fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Najboljih 20 pesama za ’22. godinu

Godina je bila, čini nam se, kraća nego inače, zato je sjajnih pesama bilo mali milion. Neće se svakome svideti ova lista ali i ne treba.

19. December 2022

Sigurno znate onu priču o statistici i bikiniju i o tome kako se sve pokazuje, a ništa ne otkriva. Raditi godišnje liste je nešto slično, jer realno ne znače mnogo nikome osim onome ko ih pravi, jer prezentuju ništa više do nekog subjektvinog razmišljanja. Dobro, znači valjda i onima koji su visoko na listi.

Sa druge strane, praviti liste je jako zabavno, i uživamo u tome, evo po ko zna koji put. Prezentujemo najzabavnije, najzanimljivije i najbolje sa domaćih plejlista ove godine. Bilo je tu i mnogo više pesama, projekata koje nisam  uspeo da uguram, ali ovih dvadeset su, nadamo se, fin reprezent od svega onog što mlada alternativna scena nudi. Pa ako čak i niste čuli neku od ovih pesama, good for you, jer ćete imati tu prednost da prvi put čujete nešto jako dobro.

Utisci koji nisu na listi, a želeli bismo da ih pomenemo: pevanje koje nam je podario Letnje smrti, elektropop benda Francis K, pančevački Džejms Blejk Egret, kalifornijski pank u Srbiji 2022. Raskid 13….

20. Laplander – Umoran

Najbolji album koji niste slušali ove godine. Turbo folk bend koji je izložen u Muzeju savremene umetnosti, sjajna alhemija Bliskog Istoka i kakofonije underground klubova, i još što šta od opisa koji ništa ne znače ako se ne usudite da poslušate ovaj sjajan bend. Na njihovom albumu prvencu, sakriven između zvukova, semplova i buke, nalazi se ovaj mali pop hit o tome kako se svi trenutno osećamo.

19. Stero Banana – Mokar Spid

Nišlije imaju moćan album, a na ovoj pesmi su uspeli da ukače mnoge vesele i nešto manje vesele običaje i pojave u srpskom društvu. U ovoj pesmi su se okrenuli omiljenoj srpskoj disciplini na proslavama poslednjih nekoliko godina – popravljanju, spajanju dve male, kao i štreberima koji su kasno krenuli.

18. Fuckno Bebe – Seenuješ mi poruke

Kad vas neki strikan ili teča pita na slavi „kako je“ i „jel ima devojaka“, vi mu pustite ovu pesmu o tome kako vam devojka ostavlja seen-a u inboksu i ignoriše, a opet i daje malo neke šanse. Strikanu se neće svideti ova pesma, niti će razumeti ništa preko ovog lo-fi bita i mumlanja i autotjuna, ali šta vas zabole, ovo je super pesma momaka čije ćemo radove tek da pratimo i volimo.

17. Anja Štark – Godina bez dodira

Da li je 2022. bila godina bez dodira, ili je ova pesma bila usmerena na onu godinu bez dodira, ili pak, za neke sa problemima sa intimnošću i otvorenošću prema drugim ljudima, svaka je godina bez dodira? U svakom slučaju, devojke iz Anje Štark su napravile melanholičnu pop pesmu za tužno njihanje, u njihovom ritmu.

16. Dram – Anxio Boy

Retko ko na ovim našim prostorima svira tu vrstu radio frendly indie muzike kao tipovi iz benda Dram. Pritom, rešili su da se kroz melodiju i hitove pozabave i problemima modernog mladog čoveka, i svim njegovim nedeljnim padovima raspoloženja, strahovima i dubokim disanjima. „Previše svega“ je album koji krije nekoliko ovakvih bisera.

15. Šajzerbiterlemon – Stvarni

Trudio sam se da na ovu listu pobacam singlove i spotove sa albuma izdatih ove ili prošle godine. „Šajzeri“ su na novom albumu imali pravi šareniš stilova i hitova, sa pesmom „Zavrti me“ možda i najveći, ali „Stvarni“ je ipak pesma koja pravi razliku. Mid tempo koji se pomera od brzih energičnih koračnica, do skoro pa nekog drugog žanra ili nekog drugog vremena. Plesna himna u kojoj plesa nema, već samo preispitivanja koja dolaze u misli tek nekad posle 2 izjutra.

14. Buč Kesidi – Curimo po asfaltu

Čeka se taj novi Kesidi album, čekaju se bengeri, postavlje se pitanje da li će nadmašiti „Euforiju“. Dok čekamo, dobili smo nešto malo drugačiju zverku, koja ne ide na prvu loptu, ali koja osvaja nešto drugačijim ritmom i zavodljivim sintom koji ostaje u ušima dugo, dugo pošto pesma iscuri (po asfaltu).

13.  Nihil – Magnezijum direkt

Ovom tipu sam prorekao da će mu karijera propasti jako brzo, jer mi je jedan od omiljenijih MC-jeva, što je poprilčno veliki baksuz, jer mnogi koji su zaslužili tu „laskavu titulu“, venuli su i svenuli kao cvet. Međutim, evo ga Nihil svake godine sve bolji i bolji, a vidim i sa sve više više slušanja. Možda je tajna taj njegov zdrav život koji propagira u ovoj pesmi, i suplement iz naslova.

12. Mlada Beba i Jymenik – Foliramo

Dva nova ženska glasa preko omiljenog razlomljenog ritma, starijeg verovatno od njih dve zajedno, je očigledno tajna uspeha ove kidalice. Na albumu prvencu Mlade Bebe gostovala je Jymenik, u ovom drum‘n‘bass hitu, i ja stvarno ne znam kako ovo još uvek nismo prihvatili kao Džanglmaniju za 21. vek.

11. Džipsii – Ponekad

Svakih par godina se desi da se pojavi izvođač koji prodrma i probudi scenu kao gutljaj jače turske kafe posle neprospavane noći. Reći za Džipsija da je samo RnB je toliko pogrešno, jer se u njegovom vokalu, ritmu, i rečima čuje sve od slušanja kako moderne tako i stare muzike, do života na ulicama i zabačenim kutkovima grada. Spoj urbanog i onoga što dolazi iz duše, reperezentovano na najbolji način.

10. Spejs Noksi – Izgubljeni raj

Verovatno najbolje hip hop izdanje ove godine je „Kuća Zabave“, ma koliko Noksi imao širok spektar i uticaja ali i utisaka, tako da bi bilo zaista greota da ga vežemo za jedan žanr. Rep se susreće sa klabing kulturom, pa odlazi u pravcu post panka, na način na koji to niko ne radi ovde. „Izgubljeni raj“ se izdvojio kao singl, ali komotno je još nekoliko pesama moglo da se nađe na ovom mestu. Čekalo se dugo, ali očigledno sa razlogom.

9. KoiKoi – Hrast

Album je od prošle godine, spot je tu tek od pre neki dan, ali pesma živi na nastupima i u ušima sve vreme sa nama. Možda i najupečatljivija njihova stvar, s obzirom na šetanje u žanrovima i energiji. Ovu besnu četvorku vidimo (i slušamo) kako dekonstruišu etno pesmu, slovensku mitologiju, i rokenrol kao ceo žanr. Ako bi trebalo nekome sa strane da pustimo jednu pesmu sa ove liste, verovatno bi to bila ova (1. mesto se ne računa).

8. Basha – Disko

Najmlađi predstavnik na listi i jedini koji nam pokazuje moć TikToka kao medija i za ove krajeve. Početkom godine niste mogli da pobegnete od „devojke za disko“, a i sad možemo da joj se vratimo. Vrata su otvorena ovom dečku, pa ćemo videti kom pravcu i kraljevstvu će se prikloniti. Da li će uzjahati komercijalni talas za koji svakako ima potencijala, ili će se voziti po ovim našim alternativnim katakombama još neko vreme?

7. Luka Rajić – Ljubimo se

Mjaukanje kao refren? Što da ne. Autentično otpevana i upakovana pop pesma o jednoj lepoj stvari kao što je ljubljenje, podiže mlađahnog Luku na viši nivo delovanja u indie pop muzici. Već neko vreme je mlada nada, ali sad već ima fin broj hitova u svom džepu, da može da krene dalje.

6. Vizelj – Struja

Evo ih i ovi. Čini se da već godinama izbacuju pesmu po pesmu, koje su se konačno našle na albumu (koji je izašao pre neki dan) koji je jedno malo čudo. „Struja“ je možda i najveći hit (ili barem za ovu godinu), sa sjajnim ritmom koji kao da imitira korake bežanja ekipe koja vam se upravo okačila na banderu i isekla vam je dovod električne energije.

5. Dolores – Šta te radi

Najbolji debi na sceni ove godine su svakako imale devojke iz benda Dolores. Pesma koja je na pravi način ukomponavala 80s nostalgiju, toliko rabljenu u proteklim godinama, i odsvirala je na moderan način kao pravi reprezent 2022. godine. Priznajte lepo sebi šta vam je sve radila ova pesma ove godine.

4. Ljubičice – Opet

Možda zavodljivi bitovi i seksi atmosfera nisu nešto što se nužno povezivalo uz Ljubičice sve ovo vreme, ali ova godina ih je izgleda inspirisala u ovom pravcu i fazonu. Fanki raspoloženje koje puslira, efektan spot, i „metak u cevi“. Svako ko je čuo ovu stvar, morao je nakon prvog slušanja da stisne riplej. Sa dve nove pesme (Opet i Možda je vreme), postaju najiščekivanije izdanje 2023. godine.

3. Kene beri – Karaoke

Uz sve poštovanje prema „Majami Pefkori“, „Zmiji“ i „Bošku Sitiju“, Kene Beri se malo manuo zajebancije i izveo nas je na karaoke, i napravio until this day svoju najbolju pesmu. Slušali smo njegov tužni, heartbreaking EP, na kom se emotivno ogolio, sa dve sporije i drugačije stvari, koje su okružile ovu mrdalicu i hitčninu za pevanje i plakanje. Verovatno jedina pesma na svetu koja povezuje raskid sa artičokama.

2. Tam – Pogana

Prošlogodišnja zlatna medalja je i ove godine pokazala da je u vrhu ovog poteza koji spaja alternativu i pop muziku kod nas. Pogana se poslužila melos instrumentalom, buljotres ritmom i vrelim spotom – svim onim što je potrebno za hit, a nadamo se da ste prisustvovali žurkama i njenim nastupima, samo da biste videli delirujum koji ova pesma izaziva među ljudima.

1. Konstrakta – In Corpore Sano (a i realno ceo „Triptih“)

Svaki put kad bih pisao ovu godišnju listu, prvo bih krenuo od prvog mesta, a ove godine mi posao nikad nije bio lakši. Realno, pesma koja je obeležila godinu, ali je i samo jedan deo troglave aždaje kao što je triptih, gde uz „Nobl“ i „Mekano“ čini sjajan paket kontemplacije o životu u zemlji Srbiji 2022. godine. Ipak, centralna pesma posle Evrovizije postala je most između „dve Srbije“, koji začudo, nije smetao ni jednoj ni drugoj. Pesma koju su znali i voleli svi, od Saše Popovića, do Ćomija padavičara koji i dalje bleji ispred Akademije koja ne radi već deceniju i priča kako je nekad bilo bolje. Takvog ujedinitelja u ovom narodu nije bilo još od Svetoga Save. Pa šta nas onda košta da joj damo prvo mesto liste najboljih pesama godine?

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *