Neka bude na vreme!

Od 18. do 24. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, zato vas još jednom u kolumni Marije Milenović podsećamo na važnost preventivnih pregleda

20. January 2021

Zamislite da odete kod lekara i on vam saopšti da imate maligne ćelije u organizmu. Još ako ste žena u reproduktivnom periodu, a imate ih na grliću materice. Pritom, opštepoznato je da u Srbiji najmanje jedna žena dnevno oboli od raka grlića, a oko petsto umre godišnje. A zamislite i da to nije ništa strašno. Kako? Ako je otkriveno na vreme!

Godina koja je za nama pružila nam je pravi rolerkoster raznih bolesti. Zbog pandemije virusa korona, malo pažnje se, nažalost, posvećivalo širenju svesti o prevenciji drugih oboljenja. Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice (ECCA) već 15 godina zaredom deluje u pravcu prevencije ove bolesti, tradicionalno krajem januara. Ove godine je to od 18. do 24. januara, pod sloganom ,,Bolje sprečiti nego lečiti’’.
Podaci o broju obolelih žena u protekloj godini kao uvek zabrinjavaju, ali njima ovom prilikom neću posvetiti pažnju jer smo se kolektivno naslušali brojki i brojki o obolelima, testiranima i preminulima od virusa korona, nedeljama izolacije, trajanju simptoma… Pažnju bih usmerila na prevenciju i odgovor na pitanje kako sprečiti dijagnozu malignih ćelija na grliću. Kao neko ko je iskusio dijagnozu teže prekanceroze znam šta je trebalo drugačije. Znam koji put je pogrešan, ali i šta je spasonosno.

Moja priča počinje od odlaska kod ginekologa nakon prvog seksualnog odnosa. Da, prvi put sam otišla na pregled tek tada, sa svojih 20 godina, čisto reda radi.

Odlazak kod ginekologa na PAPA test poželjan je makar jednom godišnje. On može pokazati normalan nalaz (I i II grupa) kao i abnormalne nalaze (III, IV i V grupa). Osim ovih, postoje i novije klasifikacije, tzv. Bethesda sistem sa četiri grupe nalaza: CIN 1, 2 ili 3 (blaga, umerena ili teška displazija) i CIS (Carcinom in citu). Pored PAPA testa, potrebno je obaviti i kolposkopski pregled. Međutim, u nekim situacijama nijedan od pomenutih pregleda ne može dovesti do otkrivanja ćelija raka, jer PAPA test može dati lažan rezultat, a kolposkopski pregled može biti prividno dobar zbog korišćenja vaginaleta i sl. Najbolja slika dobija se kada se obavi biopsija, odnosno uzme isečak koji se šalje na histopatološku analizu.
Pregledom je utvrđeno da imam ranicu na grliću materice, ali su ostale analize bile dobre. I to se samo pratilo. Punih pet godina se samo pratilo, sve dok nisam počela da dobijam jake mučnine pred svaki menstrualni ciklus. Punih pet godina sam imala normalan PAPA nalaz, ali mi niko nije preporučio lasersko skidanje ranice zato što se nije povlačila. Sve vreme sam verovala svom ginekologu da radi dobro svoj posao. Tek su me pet godina istog problema i jake mučnine dozvale pameti da promenim lekara. Ovo je važna činjenica, jer sami često ne čitamo pravilno signale koje nam telo šalje. Kao što prehlade neretko prebolimo na nogama i uz razne praškove protiv temperature, tako i druge zdravstvene probleme umemo da svrstamo u red benignih. Mislimo: ,,Popraviće se, vremenom, zna doktor bolje’’. A nekad moramo da znamo i mi sami.
Promena lekara donela mi je novu borbu i neizvesnost. Na kolposkopskom pregledu primećena je mala mozaična promena i naloženo je da mi se uradi biopsija. Rezultat biopsije je bio zastrašujuć za mene i moje godine (27): Adenocarcinom in citu, CIN 2. S obzirom na situaciju u zemlji, odnosno zbog pandemije, određeno vreme nisu bile dozvoljene operacije, a potrebno je bilo uraditi konizaciju grlića. Ne možete ni da zamislite tu agoniju i bespomoćnost, kada se osećate kao tempirana bomba, a jednostavno ne možete da se operišete. Doktori su dostupni, nema anesteziologa. Svi su po COVID bolnicama. Moj novi ginekolog želi da me operiše, ali dobijam odgovor da nemaju redovnog anesteziologa čak ni za carski rez. Ježila sam se same pomisli na to da čekam nekoliko meseci. Šta ako… bude gore? Ili, još gore, kasno.
Nakon mesec i po dana potrage, zahvaljujući svesti jednog divnog lekara, uspela sam da dobijem svoj termin za operaciju. Rečeno mi je da konizacija može da sredi problem, ali i da može da pokaže da su maligne ćelije prodrle u tkivo materice, da je u pitanju invanzivni oblik i da me onda čekaju hemioterapije ili histerektomija. Preplavili su me i strah i bes i ljutnja zašto baš meni to da se desi. Kako se to uopšte dobija? Setila sam se onda koliko sam impulsivna ličnost i koliko sam se nervirala tokom studija, tokom propale desetogodišnje veze, koliko me svaka nepravda na svetu zaboli. I bilo mi je jasno da moram da ‘’sednem na loptu’’. Da istreniram sebe da mislim pozitivno i da se borim. Da ću sebi pomoći jedino tako što se neću plašiti. I da se ne plašim dok mi doktor ne kaže da treba. Čula sam da je moj ginekolog neko za koga se kaže da kada on radi operaciju, niko se ne plaši kakvi će biti rezultati. Odlučila sam da verujem i njemu i sebi. Od tog trenutka se nisam više bojala. Ni pre operacije, ni nakon nje i mesec dana provedenih u krevetu, ni tokom čekanja histopatološkog nalaza. A nalaz je pokazao da je sve u redu. Problem sam rešila i sada idem samo na redovne kontrole.

Posle svega, osećam se jače, iako mi je žao i sebe i svojih bližnjih što smo morali sve to da preguramo, jer moglo je drugačije. Zato – slušajte malo više šta vam govori telo, ne samo lekar. I lekari su ljudi, a ljudi greše. Ne stidite se i ne izbegavajte odlazak kod ginekologa. Koliko god da vam je pregled neprijatan ili bolan, veći bol ćete zadati i sebi i ljudima koji vas vole ako izbegavate bilo koje ginekološke intervencije. Ne nervirajte se, trenirajte mozak na pozitivne misli, jeste otrcana fraza, ali iz iskustva kažem da deluje! Nastojte da imate zdrav seksualni život, najviše žena oboli od raka grlića upravo zbog infekcije virusom HPV, koji se prenosi seksualno. Ako već imate problem, otvoreno mu se suprotstavite i ne ostavljajte mu vremena da se reši sam od sebe.

Rekoh na početku da znam šta je spasonosno, odgovor je jednostavan: PREVENTIVA. Rak grlića materice je moguće i sprečiti i izlečiti samo ako su promene na vreme uočene. Ti, koja sada imaš ranicu na materici ili česte upale u genitalnom delu, idi i pregledaj se, ne odlaži. Ako je ranica prisutna duže od godinu dana, sredi je laserski ili kakogod da je potrebno, samo je sredi. Bolje je sprečiti nego lečiti. Neka bude na vreme!

Autorka teksta: Marija Milenović

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi

Iskustvo: Posao 0.3

Iskustvo: Posao 0.3

Anketar. Prvi dan posla. Septembar 2011, Ćićevac. Prethodno iskustvo: četiri uspešno
urađene ankete