka osoba sa druge strane ekrana. Razume se – i na to se nekad mislilo – TallDating je aplikacija stvorena za izrazito visoke ljude, koji traže partnera/ku. I, za kraj, što ne bi izašao na sastanak sa nekim ko ima istu alergiju na hranu kao i ti?

Postojanje ovih sajtova može da zasmeje i zabavi, ali – kakve bi bile naše pojedinačne neobične aplikacije za upoznavanje? Pitam se i razmišljam o onoj koju bi sigurno napravio Ted Mosbi, junak sitkoma How I Met Your Mother, verujući da uspeh veze zavisi od ljubavi prema maslinama. OLiveLove, tako bi se, patetično, možda zvala njegova aplikacija.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Usamljenost

Usamljenost

Šta sve radimo da bi smo izbegli usamljenost u današnje vreme? Koliko je ona strašna i da li mora uvek biti loša?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *