Najbolja izdanja alternativne elektronske muzike: oktobar

Predstavljamo vam listu najzanimljivijih izdanja elektronske muzike koja je objavljena u oktobru, a koju svaki ljubitelj eksperimentalnih pristupa dizajnu zvuka ne sme da prespava

5. November 2020

Iako su noćni klubovi širom sveta uglavnom zatvoreni ili rade uz skraćeno radno vreme kakva je situacija i u našoj zemlji, producenti i izdavači rade punom parom. Time se samo podrgreva rejverska mašta koja je u normalnim okolnostima bila često zadovoljena subotom od 23 časa do 6 časova ujutru. Pošto već određeno vreme klubovi nisu centar dešavanja, sve to nas ne sprečava da svakodnevno otkrivamo novu muziku. S tim u vezi, nameravamo da vam u narednom periodu na kraju svakog meseca predstavimo najaktuelnija izdanja elektronske muzike koja je potpuno oslobeđena žanrovskih ograničenja, a koja neretko utiče na aktiviranje dopaminskih receptora na mozgu.

U nastavku ćete imati priliku da se upoznate sa najsvežijim izdanjima koja prema našim strogo subjektivnim kriterijumima predstavljaju skup najzanimljivijih muzičkih noviteta koji itekako treba da zaokupiraju vašu pažnju.

10. Famitsu – Ethereal (Hyperboloid Records)

Listu počinjemo sa  novim albumom Famitsua pod nazivom Ethereal koja je izašao na Hyperboloid Recordsu. Ovaj album predstavlja svojevrsno putovanje u gotovo svaki kutak rejv kulture, pored trensa, I gabera, možete čuti i elemente brejkbita, džangla i hausa. Tako prosečan slušalac može primetiti razne segmente elektronske muzike koja je nastajala mahom devedesetih, koji predstavljaju integralni deo skoro svakog rejva. Ovaj album ne treba posmatrati samo kao retrospektivu, već treba uočiti Famitsuov zaštitni znak – futuristički pečat.

Ceo album

9. V​.​A. – Expiation (Sacrilejio Records)

A na drugoj strani sveta, nedavno je nastao peruanski lejbl Sacrilejio Records koji nam predstavlja svoje prvo izdanje pod nazivom Expiation. Kompilacija predstavlja spoj latinoameričkih tradicionalnih ritmova i globalnih trendova u eksperimentalnom pristupu pravljenja muzike. Kako sami autori navode – ova kompilacija prikazuje originalni čin gašenja smrtnih grehova i opasnih vibracija u našim dušama putem muzike, poput alata ili predmeta koji mogu disciplinovati naše šifrovane i nepročišćene živote.

Cela kompilacija

8. Hyph11e – Aperture (SVBKVLT)

„Rupe su ontološki parazitske – uvek su u nečem drugom i ne mogu postojati izolovano.“ Ovo je osnovni koncept Aperture, novog albuma za kultni šangajski lejbl SVBKVLT mlade Hiph11E. „Rupe nas prate tokom našeg života, raširene i proždrljive, pune, ali neophodne“, objašnjava Hiph11E. „S jedne strane, oni su pokretačka sila evolucije, s druge strane, rupe su takođe sloj kraste koji signalizira rast.“ A kuda će vas sve odvesti muzički oslikane rupe mlade šangajke, poslu[ajte na ličnu odgovornost.

Takođe, treba se prisetiti sjajnog klubskog remixa trake Barnacles sa ovog albuma koju je odradio Kode9.

Ceo album

7. Simo CEell & Abdullah Miniawy – Kill me or negotiate (BFDM)

Neočekivana saradnja dolazima nam od francuskog producenta Simo Cella i Abdullah Miniawya iz Egipta. Ovaj dvojac uspeo je da spoji Simove hipermoderne hip-hop i bass produkcijske veštine i Abdulahov vokal kao izraz religije, revolucije i slobode i duhovnih melodija koje izvodi na svojoj trubi. Ova saradnja pokazuje potencijal elektronske muzike u nadilaženju žanrovskih ograničenja i kako u opisu albuma piše – postavlja temelje delu koje nadilazi epohe i geografske širine  kako bi se ispleo narativni luk. Bezvremenski i iznutra uticajan. Rezultat prevazilazi očekivanja jer se ova saradnja sve više udaljava od normativne klupske muzike, takođe odstupa  od društveno-politički nabijene instrospekcije i promišljenog, elegičnog tela muzika.

Ceo album

6. deco – LI​$​023 (low income $quad)

Kompilacija deco – LI​$​023 koja je izašla nahrvatskom lejblu low income $quad okuplja neka od najatraktivnijih imena koja su u usponu na trenutnoj svetskoj elektronskoj sceni. Među njima su Bud Brain, Ice_Eyes, M.James, Nahash, Nimesay, Odete, Yvng Kik00, ABADIR kao i naš lokalni favorit Cuban Chamber of Commerce. Jedinstvena eksplozivnost i nepredvidivost koja karakteriše numere sa ove kompilacije, najbolji su pokazatelj tendencija savremene andergraund elektronike koja samo povećava nivo ludačke energije koja se javlja tokom plesa u klubu.

Cela kompilacija

5. WULFFLUW XCIV – Ngoma Injection (HAKUNA KULALA)

Veliko iznenađenje dolazi nam sa lejbla HAKUNA KULALA iz Ugande na kom je ruski producent WULFFLUW XCIV napravio deset ubitačnih pesama. Mešajući razne žanrove, gde se mogu čuti razni kulturni uticaju, rezultiralo je bogatom teksturom kojom obiluje svaka traka sa albuma. Oštre i nemilosrdne udaraljke, obogaćene ponavljajućim zvučnim eksplozijama, progonskim vokalima, cyberpunk ambijentom i naglašenom dinamikom samo su neke od odlika sadržine ovog izdanja.

Ceo album

4. Cuban Chamber of Commerce – Ping 900 (kepasaparadoks)

Nije što je naš, ali Cuban Chamber of Commerce sasvim zasluženo staje rame uz rame sa ostalim odabranim autorima sa ove liste. Nakon što je izdao EP za Molten Moods, gde je traka sa tog izdanja Crack Smokah postala jedna od himni beogradskog klabinga, ovog puta imamo potpuno sveže izdanje ovog mladog autora na njegovom lejblu kepasaparodoks. Na svomnovom EPu Žarko je ugostio neka od lokalnih i regionalnih imena (7II, Alavux, SZCH, Warrego Valles), a tu su i XIAO QUAN i Yung Acid. EP se sastoji od Žarkove trake Ping 900 i remixa od strane gorenavedenih autora. Ovo izdanje za domaći lejbl kepasaparadoks, predstavlja prekretnicu za lokalnu scenu, jer obećava zanimljive buduće saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou, a domaćim mladim autorima predstavlja prostor koji ni nakoji način ne sputava njihove kreatorske potencijale. Ako do sad niste poslušali ovo furiozno hipnotišiće izdanje, prepuštamo vas na milost i nemilost Ping 900.

Ceo album

3. V/A – Evident Ware (Pt​.​01) (Sneaker Social Club)

Prvi deo kompilacije Evident Ware koja je izašla na Sneaker Social Club okuplja najaktuelnije etablirane producente poput Cristoph de Babalona, Pedera Mannerfelta, Zulia, Forest Drive Westa, Etcha itd. Osnovna namera ovog izdanja nije nikakav omaž hardcoru i slličnim žanrovima, već stvaranje snažnih hibrida koji nas vraćaju u vrtlog svih  elemenata elektronske muzike i na taj način stvarajući jedinstvenu masu kojoj će biti udeljena nova punoća života. U novembru izlazi i drugi deo gde možemo očekivati još zanimljivih traka, a do tada svi na preslušavanje ovog univerzalnoog čeda.

Cela kompilacija

2. Rian Treanor – File Under UK Metaplasm  (Planet Mu)

Rian Treanor se vraća na Planet Mu za svoj drugi album File Under UK Metaplasm. Nakon što je 2018. objavio album ATAXIA, koji krasi jedinstvena digitalna estetika, Riana možemo smatrati jednim od najinovativnijih producenata na svetu. Njegova muzika predstavlja pravu plesnu enigma za ljude koji imaju priliku da čuju nešto od toga u klubu, jer i sam autor kaže za nju da je klupski funkcionalna i disfunkcionalna. Iako zagonetna, produkcija ovog čoveka je jako energična, gde zbog same brzine, stavlja vašu sivu masu mozga u položaj skladnog haosa.

Ceo album

1. DECISIONS – Consequences

Lejbl Decisions osnovao je Air Max ’97 2015. i kompilacijom Consequences slavi peti rođendan ka kom imamo 15 numera pažljivo orkestriranog haosa porodice, prijatelja i novih lica. Na kompilaciji pored domaćina Air Max ’97 , možete čuti i Emily Glass, DJ Pleada, SCAMa, Isomova itd. Ova kompilacija je specifična jer okuplja producente koji imaju potpuno različit pristup stvaranju muzike, a samim tim nepogrešivo putuju sopstvenim spiralama, gde svojim dizajnom zvuka i raznovrsnim ritmovima prkose ustaljenim žanrovima i tempu. Pošto se u opisu abuma navodi kako kompilacija nastoji da zaokruži tešku i remetilačku godinu na generalnom nivou,  nek vam ovo muzičko mešano meso utemelji misao da  budućnost klabinga može biti samo svetlija.

Cela kompilacija

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi

Dodela Oblaka

Dodela Oblaka

Glasaj za svog favorita među nominovanima za ovogodišnju dodelu Oskara!