Nemanja Ćeranić: Drago mi je da je moj debi film sniman u gradu u kom sam odrastao

Sa rediteljem Nemanjom Ćeranićem o njegovom prvom dugometražnom ostvarenju „Lihvar"

18. June 2021

Film Lihvar reditelja Nemanje Ćeranića zatvoriće ovogodišnje izdanje Bašta festa koji će biti održan od 1. do 4. jula. Lihvar je premijerno prikazan na 49. Festu gde je dobio nagradu lista Politika „Milutin Čolić”, a od 20. maja se prikazuje u bioskopima. Film prikazuje jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna i jedna nesmotrenost ga dovodi u problem sa policijom i kriminalcima. Kao najveće vrednosti ovog filma reditelj izdvaja zelenašenje kao temu koja je nedovoljno obrađivana u našoj kinematografiji, to što je film inspirisan likovima koji u ovom ostvarenju igraju faktički sami sebe i što je sniman u njegovom rodnom gradu Inđiji.

Sa Nemanjom smo na kratko porazgovarali o izazovima tokom snimanja, glavnim motivima u filmu, snimanju u rodnom gradu, kao i šta je najviše kupilo publiku u ovom ostvarenju.

Film „Lihvar” ste snimili za 15 dana, koliko je to bilo izazovno?

Ovakva vrsta filma je imala prostora za takav način snimanja, a uslovi su bili teški. Bilo je zabavno, ali isto tako smo se dosta namučili… Nadam se da smo uspeli da snimimo jedan iskren i pošten film bez kalkulacija.

Što se tiče samog snimanja koristili ste tzv. postupak Cinema verite, ko vam je onda bio najveća inspiracija?

Sigurno triologija „Pusher”, ali isto tako i novoholivudski filmovi koji su koristili kameru iz ruke, kao sto je recimo „Francuska Veza” ili rani radovi Džejmsa Tobaka.

U pitanju je krimi drama, šta te privlači kod ovog žanra?

Nisam počeo od žanra, to se nekako suptilno desilo. Hteli smo da napravimo film o dugovanju i o temi zelenašenja u malim lokalnim mestima. Počev od toga kako taj mikro svet funkcioniše i ko su ti ljudi sa margine kojima je usluga Lihvara potrebna, kao i problem samog Lihvara.

Snimaš i nezavisne, autorske filmove, a radiš i, kako si rekao, mejnstrim projekte – koliko se razlikuje pristup?

Razlikuje se u tome što u mejnstrim projektima ima više prostora i vremena za rad na samom setu, dok smo na Lihvaru imali mali broj snimanja, ali smo zato pripreme temeljno uradili da bismo bili spremni na takvu vrstu brze egzekucije.

„Lihvar” je sniman u Inđiji, tvom rodnom gradu. Koliko ti je to bilo važno za ovaj projekat?

Oduvek sam želeo da snimim neku manju priču koja se dešava u mom gradu. Veoma je to sve inspirativno i nadam se da ćemo u skorije vreme obraditi još neku priču u tom mikrokosmosu marginalaca. Biće neka druga tema sigurno, ali ću to tretirati kao neku vrstu spin-offa. Najdraže mi je kako je inđijska publika primila film, to mi je bilo najbitnije i drago mi je da je moj debitantski film sniman upravo u gradu u kom sam odrastao.

Kako su odabrani ostali članovi glumačke ekipe?

Dok je Strahinja Madžarević radio na scenariju, ja sam već znao koje ću glumce da uparim. Svi naturščici koji glume su već bili kastovani za vreme pisanja scenarija…Tako da kastinga faktički nije ni bilo.

Glavni motiv filma su dugovanja – novca, ali i različite vrste dugovanja prema bliskim ljudima i prema sebi samima. Kako se baš ovaj motiv izdvojio kao onaj koji će biti okosnica filma?

To nam je bila zvezda vodilja kada smo počeli da pišemo. Strahinja Madžarević je smislio da kroz tu ideju prožme strukturu scenarija u jednom danu. Upravo kroz taj set-up se usput javila još gomila ideja koje nude duh i atmosferu jednog malog mesta kao sto je naša Inđija.

„Lihvar” je prikazan i u okviru 49. Festa gde je dobio nagradu lista Politika „Milutin Čolić” za najbolji domaći film. Koliko ti znači ova nagrada?

Nisam očekivao nagradu i kada su mi javili bio sam baš iznenađen. Mnogo mi znači jer je žiri sigurno prepoznao entuzijazam i energiju koja dolazi iz čiste ljubavi prema filmu.

Koji su najčešći komentari koje si dobijao od gledalaca nakon projekcije ovog ostvarenja?

Najviše su komentarisali priču i taj trilerski momenat, kao i gomilu nekih svežih faca najviše kod naturščika… Mislim da ih je spoj naturščika i struktura trilera posebno kupila.

Tvoj prvi kratki film „Stočar” bio je prikazan na Bašta Festu 2014. godine, a sad tvoje prvo dugometražno ostvarenja zatvara ovogodišnje izdanje festivala. Koliko ti to znači i vidiš li u tome neku sponu?

Jedva čekam da počne Basta Fest, prošlo je 7 godina i na taj festival imam najlepša moguća sećanja. To je lepa stvar i jedva cekam da se ponovi!

Fotografije: Aleksandra Popović i Ljubica Trkulja

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!