fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Objavljena kompilacija Zagreb Calling: Generacija bez refrena

Deset bendova, četiri dana, jedan album

6. May 2021

Objavljena je dugoiščekivana kompilacija „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“. Dostupna je na vinilu i na digitalnim servisima, a okuplja deset alternativnih zagrebačkih bendova koji su četiri dana snimali live izvođenja svojih pesama u zagrebačkom KSET-u.

Snimanje pesama, a ujedno i spotova u režiji Bojana Koštića, trajalo je od 15. do 19. januara 2021.

Na ploči su se kroz numere uživo predstavili samo neki od brojnih talentvanih muzičara mlađe generacije: Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto. Ovu novu hrvatsku scenu, okupio je idejni začetnik kompilacije, producent Vedran Peternel koji je tokom poseldnjih nekoliko godina, kao muzičar, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, upoznao ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih muzičara i bendova koji čine i žive nezavisnu domaću scenu:

„Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izražaj koji je često mešavina raznih i različitih muzičkih uticaja. Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, izjašnjavaju se na Novi talas kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog talasa. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabeleži te da se na jednom izdanju prezentuje presek izvođača i bendova koji tu scenu čine“, isiče Peternel.

Kompilaciju izdaje Menart, a prate je i video materijali sa samog snimanja. Do sad su spotove objavili Truth ≠ Tribe, nemanja, The Gentleman, Dimitrijević i Porto Morto.

Sjajnoj atmosferi na snimanju svedočio je i novinar/mzički kritičar Marko Podrug čije su beleške sa snimanja objavljene u bookletu ploče.

„Prijateljska i na trenutke euforična atmosfera koja je vladala na snimanju, mogla se i predvideti, budući da bendovi mesecima, iz dobro poznatih razloga, nisu imali puno prilike da sviraju pa makar to bio i prazan klub, koji je za ovu priliku pretvoren u studio,“ naglašava Podrug.

Takva ‘nabrijana’ vibracija sasvim će se sigurno osetiti među autorima ovog vinilnog izdanja kojem je jedno od primarnih ciljeva pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentovaniju alternativnu scenu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *