STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Nikola Jokić – ostati svoj

Kako je Nikola Jokić na putu ka MVP tituli ostao momak koji bi da samo „pika basket"

9. June 2021

Living in a citadel / It’s hard enough to be yourself
Waiting for the bell to toll and / I’m wide awake now

– Anthony Kideis, Hump de Bump

Od jutros, ni o čemu drugom Srbija ne razgovara – Jesi li čuo šta je noćas Jokara uradio? Ma, brate, opet sam vadi Nagetse… Ma, sasvim zasluženo. Bila bi sramota da nije on… Bez ikakvog preterivanja možemo reći: devetog juna 2021. godine najvažnija vest u javnom mnjenju u Srbiji je ta da je Nikola Jokić, srpski košarkaški reprezentativac, postao MVP, odnosno – najkorisniji igrač sezone na izmaku u NBA. On je tek treći Evropljanin u preko pedeset godina dugoj istoriji NBA kojem je to pošlo za rukom; takođe je i jedini srpski, odnosno jugoslovenski košarkaš koji je poneo to priznanje. Još malo podataka: Jokić je prvi MVP igrač na poziciji centra još od Šakila O’Nila koji je to uspeo 2000. godine, ali i prvi u istoriji svog tima, Denver Nagetsa; ove sezone prosečno ubacuje 26,4 poena i ima 8,3 asistencija po meču.

U medijima ćete pronaći analitičke tekstove koji daju dublju i širu sliku o tome kako je Jokić došao do sezone iz snova, kao i mnoge hvalospeve o proverbijalnim nama, to jest, klasično svojatanje dobrih naših – kako je Srbija zemlja košarke, kako Srbija ima najboljeg košarkaša na svetu, i tako dalje, i tome slično.

Srbija jeste zemlja košarke – niko ne može osporiti činjenicu da je reč o petostrukom svetskom prvaku, četvorostrukom evropskom prvaku, kao i nosiocu dve zlatne olimpijske medalje, pored nebrojenih srebrnih i bronzanih. Da ne govorimo o asovima koje je ova zemlja stvorila i koji su širom sveta uveseljavali publiku, doduše, ne u anđusovskom smislu.

S Jokićem je situacija posve drugačija jer njegov put, makar simbolički, ne liči na sudbine drugih vrhunskih košarkaša. Momak iz Sombora je nakon tri profesionalne karijere u Megi 2015. draftovan kao 41. pik u drugoj rundi za Denver Nagetse. U trenutku kad je objavljeno da je izabran, na televiziji je išla reklama za Taco Bell.

Za razliku od mnogih velikih igrača iz Srbije, nikad nije zaigrao za Partizan ili Zvezdu. Zajedno sa ovosezonskim MVP igračem Evrolige, Vasom Micićem, nastupao je za Mega Vizuru.

Kako je to na slikovit način njegov trener u Denveru Majkl Maloun stavio na majicu, Jokić je u NBA unapred proglašen promašenom investicijom. Mediji su stvarali sliku o momku koji je „premršav’’, „ne može da skoči’’, koji je „prespor’’, „nema ispravan stav’’, „ne igra odbranu’’, „debeo’’…

Sve ove izjave kouč je stavio na majicu. Sa zadnje strane napisao je: Joke’s on you.

Tako je Jokić zaista postao Džoker (The Joker). Analitičari u Americi sada govore da se radi o najvećem kreativnom centru svih vremena, nekome ko sa pozicije centra deluje kao plejmejker, koji „zbija šale po terenu’’, i koji se „igra košarke’’.

U eri sportskih egomanijaka poput LeBrona Džejmsa (koji, zamislite, čita knjige i mnogo trenira) ili Kristijana Ronalda (koji, zamislite, jede samo pileće belo meso i mnogo trenira), nekad je teško poverovati koliko je Jokić osoba iz vaše svakodnevice: svaki odmor provodi u svojoj ergeli (strast prema konjima gaji od malih nogu), oženio je svoju dugogodišnju devojku sa kojom je još od srednje škole, najbolji prijatelji su mu starija braća. Upitan šta je radio jednog vikenda kada nije bilo treninga, Jokić je izjavio: „Ništa. Gledao sam Pokemone nekih pet sati’’.

Zaista je u letećem cirkusu, onom na najskupljem, teško ostati svoj. Ako to uspete, osim srca ljudi iz sporta u Americi, osvojićete i srca onih koji se na starom kontinentu bude u tri ujutro – da gledaju tebe koji, među svima njima, i dalje ostaješ svoj.

’Oće neko na basket?

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *