fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Mr. & Mrs. Smith: Ubice nesigurnog srca

Da je plaćeni ubica biti lako, plaćeni ubica bi bio svako

9. February 2024

Možda do sad niste čuli za Donalda Glovera, ali verovatno ste gledali ili slušali nešto u šta je bio upleten. A upleten je u svašta. U pitanju je afroamerički reper – nastupa (i) pod imenom Childish Gambino, glumac, scenarista, režiser, producent, showrunner…koju će još funkciju da mu dodele?! Svoje televizijske scenarističke početke ostvario je u komediji 30 Rock, a proslavio se u ulozi Troja u komediji Community. Njegova prva autorska serija Atlanta predstavlja remek-delo afroameričke kulture sa Gloverovim ličnim pečatom apsurda i, uopšteno govoreći, skoro ništa u čemu je učestvovao (osim prošlogodišnje serije Swarm) nije me razočaralo.

Kada sam pre par godina pročitala da će Donald Glover i Fibi Voler Bridž (autorka serije Fleabag, koju obožavam koliko i samu Fibi) raditi na televizijskom rimejku filma Mr. & Mrs. Smith, bila sam isprva zbunjena tim neočekivanim spojem, ali zatim sam se baš obradovala. U tolikoj meri, da sam redovno proveravala ima li vesti o ovoj špijunskoj drami-komediji i kako napreduje snimanje. Na moju žalost, njih dvoje nisu mogli da se dogovore oko kreativnog smera serije, tako da je Voler Bridž izašla iz kombinacije, a Glover pozvao Frančesku Sloun, scenaristkinju Atlante, da mu se pridruži kao koautorka serije. Glavna ženska uloga dodeljena je Maji Erskin, glumici i scenaristkinji odgovornoj za originalnu, ali nedovoljno zapaženu tinejdžersku seriju Pen15. I, kakav je konačan zbir ovih izmenjenih sabiraka?

Gospodin (Donald Glover) i gospođa Smit (Maja Erskin) neobavezno ćaskaju na klupici

Priznajem da nisam imala visoka očekivanja, em zbog odsustva Fibi Voler Bridž, em zbog toga što ni filmski predložak nije bio bogzna šta. Da, bio je to zabavan film, ali više je ostao zapamćen po nastanku fenomena Branđelina, nego što je posebno zadivio publiku scenarijom, režijom ili glumom. Najveća neuverljivost filma – treba da poverujemo da supružnici koji godinama žive zajedno nijednom nisu posumnjali da njihov partner laže u vezi sa tim čime se bavi – prisutna je i u seriji, ali na drugačiji način. Smitovi su u seriji angažovani od tajne agencije kao partnerski dvojac, tako da se oni prvo pretvaraju da su u braku zbog posla, a zatim postepeno ulaze u stvarnu vezu, koja se sve dublje prepliće sa njihovim zanimanjem. Naravno da je i ovakva postavka izuzetno neuverljiva, ali ova serija nije ni zamišljena kao psihološka drama, već kao mestimično duhovita akcija.

To nam je nagovešteno već na početku. Prvu epizodu (od ukupno osam; sve su dostupne na striming servisu Amazon Prime Video) otvaraju prethodni Smitovi, koje glume Aleksandar Skarsgard i Eiza Gonzales. Ova kratka početna sekvenca ih prikazuje na stereotipan način, kao lepe, zgodne, bogate i pametne ljude koji, pretpostavljamo, uvek pobeđuju. Međutim, nakon što ih neprijatelj brojčano nadjača i eliminiše, dobijamo novog Džona (Donald Glover) i novu Džejn Smit (Maja Erskin). Oni nisu ti savršeni ljudi kakve viđamo u holivudskim filmovima i na početku ove epizode, već realistični likovi koji, uprkos tome što su pametni, sposobni i u vrhunskoj fizičkoj formi, prave greške gde stignu. A ponekad su to i kapitalne greške: neimenovani poslodavac im dozvoljava samo tri fejla, tako da je publika od početka usmerena na brojanje njihovih omaški. U tom smislu, ovaj par špijuna s greškom podseća na ansambl iz serije Slow Horses, koju takođe preporučujem.

Gospodin i gospođa Smit u opuštajućoj poseti buvljoj pijaci

Osim razvoja manjkavosti ubica koji treba da budu nemilosrdno nepogrešivi (neuspeli tj. dosadan prikaz ovoga dao nam je Dejvid Finčer u prošlogodišnjem filmu The Killer), razvija se i emotivni odnos između Džejn i Džona. Ključne rasprave među njima, nekad usmene, a nekad čak pismene, često se odigravaju usred jurnjava i/ili pucnjava, što je kontrapunktni stil koji je postojao i u filmu. Međutim, ovde se njihova veza stavlja i u kontrapunktni odnos sa drugim parovima. U odnosu na ostale, ističe se introspektivna epizoda u celosti posvećena odlasku na terapiju za parove, ali još je istaknutija epizoda u kojoj Džon i Džejn upoznaju drugi par Smitova. Tek tu zapravo vidimo koliko su naši Smitovi nesigurni. Ali baš zato nam se i dopadaju i zbog toga želimo da saznamo šta će im se desiti. Ne bi me čudilo da je Glover čitao Aristotelovu Poetiku u kojoj kaže da likovi u tragediji treba da se ističu, ali da ne treba da budu mnogo bolji od nas, nego nama slični. Koga briga šta će biti sa nekim ko sve radi kako treba? Znamo unapred da će uspeti.

Iako još uvek žalim što sam ostala zakinuta za verziju ove serije sa Voler Bridž, koja bi verovatno bila toplija i još verovatnije duhovitija, ne mogu da kažem da mi se ova verzija koju smo dobili nije dopala. U prilog tome koliko mi se svidela najviše govori činjenica da sam je pogledala za manje od 24 sata, što mi već dugo nije običaj. Da li je ovo serija koja će vam skrenuti pažnju na neistražene dubine ljudske duše, usamljenost modernog čoveka ili nejednaku raspodelu svetskog kapitala u kojoj učestvuje i korporacija na čijem servisu se ova serija emituje? Apsolutno ne. Da li je ova serija svejedno uzbudljiva i ne osećate da potcenjuje vašu inteligenciju dok je gledate? Apsolutno da. A tu je i terapeutski efekat, da ne kažem katarza, gledanja kako se sa problemima u vezi partneri obračunavaju kroz (ravnopravno i jednako) fizičko nasilje.

Ko se krije bolje da ga nije!

Između Glovera i Erskin možda nema toliko hemije koliko između Breda Pita i Anđeline Džoli, ali to je u startu bio nenadmašiv cilj. Kako stvari realno stoje, protagonisti su sasvim dovoljno harizmatični, serija vizuelno privlači pažnju – naročito u delovima kada Smitovi tumaraju Evropom, stilski/tonalno je raznovrsna, muzika je očekivano na nivou – šazamovala sam pesme svaki čas, dijalozi su duhoviti, a čitav buljuk gostujućih glumaca je možda i najbolji deo. Džon Turturo! Šeron Horgan! Parker Pouzi! Sara Polson! Mikaela Koel! Ron Perlman! Pol Dejno! I tako dalje, da ne nabrajam sad.

Još uvek se ne zna da li će biti druge sezone Mr. & Mrs. Smith, ali nadam se da će viša sila naći način da je bude. Ono oko čega se trudim da se ne nadam jeste gostovanje Fibi Voler Bridž u drugoj sezoni. Jer, kao što je Euripid imao običaj da kaže (u prevodu Kolomana Raca): „Kad tvrdo se nadaš, izda te nada, gdje nade i nema, put nađe božanstvo.“ U ovom slučaju, božanstvo je, nažalost, Amazon. A šta smo mi koji se nadamo, neka ostane tema za neku drugu priliku.

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Distopija

Skrinšot: Distopija

Da li ćemo svi krenuti da se šetamo okolo sa VR naočarama ili ćemo uspeti da pružimo otpor ovom trendu (a znamo da nećemo)?

Kad porastem biću Leri Dejvid

Kad porastem biću Leri Dejvid

Počinje poslednja, 12. sezona serije Curb your Enthusiasm, i teško ću se naviknuti na kraj, jer posle 25 godina snimanja, emitovanja i pauziranja, ovo je svet Lerija Dejvida

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *