fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Moda u Beogradu kroz objektiv studenata fotografije

Sa istoričarkom umetnosti Jelenom Matić o studentskoj izložbi „Moda u gradu"
Piše: Marija Milić

21. January 2022

Grupna izložba studenata i studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti pod nazivom „Moda u gradu“ otvorena je u utorak, 18. januara, u galeriji O3one u Dorćol Platz-u.

Na realizaciji postavke sarađivali su studenti četvrte godine odseka Kostim (moduli Savremeno odevanje i Scenski kostim) i Primenjena grafika (modul Fotografija), a izložba je nastala u okviru predmeta Dokumentarna fotografija.

Studenti su i kroz izrežirane fotografije sa modelima, kao i kroz spontane, uhvaćene u prolazu, prikazali modu određenog perioda. Na izložbi se mogu zapaziti zanimljive fotografije, kao i zaniljivi modni detalji, aksesoari. Tako su i kućni ljubimci, na neki način, uslikani kao jedna vrsta modnog detalja. Takođe, zaštitne maske poslednje dve godine postale su modni detalj, jer se sve više ljudi trudi da svoju masku uklopi sa ostatkom autfita.

Izložba je podeljena na dva segmenta: na zidu, sa leve strane od ulaza, nalaze se radovi koji su rađeni u saradnji sa kolegama sa modula Scenski kostim i savremeno odevanje, dok su sa desne strane radovi uslikani na ulici, u hodu, neka vrsta slobodne forme.

Dan nakon otvaranja našli smo se sa istoričarkom umetnosti i kustoskinjom ove izložbe Jelenom Matić, kako bismo razgovarali o temi izložbe, pripremi i radu sa studentima.

„Ono što je meni bilo bitno, osim da ne budu bukvalni, se odnosilo i na lokaciju“, objašnjava Jelena i govori kako je podstakla studente da pronađu i biraju zanimljive i autentične lokacije na kojima će uslikati modele. Savetovala im je da izbegavaju popularne lokacije poput Kalemegdana, Beograda na vodi, Tašmajdana…

„Predložila sam im da to budu neki delovi grada, neki segmenti koji nisu toliko aktuelni, tako sada imamo rad u Zvezdarskoj šumi, koji je odličan, zatim, na pijaci, u novobeogradskim blokovima, na klizalištu, na blatnjavoj autobuskoj stanici. Moda može da bude i u spa centru, moda je i neki aksesoar. Modu mogu da konzumiraju i mladi i stariji.“

Jelena se nadovezala i pomenula neke od radova koji imaju i društvenu konotaciju, odnosno, koji prate trenutnu situaciju. Jedan od njih je i rad Mine Petrović, a kustoskinja nam je ispričala kako je nastala ideja.

„To je izuzetan rad, a inspirisan je aktuelnim dešavanjima gde vi vidite jednu masu ljudi, na protestima, verovatno je bilo kišno vreme, jer nose kišobrane. Zatvaraju devojku, a ona je sva u belom u jednoj apstraktnoj, veoma savremenoj kombinaciji koja naprosto odudara. To je jedan zaista jak rad.“

Još jedna od zanimljivih lokacija je i Zvezdarska šuma, gde je za potrebe izložbe uslikana devojka u kostimu koji je polurenesansni. „Ta devojka i kostim deluju kao da jesu za tu priču, u pozadini pored šumskog drveća vidi se i neki neboder. Opet govori da to jeste snimljeno u gradu. Cela ta priča je neka vrsta fantazije, bajkoviti kostim, smešten u šumsko okruženje“.

Matija Popović je kroz svoj rad spojio tradicionalno i savremeno odevanje. Na jednoj strani nalazi se devojka u srpskoj narodnoj nošnji, dok je sa suprotne strane devojka obučena nešto savremenije. „Matej je to snimio na blatnjavoj autobuskoj stanici. Ona sedi na koferu, pas kao da pikira pticu koju devojka drži u ruci. On voli takve stvari da radi, a nama je bilo interesantno što je tradiciju spojio sa sadašnjošću, takođe i dve vrste životinja. Veoma zanimljiva dualnost.“

Devojka sa anđeoskim krilima i bokserskim rukavicama je neobičan rad, pojašnjava nam Jelena i dodaje da i to, takođe, spada u modu, samo je različito gledanje na nju.

Rad u bazenu uslikala je Teodora Krunić, a snimljen je u spa centru. Jedna iscenirana fotografija nalazi se na levoj, dok je spontana, u sličnom okruženju, na desnoj strani. Istoričarka umetnosti nam objašnjava da cela izložba ima te kontraste, te da je ovo jedan od zanimljivih prikaza kako je slična tematika prikazana iz dva različita ugla.

Izložba je, pre svega, želja i i ideja profesora Kelića, objašnjava Jelena i dodaje da su ovim želeli da studentima pokažu kako je to izlagati i praviti izložbu, da bi kasnije, kada samostalno budu organizovali svoje izložbe, bili upoznati sa celokupnim procesom, koji ima svoje dobre i loše strane.

„Nas dvoje smo se udružili i svako je radio svoj deo, pod tim mislim da ih je profesor Kelić nekako usmeravao na temu fotografskog aspekta, a ja u svojoj oblasti“, govori nam Jelena.

Svi radovi su nastali na predmetu Dokumentarna fotografija (koji predaje profesor Kelić), dok je Jelena rad studenata pratila kao istoričarka fotografije i medija, teoretičarka, kustoskinja i predavač na predmetu Razvoj fotografskog medija.

Sa Jelenom smo sumirali utiske nakon otvaranja i pitali je kakve su impresije studenti poneli sa otvaranja. „Mislim da su oni, na neki način, videli kako izgleda ceo taj proces. Gledala sam ih na otvaranju, videli su šta znači postavljati i otvarati izložbu, pošto je većina imala malo iskustva u tome. Nismo razgovarali mnogo, ali rekla bih da su utisci sa otvaranja pozitivni. Ostaje da u narednim danima pričamo sa njima i vidimo šta oni misle, a šta je moglo bolje.“

Izložba „Moda u gradu” biće otvorena do 31. januara.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *