Najbolja eksperimentalna klupska muzika: decembar

Predstavljamo vam listu najzanimljivijih izdanja elektronske klupske muzike koja je objavljena u decembru, a koju svaki ljubitelj eksperimentalnog pristupa dizajnu zvuka ne sme da prespava

6. January 2021

Pre nego što uronimo u najnovije eksperimentalne bravure naših omiljenih producenata, svođenjem računa za 2020. godinu smo došli do zaključka da se radi o itekako uspešnoj godini na polju klupske muzike. Iako je prethodna, do svih granica oklevetana, godina donela zatvorene klubove, nadamo se da ćete repertoar na koji ovde budete naleteli imati prilike što pre da čujete u lokalnim klubovima uživo.

Kako vas više ne bi držali u iskušenju, u nastavku vam predstavljamo vam 10 najboljih izdanja koja su izašla u prethodnom mesecu!

10. Hodge – Remixes In Blue (Houndstooth)

Ako se sećate albuma Shadows In Blue bristolskog maga Hodge-a koji je izašao u aprilu prošle godine, onda će vas sigurno obradovati remiksi traka sa tog albuma koji su objedinjeni pod imenom – Remixes In Blue. A ako zavirite malo u ovo izdanje videćete da su lični pečat na Jacobovim trakama ostavile žive legende kao što su Anz, Surgeon, Shanti Celeste, Kush Jones, Facta, K-Lone i AYA. Remixes In Blue je sve osim skupa nemaštovitih obrada koje nisu vredne vašeg vremena.

Ceo EP

9. Sébastien Forrester – Stamina (Belleville Records)

Iz srca Pariza nam dolazi veliko iznenađenje britansko-francuskog porekla pod pseudonimom Sebastien Forrester. EP Stamina je definitivno najozbiljniji poduhvat ovog mladog autora. Četiri potpuno divlje trake obogaćene su raznim vrstama perkusija, kao i zvukovima gajdi – tradicionalnog britanskog instrumenta čiji je zvuk  Sebastien zavoleo preko svog oca. Jedno je sigurno, ove ritmičke egzibicije jasne strukture nam donose nešto potuno novo na svetskoj sceni. Kako je neko već napisao – Njegove četiri trake u potpunosti su prožete divljom potragom za olakšanjem.

8. Miss Jay – Distorted Reality (Ashida Park)

Puno mekano-sladunjavih vokala i kako ga neki nazivaju – abrazivnog basa možete čuti na novom EP-u Miss Jay. Na izdanju su gostovali Odete, WRACK, Merca Bae i TAYHANA, koji su od ovih traka napravili prejake klupske verzije. Produkcija ove devojke je pravo osveženje u moru  muzike koja pokušava da bude nežna i lepa.

Ceo EP

7. Pouch Envy – North American Amusement EP (Abundance)

Kada poslušate novi EP Pouch Envya, prisetićete se koliko vam zapravo nedostaje stari dobri rejv. Ubitačni intenzitet uz elemente bazičnih žanrova elektronske muzike iz devedestih je ono glavno što na nudi ovaj Njujorčanin. Čeka vas mnoštvo prezanimljivih hibrida koji nadilaze žanrove koje autor uzima kao osnovu i utiskuje u njih novu perspektivu koja je otvorena za plesne interpretacije svakog od nas. Kao omladina koja je gladna ovakvih stvari, želimo još ovakve muzike.

Ceo EP

6. V/A – L’Esprit de Nyege 2020 (Nyege Nyege Tapes)

Nema potrebe praviti poseban uvod kada je reč o elektronskoj sceni Afrike. Nyege Nyege Tapes je smešten u glavnom gradu Ugande – Kampali i često smo svedoci kako ovo mesto s vremena na vreme postane svetski centar andergraund elektronike. Pored istoimenog festival kome mogu da pozavide sve evropske prestonice, ovaj lejbl definitivno spada među naše omiljenje. Pred vama je 48 traka koje su uglavnom pravila braća i sestre iz trećeg sveta. Kolevka civilizacije je definitivno bila kolevka najbolje elektronske muzike u 2020. U nastavku vas čeka traka koja se ne nalazi na kompilaciji, ali koja treba da vam bude prva asocijacija kada čujete – nyege nyege.

Cela kompilacija

5. V/A – PlanetMµ25 (Planet Mu)

Kad smo kod omiljenij lejblova, na prvom mestu je svakako britanski Planet Mu. Početkom prošlog meseca ovaj lejbl je proslavio jubilej od 25 godina postojanja. Tim povodom, objavili su kompilaciju sa 15 dobro poznatih bisera elektronike od autora koji su stalni gosti na njihovom lejblu. Sa zakašnjenjem čestitamo rođendan ovoj ekipi i u tome ime red je da se podsetimo gde se nalazi najbolja muzika na interetu.

Cela kompilacija

4. Cassius Select – Heavyweight (Banoffee Pies)

Nakon dužeg vremena Cassius Select, čovek uz čije ime mora da stoji producentska avangarda, objavio je svoj novi EP i to za Banoffee Pies. Autor se kao i inače fokusira na ritmičku strukturu uz izraženo odsečne basove i sve to upotpunjuje uvrnutim vokalima. Ako vas zanima kako zvuči elekronska poezija sa ritmovima koji su usklađeni poput stihova, na pravom ste mestu.

Ceo EP

3. V/A – Cache 02 (SVBKVLT)

Ako još niko nije uveo izraz „kriza druge kompilacije“ onda ćemo ga mi upotrebiti kao najbolji opis Cache 02 koji je izašao prošlog meseca na šangajskom SVBKVLT-u. Pred vama je 14 traka dobro poznatih imena, koja su 2019. tokom koje je izašla prva kompilacije pod ovim imenom bili autori sa najsavremenijim producentskim pristupom. Možda se ta šangajska oštrica pomalo istupila, ali sigurno je da smo imali prevelika očekivanja od ovih utemeljivača kineske andergraund elektronike. Nesporno je da se radi o timu koji uvek donosi pobedu, ali ovoga puta mu fali ludačka energija koja je karakterisala kompilaciju od pre dve godine. Šta vi mislite?

Cela kompilacija

2. Various Compilation Vol. 2 (kepasaparadoks)

Kažu kad god mislili da nešto radite najbolje na svetu, postoji neki mali Kinez koji to radi bolje od vas. U ovom slučaju to nije tačno. Nimalo navijački kažemo da je naša ekipa uradili znatno bolji posao od kineske muzičke vrhuške. Druga kompilacija kepasaparadoksa na čijem je čelu naš Cuban Chamber of Commerce je nešto najbolje što se desilo na domaćoj sceni u ovoj godini. Kepasaparadoks ovom kompilacijom proslavlja prvu godinu postojanja ugostivši neka od najznačajnijih imena u svetu. Rame uz rame sa našim Andriom i Feloneezijem na kompilaciji se nalazi već pomenuti Cassius Select kao i Ani Klang, ABADIR, J Sliwa, Djoser, Hanah, Hence Therefore, Joe Craven, SHALT i Dave N.A. Veliki broj krajnje impozantnih imena na jednom mestu možda su najbolja najava za ono što tek možemo da očekujemo od našeg kolektiva u narednom periodu. Sa ponosom vam predsavljamo 12 razarača klupskih podijuma s kojima je možda najbolje da započnete 2021. godinu!

Cela kompilacija

1.ESTHER – Pantome (POLAAR)

„Da su obale reke Stiks imale himnu, nesumnjivo bi je bilo u ovom EP-u“, piše u opisu izdanja Pantome mlade francuskinje ESTHER. I zaista je tako, jedinstvena estetika ovog EP-a sigurno će vas zavesti svojim zamršenim ritmovima. ESHTER je pre par meseci počela da sarađuje sa POLAAR-om sa izdanjem Hedon Hack, a sada je samo nastavila da nam pruža ultra moderan, žanrovski neodrediv zvuk. Pomalo mračan i nasilan zvuk asocira na neku postapokaliptičnu muziku, koja ne naslućuje nikakav banalni optimizam. Da vas ne bi dalje zadržavali, uživajte u ovoj posebno biranoj muzici koja je samo uvertira za nove muzičke vragolije koje nas čekaju u novoj godini.

Ceo EP

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi

Dodela Oblaka

Dodela Oblaka

Glasaj za svog favorita među nominovanima za ovogodišnju dodelu Oskara!