fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Milica Spasojević: Jako je važno da postoje festivali kao što je Merlinka

Sa mladom filmskom rediteljkom o filmovima „Animus“ i „S one strane duge”

8. December 2021

Mlada filmska autorka Milica Spasojević će se na predstojećem Merlinka festivalu, koji se održava od 9. do 12. decembra u Domu omladine Beograda, predstaviti sa čak dva ostvarenja. Kratki igrani film „Animus“  prati dvadesetogodšnju Sofiju koja stiče novog prijatelja, dreg kraljicu Ka, koji joj pomaže da sazri, preboli bivšeg dečka i sagleda stvaran svet oko sebe van svojih izmišljenih i domaštanih problema. Drugi je kratki dokumentarni film „S one strane duge” o majoru u penziji i trans aktivistkinji Heleni Vuković. Njeni filmovi biće prikazani u programskoj celini Revija domaćeg i regionalnog kratkog filma, koja će u nedelju 12. decembra trajati od 16:30 do 22h u Sali Amerikana Doma omladine Beograda. Ovim povodom razgovarali smo sa Milicom Spasojević.

Milica Spasojević

Šta simbolizuje naziv filma Animus?

Naslov filma trebalo bi da da naznaku o temi. Kao što znamo, iz jungovskog ugla, animus je arhetip društvenog života i muškog principa u ženskom nesvesnom. Za našu glavnu junakinju Sofiju je veoma je važno da se upozna sa svojim animusom.

Kako ste gradili lik dreg kraljice i koliko ste lično upoznati sa ovom scenom? Šta vam je bilo bitno da prikažete i poručite iz te perspektive?

Razgovarala sam sa glumcem Đorđem Galićem koji igra ulogu dreg kraljice Ka, i konsultujući se sa dreg kraljicom Dekadencom koja je radila dreg šminku na setu. Puno su mi pomogli. Bilo mi je važno da makar malo uvedem tu temu u film, jer mislim da malo ljudi na našim prostorima zna razliku između, recimo, transrodne osobe, cross-dressera i dreg kraljica. Volela bih da se o tome više priča i da se zna razlika, a volela bih i da publika, čak i ako joj ne bude jasno iz samog filma, započne diskusiju na tu temu.

U vašem filmu kombinujete više žanrova, kako ste se odlučili za taj pristup?

Želela sam da napravimo zabavan film, coming of age melodramu sa elementima komedije i možda malo akcije. Zabavan za publiku, a i ekipu na setu.  Prilično sam sigurna da se ekipa zabavila, iako je Animus bio veoma zahtevan projekat, a nadam se da će nam i publika pokazati da smo uspeli u onome što smo zamislili.

Na festivalu Merlinka prisutni ste i sa dokumentarnom filmom o majoru Heleni, koja je tematizovana ne samo iz aktivističke LGBT perspektive već i u mejnstrim, pa i tabloidnim medijima. Koji je to ugao priče i snimanja koji ste hteli da sprovedete u delo, a da ipak ukažete na neki možda novi ugao ove teme, ako vam je to bilo važno?

Heleninu priču pratila sam kada se događala. Kada sam se našla u prilici da snimam dokumentarac shvatila sam da je vreme da joj se javim i da se upoznamo. Predrag Azdejković nas je upoznao. Ispostavilo se da bi i ona volela da se njena priča pokaže iz novog ugla, malo više umetničkog, što je bila i moja ideja. Film S one strane duge je kratkometražni dokumentarni film koji pokazuje Helenu i njen svakodnevni život, na drugačiji način.

Vaši filmovi rađeni su u koprodukciji ili uz podršku Merlinka Festivala – kakav je vaš odnos sa samim festivalom i kako je tekla ta saradnja od inicijalne iskre do finalnih rezultata?

Morali bismo da pitamo i Predraga Azdejkovića, direktora festivala, kako se on oseća da bi odgovor na ovo pitanje bio upotpunjen! Ja sam veoma zadovoljna. Dobro smo zajednički funkcionisali i mislim da  sada imam još jedog divnog kolegu sa kojim mogu da se posavetujem oko novih projekata. Što se tiče samog festivala, volim ga i mislim da je jako važno da festivali kao što je Merlinka postoje.

Film „Animus“ ste snimali u sklopu studija na FDU. Koliko na samom fakultetu, kako među kolegama tako i među profesorima, postoji podrška i motivacija za bavljenje LGBT temama i da li planirate da u tom smeru nastavite i vašu karijeru, možda na nekom budućem dugometražnom ostvarenju?

LGBT film sve je više rasprostranjen među studentima filmskih odseka. Što se tiče profesora, njima je najvažnije da mi ideje saopštimo filmskim jezikom i u tome nam pomažu i podržavaju nas. Volela bih da nastavim da pravim filmove u kojima će publika uživati ali i, potencijalno, naučiti nešto novo. Pošto sama pišem svoje scenarije, najvažnije mi je da moji junaci budu dobri ljudi, njihova seksualna orijentacija je samo jedna od njihovih osobina. Na isti način biram i ljude koji su deo moje filmske ekipe i mog života. Najvažnije je biti čovek.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *