fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Mladi duh Evrope – mladi autori na Festivalu evropskog filma Palić

U okviru ove selekcije posetioci će imati prilike da pogledaju preko 20 kratkometražnih ostvarenja mladih autora

15. July 2022

Jedan od najuzbudljivijih programa Festivala evropskog filma Palić – Mladi duh Evrope predstaviće od 16. do 22. jula filmove mladih autora čija dela imaju za cilj pomeranje granica filmske umetnosti. Ovogodišnji selektor Miroslav Mogorović ističe da su ove godine u selekciju uvršteni kratkometražni filmovi, koji su se prethodno istakli na najrazličitijim prestižnim festivalima. On ističe kako im je bilo važno da podrže mlade autore koji se bave temama bitnim mladim ljudima. Od 17. do 21. jula svakog dana u biskopu Abazija biće prikazano preko 20 kratkomeztražnih ostvarenja, a mi ovom prilikom izdvajamo samo neka od njih koja vredi pogledati!

Dirndlschuld (2021)

Režija: Wilbirg Brainin-Donnenberg

U filmu Dirndlšuld, Vilbirg Breinin-Donenberg otkriva tragove sopstvene porodične istorije, koji se pokazuju kao reprezentativni za austrijski način suočavanja s prošlošću. Izraz „dirndl krivica“, prividno naivno izveden u naslovu, ukazuje na činjenicu da se iza naizgled nevino lepog austrijskog kulturnog pejzaža krije pogubna istorija.

Velika dostignuća (2020)

Režija: Nikola Vučinić

Grupa pacijenata psihijatrijske bolnice ostaje zaglavljena u malom mestu, čiji su stanovnici mahom starije osobe. Jedan od pacijenata koji izrazio liči na lokalnog gradonačelnika uspeva da pobegne zdravstvenim radnicima i odlazi na svečano otvaranje zabavnog parka.

Sve je dobro (2021)

Režija: Ružica Anja Tadić

Sve je dobro je kratki igrani film smešten na dan izložbe mlade studentkinje Umetničke akademije Sare Lastavice. Suočena je sa nezadovoljstvom i nesigurnošću prema sopstvenom poslu, a okolina joj odvlači pažnju i toksično je uljuljkava da je sve u redu. Od trenutka kada sa takvim stavom pređe granicu, počinje Sarino sazrevanje.

Frida (2020)

Režija: Aleksandra Odić

Susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje i vršnjakinje Fride, odvija se na granici između profesionalne distance i želje za bliskošću.

Sestre (2020)

Režija: Kukla

Tri najbolje drugarice, zaklete device, potuku se sa lokalnim dečacima. Kada tuča postane grube, spasava ih devojka u nastajanju.

Mi nismo pokrenuli vatru (2021)

Režija: Senka Domanović

Nakon slučajnog susreta stari poznanici ubrzo reše da vikend provedu zajedno. Prećutkujući prave razloge koji su ih naveli na takvu odluku prepuštaju se igri zavođenja i nadmudrivanja. Dok jedno drugom postepeno ulaze u lični prostor, opreznost i otpor se transformišu u tiho savezništvo.

Porodični odmor (2021)

Režija: Katarina Koljević

Milena i Marko su u poseti Markovom ocu na planini gde on živi. Ovo je lažni odmor, zato što oboje imaju druge namere: Marko želi da ubedi oca da proda kuću a Milena želi da njihova veza postane ozbiljna. Marko glumi svome ocu a Milena mu se pridružuje u tome, ali ubrzo shvata da čovek u koga je mislila da je zaljubljena, ne postoji.

Autor vizuala: Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *