fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Pravi čarobnjaci žive večno

Glumac Majkl Gambon je preminuo u 83. godini života, a mi u znak sećanja na njegovu najzapaženiju ulogu izdvajamo neke od Dambldorovih najmudrijih rečenica
Piše: Marija Milić

29. September 2023

Mudre reči direktora Hogvortsa inspirisale su njegove učenike, posebno mladog Harija, ali nista manje i gledaoce jedne od najpopularnijih franšiza – Hari Poter. Lik Albusa Dambldora jedan je od najvoljenijih književnih i filmskih likova, njegova mudrost i saosećajnost čine ga mentorom ne samo Hariju Poteru, već i mnogim drugim likovima u filmu. Dambldorove reči često su ispunjene dubokim filozofskim smislom i podstiču na razmišljanje, a upravo jedna takva je i njegova čuvena rečenica: „Naši izbori, Hari, pokazuju šta smo zaista, mnogo više od naših sposobnosti.”

U prva dva dela filma o Hariju Poteru u ulozi čarobnjaka našao se glumac Ričard Haris, a nakon njegove smrti 2002. godine, Majkl Gambon preuzima mesto glavnog čarobnjaka u Hogvorstu u narednih šest delova. Ovaj kompleksni lik bilo je posebno izazovano odglumiti, a i sam Majkl Gambon jednom prilikom je rekao da je lik Dambldora bio jedan od najškakljivijih koje je ikada igrao upravo zbog citata koje on govori kroz celu priču. Njegove rečenice, ipak, nisu samo deo fiktivnog sveta Harija Pottera i DŽ. K. Rouling, već se veoma često mogu primeniti i u ovom našem stvarnom svetu.

Albus Dambldor zauvek će ostati upamćen kao čarobnjak sa dugom sedom bradom i neobičnim okruglim naočarama koji se bori protiv zla, a ovom kultnom filmskom liku dobrim delom doprineo i sam glumac Majkl Gambon. Posebno interesantan podatak je da je Majkl svojevremeno priznao da nije pročitao nijednu od najprodavanijih knjiga DŽ. K. Rouling, rekavši da mu je delovalo sigurnije da prati scenario nego da bude pod prevelikim uticajem knjiga. To ga nije sprečilo da postane pravo oličenje duha profesora Dambldora. Majkl je preminuo 27. septembra u 83. godini života, a mi u znak sećanja na njegovu najzapaženiju ulogu izdvajamo neke od Dambldorovih najmudrijih rečenica, jer pravi čarobnjaci žive večno!

Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.

Sreća se može naći čak i u najmračnijim vremenima, ako se samo setimo da upalimo svetlo.

Ovo je jedna od najpoznatijih rečenica koju Dambldor izgovara svojim učenicima u delu Hari Poter i zatvorenik iz Askabana. Dambldor ih tokom večere dok su svi za stolom upozorava da su Dementori (bića tame) zli, te da im ne daju povoda da ih ta čudna stvorenja povrede. Tada im govori kako Dementorima nije u prirodi da opraštaju, ali im nakon upozorenja izgovara ovu čuvenu rečenicu kako bi ih obrabrio – da se sreća može naći i nalazi se u nama.

„While we may come from different places and speak in different tongues, our hearts beat as one.”

Iako možda dolazimo sa različitih mesta i govorimo različitim jezicima, naša srca kucaju kao jedno.

U još jednom od motivišućih govora Dambldor se obraća učenicima nakon ubistva Sedrika Digorija i saopštava im da ga je ubio onaj čije se ime ne pominje. Bol koju osećaju zbog ovog gubitka Dambldor pokušava da umanji ovom rečenicom.

„We must all face the choice between what is right, and what is easy.”

Moramo se suočiti sa odlukom da li ćemo izabrati ono što je ispravno ili ono što je lako.

U četvrtom delu serijala Hari Poter i Vatreni pehar, Hari se suočava sa Voldemorom, koji je ubio njegove roditelje i pokušao da ubije i njega. Dambldor tada govori Hariju da se mrtvi ne mogu vrtatiti u život i da mračni i teški trenuci ostaju iza nas, ali da će uskoro morati da napravi izbor između toga šta je lako i šta je ispravno.

„It does not do to dwell on dreams and forget to live, remember that.”

Ne valja se zadržavati na snovima i zaboraviti da živiš, zapamti to.

U filmu Hari Poter i Kamen mudrosti, Dambldor govori Hariju ovu rečenicu dok Hari gleda u ogledalo Erised. Ogledalo odražava Harijeve najdublje želje, a Dambldor ga tom prilikom upozorava da se ne fokusira previše na te snove, već izgovara ovu rečenicu, saopštavajući mu da će ogledalo biti premešteno i upozoravajući Harija da ga ne traži ponovo.

„It takes a great deal of bravery to stand up to your enemies. But a great deal more to stand up to your friends.”

„Potrebno je mnogo hrabrosti da se suprotstavite svojim neprijateljima, ali mnogo više hrabrosti da se suprotstavite svojim prijateljima.”

Na kraju filma Hari Poter i Kamen mudrosti, Dambldor sabira sve bodove koje su kuće dobile tokom godine kako bi se odredio pobednik House Cup-a. Grifindor je na poslednjem mestu, sve dok Dambldor ne podeli nekoliko poslednjih bodova Hariju, Ronu i Hermioni zbog nedavnih događaja koje smatra da treba uzeti u obzir. To ih dovodi do izjednačavanja sa Sliterinom u trci za Kup. Međutim, tada Dambldor izgovara ovu rečenicu i dodeljuje 10 bodova Nevilu Longbotomu, čime Grifindor postaje pobednik Kupa.

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *