fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Najčitaniji Oblakoderovi tekstovi u 2022. godini

Šta ste najviše voleli da čitate ove godine

30. December 2022

Godina za nama bila je, čini se, daleko uzbudljivija od prethodnih (verovanto zbog nastavka života nakon korone), te nam je osvrt na ovu godinu predstavljao poseban izazov, jer nam deluje kao da su tri godine stale u jednu. Ipak, uspeli smo da izdvojimo tekstove koje ste najviše voleli u 2022. godini, tačnije tekstove koje ste u najvećoj meri čitali!

10. Šest serija o traženju ljubavi za hladni februar

Hladno vreme, nekako po pravilu, idealno je za sedenje kod kuće, prejedanje, uvijanje u ćebe i, normalno – bindžovanje. Naša urednica Marina Zec, je, u susret danu zaljubljenih pripremila izbor serija koje predstavljaju različita lica ljubavi – sva ona lepa, ali i ona ne tako lepa, kada ljubav nestaje, gubi se, ili postaje izvor nesreće. U pitanju je lista od šest serija čiji su kvaliteti detaljno opisani, a autorka nudi i kratka uputstva – kako i kada je najbolje svaku seriju gledati.

9. Moć malih muzičkih festivala kod nas i u regionu

Deveti po redu po broju čitanosti tekst u 2022. godini osvrće se na sve one festivale manjeg i srednjeg obima, koji su izrazito značajni za lokalnu zajednicu, ali i diverzitet festivalske scene regiona i decentralizaciju kulture. Autorka Vanja Ratković izdvojila je jedanaest festivala iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, koji se ističu po kreativnosti, kvalitetu programa i originalnosti. Ako ga niste pročitali do sada, ovaj tekst vam može biti savršen vodič za festivalsko leto 2023. godine.

8. Najboljih 20 pesama za ’22. godinu

Miloš Dašić i ove godine sklopio je sada već tradicionalnu listu domaćih pesama koje su obeležile godinu. Na listi se našlo dvadeset pesama koje su se, po njegovom mišljenju istakle na domaćoj sceni, a autor je istakao da je sjajnih pesama bilo mali milion, te da se njegova lista neće svideti svakome, ali da i ne treba. Lista je takođe bila i povod za organizovanje glasanja publike Oblakodera za omiljenu domaću pesmu u 2022. godini.

7. Slučaj Wolt – zašto i dalje tražimo opravdanje tamo gde ga nema?

U avgustu ove godine javnost je uzburkala vest o komunikaciji između dostavljača Wolta i jednoj od korisnica usluge ove aplikacije, koja se završila otkazom radnika. Naime, na društvenim mrežama proširio se skrinšot na kome se jasno vide poruke koje je dostavljač Wolta slao jednoj od korisnica, a prva poruka započeta je pitanjem „Ej, kakva je hrana bila juče? Wolt dostavljač”, nakon čega je korisnica ovu poruku prijavila Woltu. Ovaj događaj pokrenuo je u javnosti set izrazito važnih tema – od prava na zaštitu privatnosti, prava radnika i načina poslovanja firmi koje se bave dostavljanjem hrane. Oblakoder je od velikog broja naših čitateljki i čitalaca dobio skrinšotove poruka koje su oni dobijali od različitih dostavljača i ljudi koji su obavljali različite usluge, a imali njihov kontakt ili uvid u njihovo mesto prebivališta, i objavio ih, ukazujući da početna vest nije bila izolovan slučaj, već trend koji predstavlja ozbiljan problem.

6. Koliko su štetni menstrualni proizvodi?

„Koliko su štetni menstrualni proizvodi?” je tekst koji preispituje u kojoj su meri menstrualni proizvodi koje žene svakodnevno koriste zapravo zdravi, a u kolikoj meri u sebi sadrže štetne materije, kao što je mikroplastika. Tekst se osvrće na istraživanja koja pokazuju da se hemijski sastojci koje su istraživači pronašli na ovim proizvodima povezuju se sa rakom, oštećenjem reproduktivnih organa, endokrinim poremećajima, alergijskim osipom i neplodnošću. Nažalost, većina ovih proizvoda prodaje sa malo ili bez ikakvih podataka koji dokazuju da su njihovi sastojci sigurni za zdravlje. Tekst je vizuelno oplemenjen ilustrativnim radovima platforme Sve su to vještice.

5. Ko je devojka koja vezuje kosu i koja je postala novi simbol protesta u Iranu?

U moru dezinformacija izrazito važna odlika medija jeste da ne učestvuju u njihovom širenju, već da promišljaju sve informacije koje dobijamo do različitih delova sveta. Pojava viralnog videa koji navodnu prikazuje devojku, Hadis Najafi, kako vezuje kosu i otrčava u protestnu borbu uzdrmala je svetsku javnost i medije, pa tako i medije u Srbiji. Nažalost, video je pogrešno povezan sa slučajem ubistva istoimene devojke, te je veliki broj medija preneo lažnu interpretaciju videa. Ipak, taj video jeste ostao simbol borbe žena u Iranu, a Oblakoder je istražio kako je došlo do nastanka ove viralne dezinformacije i objasnio ko je zapravo devojka sa snimka, a ko devojka koja je ubijena.

4. Poslednji pozdrav letu uz filmove koji su ga obeležili

Četvrti na listi najčitanijih tekstova je spisak filmova, koji su našem autoru Urošu Dimitrijeviću, obeležili leto. Lista filmova (koji su mahom smešteni u toplije vremenske prilike), savršena je za one koji vole da, kada im se stvarnost pred očima ne dopada – beže u fikciju. Kao i za one koji, kako dolikuje, žele da se oproste od najtoplijeg godišnjeg doba – kroz uživanje u filmovima „dok se boje ne istope”.

3. Napuštena toplana – novi prostor za umetnike iz BIGZ-a?

Vest koja je privukla izrazitu pažnju javnosti jeste vest o potencijalnom predstavljanju novog prostora za umetnike koji su godinama bili deo zgrade BIGZ. Ovu informaciju objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu uz komentar i fotografije sa glumcem Viktorom Savićem, koji se, kako Vesić navodi, bori za prava alternativnih bendova koji su bili prinuđeni da napuste zgradu nakon prodaje BIGZ-a. Vest je izazvala burne reakcije umetnika, koji o ovom dešavanju nisu bili informisani, kao ni uključeni u njega. Jedanaest meseci kasnije, umetnici i dalje nisu dobili svoj prostor, a Viktor Savić se ovom temom, makar u javnosti, više nije bavio.

2. Zbog čega su koncerti svetskih muzičkih zvezda u Srbiji postali retkost?

Pitanje koje je mučilo nas, očigledno je bilo pitanje koje je i vas žuljalo. U možda najdužem long read-u ove godine čija je autorka naša Marina Zec, saznali smo od sagovornika i sagovornice sa višegodišnjim iskustvom rada u muzičkoj industriji i organizaciji koncerata koje su sve prepreke na koje organizatori i agencije nailaze pri pokušajima da dovedu atraktivna svetska muzička imena u Srbiju i zašto takvih koncerata nema više, već predstavljaju izrazitu retkost.

1. Glasanje za najbolju pesmu 2022. godine

Ove godine, lista najboljih pesama iz 2022. godine napravila je potpunu pometnju – i to ne sama lista, već glasanje koje smo organizovali. Skoro 10,000 vas učestvovalo je u Oblakoderovom glasanju za najbolju pesmu u 2022. godini, a pobedu je odneo Kene Beri sa pesmom Karaoke.

0. Drugi broj Oblakoder magazina

Iako nije u striktnom smislu u pitanju tekst, stranica na Oblakoderu koju ste najrađe posećivali jeste stranica koja opisuje naše drugo štampano izdanje. Ova stranica, koja predstavlja prostor za informisanje o drugom broju i prostorima gde ga možete kupiti, za nas predstavlja posebnu adresu na sajtu, a drugi broj posebno nam je važan jer je nastao kao proizvod zajedničkog truda i ulaganja – vas kao publike i nas kao magazina. Hvala vam na tome!

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *