fbpx

Novi bend na radaru: Han Oslo

Rešili smo da bolje upoznamo sastav Han Oslo, pa smo nekoliko pitanja postavili Kosti Jovanoviću - idejnom tvorcu benda.

31. December 2018

Han Oslo je novi bend koji je svoje postojanje „ozvaničio” singlom pod nazivom „Zaboravljam” koji je nedavno objavljen na njihovom Jutjub kanalu. Rešili smo da ih bolje upoznamo, pa smo postavili nekoliko pitanja Kosti Jovanoviću (vokal/gitara), idejnom tvorcu benda.

Ko je Han Oslo? Kako je nastala ideja za bend, a kako za ime?
Bend smo osnovali Srđan Popov i ja krajem 2016. Mi smo dugogodišnji prijatelji, i u to vreme su se stvorile prilike da pokrenemo jednu priču koja me je vukla duže vreme – nešto što više naginje ka pop senzibilitetu. Pevanje na maternjem jeziku je isto bilo jedan od ključnih faktora.

Kada nam se par meseci kasnije priključio bubnjar Dule Jelen, seli smo i krenuli da  izmišljamo potencijalna imena za bend.  99% tih predloga su bile nekakve igre rečima, a sutradan kada smo ih ponovo pročitali sve, Han Oslo je bio taj koji nas je najviše nasmejao i najbolje se uklopio u zvuk benda. Referenca na Ratove Zvezda  je poprilično očigledna.

Ko sve čini bend?
Pored Srđana, Duleta i mene, tu je još i gitarista Mihajlo Đorović. Iako smo novo ime na beogradskoj sceni, svi smo aktivni i u mnogim drugim projektima – Mihajlo je istaknuti mladi producent koji radi pod imenom Summer Deaths, kao i član benda Technicolor Lies. Dule svira i u sjajnom prog-rock bendu Neon Puma, a Srđan je predvodnik i idejni tvorac lokalne atrakcije Sergio Lounge , kao i član bendova Coucou Abel i Autopark. Moja aktivnost na sceni poslednjih godina je vezana za bendove Ensh, Sergio Lounge i Young Husbands, a učestvovao sam i u snimanju debi albuma Sonje Sajzor.

Objavili ste singl Zaboravljam, kako je nastao i da li je to uvod u nešto više?
„Zaboravljam“ je prva pesma koju smo napisali, a to se tako brzo desilo da mi se čini da je nastala sama od sebe. Sa tim akordima i rečima sam došao na prvu probu koju smo imali, i na keca smo imali osećaj da su se neki parametri poklopili i da u svojim rukama imamo nešto posebno. Pesma je snimljena u HillRiver Studiju u Zemunu, a za produkciju je zaslužan Srđan Popov. Spot je režirala mlada umetnica Sara Nišević i time dala pesmi jednu novu dimenziju. Zamisao nam je da se za sada držimo ovog sistema i izbacujemo singlove jedan po jedan kako ih budemo završavali.

Muzika i estetika singla obojeni su indie, synth, pop notama. Da li je to bio cilj i da li će tako biti usmeren zvuk benda?
Cilj je bila ta atmosfera lakoće i sanjivosti, a gore navedeni žanrovi su nekako najzahvalniji za dočaravanje takve emocije. Naravno, želim da se naši budući singlovi prirodno nadovezuju na „Zaboravljam“, ali mislim da nikoga od nas ne zanima da ponavljamo istu foru.  Mislim da i u okviru tih stilova i estetike imamo mnogo toga da istražimo i otkrijemo.

Na koje muzičko nasleđe se „oslanja“ bend?
Han Oslo je beogradski bend i mislim da je to glavna crta karaktera. Mesto u kom živimo i stvaramo vidim kao najveći uticaj u svakom pogledu. Na neki način sam želeo da ljubav prema nekim svetskim bendovima i autorima koji su uticali na nas sprovedemo kroz taj filter beogradskog zvuka i time napravimo nešto samo svoje.

Da li i kada možemo da očekujemo i lajv nastup?
Naravno, lajv nastup nam je jedan od prioriteta, i nadam se da ćemo imati priliku da se predstavimo lokalnoj publici u vrlo bliskoj budućnosti. Plan je da januar iskoristimo za snimanje sledećeg singla, pa ako bude išlo kako smo zamislili, od februara se gledamo na certovima. 

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *