fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Neka najbolji pobedi – top 10 društvenih igara

Izdvajamo vam 10 zabavnih i lako dostupnih društvenih igara
Piše: Marija Milić

18. December 2020

Ove godine ostali smo uskraćeni za provode, nezaboravne žurke do jutra, pića sa društvom, međutim, češće nego ikada vreme smo provodili sa najbližima uz omiljeni film ili smo bindžovali seriju sa wish liste. Ukoliko vam je, barem malo, dosadilo da vreme provodite na telefonu ili laptopu, predlažemo vam da okupite porodicu ili prijatelje uz ove društvene igre i tako provedete pretpraznične dane.

Društvena igra Senat smatra se najstarijom igrom, pronađena je u grobnicama prve dinastije Egipta. Tada je ovaj vid zabave bio omiljen među kraljevima i plemićima, dok kasnije i radnička klasa počinje da ih igra. Uglavnom su bile u vezi sa religijom sve do početka XX veka kada je Elizabet Megi stvorila čuveni Monopol kako bi objasnila lošu stranu kapitalizma. Devedesetih godina dolazi do povećane proizvodnje, društvene igre postaju sve popularnije, a danas se širom sveta organizuju brojni turniri i takmičenja.

Dušan Kocoljevac, osnivač kluba Društvenih igara u Pančevu, pomogao nam je da za vas izdvojimo i ukratko opišemo deset najzanimljivijih i lako dostupnih društvenih igara.

Sve igre sa liste možete kupiti u Srbiji, a većina klubova društvenih igara ih iznajmljuje. Postoji i fejsbuk grupa „Trgovina društvenim igrama”, gde ljudi prodaju sjajno očuvane igre, po pristupačnim cenama.

Catan – klasik među strateškim igrama

Catan je, na neki način, pokrenuo novi talas duštvenih igara, nastao je 1995. godine i mnogi ga smatraju neprikosnovenom igrom. Catan je zamišljeno ostrvo na kome igrač pokušava da osvoji što više oblasti/sela. Pri svakom krugu igrač ima priliku da uradi 3 stvari: baca kockice, zatim dobije određene karte, a onda se razgrađuje ili trguje. Igrači sakupljaju sirovine, kada padne broj koji se naslanja na selo, dobijaju se karte koje koristite da gradite ili trgujete. Postoji i pljačkaš koji krade igrače. Prvi igrač koji skupi 10 poena je pobedio. Specifičan balans između sreće i taktike čini igru zanimljivom. Iako mnogima deluje komplikovano, ljubitelji društvenih igara kažu da je veoma jednostavna igra. Igra se u proseku od 60 do 120 minuta, sa do četiri igrača. Postoje i evropsko i svetsko prvenstvo koje se održava svake druge godine. „Ova igra se prodala u više primeraka nego Igra prestola, mnogi kažu da su društvene igre sa njom doživele renesansu”, kaže nam Dušan koji je odigrao oko 2000 partija Catan-a.

Izvor: Board game brothers

Carcassonne – igra koju možete igrati potpuno opušteno

Ova igra nosi naziv po srednjevekovnoj tvrđavi u Francuskoj. Mogu je igrati do pet igrača, igra traje oko 45 minuta i igra se potpuno opušteno, Dušan predlaže „uz kafu”. Postoje pločice koje se slažu u celinu, za svaku završenu celinu dobijaju se bodovi, igrač koji skupi najviše poena je pobednik. Ono što je kultno su drveni mini people – meople, (drveni čovečuljak) kojim zauzimate te celine. Ima bezbroj ekspanzija koje mogu da učine igru još težom ili interesantnijom. Vreme je bitan faktor, a igra može biti veoma taktična. U ovoj igri takođe postoji svetsko prvenstvo koje se odigrava svake godine u Nemačkoj.

Izvor: Board game halv i Board game geek

Ticket to ride: Europe – za one sa takmičarskim duhom

Svaki igrač dobija zadatak da dva grada poveže vagonima, na primer, od Londona do Istanbula. Da bi se zauzela trasa, igrač mora da sakupi određeni broj karata koji zahteva trasa kojom želi da se kreće njegov vagon. Postoji ograničeni broj trasa, pa ukoliko jedan igrač zauzme jednu trasu, time zatvara tu mogućnost za drugog igrača. Igrač skuplja poene za trase i zadatke, onaj koji skupi najviše poena je pobednik. Igra je veoma napeta, pogotovo kada igra više igrača, pa ukoliko volite zdravo nadmetanje, Ticket to ride je pravi izbor za vas!

Izvor: Nikhil Vyas

Kingdomino – jednostavna, ali taktična igra

Reč je o jako jednostavnoj igri u kojoj svaki igrač dobije svoj zamak oko koga pravi mrežu uz pomoć pločica koje izgledaju kao domine. Ploćice su uvek dostupne i slažu se od manjeg ka većem broju, ali ako veći broj stavite na kraj, vi u narednom krugu poslednji birate pločicu i obrnuto. Poenta je da se skupi što veći broj poena tako što skupljate krune koje su nacrtane na pločicama. Ovo je taktična igra koja se igra maksimum pola sata, sa do četiri igrača. Za sve vas sa fotografskim pamćenjem, Dušan preporučuje Kingdomino.

Izvor: Board game quest

Codenames – dinamična party igra koju možete igrati onlajn

Codenames je igra asocijacija nastala 2015. godine, predviđena je za od 2 do 8 igrača i u proseku se igra oko 15 minuta. Sastoji se od 25 kartica sa različitim pojmovima. Igrači se dele u dva tima (crveni i plavi). Svaki tim ima svog vođu, a njegov cilj je da, uz pomoć jedne reči, objasni što više pojmova koji se nalaze ispred njih. Postoji i jedna karta, takozvana „skrivena bomba“, koju, ako otkrijete – izgubili ste. Naravno, tim koji objasni više pojmova odnosi pobedu. Ovu igru možete igrati i onlajn, pa savetujemo da se, ako ne uživo, sa prijateljima okupite na Zoom-u, podelite u timove i igra može da počne!

Izvor: Shut up and sit down

Tako, cica, koza, sir, pica – zabavna i brza igra

Ovo je novija igra koju, takođe, mogu igrati od 2 do 8 igrača, a predviđeno vreme za igru je od 10 do 30 minuta. Postoji osam različitih (blesavih) karata koje se stave na sredinu stola, igrači vuku jednu po jednu kartu i govore po redu „Tako“, „Cica“, „Koza“… Ako se desi da izvučete kartu na kojoj piše „Tako“ i vi kažete „Tako“, odnosno vaša reč se poklopi sa rečju koja piše na karti, svi stavljaju ruke na sto. Poslednji koji stavi ruku na sto uzima sve otkrivene karte. Na kraju kada se prođe kroz ceo špil, onaj koji ima najmanje karata je pobedio. Postoje i tri karte na kojima su zadaci koje igrač mora da uradi u toku igre, na primer da glumi jednoroga/ gorilu. Zanimljivi zadaci doprinose da igra bude još dinamičnija i beskrajno zabavna. Dobri refleksi vam takođe mogu pomoći da baš vi pobedite u ovoj igri.

Izvor: Outset

Bandido – za timske igrače

Ova društvena igra zanimljiva je po tome što svi igraju zajedno. Cilj je sprečiti „lopova“ da pobegne iz lavirinta. Svako od igrača dobija po tri karte koje treba da poređa tako da zatvori prolaz „lopovu“. Međutim, jedni drugima ne smete otkriti koje karte imate, već drugi igrači treba da pretpostave šta je saigrač želeo da učini. Ovo je veoma zanimljiva i brza igra koja podstiče timski rad. Mogu je igrati do 4 igrača. Uz ovu igru saznaćete ko je dobar timski igrač u vašoj ekipi. Dušan vam savetuje da za ovu igru oslobodite ceo sto jer će ova, naizgled mala igra, zauzeti mnogo prostora.

Izvor: Board game quest

Azul – za one koji vole da isprate svaki korak igre

Igra za prave kreativce i zaljubljenike u umetnost. Dobila je naziv po portugalskim pločicama kojima se pravi mozaik. Način na koji ređate pločice donosi vam poene, na sredini se nalazi fabrika iz koje se izvlače pločice (iz vreće), uvek morate uzeti pločice iste boje koje se ređaju u 5 redova i time stvarate mozaik. Što bolje gradite mozaik, dobijate više poena, međutim, postoje i negativni poeni ukoliko ne znate gde ćete staviti pločicu. „Igra je sjajna za ljude koji vole malo pažljivije da prate šta se dešava na tabli”, naglašava Dušan.

Izvor: The board game family

Terraforming Mars – izazov za sve ljubitelje društvenih igara

Ovo je malo složenija igra, tematski je u vezi sa transformacijom Marsa, a odvija se u bliskoj budućnosti. Igra je kompleksna, idealna je za one koji su već probali gorepomenute igre i traže nešto izazovnije. Sakupljanjem kartica rešavate određene zadatke, pored toga možete da sabotirate druge igrače, zidate gradove, stvarate okeane, formirate atmosferu… Na početku kruga svaki igrač izvlači jednu od karata, a ostale prosleđuje drugim igračima i tako u krug dok se ne podele sve karte. Mnogo stvari se neprestano dešava u dva sata, koliko u proseku traje igra. Želite pravi izazov? Teraformiranje Marsa pružiće vam svemirsko iskustvo.

Izvor: Ars technica

7 Wonders – ukoliko vam je cilj da se dobro zabavite bitniji nego pobeda

Igra se svodi na to da svaki igrač gradi svoj polis, odnosno čuda antičkog sveta (piramide, Zevsov hram…). Igrači se tokom igre trude da razviju svoj grad i tako sakupe poene. Takođe, mogu da napadnu dva susedna igrača, a ukoliko pobede u borbi, oni dobijaju poene, dok se poraženom polisu poeni oduzimaju. Igra se u tri razdoblja, pa se prikupljene karte nadovezuju i time donose bonus pri gradnji objekata u narednom razdoblju. Igru može igrati do sedam igrača. Dušan je svrstava u malo složenije i izazovnije igre: „Ima jako specifičnu dubinu, ovo je igra koju igram i nije mi važno da li ću da pobedim”. Ukoliko i vi preferirate dobru igru više nego pobedu, onda je 7 Wonders prava igra za vas.

Izvor: Random Nerdery

Naslovna ilustracija: Olga Đelošević

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *